Британски учени: Алкохолът е най-опасният наркотик

Британски учени: Алкохолът е най-опасният наркотик

© Асен ТоневАлкохолът е по-опасен наркотик от хероина и крака, взети заедно, твърдят британски учени, измервайки по вредите, които нанася на човек, предаде "Ройтерс".


Според новата скала, която измерва вредата от наркотиците върху отделния човек и околните, класира алкохола на първо място като три пъти по вреден от кокаина и тютюна. На второ и трето място са съответно хероин и крак, на четвърто – метамфетамини.


Скалата е със стойности от 0 до 100, като 0 означава най-малко опасен, а 100 най-опасен. Алкохолът има резултат 72, хероинът – 55, кракът – 54, метамфетамините – 33, кокаинът – 27. След това е тютюнът с резултат 26, амфетамините с 23, канабисът с 20. Екстази е с резултат едва 9, а на предпоследно и последно място са LSD и гъби с индекси съответно 7 и 5.
Скалата е изготвена от група учени от британската Независима научна комисия по наркотиците и експертен съветник от Европейския мониторингов център за наркотиците и наркотичната зависимост.


Проф. Дейвид Нът, който оглавява независимата комисията, казва, че резултатите разкриват, че информирането за вредите от алкохола трябва да е част от необходима стратегия за обществено здраве.


"Важно е да се отбележи, че легалните наркотични вещества – алкохолът и тютюневите изделия, се намират нагоре в класацията, което означава, че причиняват поне толкова вреди, колкото и нелегалните наркотици", твърди Нът.


Нът е оглавявал британския Съвет за злоупотребата с наркотици, но е бил отстранен от поста си, след като публично е критикувал министри, че игнорират твърденията на учените, че канабисът е по-безвреден от алкохола.


Според Световната здравна организация рисковете, свързани с употребата на алкохол, могат да причинят 2.5 млн. смъртни случая по света (или 3.8% от всички смъртни случаи) заради заболявания на черния дроб, пътни инциденти, самоубийства и рак.


За изготвянето на скалата учените са използвали девет критерия, които измерват вредите за отделния човек, и още седем, които измерват вредата за околните. Вредите за индивида включват смърт, причинена от употребата на наркотични вещества, недобро здравословно състояние, зависимост, загуба на контакти, а тези за околните включват престъпност, вреда за околната среда, конфликти в семейството, международни щети, икономически загуби и вреда за сближаването в общността.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hito
  hito
  Рейтинг: 554 Любопитно

  Слушах го този по ББС тази сутрин. Изрично подчерта, че алкохола е най-вреден именно защото е най-разпространен. И допълни, че ако хероина беше най-разпространен, най-вероятно щеше да излезе по-опасен. Не знам защо го разказват това изследване сякаш употребата на хероин или кокаин ще ти навреди по-малко от употребата на алкохол. Единствено за канабисът каза, че се е класирал по-ниско от алкохола по-всички показатели. Т.е. си е по-безвреден.

 2. 2 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1057 Любопитно

  Това изследване сякаш е спонсорирано от организации, борещи се за легализацията на леките наркотици.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 3. 3 Профил на В.Т.
  В.Т.
  Рейтинг: 442 Неутрално
 4. 4 Профил на jazzmin
  jazzmin
  Рейтинг: 444 Весело

  Абсурдно е да се забраняват и разрешават растения.

 5. 5 Профил на ccc
  ccc
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "The Shadow":

  Дори и така да е, някои от тези леки наркотици са по-безвредни от алкохола. А също и от тютюневите цигари.

 6. 6 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1102 Весело

  До коментар [#2] от "The Shadow":

  До коментар [#1] от "hito":

  не се подвеждайте по заглавието,прав е човекът изследването се интересува ,кой наркотик нанася най много вреди на обществото ,алкохола е номер едно наистина ...
  примерно халюцигенните гъби са изключително опасни и държат много здраво и много дълго време,един приятел го държа три дена от едно хапване на гъби ,а съм чувал и за по лоши случаи,обаче тези гъби се ядат много рядко и не представляват опасност ,дори до скоро ги продаваха законно в англия ,но ги спряха ...

 7. 7 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Призовавам за легализация и мощна информационна кампания! Нека всеки сам да решава дали да се трови и с какво да го прави ... нека децата да знаят какво има в черната кутия, а не да посягат към нея от любопитство!

  An eye for an eye makes the whole world blind
 8. 8 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 719 Весело

  Да бе да!!! Ако алкохолът беше толкова опасен и вреден намаше да съществува от ....... (даже не мога да си представя колко) години преди новата ера!!!

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 9. 9 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 475 Весело

  До коментар [#8] от "pesho_":

  Ами Пешо ... бил си е толкова вреден и едно време ... само че хората не са обръщали внимание толкова много на това, защото са знаели, че и без това ще умрат например в битка и ... дреме му, че алкохола бил вреден

  An eye for an eye makes the whole world blind
 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:03 на 01/11/2010 от неговия автор.

 11. 11 Профил на arman
  arman
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тъжно или не, в период от 50 години, алкохолът ще бъде постепенно забраняван по примера на пушенето. Факт е, че много страни все повече лимитират продажбата и в следствие на това употребата... било то след определен час в заведенията, магазините или бензиностанциите... примери, колкото искаш в последните години. Създават се макар и още малко на брой първите барове, в които няма алкохол.
  Погледнато в момента може би звучи радикално, но навиците се менят с поколенията.

 12. 12 Профил на Dub
  Dub
  Рейтинг: 555 Весело
 13. 13 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Употребата на алкохол или злоупотребата с алкохол? Освен това - какъв алкохол? Ако погледнете френския парадокс http://en.wikipedia.org/wiki/French_Paradox - французите нагъват всякакви мазни храни и то с особено тежки мазнини, но страдат изключително малко от сърдечни заболявания.

  Статистиката е верен сбор, на неверни данни, казваше един мой преподавател. Зависи колко категории направиш, кого разпиташ и какво тегло им дадеш, можеш да получиш каквито искаш резултати.

  Ако предизвикаш катастрофа или участваш в такава - те проверяват за алкохол в 99,9% от случаите. Ако обаче си се напушил или си употребил някакви наркотици - вероятността да бъдеш проверен е много малка. Необходимо е да отидеш в болница, да ти вземат кръв, урина и т.н. Което ще рече, че всички употребили алкохол биват залавяни и почти никой от употребилите наркотици.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 14. 14 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 883 Неутрално

  The nutty professor пак се изказал неподготвен.

  Ингилизите не знаят как да се наслаждават на алкохолните напитки, те пият за да се напият. А жените им пият, за да ги оправи някой и за да не им пука кой е той.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на ++
  ++
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "Раковски":

  А в България всички пият само по чашка (и затова не сме на челно място по катастрофи)?

 17. 17 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Като вреда за организма и за обществото - наркотиците естествено са много по-вредни.
  За употребяващия ги - нанасят много сериозни вреди. http://artsyspot.com/faces-before-and-after-meth/ ето една рекламна кампания наблягаща на последствията.

  Виждал съм 60- годишни пияници, но стар наркоман не съм видял.

  Вреда за обществото? Всички наркомании дали са пиене, пушене или наркотици - в момента в който човек е пристрастен има фаза в която задоволява, е задоволил потребностите си, фаза в която е в "равновесие" и фаза на абстиненция. В колко от тези фази човек е работоспособен?

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 18. 18 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#14] от "Раковски":

  това е така ,англичаните са пишман пиячи ,също и руснаци и поляци ,те се наливат ,а ние го правим табиетлийската и с кеф ...

 19. 19 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Спирам цигарите и минавам на LSD. Според тия е най-безопасно.
  Ходи сега обяснявай на децата да не друсат.

 20. 20 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#2] от "The Shadow":

  "Това изследване сякаш е спонсорирано от организации, борещи се за легализацията на леките наркотици. "

  И така да е - какво от това?!

  Факт е, че забраната на канабиса е спонсорирана от производителите на алкохол, тютюн, петролни деривати, химически концерни и производители на всевъзможни отрови, давани под формата на лекарства и от които се печели много.

  Проклета да е Русия!
 21. 21 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Ако и това не е идиотщина, здраве му кажи.
  Представете си какво ще стане на Нова година, да речем. Ако вземем всички че се надрусаме.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 22. 22 Профил на TheBelia
  TheBelia
  Рейтинг: 444 Весело

  До коментар [#13] от "zaza":

  Аааа, не! Това важи само за България. Почти навсякъде на запад имат тестове и с едно като клечки за уши си вземаш проба от устата и го натриват на едни квадратчета. В зависимост от видът дрога се оцветяват различните квадратчета. Мисля, че разпознава 8-9 вида дроги.

  I'm not angry. They just suck. It's that simple.
 23. 23 Профил на TheBelia
  TheBelia
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#20] от "КДС":

  ДА! Напълно подкрепям изказването! +

  I'm not angry. They just suck. It's that simple.
 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:45 на 01/11/2010 от неговия автор.

 25. 25 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Ще се сетят.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 26. 26 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Ами тогава да легализират всичко и да му сложат едни хубави акцизи, че нали все пари нямало...хехе..Или пък да вземат да забранят пушенете, пиенето, яденето, секса, шофирането..защото са "опасни"..Безполезно ровичкане в Интернет на цял куп изследователи за да установят поредната ОЧЕВАДНА истина..Очаквам включване от БАН където ще затвърдят твърдението, че дишането причинява смърт, защото ако не си започвал да дишаш няма как да....Леле в какъв изтъпяващ свят живеем напоследък..Както се казва живеем по-дълго, но сме живи по-кратко...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 27. 27 Профил на indica
  indica
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "pesho_":

  да бе, алкохолът въобще не е вреден.. само дето обслужва огромни корпоративни интереси, същото е и с тютюна

  За или против легализацията на марихуаната http://versus.bg/?ff=159 интересно за сега повечето са ЗА

 28. 28 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 609 Весело

  НАЗДРАВЕ

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  "Важно е да се отбележи, че легалните наркотични вещества – алкохолът и тютюневите изделия, се намират нагоре в класацията, което означава, че причиняват поне толкова вреди, колкото и нелегалните наркотици", твърди Нът.

  Това е точно така! Тази статия е много интересна!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  Иначе, алкохола в малки количества и концетрации не е толкова вреден! Например виното и бирата са полезни за здравето, стига разбира се да не злоупотребяваш с количеството.... една бира на вечер или пък една чаша вино няма да навредят на никой!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на noclue
  noclue
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето линка към статията в BBC, мисля, че там е доста добре обяснено има и видео:

  http://www.bbc.co.uk/news/uk-11660210

 32. 32 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#19] от "bored2009":

  Недей, ЛСД е за малко по-осъзнати хора, отколкото коментарът ти предполага, че ти си и има голяма вероятност да си прекараш зле. Да се шегуваш, че ще смениш цигарите с ЛСД е като да пиеш едно кафе за заспиване - съвсем различни вещества са. Ефектът на никотина трае минути и е сравнително слаб, което те кара да скоро да посегнеш към следващата цигара. Ефектът на ЛСД трае няколко часа с голяма сила, много емоции и натоварване (в положителния смисъл) на психиката. Сред любителите на халюциогени много са малко тези, които имат желание да вземат ЛСД по-често от веднъж на месец, като повечето са напълно щастливи с два-три трипа на година.

  gradinko.bg
 33. 33 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Вдигнете акциза на ракии уискита и вина, сложете акциз на бирата, вдигнете и на цигарите и отворете нова бозаджийница в центъра.
  Откога мечтая за нормална сладкарница вместо пиянски коптори на всеки ъгъл.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 34. 34 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 499 Весело

  Нът е нът!
  Нямам думи!

 35. 35 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Е по тая логика най -големите здравеняци ще да са в Саудитска Арабия и въобще там наоколо

 36. 36 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":

  "Иначе, алкохола в малки количества и концетрации не е толкова вреден"

  Основната особеност на алкохола е, че малките количества постепенно станат все по-големи, времето, по което се взема става все по-ранно, докато накрая съвпадне със събуждането, състоянието на страх, характерна черта на махмурлука се превръща в паника, докато накрая, в момент на просветление осъзнаеш, че без 100 - 200 грама сутрин просто не можеш, т.е. - станал си алкохолик.

  Повервай ми: МНОГО ТРУДНО СЕ ЛЕКУВА!

  Проклета да е Русия!
 37. 37 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#32] от "gradinko":

  "Ефектът на никотина трае минути и е сравнително слаб, което те кара да скоро да посегнеш към следващата цигара"

  Противоречиш си: именно факта, че не след дълго посегаш за нова цигара показва колко е силен ефекта на никотина.
  Както във оня виц: нема нищо по лесно от това да откажеш цигарите - лично аз съм ги отказвал поне сто пъти.

  Към никотина се привиква. Джон Гришам в "Присъдата" го е описал подробно.

  Проклета да е Русия!
 38. 38 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 499 Неутрално

  при доста голям процент от хората е наличен някакъв дефект,мисля че е нещо свързано с гените,те са изключително податливи към пристрастяване.лошото е че останалите , демек нормалните хора не могат да го разберат тоя проблем щото не са го изпитали на гърба си,и заклеймяват алкохолиците,сочейки ги за някаква много долнопробна част от обществото,а те просто са болни хора,които не заслужават клеймо а състрадание.

 39. 39 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#37] от "КДС":

  Нищо противоречиво няма - колкото е по-слаб ефектът, толкова по-начесто трябва да се взима наркотика. Кокаинът и амфетамините например имат сравнително сходни ефекти, но кокаинът държи половин час, а амфетамините - цял ден. Затова типичният кокаиноман шмърка по няколко пъти на ден, докато само най-крайните случаи друсат амфети по-често от седмично. От стимулантите най-пристрастяващ е именно крекът (форма на кокаина за пушене), чийто максимален ефект е десетина минути. Осен това, колкото по-силен и дълготраен е ефектът, толкова по-неприятни и дълготрайни са и страничните ефекти и съответно по-голяма нуждата от почивка след употреба.

  gradinko.bg
 40. 40 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Прочетох неотдавна нещо в един друг форум, може да ви бъде интересно:

  "rumenov85
  Хероиновата зависимост е нещо ужасно, вервайте! Обаче нищо не може да се сравни с метадоновата зависимост, влиянието на метадон венозно е същото като от хероина! Има една голяма разлика обаче - едното е почти естествено създадено (хероина), като изключиме примесите от хапчета за по-бързо закачане, които дилърите добавят! Ако закачиш към мет (метадон) би избрал смъртта пред отказването! Вервайте ми форумци!
  НАЙ-ДОБРОТО лечение от хероиновата зависимост е пълна промяна на живота! Преместване в друг град! Нови хора, нови ценности и т.н.! Най-добре е ако намерите подходящия човек точно в тоя момент (половинка)! Тва е най-доброто лечение!
  М/у другото тревата е децка радост шарени бонбонки! При сичко останало освен хероина и кокаина има само психическа зависимост! Само от тези два вида наркотик съществува много силна физическа абстиненция!
  Сичко казано е от собствен опит и ако некой зависим го чете тва може да се опита да ме послуша! Успех! "

  Проклета да е Русия!
 41. 41 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  След като алкохолът е 72, хероинът 55, а кракът 54, как може алкохолът да е по-опасен от хероина и крака взети заедно? Като преписвате поне преписвайте точно.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 42. 42 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#38] от "4i4e":

  Нали! Аз така мисля за религиозните - някои хора имат вродени мозъчни дефекти, каращи ги да си представят и разговарят с магически същества в небето, които им нареждат да правят или да не правят определени неща. И все си напомням, че са просто болни и не трябва да им се впрягам толкова.

  gradinko.bg
 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  До коментар [#36] от "КДС":

  Вярвам ти, алкохолизма е страшна болест, виждал съм много българи, които са пропили живота си покрай алкохола, но според мен всичко зависи от волята на човека и неговия самоконтрол, ако спреш да се контролираш и започнеш да злоупотребяваш със концентрати или пък увеличиш количеството изпит алкохол, резултатите ще бъдат такива кавито ги описваш ти..... но, ако човек има силна воля и желание да спре алкохола той може да справи и сам! По същия начин има и хора които спират от веднъж цигарите или наркотиците.... трудно е, но не и невъзможно! Така мисля аз поне.....!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на hhhuuunnn
  hhhuuunnn
  Рейтинг: 442 Неутрално

  до градинко - да се присмиваш на религиозните представи е изключително глупаво, най-малкото защото представата за собственото Аз е тогава също толкова нелепа.

  Иначе ноо ми ареса един, дето вика, че е хубаво и полезно да цапнеш една бирица или ракийка вечер за разпущане - абсолютно е така! Както и напримерно да пафнеш един козец по същата причина, да кажем.

 45. 45 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 790 Гневно

  Legalize marijuana!

  За едни благата, за други ла*ната
 46. 46 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#40] от "КДС":

  Недей да смесваш алкохолизма с пиенето на алкохол.По света милиарди хора употребяват алкохол,но много малък процент са алкохолиците.Всичко естествено е свърано с дозата.Аз моята доза си я знам-ако на сутринта нямам последствия от изпития алкохол,значи съм пил в рамките на нормалното.Не смятам че пиенето на една бира на ден,или чаша вино е вредно за здравето.Напротив даже е полезно,особено червеното вино.Докато при наркотиците много лесно се привиква и нанасят страшни последствия за здравето,затова са и забранени в цял свят.

 47. 47 Профил на disastrous
  disastrous
  Рейтинг: 499 Неутрално

  А тия учени какви наркотици използват? Ако питаш руснаците, друго ще кажат

 48. 48 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#46] от "kermit":

  Същото е с останалите наркотици. Много хора ги употребяват, малък процент са наркомани.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK