Операцията по спасяването на чилийските миньори: вече са извадени 25 (обновена в 00.30 ч.)

С червена точка са отбелязани вече извадени миньориДвайсет и пет миньори бяха успешно извадени на повърхността до 00.30 часа на 14 октомври, българско време. Акцията се очаква да продължи и днес. След изваждането на първите осем здравният министър на Чили Хайме Маналич даде специална пресконференция, по време на която обяви, че спасените са в добро здравословно състояние.


Операцията по спасяването на блокираните в медна мина "Сан Хосе" 33-ма чилийски миньори започна в 23.20 часа местно време (2.20 ч. по Гринуич) със спускането в шахтата на първия спасител, предаде Франс прес.


Мануел Гонсалес, служител на чилийската компания "Коделко", бе спуснат бавно в шахтата в металната капсула, управлявана от кран, след като бе окуражен от колегите си спасители, както и от чилийския президент Себастиан Пинера, който му пожела успех.
Първият спасен - 31-годишният Флоренсио Авалос, бе успешно изваден на повърхността през аварийната шахта малко след 6 ч. сутринта българско време сред всеобщи бурни аплодисмени. 33-мата миньори престояха затрупани под земята 69 дни от 5 август насам на почти 700 м дълбочина. 


Флоренсио Авалос - първият спасен миньор

© Pool, Ройтерс

Флоренсио Авалос - първият спасен миньор


Около час по-късно беше обявено, че е изваден и втори миньор - Марио Сепулведа. Той се появи пред чакащите го в добро състояние на духа, дори шегувайки се със спасителите и подканяйки ги в последните метри да побързат. След като излезе от капсулата, Сепулведа прегърна жена си, президента Себастиан Пинера, който бе сред първите посрещачи, стисна ръка на някои от спасителите. След това, смеейки се, миньорът извади от торбата си парчета от скалата и ги раздаде за спомен на някои от хората около него с възгласи "Да живее Чили!"


Третият спасен беше Хуан Илянес Палма.


Третият щастливец Хуан Илянес<br />

© Pool, Ройтерс

Третият щастливец Хуан Илянес


Четвъртия изваден е единственият чужденец в групата на миньорите - боливиецът Карлос Мамани Солис. Той беше изваден  на повърхността около 9.10 ч. българско време. Според "Гардиън" първоначалните планове са били той да бъде първият качен на повърхността, но е бил преместен назад в списъка по политически причини, за да не решат боливийците, че в Чили се използва чужденец за тестване на системата. Подобно и на третия спасен, Карлос беше веднага отнесен с носилка, за да получи медицинска помощ.


По информация на Ройтерс боливийският президент Ево Моралес планира да се срещне с него по-късно през деня.


Боливиецът Карлос Мамани - единственият чужденец в групата, беше изваден четвърти. И той беше посрещнат от чилийския президент Себастиан Пинера, а по-късно му предстои среща с боливийския президент Ево Моралес.<br />

© Ivan Alvarado, Ройтерс

Боливиецът Карлос Мамани - единственият чужденец в групата, беше изваден четвърти. И той беше посрещнат от чилийския президент Себастиан Пинера, а по-късно му предстои среща с боливийския президент Ево Моралес.


"Бях и с дявола, и с Бога", сподели за преживяваният си под земята в интервю след излизането си Марио Сепулведа, който за момента изглежда в най-добра физическа и психическа кондиция сред всички спасени. Си Ен Ен обърна внимание на това, че миньорите излизат с чисти дрехи, изкъпани и избръснати и това се дължи на факта, че след достигането на сондата до тях им е спусната вода и лични прибори за хигиена. Излизането на всеки от спасените се оповестява със звук от сирена.

Петият спасен в 10.10 ч. българско време стана най-младият от миньорите - 19-годишният Джими Санчес. Той е асистент по околната среда и вече сподели, че няма търпение да вкуси отново манджите на майка си. При първия досег на спасителите след инцидента в мината лицето на Джими беше първото заснето. Още с излизането си на повърхността младежът развя знамето на любимия си футболен отбор "Универсидад".


Осман Арая стана шестият, излязъл от капсулата малко след 11.30 ч. българско време. Той е на 30 години и за него се знае, че свири на китара и пее в църква. По време на престоя си под земята сподели, че има силни страхове, че инцидентът ще го съсипе. Арая е женен и има три деца.


Седмият изваден миньор е Хосе Охеда. Той излезе на повърхността малко след 12 ч. Охеда е диабетик, което наложи лекарства за него да бъдат спускани под земята чрез специалната тръба, която спасителите използваха за контакт с бедстващите. 


Клаудио Янес е осмият поред в спасителната операция. Инцидентът даде повод на дългогодишната му приятелка, с която имат две деца, да му предложи да сключат брак след излизането му от мината.


Над 1000 журналисти следят от близо операцията по спасяването на миньорите.<br />

© David Mercado, Ройтерс

Над 1000 журналисти следят от близо операцията по спасяването на миньорите.


Деветият изваден стана най-възрастният в групата - 63-годишният Марио Гомес. Той е миньор от 12-годишен. Тъкмо след появата на неговото писмо до съпругата му стана ясно, че затрупаните под земята са живи. В деня на инцидента той се подготвял за пенсиониране. Марио Гомес страда от заболяване на дробовете - резултат на дългогодишната му работа в мината. Ветеранът има само два пръста на едната си ръка - резултат от друг инцидент. Той се превърна в един от духовните водачи на групата и по негово искане под земята бяха спуснати кръстове и статуетки на светци, пред които миньорите да се молят.


Алекс Вега Саласар, на 31 г., е десетият спасен. Неговият баща също е миньор.


Единадесетият изваден стана Хорхе Гайегийос. Престоят му под повърхността предизвика притеснения заради сърдечните му проблеми. Хорхе има 13 братя, а самият той е баща на двама сина. Работи в мината от 30 години. Стана известен с любовта си към народната музика, след като пожела да му бъдат свалени такива записи.


Операцията по спасяването на чилийските миньори: вече са извадени 25 (обновена в 00.30 ч.)

© David Mercado, Ройтерс


Операцията по изваждането започна след около 2 часа последни технически тестове, преди да се включат спасителите. Първо в широката малко над 50 см тръба беше спуснат спасител, последван от медик. Те подготвиха и инструктираха мъжете как да влязат с малка кислородна бутилка в специалната спасителна капсула и поставиха на гърдите им колани с устройство, следящо жизнените им функции по време на продължаващото 15-ина минути изтегляне нагоре.


Името на първия спасен Авалос бе съобщено от президента Себастиан Пинера. Последен на повърхността, също като капитан на потъващ кораб, се очаква да излезе началникът на смяната - 54-годишният Луис Урсуа, смятан за водач на миньорите. Той ще стане вероятно човекът, прекарал най-дълго време под земята.


Дванайстият спасен миньор е 34-годишният Едисон Пеня. Докато е бил под земята той е тичал няколко километра на ден в дългите коридори на мината.


След него бяха извадени Карлос Бариос, на 27 години, 34-годишният Виктор Замора, когото семейството му описва като весел човек, който обича купоните, Виктор Сеговия, на 48, и Даниел Херера, на 27 години.


Седемнайстият миньор, изваден на повърхността на земята, е Омар Рейгадас. Той е на 56 години, има 6 деца, 14 внуци и трима правнуци.


18-ти поред беше 44-годишният Естебан Рохас. Докато е затрупан под земята, той решава да предложи на съпругата си да се оженят отново. Двамата имат граждански брак, но не и църковен. Те имат три деца и двама внуци.


След това беше изваден братовчедът на Естебан, 45-годишният Пабло Рохас. Той е работил в мината "Сан Хосе" в продължение на шест месеца. Има един син на 21 години.


20-ият спасен миньор е Дарио Сеговия, на 48 години. Неговата сестра, Мария, е получила прозвището "кмета на лагера", тъй като е била своеобразен лидер в лагера до мината, където са роднините на затрупаните миньори.


Йони Бариос, на 50 години, е 21-ият спасен миньор. Той е започнал да работи като миньор на 16 години, а в затрупаната мина е бил отговорен за наблюдението на здравословното състоятние на своите колеги. Той е измервал температурата им и кръвното им налягане и е поставял ваксините срещу грип, тетанус и пневмония.


43-годишният Самуел Авалос е 22-ият спасен миньор. Той е женен и има три деца, а според агенция "Франс прес" се е преборил с наркозавосимост.


23-ият изваден миньор е Карлос Бугеньо, на 27 години. Той се е занимавал с пратките, които миньорите получавали по сондата.


Хосе Енрикез, на 54 години, е 24-ият спасен миньор. Той е организирал всекидневните молитви


25-ият изваден миньор е Ренан Авалос, брат на първият спасен Флоренсио Авалос. Работил е в мината "Сан Хосе" около пет месеца, преди срутването.


Чилийският министър на минното дело Лоренс Голборне сочи към горната част на капсулата, с която се изтеглят миньорите от мината "Сан Хосе".

© Ройтерс

Чилийският министър на минното дело Лоренс Голборне сочи към горната част на капсулата, с която се изтеглят миньорите от мината "Сан Хосе".


Изваждането умишлено беше планирано за през нощта, тъй като миньорите са прекарали дълго време в почти пълна тъмнина. Веднага след издигането им на повърхността на всеки бяха поставени тъмни очила и започнаха подробни медицински прегледи, подобно на астронавти, завърнали се на земята.


Според министъра на здравеопазването Хайме Маланич капсулата с миньор в нея ще се изкачва със скорост от 70 см. в секунда, но в случай на извънредна ситуация тя може да се увеличи до 3 м в секунда.


Спасителната операция продължава и е следена от медиите в целия свят. Телевизия CNN предава пряко от медната мина. Операцията по спасяването може да бъде наблюдавана на живо и тук.


Според коментарите на наблюдателите времето се е оказало изключително благоприятно за провеждане на операцията и се очаква тя да продължи без прекъсване до изваждане на всички 33-ма блокирани под земята.Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (167)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Михайлов
  Михайлов
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Много емоции има там...направо да настъхнеш...Как един инцидент обединява цял народ!

 2. 2 Профил на Lemmy Kilmister
  Lemmy Kilmister
  Рейтинг: 810 Неутрално


  Da pojelaem pqlen uspeh na operaciyata.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Си еН еН го дават на живо. Емоциите наистина са много силни още при първия мъж даваха едно цяло село от където е човека и извадили един телевизор и всички гледат на площада и реват сякаш още не могат да повярват.

  Абе аз се чудих, те казаха че ги вадят по тъмно за да не ги дразни светлината ама след близо три месеца долу колко ли време им трябва? съмнява ме една нощ да им стигне

 4. 4 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Неутрално
 5. 5 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Аз, като миньор от 17 години, мога да кажа Браво на чилийското правителство, браво на чилийския народ!

  Машини прости, народ неук.
 6. 6 Профил на majka
  majka
  Рейтинг: 410 Неутрално

  То и на мен ми се доплака само като го четях, камо ли да го изживееш. Дано всичко мине успешно.

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Неутрално

  Дано операцията по спасяването на миньорите завърши благополучно за всички!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Някъде писаха, че при копането на спасителния тунел са попаднали на яка златна жилка..... Така, че после ще има и килепир.... Бог се грижи за децата си....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 9. 9 Профил на pleven
  pleven
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Дано всичките са живи и здрави и се върнат при семействата си, които ги чакат толкова време!!!

  Потресен съм (в добрия смисъл) от всичко, което направи този народ и правителство. Такава загриженост, сплотеност, жертвоготовност.... Нека пребъде тази нация за пример на всички!!!

  Радвам се на добрата новина! Стискам палци!

  https://www.pleven.pro
 10. 10 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 868 Неутрално

  браво браво
  дано всико мине добре

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Тази сутрин гледах по телевизията директен репортаж от мястото - изваждането на третия миньор. Наистина много емоционално и трогателно, срещата с близките и приятелите, прегръдка лично от президента.
  Не мога да си представя какво е да си затворен 2 месеца в дупка дълбоко под земята! Лекарите, обаче, смятат, че шока и стреса тепърва ще си казват думата и, въпреки че всички миньори са в добро психическо състояние, не било изключено доста от тях да имат проблеми в близкото бъдеще.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Браво на героите, които запазиха присъстие на духа!
  Браво на чилийския народ!
  Браво на чилийските власти!
  Славо Богу, че всичко до сега е успешно и дано така приключи!

  От сърце се радвам и им се възхищавам!!!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 13. 13 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Браво на Чили и чилийците!

 14. 14 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Уникално съпреживяване във всеки смисъл.Чилийците показаха на целия свят, че ценят човешкия живот, чийто и да е той!Сплотени, цялата страна ,президента, без капка поза.Страхотни са!Да поддържаш висок дух и надежда ,без да преиграваш - няма аналог./Много съжалявам ,за момчетата от Курск/.Евала на чилийците ,че не се държат високомерно и каквото да им струва в последствие поискаха помощ от НАСА.
  Дай Боже спасяването да продължи по план!

 15. 15 Профил на gallodoro
  gallodoro
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#11] от "VеnRus 2008":

  "Лекарите, обаче, смятат, че шока и стреса тепърва ще си казват думата и, въпреки че всички миньори са в добро психическо състояние, не било изключено доста от тях да имат проблеми в близкото бъдеще. "


  ПТСР / постравматична стресова реакция/

 16. 16 Профил на каруцар
  каруцар
  Рейтинг: 529 Весело
 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1444 Любопитно

  До коментар [#15] от "gallodoro":

  Именно! Дано да я преживеят леко тези, у които се появи.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Дано докрай всичко мине безпроблемно - прилича ми на прераждане, започване на втори живот и е много интересно как ще протече адаптацията от живот под земята на живот над земята. Изключителна проверка за човешката психика и организъм, Бог да е с тях !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 19. 19 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Изключително приятно е да наблюдаваш как усилията на цял народ,молитвите,дават резултат!
  Днес всички сме чилийци!

 20. 20 Профил на theseus
  theseus
  Рейтинг: Неутрално
 21. 21 Профил на bisserina
  bisserina
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Само този, който е слизал на такава дълбочина може да прецени какво им е било на тези хора. Лично аз съм прекарвала до 20 часа на няколкостотин метра и знам какво е като видиш отново слънцето. Не знам какво са преживяли през първите 17 дни на безнадеждност. После все пак са били в очакване. Добре, че инженерните постижения в момента са на високо ниво и от много области на техниката се включиха в спасяването.Истинското им спасение би било, ако и след това намерят сили да останат в занаята, както се казва. Ако се отдадат на спомени какво са преживяли и какво е могло да се случи, ще се сринат психически.Стискам им палци.

 22. 22 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5901 Неутрално

  До коментар [#1] от "Михайлов":

  Бих казал, че обединението е не само на целия чилийски народ, а на целия свят. Тази световна солидарност също помага, най - малкото тази огромна положителна енергия.
  Дано всичко завърши успешно.
  Чилийците за пореден път ме кефят яко и не случайно съм им бесен фен.
  Успех и Бог да им помага!

 23. 23 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Стискайте палци всичко да мине успешно! Нека изкарат и последния човек и тогаз да се радваме. Техника е, всичко може да се случи. Удивлявам се на куража на тези хора и на бързата работа на спасителите. Дано повече не се случват подобни неща.

 24. 24 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Браво !
  Да живее Чили и храбрите Чилийци... Хубаво е, че все пак едно такова нещо може да обедини целия свят и хората от всички страни да се молят един за друг...

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 25. 25 Профил на bamamamu
  bamamamu
  Рейтинг: 8 Весело

  Пичове са чилийците, евала!

 26. 26 Профил на hagan
  hagan
  Рейтинг: 581 Неутрално

  ЕДНО ВЕЛИКО ДЕЛО НА ЧОВЕКА И НЕКА ХОРАТА ПРАВЯТ ПОВЕЧЕ ТАКИВА ДЕЛА А НЕ ВОЙНИ
  ДАНО ГИ СПАСЯТ ВСИЧКИТЕ И ДАНО ДА ОСТАНАТ ПСИХИЧЕСКИ ЗДРАВИ ХОРА

 27. 27 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 798 Весело

  Така е след Пиночет:
  Ред и дисциплина!!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Не се превъзнасяйте толкова, че току виж някой роден политик завидял на чилийските си колеги и решил да ни спретне някое подобно събитие, за да може след това да си направи и той ПР акция.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Това, което виждаме е урок за човечеството

  Горбачов
 30. 30 Профил на andrea33
  andrea33
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво! Хубаво е да знаем че някъде там има място в което хората се грижат така добре един за друг! Дано и тук да стане така един ден...а не да се псуваме по улиците

 31. 31 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Присъединявам се към емоциите и възхищението към Чили в горните коментари.

  Да добавя важен момент, който сякаш се пропуска у нас. През цялото време много им помагаше вярата в Бог (поради което, най-вероятно, и самият Бог). Преди малко по ВВС слушах изказване на втория спасен миньор. Мисля, че тепърва това ще се потвърждава от техните разкази.

 32. 32 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#29] от "Горбачов":

  Така е! А помните ли какво и как се случи с моряците на "Курск"? Ето това е разликата между едни народи и други! Чилийците веднага извикаха помощ от експерти от НАСА. А руснаците хладнокръвно оставиха собствените си хора да умрат!

  Жизнь или Life - избор има.
 33. 33 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Бог обича Чили и чилийците.Първо им прати Пиночет и истинска армия и офицери които унищожиха комунистическата измет.Днес тази страна е пример за целия свят.Земетресение почти 9,0 по Рихтер и само 800 жертви.Днес вадят 33 миньори от оня свят от ада.Да си чилиец е гордост.Желая им успех и Бог да продъжава да ги обича.Да се гордеят с държавата си с армията си политиците си.Дано всичко мине успешно и всички да бъдат спасени.Целия свят се радва и чака добри новини.Нашите измислени некадърници да вземат пример.Има от кого.А не само да крадат

 34. 34 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Пожелавам успешен завършек на тази невероятна човеколюбива операция .Колко много поуки има за нас ,като народ,през тези дни на упорита борба с природата и безкрайна надежда и упование в силите на доброто, във вярата в Бога и човешката съпричастност.Наистина свалям шапка на чилийците-хората и политиците им.Нека всички тези силни мъже успеят да прегърнат близките си и да останат все така психически и физически здрави,както и през тези толкова тежки дни. Бог да ги пази!Поплаках си и аз тази сутрин заедно с тези толкова чистосърдечни и обичливи обикновенни хора!Голяма работа се оказаха като народ-Шапки долу!!!!

 35. 35 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Чилийският народ е изстрадал много, къде от немотия, къде от природни бедствия. Но това прави хората невероятно сплотени, обединени от една обща положителна енергия.
  Прекланям се пред този народ, намиращ морална сила и увереност да се бори със всяка трудност. Очите ми се насълзяват при поредното изваждане на миньор. Стискам палци и се моля за безпроблемното изваждане на всичките 33 миньора. Дано!

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 36. 36 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Такъв урок по човещина! Такъв урок!

  The best way out is always through Robert Frost
 37. 37 Профил на the_black_box
  the_black_box
  Рейтинг: 65 Неутрално

  ..... безкрайно дълъг ден..... моля се операцията да приключи успешно и късметът да е с всеки един от тях!!

 38. 38 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Има нещо гнило тука. Много загладени, много избръснати, много спокойни ми изглеждат. Как става това?

 39. 39 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  отлично представяне и на спасяваните, и на спасяващите, браво!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 40. 40 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#38] от "Раковски":

  ми чети бе - като ги е стигнала сондата е почнала да им носи дрехи, вода и т.н.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 41. 41 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 962 Любопитно


  Ще бъде интересно да се направи един езотеричен анализ на това събитие,има доста основания за това... а защо не и management case study

  the devil is in the data
 42. 42 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#35] от "Dreamer69":

  Информацията ти е остаряла с няколко десетилетия.

  Чили има динамична висококонкурентна икономика, на която страни като България могат само да завиждат. Това е най-бързорастящата икономика в Южна Америка, и не от вчера.
  Дори Милтън Фридман пуска в обръщение израза "чилийско чудо", за да опише ефекта от либералната пазарна икономика.

  Така че, с много по-голямо основание един двешен чилиец може да каже "Бългаският народ е изстрадал много, къде от немотия, къде от природни бедствия".

  Иначе, няма как да не споделя изразеното отношение към народа на Чили. Просто обръщам внимание, че някои страни, за които по инерция си мислим че са в "третия свят", отдавна са ни задминали...

 43. 43 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#40] от "Pavlik Morozov":

  И бръснарски носчета?

 44. 44 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#43] от "Раковски":

  Човекът хубаво ти казва да четеш, ама като не можеш да вденеш...

 45. 45 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#44] от "fireball":

  Четем, четем, обаче нещо не ми се връзват нещата. Тези миньори трябва да са някакви свръх-човеци.

  Да прекараш 60 и косур дни под земята и без слънчева светлина и всички да са в толкова добро физическо и психическо състояние. Не знам, изглежда ми невъзможно.

  Въпреки всичко историята е добра и ще накара много хора да се замислят върху това колко е важно да си помагаме.

  Но позволете ми да се съмнявам ...

 46. 46 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 638 Неутрално

  С Божията помощ всичко е възможно!Но и друго, явно на ниво технологии и ноу-хау Чили е доста напред, след като успява да състави план, да го реализира,а и самото решение със спасителната капсула създадена от техните ВМС.С една дума отдавна сме вече и след Чили, и то не само в технологиите!

  ZeroOne
 47. 47 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#45] от "Раковски":

  Стига конспирации! Миньорите физически може и да са добре, все пак два месеца почти не се движеха и само ядаха непрекъснато. За психическото им състояние още нищо не може да се каже, тази сутрин слушах изказване на психолог, който заяви, че последствията от шока и стреса от случилото се ще се появят, когато бъдат спасени, защото досега са се насилвали да запазят силите и разума си, за да оцелеят, но веднъж озовали се на свобода, всичко преживяно, стреса, шока, подтисканото напрежение ще си каже думата.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 48. 48 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Весело

  За всички, които като мен са получили прилив на оптимизъм от щастливата(дай Боже!) развръзка на историята с чилийските миньори, искам да споделя, че в Чили и кучетата са по-особени, по-талантливи и интелигентни.

  Който не вярва - може да се убеди:
  http://www.youtube.com/watch?v=Nc9xq-TVyHI&NR=1

 49. 49 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  В един друг форум един друг участник каза нещо, което споделям 100%
  Ето:

  " Ако Алендетата бяха повече на власт сега модерното и икономическо проспериращо Чили щеше да е по-зле и от БГ. Да не говорим, че такава акция на национална и наднационална солидарност, човещина и организираност, нямаше да бъде възможна, защото червените ескадрони са силни в унищожаването, погубването и грабенето, а не в съзиданието, спасяването и даряването. Бог да пази всички свободни хора по света и да донесе свобода на несвободните. Вива Пиночет!"

  The best way out is always through Robert Frost
 50. 50 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#45] от "Раковски":
  всички да са в толкова добро физическо и психическо състояние. Не знам, изглежда ми невъзможно.
  ***********************

  "Първите извадени на повърхността са здравите миньори. След това с повишено внимание ще бъдат извадени онези, които са развили различни болести под земята. Десетина страдат от хипертония, диабет, стоматологични и кожни инфекции"

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 51. 51 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ех, как и у нас не се намери някой, като Пиночет, та и ние да вдигнем гордо един ден главите! Поздрави на Чили и чилийците за проявената солидарност, смелост и адекватни действия! Желя им успех и дано Господ е с тях докрая на спасителната операция!

 52. 52 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Любопитно

  Война върви между останалите долу миньори , кой ПОСЛЕДЕН да излезне !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 53. 53 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Весело

  Освен жените които са долши да посрещат мъжете си и любовниците им са също на линия , дори има конфликти между жените и любовниците , а един миньор са длошли да го посрещнат чак четири жени , бившата му жена , съжителницата ,любовницата и една друга жена която казва че има дете от него !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 54. 54 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дразнител":
  Това си мислех и аз, но не исках да го споменавам.

  Горбачов
 55. 55 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#53] от "USSR":

  Стига си се занимавал с клюки! Важното е да и измъкнат живи от там, пък после те да се оправят с жените и любовниците си.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 56. 56 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1444 Любопитно

  The BBC`s James Read says the number 33 has taken on a special significance for the miners, who are known to be superstitious: there are 33 miners, it took 33 days for the drill to complete the rescue shaft and Roman Catholic Chileans believe Jesus Christ was 33 when he died. Even President Sebastian Pinera mentioned the "magic number" in his triumphant speech after the first miner emerged from the shaft. The date of the rescue 13/10/10, adds up to - you guessed it - 33.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 57. 57 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#55] от "VеnRus 2008":

  Е разбира се ,че е важното да се измъкнат живи от там , но това е вече чисто технически нюанс !
  Защото долу върви съперничество кой последен да напусне "дупката" за да запише името си в Гинес , тъй че е въпрос на време за да се извадят всичките живи .
  А " клюките " не ги разпространявам аз , защото не съм в Чили , но това е самата истина .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 58. 58 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#49] от "Realistka":
  Последното възклицание от това, дето цитираш, се опитай да го кажеш в Чили и ще видиш какво ще ти се случи. И драга, като пишеш по разни форуми изкажи собственото си мнение, дори и да не си съгласна с него. Недей да цитираш скодоумия, ставаш за смях.

 59. 59 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 511 Гневно

  Затова ние сме на този хал-злобни,завистливи,мързливи и доста агресивни-защото сме възпитаници на комунистическата пропаганда-това го пиша за гнусно,заядливото клюкарско коментиране на този Н52,53,57-УССР,потресаващ тъпак си байно,потресаващ,но и доста страшен,защото такива като теб и вода на умиращия няма да дадат,нали?Как да не се срамува човек от някой представители на народа си,кажете ми как?Никой уйчо не те кара нито да се възхищаваш,нито да ги хвалиш,но в такъв момент след такъв героизъм и истинска проява на солидарност с човешко същество,а не като вашето съветско/Гулаг?,то ти идва отвътре да оплюеш всичко хубаво нали?

 60. 60
  ****

  Този коментар беше изтрит в 08:38 на 04/11/2010 от неговия автор.

 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Весело

  "Четвъртия изваден е единственият чужденец в групата на миньорите - боливиецът Карлос Мамани Солис. Той беше изваден на повърхността около 9.10 ч. българско време. Според "Гардиън" първоначалните планове са били той да бъде първият качен на повърхността, но е бил преместен назад в списъка по политически причини, за да не решат боливийците, че в Чили се използва чужденец за тестване на системата."

  Тия чилийци са помислили за всичко!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Любопитно

  До коментар [#58] от "nicksk":

  Абсолютно вярно! За мнозинството чилийци, името на Пиночет предизвиква само омраза, отвращение и лоши спомени! За крайно десните български капутета, обаче той е нещо като герой! Сигурно защото не са пострадали от репресиите и убийствата по времето на неговото управление!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#60] от "Роси Кирилова":

  Не бе създавам ви интрига тук, щото всички като заблеят в една песен нещо ме кара да се съмнявам.

  Иначе приказката така разказано е готова сапунка за телевизията!

  Едно нещо съм сигурен, властите ще скрият всички негативните аспекти от историята. Толкова мъже да прекарат затворени толкова време под земята е предпоставка за много изцепки, които като гледам ще бъдат потулени.

 64. 64
  ****

  Този коментар беше изтрит в 08:38 на 04/11/2010 от неговия автор.

 65. 65 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#58] от "nicksk":
  Ти май не обичаш да четеш (освен по форумите)! Щото ако беше чел, щеше да знаеш, че даже дъщерята на Салвадор Алиенде е предпочела да живее в САЩ. Вместо да отиде в Русия. Що така?! Хайде помисли малко...

  Аз от комунисти и наследници на комунисти съвети не искам. Достатъчно е, че трая присъствието им в нашата страна!
  На повече от това тези нещастници не могат да разчитат!
  Така че добре е да си пазиш съветите за себе си!

  The best way out is always through Robert Frost
 66. 66 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#64] от "Роси Кирилова":

  Не съм съгласен. Това е една трагедия и не трябва да се прави от нея цирк с цел политически девиденти.

  Но в този свят на воайори всичко е възможно ...
  Заредихте ли се с носни кърпички да изкарате и до последния изваден?

 67. 67 Профил на sceptical
  sceptical
  Рейтинг: 8 Неутрално
 68. 68
  ****

  Този коментар беше изтрит в 08:38 на 04/11/2010 от неговия автор.

 69. 69 Профил на boyanv
  boyanv
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Направете едно сравнение - руската подводница Курск, чилийската мина.

  Μπόικο δεύτερη βουλγαρική δολοφόνος
 70. 70 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#62] от "Иво":

  Не се и съмнявам, че добре знаеш мнението на "мнозинството чилийци", щом така убедено говориш от тяхно име.

  А да кажеш нещо относно мнението на "мнозинството руснаци" за тавариш Сталин?
  Ако не си в час - да те подсетя, че при "всенародното" гласуване за техния си човек на всички времена Сталин беше в челната тройка или поне в челната петица.

  Хайде сега да преценим колко са жертвите на Пиночет отнесени към жертвите на Сталин.
  И да видим резултатите от едната диктатура и резултатите от другата диктатура.

  Кървавият Пиночет насочва страната си по пътя на благоденствието, прави я лидер по качество на живот в цяла Латинска Америка и с достойно място в съвременния свят.

  Любимецът на народа Сталин...

  Тук ще спра.
  Който има с какво да мисли, няма нужда от повече аргументи.

 71. 71 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#62] от "Иво":

  Тук ще спра.
  Който има с какво да мисли, няма нужда от повече аргументи.

 72. 72 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#68] от "Роси Кирилова":

  Сигурен съм че ако ТИ попееш на правилното ушенце може и да стане ...

 73. 73 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Хората от цял свят са се вторачили в своите телевизори, следейки развитието на тази чисто човешка драма, а fireball
  ТРЪГНАЛ ДА ОБЯСНЯВА ЗА ХИТЛЕР И СТАЛИН.
  Да еба тъпия БУЛГУР!

 74. 74 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#69] от "boyanv":

  точно - с цялото ми уважение към всички нации, но тази случка в Русия или Китай щеше да си остане трагичен инцидент.Народ много.Русия и Китай никога не биха поискали помощ - сакън ще им видят технологичните тайни.Чилийците ще са длъжни до края на света на Щатите, но ще си спасят хората!Чест им прави,че ценят живота.Най-хубавата случка за света е това - вяра ,надежда и избавление!

 75. 75 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#73] от "kirsner":

  От съдържанието, стила и изразните средства се вижда кой е тъп.
  Повече нямам какво да ти отговоря.
  И това е прекалено голяма чест за такива като теб.

 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Неутрално

  До коментар [#70] от "fireball":

  Всеки човешки живот е ценен....! И не знам защо изобщо включи Сталин в дискусията, вместо Алиенде например, които е бил закония президент на Чили! По времето на Алиенде е нямало убийства без съд и присъда на опозоционери или ескадрони на смъртта които избиват невинни хора в университети, стадиони и села, както е било при военния диктатор Пиночет!

  П.П.
  Извинявам се на всички форумци, че пиша извън темата по спасяването на миньорите, но коментари като тези в [#33] и [#49] ме предизвикаха да споделя негативното си мнение за диктатора Пиночет! Не може да се идеализира един доказан убиец и престъпник като Пиночет!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на pivanov5
  pivanov5
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Не случайно точно този народ първи в света се освободи от комунизма. И показа, че това може и трябва да стане във всички комунистически страни. крахът на комунистите тръгна от Чили. Вива Пиночет!

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 79. 79 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Браво Поздавления Само така с Божата помощ да излезнат всички!

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 80. 80 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#76] от "Иво":

  Иво, колкото и да ти е мъчно никой не те пита, най-малкото чилийците, от чието име говориш толкова смело. Освен левичарската паплач (под формата на вестници и списания предимно от Европа), никой друг не се възмущава чак толкова от Пиночет. И престани и ти като маймуня да говориш по теми от които НИЩО не разбираш. За твое сведение 95% от ок. 4000 души убити и изчезнали по времето на Пиночет са от тайните служби на Алиенде и от висшите кръгове на партията му, а не обикновени лаладжии като теб. Тоест - доказани национални предатели, защото Алиенде не е героят който се опитват да го изкарат леваците, а е гнусен агент на КГБ. Само бързата намеса на Пиночет е спряла създаването на паралелна армия на президента, с чиято помощ е щял да направи типичното за всеки комуняга (поинтересувай се до каква пропаст е бил докарал Чили и шансовете му на последващи избори). Корабът със съветско оръжие е разтоварен в Куба, защото не успява да стигне навреме. Чети Ивчо, чети.

 81. 81 Профил на Nono
  Nono
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Стига с тия безсмислени спорове за политика. На никой не му пука за Алиенде, Сталин или Пиночет ....поне в момента.

 82. 82 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Чудех се как са открили че са там открили са ги на 17тият ден:
  Със дрони:

  Seventeen days after the accident, rescuers found a note from the miners attached to one of the probes saying "Estamos bien en el refugio los 33" - "All 33 of us are well inside the shelter."

  http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-11469025

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 83. 83
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:39 на 13/10/2010 от неговия автор.

 84. 84 Профил на Lemmy Kilmister
  Lemmy Kilmister
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#63; #66] от "Раковски":

  "...Иначе приказката така разказано е готова сапунка за телевизията! "
  "...Заредихте ли се с носни кърпички да изкарате и до последния изваден? "

  из форума на дневник има доста хора, дето напълно отговарят на никовете си. ти обаче си пълен срам за твоя.

  гледах клипа с ваденето на първия и обърнах особено внимание на детето дето го чакаше - какво му се пада не знам и не ме интересува. просто ме втрещи простия факт как хлапето се държа до момента, в който човека беше навън и тогава рухна, и си отрева всичко дето си го е таяло вероятно в себе си през тия два месеца... Какво ли му е било на това дете - оставете тия два месеца, ами през тия там 15-20-25 минути?

  та да те питам, охлюве слузест и мазен (дръзнал при това да се нарече Раковски): това сапунка ли е, мършо жалка? не си достоен кал под ноктите на Раковски да бъдеш

 85. 85 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#84] от "Lemmy Kilmister":

  Олекнали ти? Подай салфетките!

 86. 86 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Весело

  /За твое сведение 95% от ок. 4000 души убити и изчезнали по времето на Пиночет са от тайните служби на Алиенде и от висшите кръгове на партията му /

  - 3500 души са само изчезнали безследно при съдействието на ДИНА ( с 1978 се казва СИМ ) - полицията на Пиночет (повечето хвърлени в океана на акулите ) !
  - Първият месец при Пиночет е убито над 30 000 ЧОВЕКА( всичките ли са тайните служби при Алиенде ) за " нормализиране " на положението !
  - Още 12 500 са загинали от изтезания в затвора , застреляни на улицата , по време на диктатурата на Пиночет .
  В затворите са пускали овчарки към жените .
  188 -222 журналисти включително и чужди !
  Но щом ЦРУ е поставило Пиночет значи всичко е нормално, нали ?
  И никакво икономическо чудо не имало при Пиночет

  Трябва някои да четат не само това което ми се иска !

  Ако не вярваш обърни се към Хелзинки или Копенхаген , а можеш и в Мексико /там всичко е документирано /

  Ей голям ЛЪЖЕЦ си !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 87. 87 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  До коментар [#84] от "Lemmy Kilmister":

  ..и аз пуснах сълза.

 88. 88 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1606 Любопитно

  До коментар [#86] от "USSR":

  ще дадете линкче дрогарю ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 89. 89 Профил на Lemmy Kilmister
  Lemmy Kilmister
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#85] от "Раковски":

  ползвай тоалетна хартия

 90. 90 Профил на Lemmy Kilmister
  Lemmy Kilmister
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#87] от "Irina":

  пускай квото искаш, знаеш ли колко ми пука

 91. 91 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 743 Неутрално

  офтопик гледам че се вихри спор несвързан със темата, ето ви линк в уикипедия, четете и не замърсявайте повече с този офтопик.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Augusto_Pinochet всичко си го пише.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 92. 92 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [#61] виж това http://en.wikipedia.org/wiki/Bolivia%E2%80%93Chile_relations#War_of_the_Pacific_.281879-1904.29

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 93. 93 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#88] от "Karelson":

  След преврат от ЦРУ-то с господин Пиночет месечната заплата е паднала до 15 долара , валутата е била девалвирана почти 2 пъти , безработицата се увеличиа с 100 000 човека , а при Алиенде през 1972 се съкратила до 3% от 8 % през 1970 , цените са се увеличи няколко пъти , работна седмица се увеличила о 44 до 48 часа ................ !

  През 1971 при Алиенде БВП (знаеш какво значи ) се увеличило на 8.5 % (промишленоста на 12 % , земеделието на 6 %)), а през 1972 безработицата се съкратила до 3 % а през 1970 е била 8 % ,БВП се увеличал само на 5 % ,тъй като на американците не им е харесало национилзацията на американски фирми и растеж на БВП тЕ изхвърлят голяма част от стратигическите си запаси на мед и молибден на демпингови цени за да подбият растежа на Чили .......................!

  Стига ли това или да продължавам ?!


  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 94. 94 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Невероятен късмет - след 69 дни !

 95. 95 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 743 Неутрално

  по добре го гледайте онлайн
  http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-11489439

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 96. 96 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 743 Неутрално

  16 вече и 17 излиза

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 97. 97 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 549 Неутрално

  сигурно много от нас гледаха с високомерие на тази държава и народ-но едно е сигурно-нашата държава не е в състояние да направи подобен жест към своите граждани

  за чиста и свята република-но не с този народ
 98. 98 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално
  До коментар [#93] от "USSR":

  ...каквито и да ги пишеш всеки ще предпочете да бъдат жертвани 15 000 , пред възможноста след това 15 000 000 да живеят така както подобава това е логиката на всеки военен преврат не стагниране на цели поколения. Пиночет пое този тежък кръст и ХИРУРГИчЕСКИ БЕЗ КОЛЕБАНИЕ ОТРЯЗА ГАНГРЕНАТА БЕЗ УПОЙКА И УСПЯ а не да вкара страната си по ПЪТЯ НА ХИСТЕРИЦИ , държащи 5 часови речи и станали за смях с простотиите и простащината си СТАНАЛИ ЗА СМЯХ като кастро в Куба, я като чавес във Венецуела... и чилийците го знаят това, затова са пречистени и развяват флага на страната, това не е сссрусия изградено тоталитаризирано мислене че по-добре да загинат 118 моряка на 100 метра под вода, от колкото путин да поиска да бъдат спасени. Само за това и само поради това путин никога не ще бъде уважаван в и между държавите, а неизвестните чилийски ръководители ще са... КОЙ Е ПО-ГОЛЯМ УБИЕЦ Пиночет - прочистил страната си от една червена зараза или Путин оставил да загинат от мъченическа смърт 118 души само заради предпочитанията му да убеди всички от КГБ секретност или нуждата от жертвоготовни внушения към руския народ?...

 99. 99 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  ... резултатът от управлението на Пиночет го виждаме днес, като морал изграден и базиран на обществената нагласа към човешкият живот, а путиновите внушения са обратни внушаващи, че е по-добре да загинат но не и да разкрият секретите на свръх подводницата,(което са едни пълни глупости и пропаганда) всичко това е сврзано с възпитаването у нациите на МОРАЛНИ КАТЕГОРИИ и както е видно МНОГО ПРОТИВОПОЛОЖНИ...

 100. 100 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Само видео от операцията в реално време от CBCNEWS

  "Chilean rescuer reaches trapped miners"

  http://www.cbc.ca/world/story/2010/10/12/chile-mine-extraction-102.html

  Браво на миньорите, организацията на спец.екипите и правителството !!!

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK