Как премиерът говори с бизнеса - какво каза Дейвид Камерън

Как премиерът говори с бизнеса - какво каза Дейвид Камерън

© ReutersВ понеделник премиерът на Великобритания Дейвид Камерън се срещна за пръв път, откакто спечели изборите през май, с елита на британския бизнес. В речта си той говори за създаването на "нова икономическа динамика" и обясни какво ще прави и какво няма да прави правителството в следващите поне 4 години. Камерън призова бизнеса да се възползва от промените и да помогне с думите: "Новите работни места, новите продукти, новите идеи, които ще ни въздигнат, ще се родят във вашите предприятия и офиси, а не в коридорите на министерския съвет."
Преводът на речта на консервативния премиер е на "Дневник".


Днес искам да отговоря на един въпрос: Откъде да дойде растежът, откъде ще дойдат работните места?


По време на мандата на този парламент - и на следващия - вярвам, че можем да променим съдбата си.
.
Живеем в свят на безпрецедентно икономическо предизвикателство с милиони нови потребители и безброй иновации, където компаниите започват с по-малко инвестиции откогато и да било и въпреки това се превръщат в глобални гиганти в рамките на няколко години.
Това е невероятна възможност за Великобритания, за новите компании - да процъфтяват, за иновациите - да движат растежа и да създават работни места.


Днес искам да ви представя какво ще означава за Великобритания нашата стратегия за растеж. Искам да ви кажа как можем да създадем нова икономическа динамика в страната ни, така че да изградим истинска увереност в нашето бъдеще.


Нека първо ви кажа какво няма да правим.


Няма да се впускам в стерилен дебат за и против намесата на правителството. Въпросът не е дали правителството трябва да се меси, защото то се меси. То облага с данъци, регулира, инвестира. Истинският въпрос е коя е правилната намеса?


Вярвам, че най-важното нещо, което може да направи правителството, е да стимулира търговията.


Миналата година делът на британския износ към Китай и Индия е бил едва 3.2%. Страната ни изнася повече в Ирландия, отколкото в Бразилия, Русия, Индия и Китай, взети заедно.


Това са шокиращи данни.


Моят подход е съвсем ясен - британският бизнес трябва да вижда в правителството си най-силния си защитник и затова поставям промотирането на британската търговия и на международната търговия в сърцето на нашата външна и икономическа политика.


Когато посетих Индия през лятото, с мен бе най-голямата делегация от бизнес лидери и предприемачи, която в съвременността е водил британски премиер. На Европейския съвет тази седмица ще призова за структурни реформи на единния пазар, така че Европа да допринася повече за световния растеж. И когато след две седмици отида на срещата на Г-20, ще настоявам за завършване на преговорите (за глобална търговия - бел.ред.) от Доха, които могат да добавят към глобалната икономика по 170 милиарда долара всяка година.


Правилната намеса на правителството е нещо повече от това да бие тъпана за търговията. През следващите седмици ще представим новите си възгледи за благополучието на нацията и как ще работим с бизнеса за разпространяване на социалната и екологичната отговорност сред обществото ни.


Как премиерът говори с бизнеса - какво каза Дейвид Камерън

© Reuters


Но днес искам да изброя какво ще направи правителството в страната, за да подпомогне растежа.


Нашата стратегия има три части.


Първо, използвайки всички възможни лостове, да създадем подходяща рамка за предприемачите и бизнес инвестициите.


Второ, използвайки всички ресурси, да подкрепим онези производства, в които Великобритания има конкурентно предимство.


Трето, използвайки властта и мускулите си, да направим по-лесно за компаниите и иновациите да процъфтяват и да създадем нова динамика в икономиката.


Нека се спра на всяко едно от тези неща.


Първо - за създаването на конкурентна среда за ръст на частния сектор. Успешните и бързо растящи икономики са като екосистемите - те са органични, еволюират по пътя на опита и грешката и зависят от милиони, милиарди индивидуални предпочитания, избори и взаимоотношения. Правителството може да очаква интелигентно да изгради всичко това със същия успех, с който може да се опитва интелигентно да изгради Големия бариерен риф.


Това, което наистина можем да направим, е да създадем среда, в която бизнесът се чувства достатъчно уверен, за да инвестира. Днес британският бизнес възстановява балансите си заради относително силните данни в графите за печалби и загуби. През първите 6 месеца на годината той отчита финансов излишък в рамките на почти 5% от БВП.


Ако искаме да се върнем към силен растеж, тези печалби трябва да се превърнат в продуктивни инвестиции - и моето послание към вас днес е, че ви предоставяме стабилност за тези инвестиции.


След 5 години бюджетът ще е балансиран.


Рязкото вдигане на данъци и лихви, от което се опасявахте, несигурността, която усещахте - всички тези неща не бива повече да ви притесняват. С бюджета си през юни и с ревизията на разходите от миналата седмица изкарахме Великобритания от опасната зона.


И светът реагира.


Цената на кредитите в страната паднаха до най-ниските от поколение насам. МВФ, ОИСР, вие и 35-те бизнес лидери, които публикуваха откритото писмо в "Дейли телеграф" подкрепиха подхода ни за справяне с дефицита.


Нещо повече - до 5 години ще намалим корпоративния данък от 28% на 24%, реформите ни в образованието и новите стажове ще започнат да разширяват броя на можещите хора, а с новия ни подход за обновяване на регулациите (въвеждане на нови, само срещу премахването на стари - бел.ред.) ще спре административните пречки.


Добавете към това и намалената ставка по данък печалба за дребния бизнес и факта, че премахнахме изискването за национални застрахователни отчисления в повечето части от страната, и ще получите условията за създаване на доверие и инвестиции и дългосрочно увеличаване на продуктивността.


Позволете ми да ви уверя, че докато контролираме нашите граници и довеждаме имиграцията до управляеми равнища, ние няма да ви попречим да привличате най-талантливите от цял свят.


Как премиерът говори с бизнеса - какво каза Дейвид Камерън

© Reuters


Но бизнес доверието не идва само от финансовите активи и хората.


То идва и от физическите ни активи - от нашата инфраструктура. Твърде дълго отлагахме трудните решения и това си личи. Задръстванията по пътищата струват на икономиката ни по 20 милиарда паунда годишно. Само за една година в страната са натрупани 14 милиона минути закъснения на влаковете, което струва 1 милиард паунда в изгубено време за пътниците.
Други държави разбират колко важна за икономическия растеж е модерната инфраструктура. Китай строи десетки хиляди мили пътища, нова мрежа от междуградски жп линии и дузина ядрени реактора.


Докато те вървят напред, ние стоим на място.


Край с всичко това.


Днес мога да обявя първия за всички времена британски национален план за инфраструктурата. Това е план за пълното й обновяване и модернизиране, така че британският бизнес да се чувства свободен да се конкурира с останалия свят. В бюджета видяхте първите части от този план, тъй като не сме намалявали капиталовите разходи в сравнение с тези на предходното правителство. Миналата седмица с ревизията на разходите отидохме още по-напред и обявихме допълнителни 8.6 млрд. паунда за капиталови разходи в следващите 4 години.


Дори в днешните трудни времена, ще вложим над 30 млрд. паунда в транспортни проекти в следващите 4 години, което е повече от инвестираното през последните 4 години. Дадена е зелена светлина на проекти като високоскоростен влак до Бирмингам, на метрото в Лондон и връзките му с железниците, на подобряването на транспортните мрежи по източния и по западния бряг.


Днес публикуваме подробен план, определящ инфраструктурните нужди на страната и разблокираме 200 млрд. паунда за инвестиции от публичния и частния сектори, за да бъде отговорено на тези нужди.


Ще работим с комуналните компании за повече инвестиции в енергетиката, със строителните компании - за нашите пътища и с телекомуникационните - за изграждането на широколентов интернет. Това сътрудничество вече е в ход. Virgin Media пуска тази седмица свръхбърза броудбенд мрежа. Подкрепяме и планираните от "Бритиш телеком" инвестиции в провинцията, за да може до 2 години над 13 милиона домакинства и офиси - включително в селските райони - да са свързани с мрежа с една от най-високите скорости в света.


Това е вълнуващо и е ясна демонстрация на това колко  държим да работим с вас за изграждане на подходящата рамка за растеж във Великобритания.


В момента всяка част от администрацията мисли какво можем да направим да стимулираме растежа - от подкрепа за екологичните регулации до по-добро развитие в общините - така че споделяйте ни вашите идеи. Заедно можем да създадем условията, в които бизнесът да израства.


Втората част от стратегията е да оставим зад себе си онези индустрии, в които Великобритания вече има конкурентно предимство. В целия свят правителствата идентифицират динамичните сектори в икономиките си и работят стратегически да ги подсилят.


В САЩ президентът Барак Обама силно подкрепя с инвестиция от 38 млрд. долара предимствата, които те вече имат в т.нар. чисти технологии. Германия гради успех в автомобилната си индустрия като влага 500 млн. евро в технологии за електромобили.


Това, което те вече са разбрали, е, че когато търсиш възможности за растеж, не вземаш произволни решения да вдигнеш изследователски център тук и някаква индустрия там - следваш потенциала на това, което вече работи.


И ние разбираме това много добре.


Притежаваме могъщи индустриални предимства и компании със световна репутация. Зелени технологии в Североизточна Англия, креативни индустрии в Лондон, Манчестър и  Глазгоу, финансови услуги в Единбург. Добри сме в търговия, фармацевтика и авангардно инженерство.


Взехме стратегическо решение да застанем зад тази силни страни. Видели сте доказателството за това в ревизията на разходите. Да, парите са много оскъдни. Но ние защитихме бюджета за наука. Инвестираме 220 млн. паунда в нов Център за медицински изследвания и иновации със световно качество, 1 милиард паунда за създаване на първия в света завод за улавяне и складиране на въглеродни емисии, следват още 3 проекта с 200 млн. паунда за нисковъглеродни технологии, включително и ветропаркове в открито море.


Огромен е потенциалът Великобритания да е водеща в тази индустрия. Ние не само имаме вятър, ние имаме първокласни способности за изследвания и богат опит в авиационния, строителния и енергийния сектори.


Но има и проблем.


Нуждаем се от хиляди турбини в морето през следващите 10 години и след това - всяка от тях е висока колкото кметството в Лондон. А производството им се нуждае от големи предприятия, разположени на брега. В момента няма нито едно такова, както и нито едно пристанище за транспортирането им към морето. И, разбира се, това отблъсква частните инвеститори.


Поради това ще се намесим ние.


За да помогнем на частните инвестиции в този сектор, предоставяме до 60 милиона паунда за посрещане на необходимостта от подобна инфраструктура за офшорни ветропаркове в нашите пристанища. За да помогне нещата да потръгнат, Кралският фонд също работи със заинтересованите портове и производители, за да се определят потенциалът им.


Това е троен удар.


Той ще помогне да се гарантират енергийните ни доставки, да се защити планетата и според т.нар. Въглероден тръст да се създадат 70 000 работни места. Това ясно демонстрира и коалиционния подход - да не изпускаме секторите, които са силни, но могат да бъдат още по-силни; да си отваряме очите за възможностите им и да сме активни с използването им.


Третата и потенциално най-интересна част от нашата стратегия за растеж е да направим по-лесна появата на нови компании и иновации. Защото повече от век обликът на успешния бизнес остава един и същ. Мощни инвестиции в капитали и суровини. Разработват се стоки, произвеждат се масово и се разнасят по света. Организациите растат бавно и доминират пазарите години наред.


Но през последните десетилетия тази тенденция се изчерпа.


Има взрив на нови, млади, бързо растящи, силно мотивирани фирми. До неотдавна изобщо не съществуваха "Епъл", "Сиско" и "Гугъл" - днес всяка от тях има пазарна оценка от над 100 милиарда долара. "Скайп", "Фейсбук" и "Туитър" генерират милиарди долари и достигнаха глобален размах много по-бързо и с много по-малко начален капитал, от която и да било друга компания преди тях. Най-иновативните фирми растат два пъти по-бързо - и като служители, и като продажби, отколкото тези, които изостават в иновациите.


Въздействието на тази промяна върху нашия икономически пейзаж е безпрецедентно.


През 1950 г. средната продължителност на живота на компаниите в индекса S&P беше 47 години. Към 2020 г. тя ще падне до едва 10 години. Днес много от нашите работни места се дължат на нов, млад и динамичен бизнес. Стъписващо е, като си помислиш, че между 1985 г.и 2005 г. почти всички нови работни места, създавани в САЩ, са се появили в компании не по-стари от 5 години. Във Великобритания едва 6% от британския бизнес е бързо нарастващ, но в тази група се създават почти половината от новите работни места в периода 2005-2008 г.


И това има огромни последици за правителствената политика.


За да изградим нова динамика в нашата икономика, за да създадем растеж, работни места и възможности, трябва да подкрепим големите бизнеси на утрешния ден, а не само тези на днешния.


Това означава отваряне на достъпа до финанси, създаване на привлекателна среда за инвестиране от фондове, отново отпускане на кредити за малките предприятия и поддържане на принципа далеч по-голяма част от държавните поръчки да отиват за дребните и средни предприятия. В следващите дни и месеци ще изработим плановете си във всички тези области.


Как премиерът говори с бизнеса - какво каза Дейвид Камерън

© Reuters


Днес ще се спра само на два елемента от нашия подход.


Единият е да затворим пропастта между иновации и комерсиален успех. Факт е, че не сме толкова добри, колкото някои от нашите конкуренти, в превръщането на страхотни идеи от чертежите и прототипите на лабораториите в действителни стоки и услуги, които хората могат да купуват.


Ето защо днес обявявам, че през следващите 4 години ще инвестираме над 200 милиона паунда в центрове за технологии и иновации. Тези центрове ще са между университетите и бизнеса, ще служат като мост между тях.


Те не само ще провеждат собствени изследвания, те ще разпространяват познание и ще свързват бизнеса - голям и малък, нов и  стар - с потенциалните нови технологии, ще ги насочват към потоците за финансиране и ще предоставят достъп до професионалисти и оборудване. Тези центрове ще са страхотни за изследвания, страхотни за бизнеса и ще върнат Великобритания отново в авангарда на иновациите.


Втората област, в която съм решен да ви помогнем, е разпространяването на конкуренцията.


Аз вярвам в конкуренцията.


Вярвам, че когато новите играчи предизвикват стария бизнес, всеки печели. Това невинаги е била гледната точка на правителството. През 80-те години кабинетът първо се опита да превърне "Бритиш телеком" и "Кейбъл енд уайърлес" в "национални шампиони", като ги защити от конкуренцията. Този подход се провали и днес в страната имаме над 5500 телекомуникационни компании, създаващи оборот от 60 милиарда паунда и даващи работа на над 200 000 души.


Днес някои индустрии са неконкурентоспособни, имаме и значителни бариери за навлизане в тях и пречки за растежа им.


Ще променим това статукво.


Както ще ви каже след малко Винс Кейбъл (министърът на икономиката - бел.ред.) ще слеем функциите на Службата за коректна търговия и Комисията за защита на конкуренцията и ще извършим редица други промени, за да създадем един по-строг и по-опростен режим на конкурентност.


Искаме да намалим несигурността и времето, за което се взима решение в сегашната система. Преди всичко искаме да помогнем на новите компании да пробият на съществува. Най-вече ще постигнем нова икономическа динамика - наистина много държим на това.


Днес представихме правителствената стратегия за растеж. В известен смисъл е погрешно тя да бъде наричана стратегия - това е преди всичко цялостна промяна в нагласата.


Там, където е имало недоглеждане в поддържането на основна рамка за правене на бизнес, ще донесем пробизнес отношение - ще се справим с дефицита, ще намалим данъците за бизнес, ще инвестираме в инфраструктура.


Там, където е имало самодоволство за нашите конкурентни предимства, ще донесем решителност за консолидиране на силните страни и подкрепа за ключовите индустрии във всеки район на страната.


Там, където е имало обърнато към миналото и безполезно отношение към иновациите и новите компании, ще донесем оптимизъм - ще подкрепим млади агресивни компании, ще свалим бариерите, които им пречат.


Разбира се, това е само началото.


В следващите седмици и месеци министрите ще изработят подробни планове за прилагането на тази стратегия. Всичко - от банковите кредити за талантливи, за зелени и високи технологии, конкуренция да иновациите, международна търговия и растеж на локалните икономики - ще бъде поставено под микроскопа. Този подробен анализ и неотклонното фокусиране върху растежа е това, което ще получите от нашето правителство.
.
В отговор се нуждаем от вашия ангажимент да създавате и да сте иновативни, да инвестирате и растете, да разработвате и да пресичате граници. Новите работни места, новите продукти, новите идеи, които ще ни въздигнат, ще се родят във вашите предприятия и офиси, а не в коридорите на Министерския съвет.


Така че възползвайте се от промените, които правим, и работете заедно с мен за завръщането на тази страна към просперитет.


Знам, че това може да стане.


Категорично вярвам, че най-добрите години тепърва ни предстоят.


Заедно можем да превърнем тези години в най-предприемчивите и динамични в историята на нашата страна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK