"Аргументи и факти": България натисна газта

"Премиерът Владимир Путин остана видимо доволен от новия си домашен любимец - типична българска каракачанка", коментира агенция "Новости".

© Ройтерс

"Премиерът Владимир Путин остана видимо доволен от новия си домашен любимец - типична българска каракачанка", коментира агенция "Новости".Под заглавието "България натисна газта" руският вестник "Аргументи и факти" обобщи в неделя изхода от посещението на руския премиер Владимир Путин в София.


Изданието извежда на преден план думите от събота на Путин, че "Русия е удовлетворена от равнището на двустранните отношения, като благоприятната тенденция трябва да се запази".


По-нататък се разглежда ходът на българското участие в проекта "Южен поток", временно замразено след идването на правителството на Бойко Борисов, но се уточнява, че през юли тази година "ситуацията се е прояснила".


Публикацията набляга на изгодите на България от транзита на природен газ, които премиерът Путин оцени на 2.5 милиарда евро годишно. Подчертава кратката му лекция пред журналисти за определянето цената на газа, според която у "Газпром" остават между 30 и 50% от цената, а останалата част получават посредниците.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Путин наистина изнесе лекция по ценообразуването на крайната цена на газа, но Борисов гледаше тъпо и нищо не разбра. Той обърна внимание, че от 30 до 50% от крайната цена остват за Газпром. Останалите 50-70% са за транзитни такси, посредници, данъци и акцизи наложени от Българската държава. Ако искаме икономиката ни да ползва по-евтин газ, освен да премахнем посредниците, трябва и да намалим акциза. Там именно е най-голямото оскъпяване.

 2. 2 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 551 Весело

  Ривете крайно десни поамериканчени идиоти Владимир Владимирович I Император на всички славянски народи и Владетел на Третия Рим отново ви запуши устите.

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 3. 3 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Уважаеми журналисти,
  любезно моля да изясните сумата 2,4 млрд долара (в стенограмата седи долари ) годишно ли е, или за период от примерно 15 години.
  Считам че ще е изключително интересно на всички читатели, а съгласете се разликата е огромна.
  Благодаря!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 4. 4 Профил на somebody0
  somebody0
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#1] от "krasi_99":

  "Човек винаги се превръща в това, за което мисли най-много." Сигурно си прав... Като гледам как масово българските мъже се превръщат в пуtки...

 5. 5 Профил на rori8
  rori8
  Рейтинг: Любопитно

  До коментар [#1] от "krasi_99":
  каза, ама кой да слуша...
  - - -
  като при ел. енергията - 50 лева консумация, и отдолу един чаршаф данъци, допълнителни такси, преноси и т.н. + глоба, че някой си върти перките

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Аргументы и факты"
  Конечно!!!

 8. 8 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#3] от "NPaine":
  Украина получает за транзит газа каждый год ( всяка година)
  более 2 миллиардов долларов. Теперь, после постройки Южного потока эти деньги будет получать Болгария.

  Ты просто не понимаешь, что на кону стоят не эти 2 миллиарда доларов, а судьба Украины.
  Все подробности многоходовой комбинации объяснять нет смысла.
  Просто сам немного подумай чуть-чуть отстранясь от Болгарских интересов, что этот шаг с Ю.П. может дать России.

  П.С. Болгарский бюдже в любом случае выиграет очень много от транзита и от создания новых, рабочих мест.


  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1504 Весело

  До коментар [#2] от "seliandurchet0":

  Първите жертви са факт. Амин.

  До коментар [#3] от "NPaine":

  Никой не знае. Путя доста глупости е изръсил. нормално. По сегашната транзитна такса това би било приход за около15 години. Но за путя и 30 години били нормален срок на изплащане. После що края е все един и същ.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#8] от "Vili":

  Правилно казваш, че нас ни интересува транзитната такса. Тя определя изгодата.
  А дългосрочната многоходова комбинация срещу Украйна .... е ще видим резултата. Първия видим е, че украинците пуснаха транзит на нефт за Беларус. Видимо правейки сечено на Путя. И прибирайки някой долар естествено.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 12. 12 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Чували ли сте за кучетата на Павлов?
  На кратко било е серия от експерименти. Куче, лампа, храна. Лампата светва - кучето получава храна. Минават часове - кучето огладнява, след време лампата пак светва и веднага с това идва пак храната.Основното нещо което се е наблюдавало е отделянето на слюнка при кучето. Приемали са го много на сериозно(по всяка вероятност - за изненада на кучето) - дори за измервали количеството отделена слюнка при различните обстоятелства.
  Интересния момент в експеримента се наблюдава когато лампата се е светнала без да се даде никаква храна - кучето пак е започвало да отделя слюнка. Пробвали са го и със звук - ефекта е бил същия.
  Следващото интересно нещо се получило когато променили звука. Например ако първия път е било Фа - втория път е било Ми обаче от същия инструмент. Дори и при променения звук кучето е отделяло слюнка - в този случай обаче по-малко.
  Ако можехме да питаме кучето защо се лигави като чуе нота от някакъв инструмент - кучето по всяка вероятност нямаше да отговори, най-малкото защото кучетата по принцип не са особенно подробни когато решат да отговарят на такива въпроси. Пък и би било потенциално опасно - най-малкото след толкова разиграване е доста вероятно да ви заръфа(в случай че някой се чуди - освен отделената слюнка, ако храната се забави са ставали и доста нервни - независимо колко скоро е светвала лампата).
  Ако се замислим за аналогична ситуация с човек - то мисля че можем с приблизителна сигурност да изведем причината - като това че си очаква храната.
  Обаче защо си очаква храната?
  Единственото което е станало е че е чул някакъв звук. Хората чуват звуци непрекъснато - значи ли това че след като ги чуят пак ще се появят емоциите които са изпитвали когато са ги чули за първи път?
  Ами отговора е - в общи линии да. И не само за звуци.
  Всяко от четирите репрезантивни системи закотвя четворната редица(Картина, Звук, Кинестетично Усещане, мириз) - както са били когато се е появило.
  На практика това значи че ако имате около себе си някой изключително щастлив човек и преди емоцията да стигне пик го докоснете където и да било. То в бъдеще ако го докоснете там - ще се появи същата емоция. В общи линии силата и се определя от това до каква степен сте оцелили абсолютно същото място и същото налягане при докосването. Като слюнката на кучето - колкото по близко е до оригиналната информация от тази репрезантивна система - толкова по-близко ще бъде изживяването до първото което се е получило.

 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:17 на 14/11/2010 от неговия автор.

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  "Под заглавието "България натисна газта" руският вестник "Аргументи и факти" обобщи в неделя изхода от посещението на руския премиер Владимир Путин в София."
  Е, чия политика ще отразява руският вестник, след като Путин е бивш президент - сега руски премиер- в Русия, а самата Русия е президентска република? Мислите ли, че ще пише, че малка България от позицията на държава -член на ЕС се е опитала да се държи по- достойно от преди 3 години? А защо ли тогава Путин е приел Йотингер да види договорите със България и тези договори да бъдат СЪГЛАСУВАНИ с енергийната политика на ЕС?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#12] от "latcho59":
  ...както казва народът: Казвам ти дъще, сещай се снахо!

 16. 16 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#11] от "Цецо":
  ...Първия видим е, че украинците пуснаха транзит на нефт за Беларус...
  Цецо, не будь ребенком. Ты забыл сказать откуда эта нефть? правильно, из Венесуэлы. Это возможно тоже многоходовая комбинация.
  Лукашенко должен оставаться президентом НЕЗАВИСИМОЙ страны.
  Этот спектакль с нефтью и ссорой с Медведевым разыгран для того, чтобы показать, что Лукашенко НЕЗАВИСИМЫЙ президент независмой страны, который может делать что-то сам.
  Ты не задавал себе вопрос - Почему Чавес дает нефть Лукашенко и за какие деньги? А не за Русский ли кредит? А?
  П.С.
  Если Беларуссия выиграла в лотерею 2-3 лишних миллиарда долларов, и я об этом не знаю, скажи мне об этом пожалуйста.

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 17. 17 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1504 Весело

  До коментар [#16] от "Vili":

  Като за сценка плюенето е доста реалистично. Че и по централната ТВ да пуснете сериал за него. За затвърдяване на впечатлението дали ще откажете да признаете изборите през декември? Ще бъде съвсем като наистина.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 18. 18 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#17] от "Цецо":

  Думаю, что признают.
  Я думаю, что ссора - это спектакль.

  вот что говорил Лукашенко 12.11.2010 немецким СМИ ... «Не волнуйтесь, мы договоримся с Россией, потому что нам от этого никуда не деться, потому что мы фактически один народ, мы самые близкие народы — белорусский и русский, практически ничем не отличающиеся друг от друга. Но только при одном условии: что на этой земле белорусской есть государство, есть народ, и это — суверенное и независимое государство с собственными интересами, и с нами надо считаться, будь то Германии, будь то России. Все остальное из области «нравится — не нравится», — сказал он.

  как видишь - театральная ссора играет только на руку Лукашенко.
  П.С.
  По поводу нефти из Венесуэлы.
  Россия отдала военную технику взамен на нефть для Белоруссии.
  1. Взамен малонужной военной технике россия приобрела нефть для своего союзника (Белоруссии).
  2. Чавес получил оружие (не очень ему нужное на самом деле) взамен на нефть.
  3. Россия смогла продавать весь свой нефтянной экспорт, не тратясь на Белорусь.

  Если бы не Чавес, то сделка не смогла бы состояться. Белоруссии не нужны Российские танки и автоматы, у неё этого добра достаточно.

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 19. 19 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#18] от "Vili":

  Айде сега. Нефта го получават от съвместното си дружество във Венецуела. А караницата е заради тарифите. Което води до няколко млрд долара годишно. Хич не са малко, че да оправдаят спектакъла. А, че ще се разберете е ясно. Прекалено скъпо е, а и доста други неща са заложени. Като митническия съюз. Провала му би бил тежък шамар за самодържеца ви. Той го знае. Лукашенко също. Но путя няма да му прости. Определено не е такъв. И ще направи всичко за да го прецака. Но няма да успее на тези избори.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 20. 20 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#19] от "Цецо":

  Для крупных стран (США, Китай, Россия, Индия и др) вопрос цены не находиться на первом месте.

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 21. 21 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#18] от "Vili":
  Vili Парцала - О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?
  Или се срамуваш от своя род и език пред учените и търговците и славните на земята, защото българите са прости и няма от тях много търговци и грамотни, и вещи, и знаменити на земята в днешно време, но повечето от тях са прости орачи, копачи, овчари и прости занаятчии? Аз ще ти отговоря накратко за това.От Адама до Давида и праведния Йоаким, Йосиф годеник (на света Богородица), колкото праведни и свети пророци и патриарси имаше и се нарекоха велики на земята и пред бога, никой от тях не беше търговец или прехитър и горделив човек, както сегашните хитреци които ти имаш на почит и им се чудиш и се влачиш по техния език и обичай. Но всички тия праведни праотци са били земеделци и овчари и били богати с добитък и земни плодове, и били прости и незлобливи на земята. И самият Христос слезе и заживя в дома на простия и бедния Йосиф. Виж как Бог обича повече простите и незлобливи орачи и овчари и най-първо тях е възлюбил и прославил на земята, а ти се срамуваш, защото българите са прости и неизкусни, и овчари, и орачи, оставяш своя род и език, хвалиш чуждия език и се влачиш по техния обичай.

 22. 22 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До "krasi_99": Посредникът е Сашо Дончев и той като агент на Русия е поставен от Русия. Българската страна не може да МАХА посредник поставен тамо от Газпром. Защото Сашо Дончев на половина е българска страна, а наполовина - руска. И чрез Сашо Дончев Газпром прибира още 50 % от останалите за посредника.

 23. 23 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#1] от "krasi_99":

  Путин говореше по принцип за цените в Европа, не конкретно за България.

  -----------
  офф топик, това куче е голям сладур

 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#22] от "ck":
  Преди ООД то беше 50% собственост на руската компания, 50% на българско търговско дружество –Топенерджи ООД

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:51 на 14/11/2010 от неговия автор.

 26. 26 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#21] от "latcho59":
  ...Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?...
  Защото аз не съм Българ.


  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#26] от "Vili":
  Чудесно, че не си българин- личи си по всичките ти постове, но за втори път ме интересува 1 въпрос - защо пишеш във български сайт, в който се обсъждат деликатни въпроси, касаещи националните интереси на България по отношение на провеждания й диктат от Русия, а самият ти си руснак? Я обясни ако аз пиша във форума на "Новости' например и защитавам българската кауза именно по газовите въпроси, какво ли ще бъде отношението на руснаците към моя милост Май сме станали твърде толерантни, но още не е късно да се поправим

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#26] от "Vili":
  И още- присяда му на Путин ЕС и това ясно личи Не забравяй ,че в националния герб на България има 3 лъва , а лъвът е "царят' на хищниците Така, че руската "мечка" да си ограничава имперските стремежи, да не я разкъса лъвския прайд

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#2] от "seliandurchet0":

  Какъв император бе селски? Путин е потомък на крепостни селяни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK