Янко - картографът на стереотипи

Янко Цветков"Да окарикатуриш предразсъдък е благородна идея." Така обяснява в интервю за "Дневник" идеята си българинът Янко Цветков, създателят на поредица от европейски карти на предразсъдъците, за които писа на няколко пъти западната преса. Той е графичен дизайнер, илюстратор и фотограф, работи от няколко години на Запад. Доскоро живееше в Лондон, но неотдавна се премести в Испания.
"Дневник" го потърси за интервю, в което да сподели как е станал "картограф на стереотипи", какво мисли за емиграцията, исляма и чалгата.
Картите и проектите на Янко Цветков можете да разгледате тук.


Пресата обърна внимание на "Карти на стереотипите", но какво друго би искал Янко Цветков да знае публиката за него?


- Трудно свикнах с интереса към картите, тъй като не бяха планувани като проект и направих първата на шега. Когато започна олелията преди година и половина, просто не можех да повярвам, че хората се интересуват повече от хумористични карти, отколкото от другите ми проекти, по някои от които съм работил с години. Накрая просто го приех с разбирането, че да окарикатуриш предразсъдък е благородна идея.
Занимавате се с нещо, за което държавните граници не би трябвало да са пречка - защо избрахте (ако е имало избор всъщност) да живеете и работите в Лондон?


- Изборът не беше голям, просто тук имам приятели и така се случи. Иначе държавните граници определено не са бариера. Мястото, на което живееш обаче, може да те "възпита" по определен начин. Може би това търся. Лондон ме научи на много неща. Миналата седмица се преместих в Испания. Тук също се надявам да науча нещо.


Емигрант или мигрант? Достатъчно отворен ли е светът за активни българи, за да смятаме тази дилема за старомодна? Клише ли е "Вие там.." vs "Ние тука..." и "Лесно ви е на вас там да давате акъл какво да се прави тук..."?


- Аз съм от Царево, едно малко градче на Южното Черноморие. На 13 трябваше да се преместя в Бургас, който по това време за мен наподобяваше метрополис. На 21 се преместих в София, защото Бургас ми отесня. После в Лондон. Сега Испания.
През всичките тези стъпки съм срещал хора, които са изтъквали как всичко това ме прави различен. Може би са прави, но аз не се чувствам такъв. Не обичам думата емигрант, просто се опитвам да си намеря мястото. И за определен период от живота си успявам, после животът ми се променя, появяват се нови приоритети, стари такива изчезват и внезапно се оказва, че трябва да си търся ново място.


Как се роди идеята за "Стереотипите"? Как събрахте представите на отделни народи, за да направите версиите "Европа според..."?


- Роди се спонтанно, направих първата карта покрай газовата криза през зимата на 2009. Беше опит да се посмеем с приятели на "политическата атмосфера" на континента по това време. Картата стана популярна почти веднага, много блогове в интернет я публикуваха, известно време след това се появи и на страниците на германския всекидневник "Зюддойче цайтунг". Бях много изненадан от интереса, така че реших да направя серия от подобни карти и първото, което ми хрумна като тема, беше националните стереотипи.


"Стереотипите" са пълни с хумор, сарказъм и политически провокации (с имената на отделни държави, включително на България). Къде минава границата между това, което хората си казват, докато са в компания на маса, и това, което "политическата коректност" не позволява то да се тиражира и лепи като етикет на цели държави? Лицемерно ли е това разделение?


- Не гледам на картите си толкова сериозно, че да се опитвам да ги анализирам по подобен начин. Не съм и правил така наречените проучвания.
Аз съм графичен дизайнер, през по-голямата част от времето си работя онлайн и познавам хора от цяла Европа. Доста често обсъждаме национални стереотипи, така че имам доста натрупани впечатления. Освен това винаги съм се интересувал от политика и история, следя новините, особено от Европа.
Така че етикетите по картите са просто амалгама от цялата тази информация, без да съм се опитвал да изпадам в дълбоки анализи. Те имат за цел да разсмиват, не да образоват.


Представяте Европа в очите на британците като едно неразчленимо пространство от Ламанша до границите на бившия СССР. Просто се набива в очи при сравнение с другите карти как няма детайли, а само консуматорски спомени. Толкова ли е зле наистина?


- Не бих казал зле, просто отношението на британците към Европа исторически винаги е било градено върху идеята, че те не принадлежат напълно към него. Така че Европа за тях е нещо по-скоро наподобяващо туристическа дестинация, отколкото споделен жилищен блок с общо стълбище и асансьор. Оттам и консуматорският нюанс - когато ходиш в чужбина, ядеш, пиеш и се печеш на плажа, а не се забъркваш в местни избори.


А кое е "зле"-то на българите? Сигурно попадате и на глобално мислещи, и на дълбоко провинциално мислещи сънародници. И едните, и другите сигурно са убедени, че това е начинът им да оцеляват в днешния свят? Рок или чалга?


- Не знам дали провинционализмът и глобализмът се пораждат от желанието ни да оцелеем, но при всички случаи са резултат от обкръжението, в което растем и се възпитаваме. Не мога да съдя и да казвам кое е добро и лошо.
За мен е важно хората да знаят защо принадлежат към определена група, да са осъзнати. Не харесвам хора, които през по-голямата си част от живота се носят по течението. Дразнят ме хора, които вечер харесват чалга, а сутрин се правят на рокери. Другите всички ги приемам.


Един от проектите ви включва матрьошка с фередже. Какво мислите за границите на толерантността към исляма и по-специално към външните му знаци като пребраждането на жените, джамиите, минаретата... Как стана така, че животът на един творец може да бъде в опасност само защото е нарисувал карикатура на Мохамед?


- Когато говорим за ислям, може би трябва да прецизираме за кой точно вид. Ислямът е като християнството - и те си имат еквиваленти на протестантство, католицизъм, ортодоксия и прочие. Пребраждането на жените е задължително само в някои видове ислям, а особено на Запад дори може да бъде въпрос на личен избор. След това идва моментът с вида забрадка - дали оставя лицето открито, или го скрива тотално.
Лично аз се чувствам неловко, когато срещна жена, която е напълно забрадена. Не заради това, че ме е страх от някаква проява на екстремизъм, а просто защото подсъзнателно липсата на лице в дадена фигура ме обърква.
Въпреки това във Великобритания се смята, че не е работа на държавата да казва на хората как да се обличат, и този принцип се спазва. Аз също съм "за" - фактът, че аз се чувствам некомфортно, не означава, че не мога да свикна или да потисна това си чувство.
Според мен явните атаки към ислямската култура в някой европейски държави са резултат от чист културен провинциализъм.


От картите само тази за САЩ показва "външните" представи за Европа. Ще нарисувате ли Европа според стереотипите на мюсюлманите? А на китайците?


- Засега съм се заел с две карти, едната е според Полша, а другата според Русия. Публикувам по една карта на около 3 месеца, така че не бързам, но покрай целия интерес получих много предложения, доста хора ми изпращат и списъци със стереотипи, всеки за своята си страна.
За китайците не съм мислил, мюсюлманите са доста многолики, за да ги обединя в една-единствена карта. Ще направя карта на Латинска Америка според американците. Надявам се най-накрая да ги обединя в един атлас, който да представя целия проект.


Кризата изостри доста възприятията. Как бихте се определили в момента - оптимист, реалист, песимист, опортюнист, циник?


- Не съм се замислял досега. Кризите са нещо човешко. Не мисля, че ще дойде момент, в който нещата ще вървят толкова гладко, че ще можем да избягваме кризи. Още повече не вярвам, че ще можем да ги предвиждаме.
Начинът, по който функционира цивилизацията, винаги е наподобявал организиран хаос - на пръв поглед уж всички сме наясно какво става, но на втори се оказва, че е точно обратното. Минути преди да рухнем в рецесия, всички си повтаряхме, че всичко е наред и проблемът е незначителен. Секунди след като стана, започнахме да тръбим, че краят на света е дошъл. Самата ни човешка психика е такава и никаква математика или социален строй не могат да я променят.
Може би това ме прави песимист, но подобен възглед все пак включва в себе си и вярата, че след криза неминуемо ще дойде период на благоденствие. Може би съм реалист.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Не е оригинално. Един чех беше направил карта и то релефна. Всеки знае как бе изобразена България. Картата на чеха бе видяна от цял свят, картите на Янко са за домашно ползване.

 2. 2 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2171 Любопитно

  Картата "Европа според българите" е тъпа. Както и другите.

 3. 3 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Всичките са тъпи, загледайте се повече. Вижте например какво пише в/у Македония според българите...

 4. 4 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Много свежо и симпатично. И точно

 5. 5 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Хе-хе. Оригинално! Браво на Янко!

 6. 6 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 913 Любопитно

  идеята не е лоша, някои неща дори бегло съвпадат, но смятам, че за да може някой въобще да говори от името на други хора, трябва да е живял поне известно време сред тях. Доколкото видях биографията на автора, нито царево, нито софия, бургас или лондон не са нито в полша, нито в русия, камо ли германия, франция или хамерика, за да си позволява той да определя коя страна какви предрасъдъци има.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 7. 7 Профил на Aleko
  Aleko
  Рейтинг: 1529 Весело

  Супер са си картите, много радват. Браво Янко!

 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Яко, разбирам го защо се е преместил в Испания.
  В Англия нещо много скъпо е станало и все повече поскъпва, а жизнения стандарт спада главоломно, именно заради спада в цената на недвижимостите.

  The biggest risk in life is not taking one.
 9. 9 Профил на Дайкири
  Дайкири
  Рейтинг: 610 Любопитно

  Наистина, какво пише за Македония според българите? (не ми се отваря уголемената карта...)

 10. 10 Профил на zammmio
  zammmio
  Рейтинг: 246 Гневно

  Според българите - Македония= Greek Slavs ?!?!?!?! WTF!!!
  Само това нещо разваля цалостната картинка.
  Кой по-точно ги мисли за гръцки славяни бе Янко?
  Каква е тая глупост? Защо си се притеснил да напишеш истината?

 11. 11 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  до 8 десен
  Ако беше поживял малко в Англия щеше разбереш защо се е преместил.

 12. 12 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#10] от "zammmio":

  Право думате. Тази идиотия е капката катран в кацат с мед. От тук на татък всичко ти струва вече нагласено.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 13. 13 Профил на peshkata
  peshkata
  Рейтинг: 486 Неутрално
 14. 14 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Леко забавно, за не повече от 10 минути. На 11-тата сме забравили за тия карти.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 15. 15 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 913 Весело

  До коментар [#13] от "peshkata":

  мдаааааа.има някакво недуразумение, как могат сега французите да не са чели Янко и да не знаят какви са им собствените предрасъдъци???

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 16. 16 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 1070 Гневно

  До коментар [#12] от "biss Mark":

  Мхм. Разбрахте сега защо всичките карти ми се струват идиотски...

 17. 17 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 825 Неутрално

  "Той е графичен дизайнер"

  Мдаа, добра диагноза.

  Winora forever
 18. 18 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#11] от "Mai Tai":

  Защо?

  The biggest risk in life is not taking one.
 19. 19 Профил на veno
  veno
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Много ми се искаше да ми харесат картите, защото е българин, ама пък значи изобщо не са нито истински, нито забавни, нито оригинални.

 20. 20 Профил на Дайкири
  Дайкири
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Да, осрал е това с Македония. Е, някои са смешни, обаче.

 21. 21 Профил на jjjj
  jjjj
  Рейтинг: 246 Весело

  Татарчета секогаш ги сврби таму највеќе.
  Среќен 11 Октомври на почетокот на Ослободувањето на Македонија од Фашистичката Бугарска Окупација.

 22. 22 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Момци става думи за карти-бъзик, човека не претендира, че с това ще спаси света или ще изкара България от кризата.

  Защо толкова се вживявате? Просто ги приемете такива каквито са. Има много добри попадения, някой не толкова, но като цяло идеята е добра.

 23. 23 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 865 Весело

  И аз кат' бача Раковски - има супер яки попадения, има откровени тъпотии.
  Българския стереотип за Македония е сред вторите.

  А друга JJJJ (№21) га сврби тамо де га ньега увйек раде срби

  А античко-македонската карта, друже, веке я имаме видено - давали са я по държавната ви телевизия, че и озвучена с гласа на дядо Боже лично...

 24. 24 Профил на Дайкири
  Дайкири
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#22] от "Раковски":

  Така де. И аз това мислех.
  Може би е искал да звучи смешно този оксиморон "гръцки славяни", но е факт, че повечето очаквахме друго да видим

 25. 25 Профил на jjjj
  jjjj
  Рейтинг: 246 Весело

  До коментар [#24] от "Дайкири":

  Јеби га животот е пун со разорачувања...Ама стереотипите се секогаш смешни посебно овие вашиве.

 26. 26 Профил на cenitel
  cenitel
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Хора, по-ведро, ако обичате!
  1. Това е авторско решение, на вас някой дава ли ви наклон...
  2. Да реагирате по този начин на опит за иронизиране на стереотип означава да сте откъм обекта на присмех, повечко самочуваствие.
  3. Ум и разум, Петер Мунк.
  4. Аман от комплексароиди!

 27. 27 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дайкири":

  За македонците, мисля идеята е да покаже абсурдността на техните постановки и това как ги прави да изглеждат в очите на останалите.

  Но наистина това не е стереотипа, който ние имаме относно тях.

  Аз лично бих ги нарекъл - The Balkan Negros - щот сами се направиха аутсайдери и са малко луди глави!

 28. 28 Профил на jjjj
  jjjj
  Рейтинг: 246 Весело

  Подобро да не ги пишувам стереотипите за вас...

 29. 29 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#28] от "jjjj":

  Татари. Това го знаем и е толкова нелепо колкото всички стереотипи по принцип.

 30. 30 Профил на mr_reader
  mr_reader
  Рейтинг: 8 Гневно

  poor neighbour- румьния-ЗАЩО да е лош сьсед що за глупост

  Women are like the stock market They're irrational and can bankrupt you if you're not careful.
 31. 31 Профил на netolleraliya
  netolleraliya
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#30] от "mr_reader":

  не лош, а беден

 32. 32 Профил на borkovn
  borkovn
  Рейтинг: 246 Весело

  Минало през Бургас момчето,но не спряло.От география,политика,история и икономика нищо не разбира-само си казва.Космополит от Царево!И кога и къде и какво училище и наука е завършило е царевска тайна-като датата на първия паламуд.Колкото до рибите на въдицата-без мен.

 33. 33 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 540 Весело

  Много хубаво.
  Браво, Янко!

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 34. 34 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 482 Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK