Пехливанлъкът стана световно "нематериално културно наследство"

Десетки държави са предложили свои вековни традиции за защита от унифициращия ефект на глобализацията

Мазните борби са разпространени и в районите със смесено население в БългарияМазните" борби в Турция, френската кухня, средиземноморската диета, акупунктурата... Тези и още 42 предложения от 29 държави бяха приети от ЮНЕСКО на сесия в Кения в списъка на т.нар. нематериално културно наследство на човечеството.


Десетки държави (България не е сред тях) са предложили свои вековни традиции за защита от унифициращия ефект на глобализацията. Списъкът е от 2003 г. и е резултат от конвенция, подписана от 132 държави.


Френската кухня, това е "любовта на французите да се съберем, за да хапнем и пийнем добре и да се повеселим. Това е част от традицията ни", коментира френският посланик в ЮНЕСКО Катрин Колона.
На заседанието си в Найроби експертите на ЮНЕСКО трябваше да преценят наистина ли провежданият от 648 години насам фестивал на пехливаните Къркпънар в Одрин е всъщност разпространяване - както твърдят организаторите му - на диалога и хармонията в обществото.


Същото важи и за датиращия от ХVІ век танц с огромни ножици от перуанския район Чанка, който, освен че изобразява съпротивата срещу испанските конквистадори, изразява още "континуитета на възгледа на предците за света, който се предава и усъвършенства от поколение на поколение".


"Този списък е насочен към младото поколение, защото то е, което може да придаде жизненост и пренасяне на тези елементи за бъднините", обяснява Сесил Дювел, секретар на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство.


За да попаднат в списъка със 177 традиции от 77 държави, предложенията трябва да са обект на специален държавен план за тяхната защита и организиран опит за поддържане на тяхната жизненост. Това е известен проблем за страни - например Великобритания, където властите водят политика на поддържане на внимателна намеса на държавата в културата и особено в селекцията на това кое е важно и подлежи на спешна защита.Новите в списъка


- Пекинската опера. Макар да е разпространено в цял Китай, това съчетание между песен, рецитал, актьорско майсторство и бойни изкуства е с център в Пекин, Тяндцзин и Шанхай и в основата му е пекинският говор
- Колумбийската традиционна музика маримба
- Музиката на певците бакши от иранската провинция Хорасан
- Тъкачите на персийски килими от иранския град Фарс
- Японският традиционен театър кумиодори от Окинава
- Музиката ал-барах на бедуините от Оман
- Ритуалният танц мито на от Перу
- Човешките кули, които правят групи по време на празненства в каталонските градове и села
- Средиземноморската диета, представена съвместно от Испания, Гърция, Италия и Мароко
- Традиционната корейска дървена архитектура
 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK