Идеите на Путин за съюз ЕС-Русия получиха хладен прием в Германия

Според Ангела Меркел на първо време Кремъл трябва да модернизира икономиката си


"Не искате газ, не искате да разработвате ядрена енергетика. С какво ще се топлите тогава? С дърва? Ами и за дървата ще трябва да отидете в Сибир."
Владимир Путин


"Русия първо трябва да модернизира икономиката си."
Ангела Меркел

Посещението на руския премиер Владимир Путин в Германия се очакваше да проправи пътя към повече чуждестранни инвестиции в Русия, а вместо това предизвика разгорещен дебат за отношенията между Кремъл и ЕС.


Путин остро разкритикува европейските закони за либерализация на енергийния пазар и предложи създаването на зона за свободна търговия между ЕС и Русия – от Лисабон до Владивосток. В статия за германския вестник "Зюддойче цайтунг" премиерът твърди, че ограничаването на руските инвестиции в ЕС може да попречи на достъпа на европейски компании до големи руски енергийни източници.
Реакцията на германския канцлер Ангела Меркел не закъсня. "Разбира се, подкрепяме идеята за зона на свободна търговия между ЕС и Русия. Но все пак крачките, които Русия предприема напоследък, не водят точно в тази посока", каза Меркел при откриването на форума.


"Хубавото е, че скоро Русия може да се присъедини към Световната търговска организация (СТО) – това е предпоставката, за да се стигне до зона на свободна търговия. Но скоро Русия сключи митнически съюз с Казахстан и Беларус, което не ни улеснява в изграждането на зона на свободна търговия, тъй като случаят с членството на Казахстан и Беларус в СТО не е толкова ясен, колкото с това на Русия.


Чувам все повече новини от Русия, че митата за вноса изненадващо относително се увеличават и все по-рядко се премахват, което също не е съвместимо с идеята за зона на свободна търговия. Но ако има добро желание от руска страна, то е в интерес на Европа и в общ интерес да се изгради свободна търговска зона между Русия и ЕС", обясни канцлерът.


В петък в рамките на форума, организиран от германския вестник, Путин още по-директно разкритикува европейските енергийни закони, като ги нарече "нецивилизовани" и "обир". "Не искате газ, не искате да разработвате ядрена енергетика. С какво ще се топлите тогава? С дърва? Ами и за дървата ще трябва да отидете в Сибир", заяви Путин.


Същия ден срещата между Меркел и Путин продължи не повече от половин час, а на съвместната пресконференция след разговорите Меркел не отговори на критиките на руския премиер. Германският канцлер повтори, че Русия трябва да модернизира икономиката си, а що се отнася до зоната за свободна търговия, тя я определи като "визия за бъдещето"."Не искате газ, не искате да разработвате ядрена енергетика. С какво ще се топлите тогава? С дърва? Ами и за дървата ще трябва да отидете в Сибир."
Владимир Путин


"Русия първо трябва да модернизира икономиката си."
Ангела Меркел

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK