Алексей Милер: "Газпром" стъпи уверено в Европа

В събота руският премиер Владимир Путин пристигна в София, за да "присъства лично на капитулацията на България пред Газпром", написа руският в."Время новостей" в четвъртък.

© Ройтерс

В събота руският премиер Владимир Путин пристигна в София, за да "присъства лично на капитулацията на България пред Газпром", написа руският в."Время новостей" в четвъртък.След края на посещението в България на руския премиер Владимир Путин, при което бе подписано споразумение за създаване на съвместно акционерно дружество за изграждане на българския участък от газопровода "Южен поток", председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер заяви в руския ефир, че "днес Южен поток стъпи уверено в Европа".


"На първо време "Газпром" е готов още сега да авансира работата на съвместното дружество", повтори Милер предложението си от София.


"Ако работата продължи така и занапред, то срокът на пускане на "Южен поток", определен по-рано за 31 декември 2015 г., може да бъде изтеглен напред с около четири месеца", допълни шефът на руския енергиен гигант.


За новинарската емисия "Вести" на държавния канал "Россия 24" Милер допълни още, че от петимата души в управителния съвет на новоучреденото дружество трима, включително председателят, ще бъдат българи, а останалите - руснаци.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Русия диверсифицира доставките си за Европа като намалява зависимостта си от Украйна. Лошото е, че ние оставаме 100% зависими от Русия...

 2. 2 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Добре че е ДСБ, да принуди ГЕРБ да пази националните интереси в случай на отказ. Проблемът с Южен поток, който предстои да бъде изяснен САМО след инструкции от ЕК е дали собственикът на тръбите за транзитирания до Италия и Германия газ може да бъде собственикът (доставчикът) на същия този газ. Съгласно нормата на ЕС собственикът на инфраструктурата трябва да е един, а и други доставчици на газ да ползват тази инфраструктура (както е при доставката на ел. енергия). Това е ключовият проблем, който ще се реши не между България и Русия, а между ЕС и Русия. Каза го Б. Борисов на пресконференцията. Така че е рано да свирят фанфари за вчерашното споразумение. Путин каза, че ако собственикът на тръбите не може да бъде и доставчикът на газ, цената на газа ще се повиши. Ако в същото време Набуко спази това изискване на ЕС рещаваща ще бъде цената на транзитиране по единия и другия тръбопровод, което ще определи и кой от двата проекта ще се реализира.

 3. 3 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Алексей Милер: "Газпром" стъпи уверено в Европа..

  БЛАГОДАРЕНИЕ на нашите СТАРИ, ТАЙНИ и ЯВНИ АГЕНТИ..)
  Таварищи, нашата империя ще продължи да настъпва в цивилизована Европа , докато не усети "дедовия"...
  За нашият последен агент- борисов- орден " ленина" ..

  BIG AL
 4. 4 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#1] от "marsena":

  Споко ако бъде построен Набуко, а изгледите затова са положителни, няма да има абсолютно никакъв проблем в това че Южен поток минава през България, даже напротив.

  Та викам да погледнем малко реално на нещата: ако и двата газопровода съществуват едновременно, то това ще бъде отлична предпоставка за обективно договаряне на цената на газта и съответно нейното смъкване. Не съм запознат но мисля че либерализацията на пазара не европейско ниво предполага корпоративните клиенти да могат директно да договарят доставки на газ за себе си, а не да разчитат на държавата, т.е. всеки ще има свободен избор дали да купува газ от Русия или от Набуко.

  Южен поток не ни заробва повече отколкото и в момента сме заробени.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 5. 5 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1280 Весело

  Уважаеми другарю Милер, драги Алексей,
  Това, че сте стъпили в България още не означава, че сте стъпили в Европа. Иначе в България само този, които не е дошъл, той не е стъпил.
  По стар социалистически обичай вие считате, че продавачът е всичко, а клиентът е нищо и трябва да му играе по гайдата. Ако този номер вървеше в бедните ви на стока магазини, то уверявам ви, в Европа няма да мине. Европейците няма да ви траят нахалството, а колкото до българите - те отдавна са свикнали. Затова нито Европа, нито вие, ги вземате насериозно..

 6. 6 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Наистина не е добре, че оставаме на 100% зависими от Русия, но решението за участие в Южен поток е правилно. какво щюхме да спечелим ако газопроводът ни беше заобиколил?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#3] от "big_al":
  Стъпи уверено благодарение на троянския си кон в ЕС - България!

 8. 8 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Набуко" е блъф .
  Псевдоидея , политически трик, предназначен единствено да спъва реален икономически проект.
  "На пук-о" е тръби без газ , жици без ток , каца без дъно .

  "на буко" ще стане "на куко-во лято" .

 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#4] от "NPaine":

  Принципно си прав. Така пише и в нашия закон. Изискването е един доставчик да доставя под 75% (за точния процент не съм сигурен). Интересно е как от мухата правим слон. Цялата помпозност е за вътрешна употреба на путя. Големия проблем с руснаците е Белене. А нашата диверсификация е чисто наш проблем. При това сравнително лесно разрешим. И няма нищо общо с патока.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 10. 10 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#4] от "NPaine":

  "Споко ако бъде построен Набуко"
  Тук ключовата дума е АКО!
  Е, ДАНО!

 11. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Весело

  До коментар [#8] от "trifon74":

  Какви задълбочени познания по темата. Само дето не са верни. Проблемът на Набуко не е липсата на газ, а няколкото малки проекта които могат да го заместят. Ще те остава ти да си ги потърсиш.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 12. 12 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "trifon74":

  човек без акъл

 13. 13 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Алексей Милер: "Газпром" стъпи уверено в Европа

  Ако трябва да сме точни Газпром стъпи уверено в ЮЖНА Европа, защото чрез СП те вече са здраво на терена в Северна Европа. От своя страна България стъпи здраво в геостратегическия бизнес за транспорт на ресурси.

  И на мен ЮП не ми е много по сърце. Бих предпочел ония мърди от Набуко повече да бяха направили. Надявам се сега да се активизират и да ускорят проекта.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 14. 14 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Проектите Ю.П. и Набуко се борят за газовите суровини от Азия, от бившите СССР републики. С вчерашния подпис Ю.П. получи един +! По-добре едно малко +, отколкото нищо, защото двата проекта се борят за надмощие. И да не се сърдим на Брюксел, че ни гледат подозрително, но дадохме един коз на руснаците в тази борба. Малко курвенско, кано самият ни премиер - една магистрална курва с БКП закваска.
  Но Набуко напредва, а и неговият голям + е цената му, около 7 млрд евро, а руският проект около 24 млрд с някои малко трудни технически решения - полагане на тръби на почти 2 000м. дълбочина.

 15. 15 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#11] от "Цецо":

  Наистина, проблемът на Набуко не е липсата на газ. Против проекта са САЩ и Израел, които с основание смятат, че рано или късно по Набуко ще потече ирански газ. Турция и сега има контракти за покупката на газ от Техеран, с който ще замени част от собствената си консумация и ще освободи количества за реекспорт към Европа.

  Така че проблемите на Набуко са три: Русия, САЩ и Израел.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 16. 16 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#14] от "shumkar":Проектите Ю.П. и Набуко се борят за газовите суровини от Азия, от бившите СССР републики.

  Това не е вярно. Не слушай какво раздуват медийте. Набуко е насочен да транспортира и газ от Ирак(Кюрдистан) и Иран. Турция вече е осигурила доставките от Иран. Азербейджанските също са на линия. Газ има, но няма политическа воля.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 17. 17 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До 16
  Приемам забележката, макар че Азърбейджан е от бившия СССР.
  Но не си прав, че САЩ е против НАБУКО, напротив!

 18. 18 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ние не искаме да плащаме на Русия да ни плати обратно без комисионната за да си построим тръбопороводо по който да минава азърбейджанска газ.
  Спокойно може същото да се направи със готовото финансиране по НАБУКО за българския участък без да плащаме на посредници, и то пак за същата газ, но директно от тия които го добиват.
  Тъй че Миллер - благодаря, но не мерси.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 19. 19 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#13] от "Български патриот":

  Доколкото четох по публикации във вестниците, проектът Набуко си върви с пълна сила...и то по всички правила на "играта", т.е. няма да бъде политически проект, а изцяло икономически с финансиране договорено и вече осигурено от банки.
  Южен поток е политически проект, а не е икономическо обоснован поради преминаването на тръбата през Черно море: просто полагането на тръби по дъното се оказва изключително скъпо.

  Наскоро си говорех с един немец анализиращ сектора, който ми обясни че според него и според рисърча който е направил Набуко е много по реален. Единственият проблем е доставката на газ дали да се осъществява от Туркменистан или Иран, като проблемът с Туркменистан е че тръбата ще трябва да мине по дъното на Каспийско море. Разликата с Южен поток е огромна, просто от Туркменистан до Баку на другия бряг е не повече от 300км, а от примерно Новоросийск до Варна по права линия е поне 800км, да не говорим че дълбочината на Черно море стига 2000м.

  Та неговото обективно мнение, а реално то е това с което си изкарва хляба, е че Набуко със почти 100% сигурност ще бъде направен.
  Затова и аз съм оптимист.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 20. 20 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Южен Поток е приемлив проект, срещу който Европа не е против.

  Проблемът е АЕЦ Белене.


  До коментар [#2] от "ck":

  "Добре че е ДСБ, да принуди ГЕРБ да пази националните интереси в случай на отказ. "

  ДСБ не може да им подейства много, понеже има една предателска партия в парламента, която подкрепя ГЕРБ безусловно.

 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:33 на 14/11/2010 от неговия автор.

 22. 22 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 561 Весело

  рИвете крайно десни поамериканчени идиоти Владимир Владимирович I Император на всички славянски народи и Владетел на Третия Рим отново ви запуши устите.

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 23. 23 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#17] от "shumkar":

  САЩ нито веднъж не е подкрепил Набуко. Споменават го само като алтернатива на ЮП. Интересът на САЩ е нито Набуко нито Южен поток да бъдат реализирани. По-горе съм обяснил защо. Затова се води политика подобна за тази по коридор 8. Някой спомня ли си още за подобен проект димка - нефтопровода Бургас-Вльора.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 24. 24 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#19] от "NPaine":Доколкото четох по публикации във вестниците, проектът Набуко си върви с пълна сила...и то по всички правила на "играта", т.е. няма да бъде политически проект,

  Това е чудесно ако е истина. Набуко е БЪЛГАРСКИЯ газопровод. Дано сега това подписване с руснаците ускори работата и ЕС успее да парира притесненията на САЩ и Израел за предоставяне на достъп на ирански ресурси до европейския пазар. Ако това се случи през страната ни ще минава най-малко един газопровод.

  Набуко е по-добрия проект за нас.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 25. 25 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#15] от "Български патриот":

  Има и по-малки. Например тръбата през Гърция за Италия към която дай боже през 2012 ще се закачим. Добави и проектите за компресиран газ до Варна и румънския за втечнен до Констанца и се получава истинска конкуренция. В добавка има и украински. Ако те се реализират наистина могат да торпилират Набуко ако няма ирански или туркменски газ в големи количества. А вероятността за реализирането им никак не е малка. И понеже са с участие на малко страни с добра мотивация, а и сравнително по-евтини, като нищо ще го заместят. Което пак ни осигурява алтернативи, при това повече.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 26. 26
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:42 на 14/11/2010 от неговия автор.

 27. 27 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 672 Неутрално

  да, глупаво е да говорят за засилване на зависимостта от Русия, при все че цяла Европа е зависима. От къде според сините требе да дойде газта - от Америка, от Австралия, от къде? Очевидно недоволството им не може да се оправдае с тезата "българският данъкаплатец ще плаща ...", понеже не са ясни параментрите по сделката. Та за какво са се разквичали, не мога да разбера. Първо да изискат информация, после да я анализират и тогава да критикуват, ама обосновано. Не само да повтарят очевидното - че сме зависими за доставките на газ.

 28. 28 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#23] от "Български патриот":

  Всъщност САЩ подкрепят Набуко. За да се намали зависимостта на Европа от Русия. Но са против доставки от Иран. Което доста затруднява ситуацията.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 29. 29 Профил на 1a2b3c4d5e_xix
  1a2b3c4d5e_xix
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#4] от "NPaine":
  "ако и двата газопровода съществуват едновременно, то това ще бъде отлична предпоставка за обективно договаряне на цената на газта и съответно нейното смъкване."

  Абсолютно! Не разбирам защо толкова недоволстват някои? Не искат да сме зависими от Южен Поток (Русия) обаче нямат нищо против да зависят от Набуко! Доста нелогично ми се струва. Аз пък викам, колкото повече тръби, толкова по-добре за нас.

 30. 30 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#26] от "gen4o gen4ev":

  Защото дори путя не каза, че е на година умнико. Дори не каза валутата. При сегашните тарифи това е сумата за около 15 години в долари. Проблемът е, че нищо не се говори за транзитните такси. А точно те определят дали е изгодно или не. Между другото ние получаваме най-ниските такси в Европа. Дори и от Украйна. А тя ползва преференциална цена.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 31. 31
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:49 на 14/11/2010 от неговия автор.

 32. 32 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#27] от "potrebitel1":

  Що не четете? Дела на руския газ за ЕС е под 25%. Като цяло. С тенденция към намаляване. И печалната ви приказка за газ от щатите вече е реалност. Каква изненада. И там можели да копат дупки. Съвсем невероятно, но Китай внася от Катар на двойно по-ниска цена отколкото ни го шитка рашата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 33. 33 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#29] от "1a2b3c4d5e_xixi":

  глей ся, понеже има доста забавени хора наоколо ще се опитам да ви го обясня просто.

  Руски тръби + набуко = два варианта за получаване на газ = по малко зависимост от един монополист

  руски тръби + ЮП = един доставчик на газ = пълна зависимост от един монополист

  ако не е ясно кажете пак ще пробвам, знам че не е лесно за някои хора да почнат да мислят за България като нещо друго освен руска провинция и предна база на СССР, но затова сме тук за да си помагаме

 34. 34 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#32] от "Цецо":
  Китай внася от Катар на двойно по-ниска цена

  Уважаеми другарю Це, драги Цо,
  Това, че Китай внася двойно по-евтин газ от Катар ми е ясно. Не ми е ясно само защо обяснявате всичко това, на този Катър.

 35. 35 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#29] от "1a2b3c4d5e_xixi":Аз пък викам, колкото повече тръби, толкова по-добре за нас.

  И аз викам същото. + връзките с Турция и Гърция, но без нефтопровода БА. БА си е тотално прецакване.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 36. 36 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#33] от "lol":руски тръби + ЮП = един доставчик на газ = пълна зависимост от един монополист

  Да, това е лошото в този проект, но трябва да сме точни. Тръбите са 50/50, а сегашните газопроводи остават 100% българска собственост. Освен това 50% руски тръби в ЮП не са екстериториални.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 37. 37 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#31] от "gen4o gen4ev":

  За парите вече ти казах. Тръбата е 50% БГ. А това което изнервя путя е изискването за спазване на енергийната харта. Т.е. независим оператор, който да може да пуска и друг газ. Отделно стои въпросът технически дали може да стане, а съвсем отделно е има ли откъде да дойде.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 38. 38 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Весело

  До коментар [#34] от "KOBA_STALIN":

  Уважаеми др. Сталин. Надявам се, че като се спомене Китай може и да му влезне в главата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 39. 39 Профил на 1a2b3c4d5e_xix
  1a2b3c4d5e_xix
  Рейтинг: 1384 Весело

  До коментар [#33] от "lol":

  Да, наистина някои хора трудно вдявате и трябва много да ви се обяснява. Та идеята ми е за "руски тръби + ЮП + Набуко", къде видя ти руски колонии, руска зависимост, 16-ти републики и прочие?

 40. 40 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#34] от "KOBA_STALIN":
  Очевидно китайците са такъв феномен, че дори Вие, драги Сосо не можете да ги разгадаете! Задавили са се гадовете с евтин газ от Катар и в същото време ще строят газапровода "Алтай", по който руснаците ще им пробутват скъпия си газ! Иди ги разбери!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 41. 41 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#40] от "Славена":
  Славенче,
  Не съм толкова навътре с търговията на газ по света. Възможно е китайците да търсят допълнителни източници в условията на нарастващо потребление. В крайна сметка, газта е само една енергийна суровина. Ако руснаците знаеха какво да правят с нея, нямаше да я продават. Китайците знаят и затова купуват.

 42. 42 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#41] от "KOBA_STALIN":
  ... Възможно е китайците да търсят допълнителни източници в условията на нарастващо потребление...
  а самый правильный ответ - Те търсят надеждни източници на газ. Които не са в ръцете на Запада (САЩ).

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 43. 43 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Весело

  До коментар [#40] от "Славена":

  Наистина са неразгадаеми. Само дето по въпроса за цената сте в грешка. Самите руснаци се надяват да я докарат до 200 долара. Но не са сигурни че ще успеят. За сравнение за Европа е над 300. Ей така. За сравнение.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 44. 44 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 764 Весело

  Да не мислите че Бойко взима решенията сам?
  Няма как!
  ЕНП казва какво да прави.
  Затова и Мавъра мрънка,но не официално!
  Шараните ще вярват че Мавъра е против,но всичко в този живот е пари.
  Останалото е баластра мохабет.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 45. 45 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#42] от "Vili":
  а самый правильный ответ

  "А самый правильный ответ " е този, който дава другарят Сталин.
  Нещо много сте се разгащили напоследък, щом и мен започнахте да поучаваге...

 46. 46 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Весело

  А къде е Дянков?

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 47. 47 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#41] от "KOBA_STALIN":
  "Не съм толкова навътре с търговията на газ по света.".
  Разочароващо, чичко Сталин! Та нили тъкмо Вие би трябвало да знаете всичко! Да не говорим, че ако тази суровина беше толкова обикновена, изобщо нямаше да я дискутираме. Просто Русия има много от нещо, което трябва на всички. А на недоволните: Назад към природата, там може и без горива!
  До коментар [#43] от "Цецо":
  Я пак хвърли боб, може накрая да се окаже, че и без пари ще им доставят! Естествено, няма съмнение, че стойността на това "дарение" ще бъде избита от нас, нали?! Те руснаците изобщо си нямат друга работа и по цял ден само се чудят как точно нас да прецакат! Ей, Цеце, страшна муха си, признавам!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 48. 48 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#47] от "Славена":

  Много си зле. Що не вземеш да се поинформираш? Може и от руски вестници. Имат доста специализирани на тази тема. Причината е съвсем тривиална. Китай се задоволява на цена около 160 долара. И съвсем естествено не дава повече. В добавка вече получават доста от емирствата в централна Азия. Та конкуренцията е хубаво нещо за потребителя. Но все не щете да вденете простата истина. А за горките европейци не страдай. Свалиха вноса от рашшата и тя кандиса на доста големи намаления. Та общо взето малко останахме на стригането с цени над 300 долара. Което по някаква причина те кефи.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 49. 49 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1230 Любопитно

  Аз предлагам Соломоново решение - да не се искат никакви транзитни такси за газа по ЮП за 10-15 години напред и в същото време руснаците да построят Белене без надценки като тя си остане поне 75% собственост на България!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 50. 50 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#48] от "Цецо":
  Абе да ти е хрумвало, че цената зависи от много други фактори, освен от "благоразположението" между съдоговорителите?! Сложността на трасето, броят на държавите, през които минава, срокове за изграждане и пр. нямат никакво значение, така ли?! И как пък точно никой от другите участници в "Южен поток" не мрънка, че са го прецакали "гадните рашки", а само двайсетина бесни последователи на Костов денонощно виете на умряло?! Аз нямам нищо против САЩ, ЕС, ОПЕК и марсианците да реализират десетки тръбопроводи, които да минават през нашата територия. Ама не го правят, нали?! А вашата логика е: "Щом няма от "правилните" тръби, не трябва да има и руски!".

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 51. 51 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#48] от "Цецо":

  Имам чувството, че всички русофили са си заложили цялото имущество и жилищата, за да си купят акции от Газпром. То бива ентусиазъм и всеотдайност, ама такъв не проявяваха и моите при защитата на Сталинград. Да се вживееш в нечий чужд интерес до такава степен, че да го възприемаш повече от свой, си е направо диагноза.

 52. 52 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#50] от "Славена":

  Като такава фенка на патока можеш ли да кажеш какви са транзитните такси? Не. Ма както казва др. Сталин си се хвърлила на амбразурата да го защитаваш. Да се чуди и мае човек. И разбира се не пропускате примитивното виене срещу Турция. Страна с която сме съюзници. А путинленд съвсем официално (във военната си доктрина) обяви НАТО за враг номер 1. Схвана ли? Родината Ви ни обяви за свой враг номер 1.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 53. 53 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 893 Весело

  Ривете седерасти нещастни

  Светът е създаден от бог... всичко друго от Китай
 54. 54 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Весело

  те защитниците на руските проекти се виждат незнайно защо като някакви благородни реститути които ще прибират голямата пара докато през територията на България се транзитира газ/нафта и тн. Белене продава ток на Сирия и останалия свят, а те си пият кафето, обсъждат "геополитиката" и биват "международно значими"...

 55. 55 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Едно не разбирам - Германия няма проблем да прави с Газпром Северен поток, а ние опищяхме орталъка.

 56. 56 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Весело

  пари, строежи, такси това са незначителни подробности за лаиците...

 57. 57 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#51] от "KOBA_STALIN":
  Тичай за акции от "Nabucco Gas Pipeline International GmbH", че не останаха! При евентуална криза в производството на тоалетна хартия, биха могли да ти свършат работа!
  До коментар [#52] от "Цецо":
  Е, нейсе, олаби се! Мечтата на всеки русофоб - Турция да ни е най-близкия съюзник! Остава като другите перковци да заявиш, че лично теб те пазят всички ядрени бойни глави на НАТО и ще съм напълно спокойна, че си във "форма"!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 58. 58 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Там където минават геополитически значими тръбопроводи има войни и мизерия!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 59. 59 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#51] от "KOBA_STALIN":

  "Имам чувството, че всички русофили са си заложили цялото имущество и жилищата, за да си купят акции от Газпром. То бива ентусиазъм и всеотдайност, ама такъв не проявяваха и моите при защитата на Сталинград. Да се вживееш в нечий чужд интерес до такава степен, че да го възприемаш повече от свой, си е направо диагноза. "

  Нищо подобно, друже! Просто се кефим на реакцията Ви... и на тъпата Ви логика, която е: щом пиндосляшкия бантустан прави бизнес и си преследва интересите- това е пазарна икономика; щом руснаците правят същото (тоест, гонят си интересите)- те са наночекисти и болшевики!?

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 60. 60 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#52] от "Цецо":

  Човекът (Путин) Ти(Ви) го каза вчера в прав текст- Русия получава от 30 (обикновено) до 50 (в най-добрият за нея случай) %-та от цената на газта, а тя от своя страна се определя от МЕЖДУНАРАОДЕН консорциум, на базата на котировката (цената) на петрола. Т.е., НЕ Газпром, а международен арбитър определя цената! И Газпром получава от 30 до 50 %-та- всичко останало е такси, данъци и так далее.

  ПП: Толкова ли е трудно да го схванете, а?

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 61. 61 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#55] от "zenola":Да, няма проблем понеже няма и сантиметър руска траба! Но проблем има Полша!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 62. 62 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Славенке, за втори път днес ще трябва да цитирам Захари Стоянов. Писал го като че ли е за теб: "Прости им господи, те не са виновни, защото на раменете си носят вместо глави, тулски самовари"

 63. 63 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#51] от "KOBA_STALIN":

  Те не защитават толкова Южен поток, колкото бат ти Бойковия гений.

  Я гледай ако след няколко дни, по вече станалия естествен за него почин, вземе, че се отметне от този проект, същите тези ник-ове как яростно ще скочат на амразурата и ще се окаже, че сте на едната страна на барикадата.

 64. 64 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#55] от "zenola":

  Ами ка ще разбереш, като не вдяваш, че в Германия няма руски продажни подлоги, докато у нас смърдят отвсякъде...
  Те това е проблемът на проблемите.

 65. 65 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#61] от "BBC":

  Проблемът на Полша е, че тръбата я заобикаля.

 66. 66 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#64] от "marsena":

  Извън отрицателния емоционален заряд, наистина не виждам, какъв е проблема. В Северен поток, например, Газпром е мажоритарен собственик.

 67. 67 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1394 Весело

  "Алексей Милер: "Газпром" стъпи уверено в Европа"
  -----------
  Заглавието е емблематично. Без България, Москва няма как да стъпи в Европа...
  и вместо ние на тях да извиваме ръцете...!!!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 68. 68 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#65] от "zenola":Не! Влиза в териториални води!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 69. 69 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1394 Весело

  До коментар [#65] от "zenola":

  "Проблемът на Полша е, че тръбата я заобикаля. "
  -----------Полша строи с Норвегия техен си газопровод.
  по-скъпо излиза, но си запазват независимостта.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 70. 70 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#66] от "zenola":

  Ахххх, ти продължаваш да не разбираш...Жалко. Аз обяснявам само веднъж.

 71. 71 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А и никъде не се казва че Южния Паток е технически невъможен проект, защото или тръбата трябва да е поне метър в дебелина на стената или газа вътре да се намери начин как да не се самовъзпламенява при това налягане на тая дълбочина, или да се намери начин как черно море да се пресуши наполовина поне.
  И от тая ... от това нещо, Путака иска от нас да инвестираме 2/3 по цена каквата кажат те?
  Бе тоя пак е спал с краката в контакта.
  Явно в Русия живеят само отпадъци някакви защото не знам как го търят там тоя наглец.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 72. 72 Профил на true
  true
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#61] от "BBC":

  "Да, няма проблем понеже няма и сантиметър руска траба!"

  Северен Поток:

  Русия: Gazprom 51%,
  Германия: Wintershall 20%, E.ON 20%
  Холандия: Gasunie 9%

 73. 73 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1186 Весело

  До коментар [#57] от "Славена":
  Hola,"OMBRE"...!!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 74. 74 Профил на true
  true
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#69] от "СДС":

  "Полша строи с Норвегия техен си газопровод.
  по-скъпо излиза, но си запазват независимостта."

  Искаш да кажеш, Полша строи LNG терминал, за да внася втечнен газ от Норвегия( и Катар)?

 75. 75 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#55] от "zenola":

  "Германия няма проблем да прави с Газпром Северен поток, а ние опищяхме орталъка."

  Германия ползва няма 1/3 руски газ.
  България е 100/100 в мечите лапи.

 76. 76 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#73] от "yu22":
  Добре, че бях аз да си открия грешката, та да разбереш как се пише тази дума, щото на теб изобщо не ти направи впечатление:
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/11/06/989026_namerena_e_chernata_kutiia_na_katastrofiraliia_v_kuba/#msgid2918076
  А ето тук някой безуспешно се опитва да ти обясни що е това "subjuntivo", без да си дава сметка, че гастербайтер като теб e способен да научи на испански само някоя и друга псувня по строежите:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/11/09/990162_mvr_prizova_grajdanite_za_bditelnost_na_obshtestveni/#msgid2923947

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 77. 77 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1394 Весело

  До коментар [#74] от "true":
  "Искаш да кажеш, Полша строи LNG терминал, за да внася втечнен газ от Норвегия( и Катар)? "
  ----------------
  стига си заблуждавал народеца, бе шумкарино. каквото съм искал да кажа, казал съм го. поляците никога няма да се оставят да се гаврят с тях така, както 5-тата колона и нейните кукловоди с България:
  The Baltic Pipe is a proposed natural gas pipeline between Denmark and Poland. When completed, it will transport natural gas from Norway to Poland via Denmark.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Baltic_Pipe

  nemo malus felix, minime corruptor.
 78. 78 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#72] от "true":Айде без манипулации! Това са дялове в тръбите, а не дължина по територия!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 79. 79 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#60] от "АМИГО":

  Аз се чудех защо путя дрънка тия глупости, а те били за петата колона. Толкова ли си тъп или само се правиш?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 80. 80 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#71] от "Десен":

  Техническата невъзможност откъде я извади? Тоя дето ти е разправял тия глупости хал хабер си няма. Че и налягането водело до самозапалване на природен газ. Как ли може да стане?
  Технически не се различава от синия поток. По-дълъг е къде 3 пъти и съответно по-скъп. И с по-високи експлоатационни разходи. Но парите на народа са последното което вълнува путя.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 81. 81 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#77] от "СДС":

  В интерес на истината Полша строи терминал за втечнен газ. Точно за да не ги будалка рашата. Ще е готов 14-15 година.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 82. 82 Профил на true
  true
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#77] от "СДС":

  Прочел ли си обаче линка, който даваш до края?

  10 годишен проект, и все още не е започнат.
  И виж накрая за какво ще служи(май четеш само заглавията):

  Originally, the Baltic Pipe project was linked to the Skanled project. Poland wanted to import Norwegian gas via Skanled, through the Danish natural gas system and the Baltic Pipe. After suspension of the Skanled project, Poland sees the pipeline as an export route for surplus gas from its planned LNG terminal at Świnoujście.At the same time Denmark is looking at importing Russian gas via Poland and the Baltic Pipe.

  Особено това:

  „Poland sees the pipeline as an export route for surplus gas from its planned LNG terminal at Świnoujście.At the same time Denmark is looking at importing Russian gas via Poland and the Baltic Pipe.”

 83. 83 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 893 Весело

  България печели 2,5 млрд. евро годишно от транзит."Южен поток"– заглавия в балканските медии

  Светът е създаден от бог... всичко друго от Китай
 84. 84 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Дотук добре ,уредихме Южния поток.
  Следващото по ред е да уредим-Набуко

 85. 85 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  До коментар [#83] от "бат Здравко":

  "България печели 2,5 млрд. евро годишно от транзит."Южен поток"– заглавия в балканските медии "

  И това е май поредната глупост с която явно пълнят главите на петата колона от изчезващият вид червени бабички и миризливи дедковци от бившият актив. 110 милиона на година ако се запази транзита по старата тръба през Украйна и Румъния и ако ЮП транспортира на 100%. Нещо невъзможно отчитайки ненатовареността на Син Поток за Турция и намаляващото потребление на руска газ в Европа.

  А според мен това което направи ГЕРБ вчера е консултирано нашироко с Европейската комисия. Борисов има разговор с комусаря по енергетиката часове преди пристигането на Путин. Ако е това което си мисля на мястото на паметникът на червената армия ще трябва да сложим паметник на Дитер Йотингер. И там ще протестират наредилите се червени канчета, очакващи комисионни от енергийните проекти с русбаците.

  А руснаците могат и да глътна водица от скъпи газопроводи, по същият начин по който глътна водица СССР- енцето от оръжия преди 20 години.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 86. 86 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#85] от "Realist":

  Стига с тва ако бе смешник

  Пък теб най малко трябва та боли ако руснаците могат и да глътна водица от скъпи газопроводи.
  За нас българите е по важно че ще получаваме 2,5 млрд. евро годишно от транзит.

  Светът е създаден от бог... всичко друго от Китай
 87. 87 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#85] от "Realist":

  Разбира се че е консултирано нашироко с Европейската комисия а не със САЩ

  Южен поток ще доставя газ на ЕС не на САЩ

  Светът е създаден от бог... всичко друго от Китай
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#85] от "Realist":

  Ха-ха-ха!

  ПП: Седерастията тотално се е сбръчкала.

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 90. 90 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#85] от "Realist":

  Само много болна и отчаяна седеруга може да напише подобен булшит.

  Realist-че, пиндосите тотално са ти подменили чипа.

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 91. 91 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 590 Неутрално

  А ратификация на споразуменията пердвижда ли се?
  Ако ще се одобряват в НС става интересно.

 92. 92 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3172 Весело

  До коментар [#86] от "бат Здравко":

  "За нас българите е по важно че ще получаваме 2,5 млрд. евро годишно от транзит. "

  Селски, знам, че бронебойни патрони за червена тиква няма открити, но все пак една проста бакалска сметка сигурно си в състояние да направиш. Колко газ транзитира Украйна и колко получава от транзита? Оттам лесно можеш да разбереш, че 2.5 милиарда и една изключителна глупост за България. България едва ли някога ще транзитира коиличества съизмерими с тези транзитирани през Украйна и едва ли на толкова голяма територия като украинската. Повече няма да те образовам, една проста бакалска сметка.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 93. 93 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  До коментар [#87] от "бат Здравко":

  "Разбира се че е консултирано нашироко с Европейската комисия а не със САЩ "

  Чудно, защо ли другарят Путкин бяга от споразумение с Европа? Защо ли Русия не ратифицира Европейската Енергийна Харта?

  Защото другарят Путин работи против интересите на Европа и Европа с помоща на САЩ ще ги накарат да работят за интересите на европейските граждани. Рано или късно. По този проблем ЕС и САЩ нямат различия.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 94. 94 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Никога и никой , в последните 20 години , НЕ си е позволявал, ПУБЛИЧНО, да УНИЖАВА България= за ‘капитулация „.
  .Никога , за такъв проект и изобщо , никой не е казвал ТОВА :

  Техният булевард /Руски /, най- голям храм /Алневски / и прочие..и ЗАТОВА ТЕ не могат нищо друго – освен да капитулират..Такава ПУБЛИЧНА наглост и Хитлер , дори , не си е позволявал.Такава подигравка , в официална преса- също ..Пълен абсурд е „“клякането“ на тиквите на БКП -ГЕРБ !! ИНИКАКВА реакция, на самозабравили се милеровци , вестници и прочие, в Империята на ЗЛОТО ..
  Такув прецедент , в последните 20 години , НЯМА подобен ..
  От нито една държава – към България ..За радост на петата колона= измета „български“…
  Алооо, руските агенти, скоро…Мама.. червена ..

  BIG AL
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK