Камерън към бизнеса: Виe ще поведете страната към икономическото възстановяване

Това е невероятна възможност за Великобритания, каза премиерът

Камерън към бизнеса: Виe ще поведете страната към икономическото възстановяване

© ReutersБританският премиер Дейвид Камерън призова в понеделник британските компании да реинвестират по-голяма част от печалбите си и обеща да съдейства банките да отпускат повече средства за малките и средните фирми, които да поведат страната по пътя на икономическото възстановяване.


"Ако искаме да се върнем към силен растеж, печалбите трябва да се превърнат в продуктивни инвестиции", каза Камерън на годишната конференция на Конфедерацията на британската индустрия.
Камерън за първи път се срещна с бизнес лидерите, откакто стана премиер през май т.г. и поведе първото от десетилетия насам коалиционно правителство на консерватори и либерали.


В речта си Камерън се опита да пренасочи дебата върху икономическия растеж, след като миналата седмица неговото правителство обяви драстични съкращения в размер на 81 млрд. лири, които могат да доведат до загубата на почти милион работни места в държавния и частния сектор до 2014-2015 г., коментира агенция "Ройтерс".
Той защити решението на правителството да не намалява инвестициите от 200 млрд. паунда в инфраструктура и пламенно изрази виждането си, че пред британския бизнес се отварят нови възможности.


"Трябва да подкрепим бизнеса на утрешния ден, не само на днешния", каза Камерън. "Това означава да създадем достъп до финансиране, да създадем привлекателна среда за капиталови инвестиции, да стимулираме банките отново да започнат да финансират малкия бизнес и да настояваме далеч по-голяма част от държавния бюджет да се харчи за малките и средните компании."


"Живеем в свят на безпрецедентни икономически промени, с милиони нови потребители и безброй иновации, където компаниите започват бизнес с по-малко инвестиции, откогато и да било, и само за няколко години успяват да се превърнат в глобални гиганти. Това е невероятна възможност за Великобритания, за новия бизнес да процъфтява, за иновациите да водят растежа и да създават работни места."


"Новите работни места, новите продукти, новите идеи, които ще ни помогнат, ще бъдат родени в заводите и офисите, които вие притежавате, а не в коридорите на Уайтхол", завърши речта си Камерън.


Цялата реч на Камерън тук

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nikolaydkolev
  nikolaydkolev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Защо техният говори като Чърчил, а нашият като Живков

 2. 2 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Бизнесът се интересува само и основно от печалби и лично благосъстояние на бизнесмените. Никога него е интересувало икономическото развитие на страните, особено мултинационалният.една страна е интересна за него само ако му осигури ниски данъци и ниски заплати на работниците.

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#2] от "BASCO":

  На пръв поглед си прав, но бизнесът реализира своите интереси чраз създаване на стойност, а това има като вторичен ефект нарастване на потреблението за всички.

  подпис
 4. 4 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#2] от "BASCO":

  А ти какво искаш - да иска високи данъци, че да има и за тебе докато си лежиш ли? Освен това ниските заплати са за посредствените, кадърните искат високи и ако не им дадат отиват при конкуренцията, която с кеф им ги дава.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 5. 5 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 489 Весело

  Е, бизнесът там е случил на министър-председател

 6. 6 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#5] от "solen":

  Не е ясно. То е много лесно и у нас премиерът да призове бизнеса да реинвестира в страната, но голяма част от нашите бизнесмени са заети постоянно да се оплакват и да чакат държавата да ги нахрани, та няма много на сериозно да приемат призива.

 7. 7 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lord":

  Не знам да има перо в държавния бюджет за "нахранване" на бизнесмени.
  Сещам се само за "печелене" на държавни поръчки...

 8. 8 Профил на robespierre
  robespierre
  Рейтинг: Неутрално

  Харесва ми призива на Камерън. Защо и Б.Б. не призове българският мутробизнес да реинвестира парите си в производство? Нашият националнобезотговорен капитал не реинвестира, а само консумира. На никого не му пука какво ще стане утре. Но бедността на хората се отразява и на т.нар."бизнес". Зависимостта е двупосочна. Не само народът зависи от бизнеса, а и бизнесът зависи от народа. Ако няма кой да им купува боклуците, няма да имат печалби.Алчността, високомерието и простащината на БГ "капиталисти" доведе страната до задънена улица.

 9. 9 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#7] от "solen":

  Аз пък се сещам за осигуряване на работници на по-ниска от истинската заплата, за точене на ДДС, за фактуриране на несъществуващи разходи, за декларирането на лични коли и апартаменти като служебни... Сигурно има и други изобретения на бизнеса, за които не се сещам в момента. Това с държавните поръчки е обикновено за по-едри риби

 10. 10 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "BASCO":

  Ами ти си го пишеш.. бизнесът е алчен и затова прави пари много добре. А държавата си прибира данъците от парите.

  Проблемът с бизнеса е, че трябва да има и регулации, за да не мами клиентите си прекалено много, или да монополизира с нечестни способи.

  Но ако има регулации, трябва да има и отговорност.. нали се сещаш... наказателна... и следователно политическа... и мисловна

  .
 11. 11 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lord":

  Вярно, това за осигурявяне на минимална работна заплата ми е известно. Не се сетих веднага за него.
  Но в таква случаи трябва да се включва контролният механизъм. Иначе хората са склонни да постъпват правилно, ако няма къде да шават.

  Но когато има много спъващи моменти за бизнеса, няма как да няма реакция. Все пак хората имат инстинкт за самосъхранение.
  А при други има голяма доза лакомия...

 12. 12 Профил на simo
  simo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Няма по-уникална възмож­ност точно сега, по време на криза, да се случи този реин­женеринг - и икономически, и технологичен, и всякакъв друг. Сега имаме всички предпос­тавки, имаме европейско фи­нансиране. Дори се дразня, че се борави с понятието усвоява­не, а не инвестиране. Този път се надявам, че ще се избегне познатото ни крадене. Появи се вече гражданска позиция, макар и много спорадична. С другите европейски страни влязохме в кризата с разли­чен стандарт. Ако държавно­то управление в България, неправителственият сектор и частниците са активни, може да се окаже, че ще излезем от кризата с еднакви с другите страни от ЕС стандарти. Това е уникален шанс."

  (Откъс от интервюто на Алексей Петров пред в-к 168 часа - м.декември 2009 г.)

  Коментарите оставям на вас

 13. 13 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  "Трябва да подкрепим бизнеса на утрешния ден, не само на днешния", каза Камерън."

  Не знам може ли да се каже по-добре какво трябва да се направи в страната ни.

  Отделете време навреме.
 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#8] от "robespierre":

  Има и други разлики - Камерън съкращава държавни разходи. Реже с голямата брадва и не му пука, че народонаселението ще мрънка.

  Тиквата има други методи на действие - той обича да се къпе в народната любов. И си е назначил един финансист за фокусник дето трябва да вади пари от ръкавите си, а тиквата да ги разхвърля и народа да му се радва. Ама що ли не се получава.

  Въобще в Англия се раждат политици като Чърчил, Тачър, Камерън.

  Тук се пръкват Димитров, Живков, Виденов, Станишев и сега тиквата....

 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#12] от "simo":

  Трактора - президент, а България президенстка република. Янев - премиер, Дачков външен министър, а Диков министър на спорта.

  Ще цъфнем, та ще вържем.

 16. 16 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#2] от "BASCO":

  много елементарно разсъждаваш - единственият начин и последствие в една развита демокрация (за разлика от латино-мутро псевдо демокрациите) бизнесът да расте и да прави по-големи приходи е чрез увеличаване на благосъстоянието на цялата икономика...

 17. 17 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#1] от "nikolaydkolev":

  защото техният е политик а нашият е тиква, при това страхлива - не дай си боже нещо да застраши рейтингЪт ...

  Моралът не е порок!
 18. 18 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#16] от "Боги":

  И ти разсъждаваш много елементарно. Научи за създаващите стойност банкери от Леман брадърс при уж добре регулираната държава САЩ.

 19. 19 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#18] от "BASCO":

  Регулациите в САЩ са на светлинни години от тези в България и 90% от света. Лемън Брадърс съществува по-дълго време от Княжество + Царство + Република България, защо ли?

  Не че са САЩ са цъфнали и вързали де.. просто относително казано, са си направили по-добра система..

  .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK