В скандинавските страни половете са най-равнопоставени

Украйна се нарежда на 63-о място по равенство между половете.

© Gleb Garanich, Reuters

Украйна се нарежда на 63-о място по равенство между половете.Исландия и скандинавските страни продължават да са държавите с най-голяма равнопоставеност между мъжете и жените, показва ежегодното проучване Global Gender Gap на Световния икономически форум.


За втора поредна година Исландия е начело на класацията, а скандинавските страни като цяло доминират във водещите позиции. В проучването са включени 134 изследвани държави. Норвегия е на второ място, а Финландия - на трето.


Проучването отчита равенството между половете в три сфери - политика, образование, заетост и здравеопазване.
"Северните държави продължават да са водеща сила в премахването на неравенството между половете. Малката разлика между половете е пряко свързана с високата икономическа конкурентноспособност. Жените и децата трябва да бъдат третирани равнопоставено, ако една държава иска да се разраства и просперира", твърди Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум.


България е на 50-о място, непосредствено след Македония.Спрямо миналата година страната ни е отстъпила 12 позиции. Следват ни Киргизстан, Израел и Хърватия. Преди България са държави като Куба, Уганда, Монголия, Намибия, Мозамбик, Шри Ланка.


Всъщност най-много позиции в тазгодишната класация е отстъпила Франция - от 18-о през 2009 г. тя се е наредила на 46-о място през 2010 г. Световният икономически форум обяснява това с намаляването на броя на жените на министерски постове във френското правителство.


В същото време САЩ са се изкачили от 31-о място през 2009 г. на 19-о място благодарение на засиленото участие на нежния пол в администрацията на президента Барак Обама. Страната е изпеварила Канада и е най-добре представилата се държава в Северна и Латинска Америка по отношение на равенството между половете.


Най-голяма е разликата между половете в Пакистан, Чад и Йемен. Трите държави заемат последните три места в класацията на Световния икономически форум.


Страни с най-малки разлики между половете

1 Исландия
2 Норвегия
3 Финландия
4 Швеция
5 Нова Зеландия
6 Ирландия
7 Дания
8 Лесото
9 Филипините
10 Швейцария
11 Испания
12 Република Южна Африка
13 Германия
14 Белгия
15 Великобритания

Източник: World Economic Forum

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK