След бягство на висш руски шпионин се заговори за възраждане на КГБ

Външното разузнаване на Русия може да напусне "гората", както е известен щабът в Ясенево, за да се премести в тъмните коридори на "Лубянка"

© Reuters

Външното разузнаване на Русия може да напусне "гората", както е известен щабът в Ясенево, за да се премести в тъмните коридори на "Лубянка"Десетимата руски шпиони, които бяха разкрити през лятото в САЩ и разменени срещу четирима руснаци, са предадени от избягал в Америка висш офицер в руската Служба за външно разузнаване (СВР), което повдига отново въпроса за връщане на службата под контрола на наследника на КГБ, разкри вчера в. "Комерсант".


Според изданието предателят е полковник Шчербаков, ръководител на отдел "САЩ" в управление "С" в СВР . Името е било посочено в поверителни разговори на журналистите с различни източници и до момента няма официално потвърждение на изнесената информация.


Още в самото начало на скандала обаче руският премиер Владимир Путин заяви, че "това е резултат на предателство, а предателите винаги свършват зле", припомня вестникът.
Източниците на "Комерсант" твърдят за Шчербаков, който дълго време е бил водещ офицер на нелегалните руски шпиони в САЩ, че "знаем къде е". "Можете да не се съмнявате, по следите му е изпратен Меркадер (Рамон Меркадер е вербуваният от НКВД убиец на Лев Троцки - бел. ред.)."


Голямата грешка на СВР е как службите не отчели факта, че дъщерята на Шчербаков живее от години в САЩ, а синът му - работещ в руската държавна агенция за борба с наркотиците, избягал в Щатите непосредствено преди огласяването на скандала, продължава "Комерсант".


А най-голямото прегрешение на полковник Шчербаков, който миналата година отказал повишение най-вероятно за да избегне процедурата с детектора на лъжата, е, че лично издал на американците самоличността на най-възрастния от шпионите.


Представящият се като Хуан Лазаро мъж бе идентифициран като Михаил Весенков, агент под прикритие, който е вербуван още от 60-те години и наскоро е бил произведен в генералски чин от СВР.


Провалът на СВР е безпрецедентен, смятат източници от Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСС), правоприемник на КГБ. "Това е огромна каша, в резултат на която скоро ще полетят глави и пагони", отбелязва пред "Комерсант" запознат с хода на следствието източник от ФСС.


Според него са подновени на най-високо ниво плановете СВР да бъде разформирована и върната под шапката на ФСС, откъдето беше отделена през 1991 г. с указ на тогавашния руски президент Борис Елцин. Заедно с това са се възобновили слуховете за смяна на шефа на СВР и бивш премиер Михаил Фрадков с ръководителя на президентската администрация Сергей Наришкин.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK