Култът към девствеността бавно отмира в Албания

Санта Флавия

© Ервин Кафмола

Санта ФлавияТази статия е изработена в рамките на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на Фондация "Робърт Бош" и Фондация ЕРСТЕ в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN)


Алтън е тук, за да намери девствено момиче. Висок, добре изглеждащ мъж на около 30, той се е върнал от Великобритания, където е работил повече от десет години, за да си подбере подходяща жена.


Но след три седмици престой в родния му град Корча в Южна Албания мисията му изглежда пред провал. "Тук съм вече от седмици и след четири дни трябва да се връщам", оплаква се той. Казва, че роднините и приятелите са му обещали да му издирят девствени момичета, с които да се запознае, докато е тук. Но въпреки големите очаквания изнамирането на неговата девствена годеница засега изглежда е доникъде. Девствените момичета изобщо не са това, което той е очаквал.
"Те или са прекалено млади, или просто неподходящи", заявява той и свива рамене, докато дърпа от една от своите Gaulloise, донесени от Великобритания. С поглед, фиксиран върху залеза, той не се и опитва да скрие недоволството си. "Какво би станало, ако избера някоя от тях, и се окаже, че тя е покварена?", пита той. "Какво да правя тогава? Да я пратя обратно?"


В Лондон, където работи като сервитьор, Алтън е имал няколко мимолетни връзки с момичета оттам. Но никога не е смятал те да доведат до сключване на брак. Албанската съпруга, казва той, "има различна роля и други отговорности".


Шуке Деда на свой ред определено е девственица, въпреки и да не е в най-добрата за встъпване в брак възраст. 90-годишна, тя носи дълги вълнени бели чорапи – символ за девическия и статут. Цял живот е прекарала в Тет, село в планинските райони на Северна Албания.

Шуке Деда

© Ервин Кафмола

Шуке Деда


"Не ми харесаха кандидатите, които ми предлагаха брак, и така реших да остана девица до края на живота си. Това е обичаят", тя шепне, почти недоловимо – думите й са частично превеждани от етърва й.


Заклети девици


Шуке е класически пример за оцеляването на древния албански закон, известен като Канонът на Леке Дукагини. Според него, ако момиче отхвърли кандидата, който поиска ръката му, и ако не настъпят други, извънредни обстоятелства, тя остава девица завинаги. Живяла е с брат си, но след смъртта му неговата вдовица е единствената й компания. Шуке още живее в къщата на родителите си, внушителна двуетажна каменна постройка, издигната преди повече от век, която е въплъщение на традиционните архитектурни стилове и мотиви.


Подобно на античното си достолепно жилище самата Шуке е като експонат от музей, реликва от един изчезващ свят. Днес дори в по-отдалечените части на Албания, където обичайните табута са управлявали обществото в продължение на векове, сексуалната динамика се променя.


Историите, разказвани за Албания, от дълго време се въртят около важността на девствеността в обществото. От XIX в. нататък особено чуждестранните автори често са обръщали внимание на обичаите за сключване на брак, кръвните вражди, религията, гостоприемството и феномени като този на "заклетите девици" - жени, които придобиват статута на мъже, като се заклеват във вечна девственост. Авторите описват "земята на орлите" като диво, архаично общество, изолирано от модерния свят.


Албания много се е променила от тогава и днес се стреми към членство в Европейския съюз. Все пак елементи от старите обичаи са оцелели.


Старинният кодекс за поведение


В планинска селска Албания загубата на девствеността на жената остава табу за всеки с изключение на нейния съпруг – до голяма степен благодарение на продължаващото влияние на Канона на Леке Дукагини.


Неби Бардоши, изследовател на албанските традиционни закони и преподавател в Европейския университет в Тирана, обяснява, че това, което обикновено е наричано "Канон", всъщност е набор от правила и ценности, който се е развивал през вековете и е актуализиран от няколко автори, законодатели и от местните национални лидери.

Неби Бардоши

© Ервин Кафмола

Неби Бардоши


"Въпреки че тази система от правила, известна като Канон, съществува само в Северна Албания, в другите части на страната са в сила идентични или подобни ценности, които са със същия произход и стойност," отбелязва Бардоши.


Канонът е сложна рамка от правила, които варират от въпроси от обществен интерес до присъди за определени нарушения – за някои от които той предвижда смърт или парични наказания. Що се отнася до смъртните присъди в случай на нарушаване на сексуалния код, Бардоши обяснява, че такива наказания са предимно предвиждани за случаи на сексуални връзки между кръвни роднини. Те не са се прилагали непременно в случаите на загуба на девственост.


"Ако в първата брачна нощ стане ясно, че една жена вече е била дефлорирана, тя обикновено е връщана на семейството й и е оставала завинаги да живее там, или пък е била женена за съпруг с по-нисък статут", казва той.


Афердита Онузи, преподавател по антропология в университета в Тирана казва, че по отношение на албанския закон девствеността не представлява само морален въпрос. Тя традиционно е играла практическа роля, като е определяла статута на институции от рода на брака. "Моите лични наблюдения, особено в селските райони са, че почти половин век комунистическо управление и налагането на неговите ценности почти не е оказало влияние върху моралните обичаи и ценности", казва тя.


Морална еволюция


Традиционните ценности може и да се удържат в селските райони, но след падането на комунистическия режим се наблюдава бърза промяна в подхода на албанците към сексуалните отношения. Урбанизацията, по-дълбокото проникване в обществото на медиите и миграцията съществено променят морала в страната.


В един от нощните клубове на Тирана Артемис се забавлява сама, потънала в ритъма на боса нова и без да забелязва настойчивите погледи от мъжката публика по масите. Меката музика и приглушената като задимена светлина създават интимност в Чарлз Бистро, един от по-популярните клубове в центъра на столицата.


"Групата не е върха, но музиката им става за танцуване", казва тя и пресушава остатъка от своя Куба Либре. Това е първият и последният й коктейл за вечерта. Скъсала е с приятеля си преди малко повече от две седмици и не е в настроение. "Майка ми знае всичко, но не говорим много по въпроса – не и за тези неща," казва тя. Сега е на 23 и живее в Тирана вече около десет години. Преди това семейството й е живяло в много по-малкия и консервативен Кукеш в Северна Албания.


Баща й, сега бизнесмен, е бил учител в началното училище, а майка й – домакиня. Артемис смята, че е имала късмет с преместването в Тирана, иначе е щяла да остане заложник на строгите традиционни ограничения, налагани на албанските момичета, с които например братовчедките й се налага да живеят.


"Дъщерите и на двамата ми чичовци вече са омъжени или сгодени, въпреки че две от тях са по-малки от мен", казва тя и добавя, че момичетата от нейния роден град рядко излизат. Ако пък бъдат заловени, че имат някаква физическа връзка, "по-добре тя да е с мъжа ти, или...", казва тя. "Трябва да си девствена, да пазиш честта си неопетнена, за да можеш да намериш подходящ съпруг. И това е единственият мъж, с който някога ще бъдеш, до края на живота си."


В Кукеш нещата все още не са така, както в Тирана. Тук след залез слънце е още рядко да се натъкнеш на непридружавана от никого жена. Баровете често са пълни, но клиентелата е от мъже.

Ахмет Мергути

© Ервин Кафмола

Ахмет Мергути


Ахмет Мергути, баща на шест деца и сега на 80, е преживял и възхода и падението на комунизма в Албания и наблюдава как нови ценности подменят старите. Той е свидетел на разпадането на стария ред и на установяването на нови обществени правила. Но през всичките тези размирни времена той винаги е спазвал традиционния албански морален кодекс, особено що се отнася до браковете и девствеността.


Никой от синовете и дъщерите му не е сключил брак без неговите съгласие и активна намеса. "Аз бях този, който взе решенията, защото аз знаех какво те не знаеха и знам какво е най-добре за тях", казва той.


Сега Мергути има дузина внуци. Роднините му идват при него за съвет, тъй като той е най-старият представител на клана. Но времената са се променили и това никак не го радва. "Всичко стана такова, каквото никога не съм си представял", оплаква се той. "Виждам да се правят на обществени места неща, които е трудно да бъдат толерирани."


Той изпитва срам и за някои от нещата, които се показват напоследък по телевизия. "Мислят си, че са открили свободата, или може би дори че са я измислили, но посоката, която следват, е грешка," казва той.


Изпреварили времето си


Издадената през 2006 г книга Tri motra ne nje qytet ("Три сестри в града") разказва историята на три албански сестри, родени в Австралия, но преселили се да живеят в Кукеш. Привлечени от комунистическата пропаганда за "най-щастливата страна на света", книгата разказва историите им след преселването в страната на техните предци.


Въпреки че е художествена литература, авторът Петрит Палуши казва, че книгата му стъпва на истински случай. "Те са пристигнали през 1970те и са живяли в къща на реката Черни Дрин", обяснява той. Палуши, който сега е директор на радио Кукеш казва, че е сменил имената и повечето от случаите в книгата по етични съображения. "Един от героите ми ми преподаваше английски като малък", обяснява той. Много хора в Кукеш си спомнят и сестрите, донякъде защото те са дошли от чужбина, и най-вече – заради тяхното игнориране на традиционните морални обичаи.

Петрит Палуши

© Ервин Кафмола

Петрит Палуши


"Спомням си ги толкова хубави, облечени различно, и с начин на живот, ясно противоречащ на комунистическите ценности", казва Палуши. Поне две от тях, добавя той, са имали приятели – нещо немислимо в подобен град по онова време.


Модерният им начин на живот им е струвал доста. Една от сестрите е осъдена на пет години затвор за "подбуди" и "пропаганда". Друга бяха в Югославия. Третата остава в Албания, извън затвора, но води мизерен живот до разпадането на режима. И трите са живи и сега отново са в Австралия.


"Те се къпеха по бикини в реката и хората ги гледаха. Едновременно ги мразеха и желаеха", спомня си Палуши и подчертава, че трите жени са се сражавали в една тиха сексуална революция в този сънлив северен град. Начинът им на живот е бил шокиращ за хората от региона, които са добавили моралния консерватизъм на комунизма към традиционните албански ценности. "Това беше сблъсък на цивилизациите и може би беше малко преждевременен", казва Палуши.


Но ако такъв експеримент със сексуалната свобода е преждевременен през 70-те, не всички смятат, че бързите промени в нравите в Албания от последните години са безусловно положителен феномен. Герги Синани, преподавател по философия в университета в Тирана, твърди, че адаптирането на хората към новите ценности е добре да става постепенно. "Процесът на разпадане на табутата може да завари хората неподготвени да изградят своя живот върху нови ценности", казва той.


Промени настъпват в Сицилия


Сицилия някога е била като Албания – традиционно патриархално общество, в което от жените се е очаквало да встъпят в брак "недокоснати". Днес улиците на сицилианските градове са шумни и оживени, както винаги са били. Но през последните десетилетия островът е претърпял по-радикални дори от тези в Албания промени по отношение на моралните обществени споразумения и социалната регулация.


В малко кафене до центъра на Санта Флавия – село край Палермо, Катерина, баба на две жизнерадостни малки момичета обяснява, че традиционните ценности са изключително променени в сравнение с детството й. Отношенията между половете са придобили съвсем нова форма.

Катерина

© Ервин Кафмола

Катерина


"Преди да се оженим със съпруга ми, седяхме на пет метра един от друг", спомня си тя. "Сега младите хора правят каквото си искат и никой не се тревожи от това." Това я натъжава. "Откакто жените получиха независимост и равенство, нещата не вървят в домакинствата", казва тя. "Те винаги искат още и още и са изоставили ролята си в семейството."


Санта Флавия не е точно това, което човек би очаквал от едно традиционно село. Обществото е много урбанизирано днес. Всъщност почти нищо от това, което може да бъде наречено "чисто традиционно", не е останало където и да било на острова.


"Май ще имате повече късмет да го намерите в Холивуд", шегува се Микеле, млад финансов експерт, като намеква за носталгичната обсесия на американската филмова индустрия към старата сицилианска култура.


Пред църквата "Санта Ана" в Санта Флавия Салваторе Троя, мъж на около 70-те, предлага обиколка с екскурзовод. Сред религиозните реликви вътре посетителите могат да видят останките на Санта Коломба, изложени в стъклен саркофаг в коридора.

Салваторе Троя

© Ервин Кафмола

Салваторе Троя


Троя изразява притеснения подобни на тези на Катерина, въпреки че според него някои от старите ценности са оцелели в Сицилия. Бракът все още е считан за важен и дори младите хора го уважават като институция. "Последната неделя например имахме две сватби в църквата в нашата толкова малка общност", казва той.


Младите хора в Сицилия действително уважават традиционните ценности, дори и да се придържат към тях само частично. Джузепе Команде, млад шофьор на автобус, казва, че бракът е важен – стига да не влиза в противоречие с намеренията му да се радва на живота и да има приятелки. "Нещата са се променили, казва той, Но това не значи, че трябва да отричаме наследените ценности с извинението, че живеем в модерни времена".


В Сицилия подобно на Албания обратната страна на модерната сексуална свобода е оформянето на едно по-егоистично общество, в което има и повече социална изолация.


"Добре е промените да идват постепенно, казва проф. Синани, Свободата е тежка храна и основният въпрос е готови ли са стомасите ни да я смелят."

Коментари (331)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Много по-добре е така, отколкото ...обратното!!! Всички момичета още от 12-13 годишна възраст да се ...таковат като невидели!!!???Уж това било модерно!!!??? Това го измислиха тези, които се борят против божиите норми и закони!?Затова "те" докараха хората до това "дередже"! Всички само за пари да се борят, с цената на омраза към родители и традиции! Проститутки ли не стават, курви и държанки ли не стават!???А така не може! По божиите закони ако живеем, ...така не може!!! Трябва да има честност и свенливост у хората!!! Не като сега,...гледа те в очите и те лъже като ...последният мангал!!!???Мисля, че скоро ще дойде по-добър ред в този свят!!! Въз основа на "...десетте божи заповеди"!!! А толкова просто е това, но в ...същото време и ..толкова сложно!!!??? Защото много хора трябва да си изменят мисленето!!!Но всичко ...започва от главата!!!А това са управляващите! Като му дойде времето...ние всички ще Видим!!!

 2. 2 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#1] от "ebter":

  Прекален светия и Богу не е драг!
  А и в Албания има далеч по-големи проблеми от разните сексуални порядки - Хакмарйе, например...

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 3. 3 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Разбира се, че жените трябва да бъдат девствени до сватбата си!

 4. 4 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Много се надявам селякът-сервитьор от началото на статията да не си намери подходяща девственица, отчаян да се върне в Англия и да се отдаде на хомосексуалстване до края на живота си. Нямаме нужда от чак толкова тъпи гени в човешкия геном.

  gradinko.bg
 5. 5 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Хахха егати идиоте искал да се ожени за девствена жена а самият той имал връзки с жени, после искал да си намери ципаче, е как да стане, идиооооооот!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 6. 6 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#1] от "ebter":

  Ти май все още не си разбрал, че сексът е удоволствие, а не разменна монета. Защото точно "култът към девствеността" го превръща в порочно средство за изнудване и направляване на човешките съдби, против волята на хората. Даже твоят идол Маркс е коментирал въпроса и то не както на теб би ти се искало. Да не говорим, че семействата се развалят най-лесно ако са създадени от неопитни деца, които въобще не знаят нищо за отношенията между съпрузите, отговорностите в живота и т.н. А това минава и през сексуален опит, но явно ти такъв нямаш и искаш всички да са на твоето дередже. Съжалявам те, обаче не мога да ти помогна...

 7. 7 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "Кецалкоатъл":

  Какво е Хакмарйе?

  gradinko.bg
 8. 8 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#4] от "gradinko":

  Ставаме двама. Както пише и Stavrogin, селяндурът си плякал на воля (те грозните и дебели англичанки си падат по тъмни балкански субекти, от опит го знам), а сега иска нещо "негово" си. За да го заведе във Великобритания, където момичето ще е чужденка, няма да говори езика и най-вероятно ще я държи затворена вкъщи да му ражда и гледа деца целогодишно, като някоя крава. Да си намери някой девствен турчин и да се почват след смяната в кафенето.

 9. 9 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 819 Весело

  До коментар [#4] от "gradinko":
  Пасивно, с 65 годишен пакистанец.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 10. 10 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#7] от "gradinko":

  Кръвното отмъщение, предаващо се поколения наред. Накрая се оказва, че трябва да се избият момчета, които са родени 30 години след първоначалната случка.

 11. 11 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#7] от "gradinko":

  Общо взето, е по-страшничко от 90-годишна девственица с дълги бели вълнени чорапи:

  "...В буквален превод ХАКМАРЙЕ означава вземане на кръв.

  Произходът на този обичай в албанските земи и до ден-днешен е неизвестен. Според някои учени се появява още през Средновековието, важи само за албанците и целта му е да осигури национална идентичност на разпръснатия народ от племена в рамките на Османската империя.

  Въпреки това ритуалът не се извършва хаотично, а следва правила, организирани в сборник на кръвната вражда, наречен „Канун".

  Според легендата господарят на Северноалбанските планини Лек Дукагини го въвежда в земите, които са под негов контрол в средата на XV век и постепенно бива възприет като обичайно право в Шкодра, Гяково, Косово, Черна гора и Македония. Законът не е запечатан писмено чак до втората половина на XIX век. Това, което светът днес познава в печатната му форма под името „Лек Канун", е всъщност компилация, датираща от началото на XX век и редактирана от францисканския монах, борец за свобода Штйефан Гечови.

  Някога решението за кръвното отмъщение се е вземало от старейшините. Хакмарйе не е просто следване на порива за мъст, а сложна обредна система. Смисълът на кръвното отмъщение е, че душата на убития не може да намери покой, докато не бъде отмъстена с кръв. По времето, когато албанците не са имали своя държава, Канунът е следван стриктно. Правила, които днес звучат абсурдно, тогава са спазвани като израз на висок морал. Канунът например забранява да отмъстиш на човек, който е гост в нечий дом. Той е под закрилата на стопанина, защото гостът в Албания е култ.

  Не можеш да убиваш, когато дори се чува звънът на чанове, защото нароченият е под закрилата на овчаря. Диктатурата на Енвер Ходжа изтръгва почти до корен спомена за средновековния Канун. Но от началото на 90-те години вълна от кръвни отмъщения залива Северна Албания, тъй като спомени за неотмъстени случаи от миналото изплуват на повърхността. Запалват се и нови вражди около повторната приватизация."
  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=525&aid=12640

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 12. 12 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 968 Любопитно

  Изкефи ме статията!

  Forza Lazio!!!
 13. 13 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 808 Неутрално

  имаше много добър филм по NG точно за Албания и обичаите там. "Заклета девственица" има малко по-различно значение от описаното тук .. или поне според филма.

  Това е жена (и може дори да е била женена), която за да запази правото си на наследство след смъртта на родителите (тъй като жените там по стария обичай нямат такова) се обявява за мъж. Забравих точния термин, но започва да се облича в мъжки дрехи, да пуши, да сяда наравно с мъжете на масата, дори да пие ракия.

  И останалите я възприемат като мъж и се държат с нея като мъж. Единственото условие е повече да не се жени, да няма любовник и край на интимностите. Разбира се, това вече се практикува изключително рядко.

  Доста интересни обичаи имат албанците

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 14. 14 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 808 Весело

  Някъде в ...................... преди .................. сред ............... население ако жената е била девствена в първата брачна нощ , то на сутринта е била изгонена от съпругът й !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 15. 15 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 605 Весело

  "Какво би станало, ако избера някоя от тях, и се окаже, че тя е покварена?," пита той. "Какво да правя тогава? Да я пратя обратно?"
  Е че той ако не може да рискува да се ожени за жена какво търси в Албания?! Хората по цял свят рискуват да се женят и за това за измислили развода =).

  Драконови закони ще оправят държавата!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 17. 17 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Много по-добре е така, отколкото ...обратното!!! Всички момичета още от 12-13 годишна възраст да се ...таковат като невидели!!!???Уж това било модерно!!!??? Това го измислиха тези, които се борят против божиите норми и закони!?

  ===============================


  Пич, говориш пълни глупости.

  Всъщнос преди е било модорно и нормално да се женят на 12-13 години.
  Спомни си, на колко години е била Дева Мария.

  Нищо. Абсолютно нищо! В Библията няма НИТО ЕДИН ред, който да касае конкретно педофилията, така както конкретно касае супер важни въпроси като това дали една жена може или не може да носи мъжки дрехи (забележете - това касае трансвестицизма!)


  If you are going through hell... Keep going!
 18. 18 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  А канун означава на турски-закон!!! Явно това е било като неписан закон още от Османско време!!! А трябва да се уважават и тачат ...традициите!!!???

 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  Ебаси малоумника! Решил, че му е време да се ожени и отишъл за две седмици до Албания, да си намери някоя. Задължително девствена! А това, че не я познава, че може характерите им да не съвпаднат или да искат различни неща от живота, е без значение, явно. Не, и след 1000 години тези примитиви няма да се цивилизоват. Нормалните хора се запознават помежду си, излизат известно време, опознават се, правят секс и чак след като се уверят, че си пасват тогава се женят. А муслимите се обаждат на родителите си да им намерят булки и просто отиват да ги вземат, без да са им виждали и очите преди!
  Тц, тц, тц... в 21 век!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#17] от "dante_18":
  Спомни си, на колко години е била Дева Мария.
  ****************

  Била е на 14 когато са я оженили за Йосиф и е родила Исус на 15.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#16] от "ebter":

  Много си кръвожаден! Това е поради факта, че си муслим. За вас човешкия живот не струва нищо, в корана ви е казано, че е нормално да убивате и го правите, без да се замислите. Пфу...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#3] от "Някoй си":

  Не, че искам да те разочаровам, ама няма да намериш такава... Ето, дори и мюсюлманка девствена трудно се намира напоследък. Освен, ако не си заплюеш някое 5-6 годишно момиченце и да си го гледаш и следиш, докато стане на 18, че да се ожениш за него.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Култът към девствеността бавно отмира в Албания

  Рзвратът ще продължава още дълго време.. поне до де има петрол в изобилие.

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 24. 24 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 733 Весело

  Я.Янев може да разкаже доста за девственоста.
  Няма ли мераклия да го въпросира по случая?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 25. 25 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Данте_18, аз отдавна те "хващам" да защитаваш тезите и идеите на хазарите и техните натрапени идеи върху гоята!!!Но тук ти сам си противоречиш, ...да на 12-13-14 години в древността ...може и да са се женили, но женили!!! Те вече са семейство, което по божиите закони е ...свещенно нещо, което трябва да се пази и почита!!!/Дори нашият пророк /САС/ е взел за жена /една от съпругите си/ на шест години и я отгледал ...и като пораснала достатъчно е ...създал потомство!!! Защото просто тогава такива са били традициите!!!/Той не може да бъде против традициите, ако за това не му ...каже например Джебраил/ Защото именно той /Свети Архангел Михаил по християнски му казва какво да прави и какво да говори!!! Иначе ...нашият пророк нито можел да пише нито да чете!!!/Тогава откъде е знаел толкова работи, за които ...дори противниците пишат, че уж той е плагиятствувал???/ Дори едно от тези неща е това, че земята е кръгла, като елипса!!! Затова едни последователи от "руските степи"-татари, направили замерване на дъгата на земята и по този начин изчислили колко е диаметърът приблизително!!! Тази история е била записана при Османските императори, но официалните документации ...евреина/от сектата денме/ Мустафа Ататюрк просто изгорил и унищожил, точно както другите хазари-уж евреи от Русия ...унищожават всичко ценно от Руските императори-абе просто варвари, това са те!!! А сега искат да командват целият свят!!!???

 26. 26 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#16] от "ebter":

  Абе малоумник, този обичай не включва само извършителят, а и цялата му рода, която след това отвръща със същото и така до безкрай. Айде веднъж поне, един единствен път прочети нещо преди да спамиш бе. Пфуууу....

 27. 27 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  До коментар [#23] от "be_free":

  Какво общо имат сексът и петролът?

 28. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#16] от "ebter":
  Въобще не допускам че ще има подобни като сегашните правосъдни /сатанистки/ системи!!!
  ***************

  Не, че нещо, ама... шериата никога няма да бъде въведен в цивилизованите страни. Знам, че много ти се иска да убиваш жени с камъни, да биеш хора с пръчки на мегдана, да режеш крака и ръце, ама това никога няма да стане. Даже и в повечето мюсюлмански държави отдавна да се оказали от шериатското право и си имат нормални конституции и закони. Та така...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 29. 29 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#25] от "ebter":
  шест години и я отгледал ...и като пораснала достатъчно е ...създал потомство!!!
  ***************

  Седни си, слаб 2! Мохамед няма деца от Айша. Взел я е на 6 и я е опънал, когато била на 9г. Ако 9 години за теб означава "пораснала достатъчно", то ти предлагам да се самоубиеш по особено мъчителен начин.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 30 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#28] от "VеnRus 2008":

  Нали знаеш Венче - само най-комплексираните и нещастни мъже сънуват как убиват, тормозят и осакатяват беззащитни хора по свое усмотрение. Представям си го тоя парцал на живо - ако му биеш един шамар ще напълни гащите, а не е поглеждал жена от деня в който баба му му е дала пари за учебници в университета, а той е отишъл на проститутка. И не е успял да свърши нищо...

 31. 31 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Имало е и ...други забележителни събития, които са ставали по тяхно /султанско/ време!!! Едно от тях е ...прелитането над Босфора от Мехмед Челеби с изкуствени крила!!! Разстоянието било около два километра! Създаването на първият по наши разбирания ...робот!!!А иначе турците са много прости и неграмотни...само където са на 27 место по сила на икономиката си ...сега!!!/Не зная за какво им трябва тази хазарска организация като ЕС???Сигурно някой ги е излъгал за това???/А отделен е въпросът, ...че този Мехмед Челеби ...може и да е бил ...Майстор Манол, но някой дава ли ти данни за това??? Нали трябва да се потвърждава версията, че турчолята са тъпи прости и ахмаци, затова нищо не пишат "нашите историци", те само знаят това - турците са ни клали, клали, ама не до клали!??? Абе тъпанари, нямат нищо общо с истината!!!А колко везира са били /българи/ с български произход???Дори заради това е възникнала идеята за написването на разказа..."Пази боже сляпо да прогледне"!!!Ама кой Ви ги разправя на Вас такива??? Няма такъв,...нали???

 32. 32 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#20] от "VеnRus 2008":

  А има версии, че е била проститутка или това се отнасяше за жена му?

  Драконови закони ще оправят държавата!
 33. 33 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#31] от "ebter":

  Ебти, рожбо, ти от коя психиатрия пишеш? Явно си от кротките луди, след като лекуващите ти лекари редовно те пуснат до компютъра. Макар че, по мое мнение, би трябвало да си в изолатора, здраво овързан с усмирителна риза.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 34. 34 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#31] от "ebter":

  Ефенди, не знам с кое си прекалил - с Талмуда или с паламуда, но девствеността ти сигурно е била загубена по особено самотен начин...

  П.П.
  През 1912-та година при обсадата на Одрин за първи път в историята е използван самолет за военни цели. Първата в света въздушна бомбандировка извършват Радул Милков и Продан Даракчиев – българи.
  Така че се скрий с "...прелитането над Босфора от Мехмед Челеби с изкуствени крила..."!

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 35. 35 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#32] от "Момчил89":

  За какво говориш? Поста ми, който си цитирал, се отнася до Дева Мария, каква проститутка имаш предвид? Проститутката е Мария Магдалена, но какво общо има тя с написаното от мен?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#30] от "Alien":

  Какъв университет? Тоя изглежда ли ти на някой, завършил повече от 4 клас? Виж му само правописа на какво ниво е?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на wissen
  wissen
  Рейтинг: 221 Разстроено

  До коментар [#13] от "johnatan-livingston":

  След прочита, не знам да се смея ли, да плача ли.
  ...особено е ми е чорлаво към този 3о-годишния от Англия...отиъл в цивилизования свят, а останъл фанатичен традиционалист?!?! ...ум не ми го побира....
  Но Албанските традиции са едно към едно с традициите на турците от прослувутата провинция Yozgat, откъдето произхождат над 6о% от австрийските емигранти и затова се е превърнала в нарицателно за назадничавост при нас. Например бащите масово махат дъщерите си от час по физкултура щом тя получи мензис. И държавата Австрия не може да им се противопостави, тъй като това е против техните традиции. Да не говорим,че до две години след като са >жени<, момичетата биват омъжени за някой вносен зет от Yozgat.

  От русофобията Pусия няма да загине!... ами ще ни затрие нас, българите като нация...
 38. 38 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Аналиен, аз много добре съм прочел статията, но моят коментар е точно такъв: ще се убиват тези които са убивали с умисъл?!!!Ти се научи да четеш коментарите, на този с когото кореспондираш!/Защото искаш или не-ние просто кореспондираме чрез чата/ И недей да мислиш че другите като не са хазари като тебе,...значи са малоумници!!!Аз зная, че ти винаги защитаваш хазарските избушици, ако ще да е най-голямата глупост!!! Но тази твоя с Венчето любима правосъдна система ...просто ще бъде захвърлена в буното на историята!!! Или ако съществува още такава държавица като ...Съединените Еврейски Щати...може там да си раздавате подобни като в България присъди-тук има, там няма-накрая няма виновни???Адвокатите още малко и ...командват съдът и съдиите!!!За да може същите артисти/убиици/ пак да бъдат използувани!!!За да може да съществува и друг /тъмен/черен свят, чрез който такивата като тебе хазари да ...правят обири и убииства, а иначе са против екзекуциите от държавата!???Но те когато искат ...могат да премахнат когото си искат-нали???Не те наричам тъпанар, защото целенасочино заблуждаваш просто "ГОЯТА", такива като Венчето!!!

 39. 39 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Венче, ти май наистина имаш само "килиино" образование до четвърти клас, затова си отишла ...чак до Испания!!!???А аз наистина съм завършил институт и ми е дадена ..титла!!!Сега работя на престижна работа в ...България!!! При нужда ходя и до ...съседните държави с колата си!!!Така, че ти си гледай Испанията и ...толкоз!!! Аз не те обиждам по някакви признаци, значи недей и ти да правиш това!!! А вече втори-трети път показваш простотията си!!!Първо се занимаваше с моят полов член, а сега с образованието си!!!Като те гледам колко си отворена на тема секс, ...ти случайно да не си проститутка в някой бар в Испания, ...и докато чакаш клиенти ...просто чатиш????????????????Я отговори, ако обичаш??????

 40. 40 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#38] от "ebter":

  Тъпако, ти каза че "Хакмарйе-то..според мене е правилно правило!!!". А то е това което съм описал аз, не твоите трактовки - научи се да се изразяваш правилно. За начало препоръчвам да се запишеш на вечерно училище и да спреш малко с писателската дейност, а да се съсредоточиш върху четене. Започни с "Барбароните", след това "Винету" и след десет години, когато стигнеш до "Капитан Немо" ще ти пратя някое от децата ми (дано да имам дотогава) за да бистрите политиката в някой форум. Миш-машът който си забъркал по-надолу въобще няма да коментирам, защото дори ветеран от четене на простотии като мен не може да намери някаква връзка в бълнуванията ти.

 41. 41 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#39] от "ebter":

  Едва ли - Венчето вероятно пуска само на готини пичове, така че ти дори и да продадеш броеницата на прадядо си, пак няма да се доредиш.

 42. 42 Профил на baj_ganio
  *****
  Неутрално

  "Взел я е на 6 и я е ""опънал"", когато била на 9г. "

  "Била е на 14 когато са я ""оженили"" за Йосиф и е родила Исус на 15."

  Боже, колко мъка има на тоя свят

  Хе хе хе

  Вени, теб на колко години те ""опънаха""?

  Хе хе хе

  С теб не могат да се мерят, нали така?

  Но 4е става въпрос за време оно, дето ни закони, ни права....

  "Хе хе хе - най-мразим, га мислим."

  21 век = VеnRus 2008

  Класика.

  Хе хе хе

 43. 43 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 968 Весело

  До коментар [#27] от "Alien":

  Имат, имат общо: http://youtu.be/X_pxf_GzcpQ

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 44. 44 Профил на baj_ganio
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "Alien":

  "Венчето вероятно ""пуска"" само на готини пичове"

  Пуска, хе хе хе.

  Пуска, позволява, отдава се, дава... - това 6те да са синонимите.

  Не мисли6 ли 4е зву4и твърде ""търговско"".

  Сре6ту какво "пуска, позволява, отдава се, дава"?

  Хе хе хе.

  Няма ли нормални отно6ения бря?

  Хе хе хе

 45. 45 Профил на wissen
  wissen
  Рейтинг: 221 Разстроено

  До коментар [#42] от "baj_ganio":

  Може да се познавате тук пофорумно, но си мисля, че с този си коментар прекрачи всякакви граници на себеуважение!
  ...или ти принадлежиш към албански клан?

  От русофобията Pусия няма да загине!... ами ще ни затрие нас, българите като нация...
 46. 46 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1288 Весело

  До коментар [#31] от "ebter":

  Ебтер,защо като пишеш крещиш?
  Не ползвай толкова много удивителни знаци.Емоцията трудно се предава чрез текст,освен ако не си писател,а ти явно не си.Не успя да ме трогнеш.

  А по темата:
  Скоро гледах документален филм по БНТ за Коридор 8 и преминавайки през България,Македония филмът завърши в Албания.Разказаха за семейство в което бащата и двамата му сина не бяха излизали четири години навън заради кръвна вражда.И то при положение,че убийството не го е извършил бащата а брат му.Човекът съжаляваше че не е на мястото на брат си в затвора,защото там поне би имал право на две разходки дневно.
  Това е диващина и извън всякакво нормално,цивилизовано поведение.
  Девственоста,както почти всяко друго нещо в живота на нормалния човек е въпрос на личен избор.Не може да се натрапва от никого,дори и от родител.Това е все едно да направиш насила детето си вегетарианец...Е почти същото де

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 47. 47 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Мили хора, тези правила важат и в сегашна Гърция. В малките гръцки градове и по селата е изключение да видиш сама жена в кръчмата. Там недевствените гъркини са проблем за родата си, защото трудно ще им намерят съпруг и т.н. Това са си балкански нрави и манталитет.

  PHILIP
 48. 48
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:44 на 28/10/2010 от неговия автор.

 49. 49 Профил на baj_ganio
  *****
  Неутрално

  До коментар [#45] от "wissen":

  "Може да се познавате тук пофорумно, но си мисля, че с този си коментар прекрачи всякакви граници на себеуважение!"

  Аз ли прекра4их? Може да не си забелязъл - цитирах.
  Ако някой е прекра4ил, това не съм аз.

  "...или ти принадлежиш към албански клан? "
  на български "клан" принадлежа.

  За6то, ти на кой "клан" принадлежи6?

  Хе хе хе

 50. 50 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#39] от "ebter":

  Хи-хи... завършил институт, с титла, да бе, да! Колкото до члена ти или теб самия, и двамата сте ми през оная работа. Аз просто се забавлявам, много ме радват дивотиите, които пишеш.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 51. 51 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#42] от "baj_ganio":

  Каква връзката между моя сексуален живот и факта, че Мохамед е опънал Айша, когато тя е била само на 9 годинки?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 52. 52 Профил на baj_ganio
  *****
  Неутрално

  До коментар [#47] от "Philip":

  Ах, Филипе,

  Аз си скъсах нервите да им го обяснявам, ама вари го пе4и го, то пак си знае и бае...

  Та го обърнах ве4е на игра - да разберат не6то им отговарям с тона който имат, с езика който говорят. Белким се полу4и някакъв огледален ефект, та да видят и разпознаят себе си.

  Ама май и това не помага.

  Хе хе хе

  Пусти балкански нрави

  Хе хе хе

 53. 53 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Някой беше ме светнал защо някои народи момите са дащни отзад - за да се запазват девствени. Отпред, но не навред.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 54. 54 Профил на naso
  naso
  Рейтинг: 434 Весело

  Оставете младите момичета да си живеят живота.Те знаят какво да правят-да имат връзки с мъже над 50 години за да ги научат на всички мурафети и да ги осигуряват финансово

 55. 55
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:50 на 28/10/2010 от неговия автор.

 56. 56
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:52 на 28/10/2010 от неговия автор.

 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Гневно

  До коментар [#16] от "ebter":
  АМИ ЩО СИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ТОГАВА? АКО НЕ СИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ , ЩО ПИШЕШ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК , ВЪВ БЪЛГАРСКИ ФОРУМ И ГО ПЕТНИШ С ДУМИТЕ СИ? ЩОМ НЕ ПРИЗНАВАШ БЪЛГАРСКОТО ПРАВО И ПРАВОТО НА ЕС, МАРШ В ИРАН!!!!! КАКТО В ИРАН ВАЖИ КОРАНА, ТАКА ВЪВ БЪЛГАРИЯ ВАЖАТ ПРАВОТО НА ЕС, КОНСТИТУЦИЯТА , ЗАКОНИТЕ И СЪДЕБНАТА Й СИСТЕМА! ВЪН ОТ ФОРУМА, АПАТРИД ТАКЪВ!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  "Канонът на Леке Дукагини. Според него ако момиче отхвърли кандидата, който поиска ръката му, и ако не настъпят други, извънредни обстоятелства, тя остава девица завинаги" - kakво значи 'извънредни обстоятелства' ?
  На някого много му се пре**е? Или се появи принцът ebter на бял кон, пардон бяла совалка директно от Орион?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 59. 59 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Мам енд дед дис ис Чейси, Чейси дис ис май мам енд дед

  Winora forever
 60. 60 Профил на baj_ganio
  *****
  Неутрално

  До коментар [#51] от "VеnRus 2008":

  Да не си им светила, 4е знае6 то4но кога и как?
  Дане би да има свидетели, 4е я е "опънал" на 9?
  Не ти ли се струва жалко да твърди6 категори4но не6то за което е само мит?
  4е я е взел на 6 е вярно, вси4ко останало е спекулация.

  Ако се има6 за малко по-на4етена и мисле6та жена, не би използвала "аргументи", оснаовани на спекулации.

  Това е прекалено пристрастено и отвратено мислене.

  Едно такова мислене, е унизително - не само за6тото тези хора са святи за милиони, а за6тото са и жени, каквато си и ти.

  Какво уважение би о4аквала, след като ти не се самоуважава6, като представител на тези, които не уважава6.

  Затова уми6лено ти зададох неприли4ен въпрос - за да разбере6 какви ги вър6и6 ти самата. Нямах цел да те обидя.

  Но толкова сте притъпени и заслепени, 4е докато не ви стреснат, не се осъзнавате, какви ги вър6ите.

  И не ми се оправдавай с гре6ките и изразите на другите.

  Всеки, сам е отговорен за своите си думи и действия.
  Вси4ко друго е само оправдание.

  Хе хе хе

 61. 61 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 960 Весело

  До коментар [#52] от "baj_ganio":

  Явно съфорумците имат някакъв комплекс, породен от факта, че са родени по тези георафски ширини. Типичната "провинциалност" ги кара да говорят за секс, като използват обиди...По подобен начин течаха свалките навремето - като харесваш някоя мома, ходиш па я подърпаш, а тя откриква като те прасне с учебника по главата...А бе детски му работи.

  PHILIP
 62. 62 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Алиен от №40, ти винаги си изопачавал нещата като твойте деди и твойте чичовци!!!По принцип съм съгласен, но го тълкувам по мой начин!!!Не може да убиваш някого, защото брат му убил!!! Но по принцип е правилно...да се умъртвява от властта този, който е убил!!! По този начин...се показва че има власт и държавност!!!Защо мафиотите убиват посред бял ден и на центъра??? За да могат противниците да се страхуват от тях...дори повече от колкото от ..властта!!! Вие явно сте си загубили мисловните си качества и повтаряте глупостите на хазарите, които управляват вече почти навсякъде!!!Ами "те" нали искат да няма държавност и да Ви манипулирват както си искат, затова създават чрез своите подставени лица/защото тези които коват законите, обикновено са все...масони еди каква си степен/ такива закони, че и Вие не знаете къде се намирате, на Марс ли на Луната ли!!!??? Не нормалници, а пък взели да ме опонирват!!!Разсъдете малко с Вашият /вече/ малък мозък!!! Човечеството до къде е стигнало??? Навсякъде наркомания където има "демокрация", навсякъде проститутки/за Вас това е нормално/, убиици и лъжци, измамници!!! От какво да се страхува това човечество??? От това че няма да има пари??? А тези пари кой ги държи??? Хазарите!!! С това, че са въвели /соломоновите колони/ долара като световна валута!!!"Те" могат да правят с Вас каквото си искат, защото Вашите пари ...за нищо не стават!!! Ако искат могат да Ви разорят,/като Гърция/ ако искат просто ще си играят с Вас!?/като България//Ако им бяхме наистина любимци, те отдавна щяха да ни отпускат чрез банките пари, които щяха да стават още повече чрез трудът ни ...и те щяха да печелят!!!??? Но на тях не им трябва пари/"Те" могат да си имат колкото си искат, като ги печатат в Фед.резерв-кой ще им търси сметка???Дори са позлатили волфрамови кюлчета със злато, за да изглежда солидно ...това бясно печатане на долари!!!Представете си-2/3 от оборотните пари в нашият сегашен свят са ...долари!!!Ако той/долара/ престане да е световна валута, как ще плащат за войните и агресиите по света!??? Просто няма да могат!!! Затова НИЕ ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ХОРИЦА, ...ЩЕ СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ДОЛАРА КАТО ВАЛУТА И НЯМА ДА ПРИЗНАЕМ МВФ И Т.НАРЕЧЕНАТА СВЕТОВНА БАНКА!!! Това е спасението ни!!!Тогава ще осъдим тези организации ...и няма да има нужда да плащаме уж тези техни нарочни дългове!!!Или докато трае съдът против тях/международен, ама наистина международен/...доларът ще е станал ...почти една стотинка!!!??? Ееее, тогава съвсем малко ще трябва да се плаща!!!??? Но то обратно трябва да стане-те да плащат на всички народи ...за нещастията които са причинявали!!!

 63. 63 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До Ебтер
  Голям ташак си с твоите традиции!
  А традиционно ли е 80% от момчетата да са педераси, защото не било в традициите момичетата да имат сексуални кнтакти преди да се омъжат?
  Традицинно ли е, мюсюлманките да бъдат все с развинтени задници?
  Да ти имам традициите

 64. 64 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#18] от "ebter":
  сПРАВКА- Номоканон-"Н О М О К А Н О Н
  „... Тогда же и Номоканон, рекше законоуправило и отеческия книги преложи.”
  Гл. V, „Панонско житие на Св. Методий”
  "Номоканонът е византийски юридически сборник, който рецепира римско право и съдържа както Апостолски и Съборни правила относно строгия вътрешен ред на църквата, така и граждански (императорски) разпоредби, визиращи взаимоотношенията между църквата и държавата. Номоканонът е наречен на Запад Corpus Iuris Canonici. По своята същност Кормчая книга представлява Номоканона, който е преведен от най-древния славянски език – старобългарския, и приспособен за местните нужди. Появата на този кодекс е обусловена от практическата необходимост на духовните лица да притежават не само духовните правила, но и действащите светски закони. "
  Източна Римска Империя, а не Османска империя!!!!!!  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 65. 65 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А Аналиен, ти докато си направиш деца, ...а аз вече ги имам и то доста големи!!! Така, че първо се ожени ...за да отгледаш семейство, пък тогава коментирай!??? Ще бъдеш по-солиден и сериозен!!! А сега ...дори не си ходил в казарма, защото твойте сънародници направиха така, че да я ..няма!!!

 66. 66 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#62] от "ebter":
  ...Алиен от №40, ти винаги си изопачавал нещата като твойте деди и твойте чичовци!!!По принцип съм съгласен, но го тълкувам по мой начин!!!...

  А най-добре твоЙте баби и дядовци да не се бяха срещали, но станалото - станало...
  Моля, Ейлиън, не му "опонирВай"!

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 67. 67 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#60] от "baj_ganio":

  Пише си го в корана ви, че брака е бил консумиран, когато Айша е била на 9 години. Пророкът ви е изчакал 3 години, не от някакви скрупули, а просто защото Айша заболяла от някакво кожно заболяване, от което и опадала косата и лечението и е продължило три години. Чак когато се излекувала, Мохамед я "познал".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 68. 68 Профил на baj_ganio
  *****
  Неутрално

  До коментар [#63] от "shumkarov":
  "А традиционно ли е 80% от момчетата да са педераси, защото не било в традициите момичетата да имат сексуални кнтакти преди да се омъжат?"
  "Традицинно ли е, мюсюлманките да бъдат все с развинтени задници?"

  Стига си тия кли6ета бря балканци.
  Вси4ки сме еднакво поро4ни.

  Никой на никого не може, а и не е правилно да търси сметка.

  Всеки е отговорен сам за себе си - не6то което не се определя нито от етноса, нито от религията.

  Умирате да си правите обоб6тения мама му стара и да се изкарате 4исти и святи като май4ино мляко.

  Хе хе хе

 69. 69 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#60] от "baj_ganio":
  И не ми се оправдавай с гре6ките и изразите на другите.
  *****************

  Ъ??? Я пак?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 70. 70 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#22] от "VеnRus 2008":
  Мюсюлманки има, ама те не ме инетресуват. Поразходи се малко из родопските помашки села и такива ще намериш...
  Търсенето (не говорим за мюсюлманки) е наистина трудно, ама "който търси намира"

 71. 71 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#66] от "Кецалкоатъл":

  Няма вече - на мен ми стига да го бъзна малко, за да започне да плюе като луд. Тоя е ненормален - само убийства са му в главата. Хич не се усеща, че точно в омразните му САЩ се изпълняват много смъртни присъди от държавата. Ама кво да го правиш - той не е читател, той е писател...

 72. 72 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#53] от "SeoKungFu":
  М-даааа- СЕОто си е СЕО-личи си - коментара си е точно на място

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 73. 73 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#62] от "ebter":

  ..."Дори са позлатили волфрамови кюлчета със злато, за да изглежда солидно ...това бясно печатане на долари!!!"...

  Някой явно са прекалили с четенето на "Строго секретно"
  Само да попитам,като чета коментарите ти имам чувството,че си от хората поддържащи тезата за световен икономически,политически,социален,сексулаен заговор.След като си такъв върл противник на съществуващата икономическа обстановка,защо не се заселиш в комуна,да се откажеш от паричните средства,за които ние така усилено работим?

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 74. 74 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#62] от "ebter":
  "Затова НИЕ ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ХОРИЦА, ...ЩЕ СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ДОЛАРА КАТО ВАЛУТА И НЯМА ДА ПРИЗНАЕМ МВФ И Т.НАРЕЧЕНАТА СВЕТОВНА БАНКА!!! Това е спасението ни!!!" Ами откажете го- Иран е на един хвърлей място- пиалите и държавната му дотация са правилната валута, с която ще живеете правоверно

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 75. 75 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#34] от "Кецалкоатъл":

  Мммм да. И са хвърляли ръчни гранати връз турските войски от една кошница , всявайки шок и ужас.
  Така де.
  Първата бомбаРдировка.
  Полезно е да се знае.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 76. 76 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#74] от "dqdomart":
  Риалите имам предвид

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 77. 77 Профил на baj_ganio
  *****
  Неутрално

  До коментар [#67] от "VеnRus 2008":

  Ами има6 пропуски бе мила.

  Нека ти обясня.

  Според корана(да не забравяме коя епоха и въгледи представя), моми4ето става жена на 10, а мом4ето- мъж на 12 години.

  Тоест, брака , разре6ението за брак се основава на тия възрастови подграници.

  Което разбира се не озна4ава, 4е задължително би трябвало да имат полов живот.
  По онова време взимането на малолетни, е 6ироко разпостранено явление - не само при мусулманите.
  Това е свързано със опазването им.
  Както при мусулманите, така и при християните, годежбата с малолетни, в пове4ето слу4аи се прави или с цел да се постигне мир или да се покаже уважение към родата и или да се опази самото моми4е(ако евевнтуално родата и е по4инала).
  Я си направи справка за хилядите слу4аи на вен4авка с деца и при кралствата в Европа.

  Не може6 ли да схване6, 4е е епоха на войни и 4е броят на мъжете е неколкократно по-малък от жените. И пак по-съ6тата при4ина - семейство останало без мъже е обре4ено да гладува или да бъде експлоатирано и мъ4ено.

  Изоб6то как може6 да с4ита6 за логи4но това което казва6?
  Как може6 да си представи6, нормален мъж(не някакъв маниак) да изпитва удуволствие да спи с 9 годи6на?

  Но е нормално да си го мисли6 това, като има6 предвид в ден дне6ен колко много са слу4аите с педофилията по цял свят - та 4ак до църквата стигнаха не6тата.

  Хе хе хе

  Струва ми се, 4е именно дне6ните ни пороци са ни пове4е от тогава6ните, 4е дне6ните пороци ни изкривяват представите за на4ина на живот на хората от онова време.

  Бъди сигурна, 4е тогава ценностите и традициите са били на много по-високо ниво, имайки предвид, 4е няма кой да им наложи не6то, 4е няма закони, 4е няма сили за сигурност.

  Та така Вени

 78. 78 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#73] от "Кирето":
  До коментар [#74] от "dqdomart":

  Според мен всичкото хазарин по света, начело с Обама (той малко черен за хазарин, ама тия златните кюлчета маскират, че един хазарин ли няма?) и Сорос треперят от мисълта, че ебтер ще се откаже от долара!

 79. 79 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#70] от "Някoй си":

  Е, казах ти какъв е единствения начин, ако той те устройва - желая ти късмет. Между другото, защо вече не пишеш в другия форум, знаеш кой? Миналата седмица си говорихме за теб и се чудехме къде си се забутал?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 80. 80 Профил на baj_ganio
  *****
  Неутрално

  До коментар [#69] от "VеnRus 2008":

  Разбира6 за какво става въпрос - не е длъжно да посо4а с пръст.

 81. 81 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Дедо март от№57, нали уж можем да изразяваме това което знаем и чувствуваме??? Да се надявам, че още не е забранено???А що се отнася до ...съдебната власт /например в РБългария/...какво ще кажеш!??? Толкова е смешна и в същото време ..трагична, че просто не ми се говори!!!А що се отнася до твърденията ми, че ще се измени световно тази система и други неща-изхождам от древни предсказания!!!Значи ...това ще стане, искате ли, или не искате!!!Иначе ще се унищожим! Вие сами вижте, уж като са частни горите, те трябва да се пазят още по-добре и по-хубаво, но ...уви не е така!!! Точно обратното е! Не остана читава гора в милата ни татковина!?Така е и с морала! Ако Вие не го виждате,...не знам какво да и кажа, че да се замислите! Огледайте се! При комшиите как е!? Разведени семейства!Нямат работа горките! Входовете на блоковете в ...мърсотия!?В София и в големите градове...спринцовки и просяци/не само цигани-има и българи за съжаление/! А съдебната система, която затвърждава възприятието на хората...дали има държава или няма-работи на празни обороти-тук има, там няма-я доказателства, я свидетели! Като девизът им е :за кокошка няма прошка, а за милиони няма закони!?Вгледайте си реалността и действителността и ...тогава коментирайте на контра с мене!!! Аз също бях не много вярващ преди! Но някои неща ме накараха да се променя! Като Вярващ аз обичам хората, животните и растенията!!!/Макар за такива като Венчето от ..Испания ..да изглеждам много кръвожаден/ Съвсем не е така! Искам наистина всички хора да живеят кой както си иска, ..но без сатанизъм! А това е всичко, което прави човека на ..меко казано маймуна!!!/ГОЯ/ Така че нека всички хора да имат работа и да има управление, което да се ръководи по някакъв общочовешки /хуманен/ човеколюбив начин! Но това не е така нареченият демократичен начин! Той си е измислен от .../тъмните сили-за заблуда е наречен благовидно/ Ако може прочетете за граф Сен Жермен и си помислете...кой може да е бил той и каква роля може да е имал? А той е действителна личност!???

 82. 82 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#77] от "baj_ganio":
  Как може6 да си представи6, нормален мъж(не някакъв маниак) да изпитва удуволствие да спи с 9 годи6на?
  *************************

  Аятолах Хомейни: „На мъжа е позволено да получи сексуално удоволствие от дете, даже и то да е още бебе. Содомията с дете е разрешена. Ако обаче мъжът причини трайни увреждания на детето, той трябва да му осигури бъдещето и издръжката. Това дете-момиче не се включва в броя на 4-те съпруги на мъжа и той не може да се ожени за нейна сестра. За момичето е по-добре да се омъжи рано, така че менструацията му да започне в дома на мъжа й, отколкото в дома на баща й. Всеки баща, който ожени дъщеря си толкова рано ще има постоянно място в рая.”

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 83. 83 Профил на baj_ganio
  *****
  Неутрално

  До коментар [#82] от "VеnRus 2008":


  Аятолах Хомейни какво е?
  Представител на мусулманите по света?

  Говорител на корана?

  Ами продължава6 упорито да си прави6 обоб6тения въз основа на индивиди.

  Дразни ли те когато в Европа пи6ат, 4е българите са крадци, въз основа на кражба извър6ена от циганин?

  И мен ме дразни. Но така изглежда от тяхна гледна то4ка.

 84. 84 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Първата бомбардировка от самолет си е случила в Италия,стига слушахте Божо Мощите.

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 85. 85 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  До коментар [#81] от "ebter":

  Ами ако някой иска да си лежи по цял ден и да не работи какво го правим?

 86. 86 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#81] от "ebter":
  Човеченце дребно
  със мисъл безвредна
  без родина израсло
  и само Корана пасло
  / да ме извинят другите пишещи мюсюлмани, но тоз противодържавен елемент, що не признава право и държава
  е с висока степен на обществена опасност и трябва да се елиминира физически-щото действа с умисъл, т.е. съзнава действията си, пряко ги цели, осъзнава, допуска и цели резултата от противоправните си действия...Накратко- виновен е-/
  Нали не признава НПК и НК, значи за него не важи презумпцията за невиновност до доказване на противното; не вярва в разделението на властите- значи изземвам правомощията на наказателен съдебен състав и му издавам присъда- ВИН0ВЕН Е!!!! МЯСТО ЗА ИЗТЪРПЯВАНЕ НА НАКАЗАНИЕТО- ИРАНСКИ ЗАТВОР. РЕШЕНОТЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 87. 87 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И българското Възраждане не предшества европейския Ренесанс.

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 88. 88 Профил на baj_ganio
  *****
  Неутрално

  До коментар [#85] от "Alien":

  Правите си комунисти4еска револиуция.

  Устройва ли те?

  Ако не, трябва да приеме6 демокрацията, тоест насила не може6 да застави6 някого да работи.

 89. 89 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  "Страхотен" проблем. Дневник, утре да сложите статията на първа страница на хартиеното издание...

  ...Няма да е само на първа online, я.

  (От сутринта чакам да я махнете, между другото)

 90. 90 Профил на baj_ganio
  *****
  Неутрално

  До коментар [#86] от "dqdomart":

  Е, не сте длъжни да му опонирате на него нали?
  Но нали сте намерили съкрови6те, та карате по мекото.

  Хе хе хе

 91. 91 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Мария Магдалена не е била блудница. Прочетете внимателно, макар че се съмнявам, че повече от 1-2 коментиращи са чели въобще Библията.

  Стиховете са един след друг в Евангелието и става въпрос за една блудница и после за Мария Магдалена.

 92. 92 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#83] от "baj_ganio":
  Аятолах Хомейни какво е?
  Представител на мусулманите по света?
  *****************

  Поне на една част от тях.
  Между другото същите идеи застъпват и в Саутиска Арабия, Афганистан, Пакистан, дори и в доста части на Турция ще намериш хора, които мислят по този начин. Та, както виждаш, една огромна част мюсюлмани намират педофилията за нещо нормално.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 93. 93 Профил на wissen
  wissen
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#81] от "ebter":

  Не са ти нужни древни предсказания, за да има промени в социалния или икономически ред.
  Обедняването на масата не бива да се подценява като важен фактор от никого. Разбира се, не масата, а личности променят хода на историята.
  Но която и да е тази личност трябва да представи план, който да е подкрепен от масата.

  ПП
  Съвет, а не заповед ти давам: Мисли самостоятелно, не се влияй от заговори и какви ли не съмнителни четива и автори.

  От русофобията Pусия няма да загине!... ами ще ни затрие нас, българите като нация...
 94. 94 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  За Мохамед е било нормално да има 4 жени и да се избива хора...

 95. 95 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#85] от "Alien":

  Как какво?
  Регистрира се като социално слаб и почва да получава социални помощи и да чака да се /цитат по памет/ :
  "измени световно тази система и разни други неща,според древни пророчества"...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 96. 96 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#90] от "baj_ganio":
  Като юрист ме дразнят малоумщините, изписани от Евтеб ,без да притежава специализирано правно знание и познание. Съдебната система във България НЕ СЕ ОСНОВАВА НА РЕЛИГИОЗНИТЕ НОРМИ НА КОРАНА! КОЙТО МИСЛИ ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН, НЯМА МЯСТО ВЪВ ФОРУМ НА ДЪРЖАВА ЧЛЕНКА НА ЕС!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 97. 97 Профил на baj_ganio
  *****
  Неутрално

  До коментар [#92] от "VеnRus 2008":

  Което не оправдава педофилията в Запада, която по най-скандален на4ин изпъква в последно време.

  Както казах - за всяка дума и действие е отговорен само и само отделния индивид. Вси4ко друго е манипулация.

  Не забравяй, как църквата е манипулирала в средновековието с християните. Не искам да споменавам примери за отвра6тения по християнска линия тогава, а и в ден дне6ен.

  Мисли6 ли 4е религията го определя?

  Или си мисли6, 4е курдите в иугоизтока, които зарявят живи дъ6терите си за блудство, се основава на корана?

  Една 4аст от курдите(особенно в иугоизтока, близо до Ирак) в мнозинството си са с комунисти4ески възгледи, тоест атеисти.

  Как може6 да си обясни6 нали4ието на тия варварски "оби4аи" тогава?

  Или обратното - за6то при турците(етни4еските), въпреки 4е има някаква степен на претенция за девственност - има висока степен на толериране на сексуалната свобода преди брака. Тоест, девственността преди брака е желана, но не е и задължителна.
  Турците не са ли мусулмани?
  Интересното е, 4е това важи и за вси4ки останали турки - азери, татари, озбеки, уйгури и т.н.

  Както вижда6 пове4е е свързано с социалния прогрес и морални възгледи на всеки народ, отколкото с религия и етнос.

 98. 98 Профил на baj_ganio
  *****
  Неутрално

  До коментар [#94] от "Калоянчо":

  Ти 4ете6 ли коментираното до теб, бря 4ук4а?

  Хе хе хе

 99. 99 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#81] от "ebter":
  г-НЕ, НЕ ПЛАЧЕТЕ НАД ГРОБА НА БЪЛГАРИТЕ- НА ЧУЖД ГРОБ ЛЕСНО СЕ ПЛАЧЕ- ГЛЕДАЙТЕ СИ ИРАН И СИ МИСЛЕТЕ КОЛКО ХУБАВО ЩЕ БЪДЕ ДА СТЕ В ТЕОКРАТИЧНИЯ РАЙ! И ДА СЪЖАЛЯВАТЕ КАК В МОМЕНТА НЕ СТЕ НА МЯСТОТО НА ВЪРХОВНИЯ ИМ ВОДАЧ Имаме българска поговорка- "Господ на бодлива крава рога не дава"- важи точно за Вас

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 100. 100 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1067 Весело

  Виждам, че темата е породила доста дискусии, едни нормални, други не чак толкова... На феновете на забраните и обетите ще кажа само едно - всички човеконенавистни общества са построени върху догми и забрани - Средновековието и Инквизицията, комунизма, нацистка Германия. Всички човешки неща са сътворени когато е имало свобода и възможност за избор.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK