ФТ "Дойчланд": Европа започна да притиска Португалия да вземе помощ

Държави от еврозоната са започнали да настояват пред Португалия да кандидатства за финансова помощ от европейския антикризисен фонд, твърди в броя си в петък в"Файненшъл таймс Дойчланд".


Без да посочва източниците си, изданието казва ,че повечето от държавите в еврозоната и Европейската централна банка оказват натиск върху властите в Лисабон да последват примера на Гърция и Ирландия и да потърсят помощ. Целта този път е да не се налага на Испания - петата по големина икономика в ЕС - да се оказва принудена да търси помощ.Допитване на "Ройтерс" от миналата седмица показа, че 34 от 50 анкетирани икономисти и анализатори смятат, че Лисабон ще бъде принуден да потърси помощ отвън. В друго проучване обаче едва четирима от тези 50 анализатори допускат този сценарий за Испания.Вестникът цитира източник от германското финансово министерство, която казва: "Ако на Португалия й се наложи да използва спасителния фонд на ЕС, то ще е добре за Испания, защото нейни банки са раздали много кредити в Португалия".


Засега няма официален коментар от министерството, но статията създава впечатление, че върпеки публичните уверения, че имат доверие в еврозоната, лидерите й са притеснени от перспективата дълговата криза да погълне още повече от нейните членове, обяснява "Ройтерс".


Мнозина анализатори смятат, че Португалия ще е следващата държава, принудена да потърси помощ от фонда от 750 млрд. евро, последвана от Испания. В четвъртък пазарите оскъпиха кредитирането за двете държави до рекордни равнища.


Някои външни за еврозоната икономисти и наблюдатели от Великобритания и САЩ предлагат тя да бъде разцепена на две заради високата задлъжнялост и бюджетни дефицити на страните от периферията й и неспособността им да се конкурират с Германия.


Но според шефа на Европейския фонд за финансовата стабилност (EFSF), "вероятността това да се случи е нулева и е немислимо, че еврото ще рухне".


В интервю за германския в."Билд" той каза: "Никоя държава няма доброволно да изостави еврото, защото и за бедните, и за богатите държави това би било икономическо самоубийство. Освен това без еврото ще се изгуби половината от политическата стойност на Европа".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK