Будапеща ще прекрати руското участие в ключови компании

Виктор Орбан

© Laszlo Balogh, Reuters

Виктор ОрбанУнгарското правителство планира да се превърне в единствен акционер в най-голямата енергийна компания в Централна Европа, унгарската MOL, като до края на годината изкупи дела на руската "Сургутнефтегаз", съобщи в интервю вчера министърът на националното развитие Тамаш Фелеги.


"Сургутнефтегаз" купи от австрийската OMV 21.2% в MOL през март 2009 г. за сумата от 1.4 млрд. евро (2 млрд. долара). Тогава MOL се опитваше да избегне опит за враждебно поглъщане от страна на OMV.


По цени от затварянето на борсата вчера делът на "Сургутнефтегаз" в MOL възлиза на 2.3 млрд. долара.
Според анонимен източник, цитиран от агенция "Ройтерс", руската компания е готова да продаде дела си в MOL.


Фелеги уточни, че в момента Унгария и Русия обсъждат широк кръг енергийни въпроси, сред които изтичането през 2015 г. на дългосрочния договор за доставка на газ между двете страни и проекта за газопровод "Южен поток". Сред обсъжданите въпроси е и споразумението за дела на "Сургутнефтегаз". Възможно е той да бъде изкупен обратно от държавата, като тя да финансира сделката чрез средства, събрани от пазара, каза Фелеги.


Според министъра Унгария е на път да прекрати руското участие и в трупащия загуби национален авиопрезвоча Malev. Преди две години 49% в унгарската Malev беше купен от руския бизнесмен Борис Абрамович, а впоследствие активите попаднаха в ръцете на контролираната от държавата руска банка "Внешторгбанк".


Институцията обаче иска да продаде обратно на унгарското правителство участието си в авиокомпанията, обременена милиони долари дългове. Така Будапеща се озова с дял от 95% в авиокомпанията. Паралелно държавата води преговори с трима потенциални стратегически партньори, уточни министър Фелеги.Край на публично-частните партньорства


В рамките на осъществявания от правителството на Виктор Орбан план за бюджетни икономии и намаляване на дефицита под 3% от БВП догодина, унгарското правителство ще прекрати всички публично-частни партньорлства. Извършена от правителството ревизия на договорите от този вид е показала, че правителството поема на практика всички рискове по тях.


Фелеги заяви вчера, че за да прекрати тези договори държавата ще трябва да изхарчи около 120 млрд. форинта през 2011 г.


В понеделник премиерът Орбан заяви, че те защитават повече частните интереси, отколкото държавните.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK