WikiLeaks: САЩ се интересуват най-много от корупцията в България

WikiLeaks: САЩ се интересуват най-много от корупцията в България

© ReutersЕдинственият документ от публикуваните тази нощ от сайта WikiLeaks стотици хиляди от поверителната дипломатическа кореспонденция на САЩ, засягащ България, е инструкция до служителите в София за събиране на подробна информация за корупцията във високите етажи на властта, партиите и съдебната система, върховенството на закона, престъпността и възможно най-подробни данни за ключовите държавни ръководители.


Той е с дата 16 юни 2009 г. и е свързан с предстояща среща на държавния секретар Хилари Клинтън с българския външен министър.


Текстът е по повод Директивата за събиране на данни за лидери в чужбина (National HUMINT Collection Directive  или NHCD) и "неотдавнашната ревизия на докладите и колекцията за България". Тази директива определя списък с приоритети и какъв тип данни имат приоритет, за да могат от събраната информация да се ръководят американските правителствени агенции при решаването за отделяне на ресурси.
"Разузнавателната общност разчита на дипломатическите служители за повечето от биографичната информация, събирана по света", се припомня в инструкцията. В нея се изброява какво трябва да съдържат биографичните данни за хора от България: "пост в службата или организацията, имена, постове и друга информация от визитките им, номерата на телефоните, мобилните телефони, пейджъри, факсове, най-пълен набор от данни за свързване по телефони и електронна поща, идентификационните URL на интернет сайтовете им, номерата на кредитните карти, номерата им в програмите за чести полети (frequent flyer), работно време и друга релевантна биографична информация".


Понеже сайтът WikiLeaks бе блокиран в неделя, данните първоначално бяха разпространени през няколко световни издания от двете страни на Атлантика, на които тя е била изпратена предварително. По-късно WikiLeaks заобиколиха блокадата и пуснаха специален сайт с общо над 226 000 документа.


В текста за България, цитиран от "Гардиън", е любопитно още подреждането на приоритетите за събиране на информация за страната.


Те са подредени в следната последователност:


1. Национални лидери и управление
    - върховенство на закона, корупция и престъпност
    - национални лидери
    - политическа еволюция и демократични реформи
2. Енергийна сигурност и външна политика
3. Финансова стабилност, икономическо развитие и обществени предизвикателства
4. Национална сигурност.


По отношение информацията за върховенството на закона, корупцията и престъпността дипломатите в София са призовани да изпращат данни за следното:


"Политики, планове и усилия за развитие, защита и засилване на независима и ефективна правораздавателна система, включително кои са защитниците й, противниците, пречките и напредъка.
Правителствени, публични и поверителни възгледи и признаци за въздействието на корупцията и престъпността върху управлението, вътрешното развитие  финансовата стабилност, разузнавателните и службите по сигурността, сигурността на въоръженията, готовността на армията и чуждестранните инвестиции.


Детайли за организираната престъпност, включително лидери на групировки, връзки с правителствени и международни структури, трафик на наркотици и хора, измами в кредитни карти и компютърни престъпления, включително детска порнография. Подробности за киберпрестъпността. Правителствени планове за борба с киберпрестъпността.


Детайли за трафика на наркотици, включително тенденции, типове дрога, производство, посочване на групировките и личностите, пране на пари, методи и трасета за контрабанда. Правителственият контрол и планове в борбата с наркотиците, организации, възможности и дейност. Правителствени усилия за сътрудничество с международни партньори по този въпрос. Незаконно придобиване на правителствени документи като задгранични паспорти и шофьорски книжки. Връзки между терористи, организирани престъпни групировки и киберпрестъпници. Детайли за органите на реда и възможностите им, включително процедури, капацитет, предизвикателства и планове за преодоляване на препятствията пред бързото и справедливо правосъдие. Планове и усилия на органите на реда за използване на биометрични системи."


За събирането на информация за държавното ръководство инструкцията съдържа следното:


"Цели, стратегии, усилия, власт и отговорности на националните лидери. философии и мотиви зад целите на ръководството, неговите стратегии и усилия. Идентичност, мотиви, влияние и връзки между основните съветници, поддръжници и опоненти. Процедури за взимане на решения, включително различията при различни обстоятелства.


Връзки между националните управляващи структури, включително президент, премиер, министри, съвета за национална сигурност и отбрана, разузнавателни и служби по сигурността, парламент, Главен прокурор и правосъдна система.


Корупция сред висшите служители, включително извънбюджетни финансови потоци в тяхна подкрепа. Източници за финансиране на политическите кандидати и правителствени планове и усилия за гарантиране на прозрачност във финансирането. Обществена подкрепа за или съпротива срещу администрацията, както и правителствени стратегии и тактики да засилване, поддържане и прилагане на властта. Оценка, слаби страни, личностни страни, финансова, здравна и биометрична информация за сегашните и възникващите лидери и съветници."


Представата, която САЩ си създават за политическата еволюция и демократичните реформи в България, изисква според инструкцията следната информация:


"Желание на правителството и обществото, както и планове и усилия, за защита и засилване на представителната власт, върховенството на закона, свободата на пресата, религиозните свободи, частната собствености  личните свободи. Политики и усилия относно политическата, правосъдната, икономическата, социалната и образователната реформи. Планове и програми за управление на възприятията, включително чрез манипулиране на медии. Обществени нагласи към развиващата се българска политическа, философска и регионална идентичност. Идентификация, роли, цели и състав на значими обществени групи като например неправителствените организации. Развитие вътре в рамките на политическите парти и блокове. Детайли относно това как функционират отвътре големите политически партии. Сила и жизненост на политическите партии. Информация за опозиционни и екстремистки групи, включително вътрешната и задгранична подкрепа за тях."


За енергийната сигурност изискваните данни са описани така:


"Политики, планове и усилия за разнообразяване на енергийните източници и разработване, възстановяване или разширяване на енергийна инфраструктура, включително инвестиции в капацитет, ефективност, съхраняване, ядрена енергия, биогорива или други източници на алтернативна енергия.


Детайли за финансовите стратегии и отвореност към външни инвестиции. Готовност, планове и усилия за разработване и прилагане на единната европейска стратегия за енергийна сигурност. Декларирани и секретни енергийни споразумения с Русия, Иран или други държави от Каспийския басейн и др.


Подробности за това кои са ключовите фигури ,взимащи решенията за националната енергетика, основните частници в сектора и техните връзки с други национални лидери. Възгледи относно и отговори на руските планове и усилия спрямо българската зависимост от руската енергия. Фактори, включително корупция и чуждестранно влияние, засягащо правителствените решения по ключови енергийни въпроси. Внос на енергия, включително дали тя е достатъчно, въздействието върху икономиката и върху двустранните отношения.


Участие на организираната престъпност в енергийния сектор."


Интересът към Русия следва веднага този за енергийната ефективност:


"Политики, планове и усилия относно връзките с Русия и специално по стратегически въпроси като енергетика, сигурност, транспорт и търговия. Подробности за личните връзки между българските лидери и руски официални лица или бизнесмени. Податливост към руско влияние на висши ръководители, служители на разузнаването и министерствата.


Усилия за сътрудничество със или противопоставяне на Русия в подкрепа или опозиция на политиката на САЩ. Възгледи на лидерите и обществото относно отношенията с Русия. Правителствени и обществени нагласи спрямо руските стратегически цели в района, податливост на България към руско ухажване и въздействие. Възгледи към руските опити да се експлоатират историческите и съвременни връзки с цел въздействие върху вътрешното развитие и прокарване на руските интереси в България и региона."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (153)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Гневно

  И аз се интересувам...ама никой нищо не ми казва...По официални данни корупция у нас разбира се няма, ако слушаш оптимизма в 95% от медиите, вече дори и трета България сме построили.

  Добре че са Уикилийкс та в момента сума ти народ чакаме с нетърпение да видим депешите от София, та да разберем за реалноста у нас...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 3. 3 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Търсят информация, защото е скрита. И ние не си знаем биографията на министрите. Нашите медии не проявяват никакъв интерес, има бели петна, каквото сами дали като инфо, се приема на голо доверие.
  Накрая се стига до закъснели открития, че едикояси няма диплома. Ми човек като събере две и две, като види, че не си съвпадат годините, може да се досети, че нещо не е наред.
  Има двама министри, отклонили се от военна служба, което никого не впечатлява, гаче ли е все едно, как другите се минават с цели две години, а Дянков и Младенов се скатали.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Гневно

  До коментар [#3] от "pesho1921":

  Ти си представи щом беше необходима повече от година да стане публична информацията, че онази кифла е фалшифицирала дипломата си, колко е възможно някога да има разкрития за министър. Тази информация по стар ДС обичай се пази, за да може в нужния момент да се извади на масата и да са каже "Чакай бе пикльо!... я виж какво пише тук за теб...Сега ще правиш каквото ти се нареди!"

  Това е реалноста, всички други бълнувания за нов морал, ново начало, честност на управялващите и т.н. са признак на тежки психически отклонения...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 6. 6 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Всяко държавно действие от обикновени ремонти до писането на закони поне до 2009г. си беше плод на някаква корупционна схема. Няма начин и след това да няма макар, че със сигурност поне засега не се краде от държавата толкова.

  Отделете време навреме.
 7. 7 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 861 Весело

  Бря бря, ама то за хубаво било, нали тъи

  Светът е създаден от бог... всичко друго от Китай
 8. 8 Профил на Борис Луканов
  Борис Луканов
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Оригиналният линк на документа за България: http://cablegate.wikileaks.org/cable/2009/06/09STATE62392.html

  Don't hate the media, be the media!
 9. 9 Профил на Emil Merdzhanov
  Emil Merdzhanov
  Рейтинг: 381 Неутрално


  До коментар [#6] от "dreamer":
  няма начин да не се краде толкова

 10. 10 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Само не мога да разбера в какво се състой важноста на този "документ"?
  Служителите на посолството да събирали информация за корупция!
  Това може и по интернет да го направиш!

 11. 11 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До Нпейн.
  По цял свят управляващите не обичат истината, основната разлика е свободата на словото и съответно платената журналистика. Не че по белия свят я няма! Всички плюем съда, но един съдия разреши да се пуснат записи, които 20г. всички медии ги е страх да пуснат. За толкова години не можа да се изкара един запис на корумпиран политик. Не Нова да ми пускат как кака Пенка взима 200лв. за детска градина или Велева да пие кафе по пантофи, а истинска разследваща журналистика.
  Вярно искат се топки и съм сигурен, че е имало и журналисти и журналистки които са предлагали такива теми, но шапката си пази хляба. Да не продължавам, защото се захласнах.

 12. 12 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Още една индикация, че ако у нас нещата не започнат да се оправят от високите етажи на власта както ги нарича и Брюксел, няма как да бъдат изкоренени.

  Защото така винаги лудите зелникодатели (по-поговорката) ще управляват и ще използват и прилагат закона селективно като установяват зависимости като

  инструмент за власт и контрол едновременно. И точно на това се формира тиранията, но в демокрацията власта е на слугите, но не и контрола.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 13. 13 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 808 Неутрално

  това ни навежда на извода, че в България няма нищо друго, освен корупция... тъжно

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 14. 14 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "x3me":

  Не! Древното геостратегическо правило - съседът ти приятел ти е потенциален неприятел, а далечният неприятел по-лесно става приятел. САЩ не могат да бъдат пряка заплаха за България, Турция като светска държава с върховенство на закона също, но какво става ако Ердоган изпълни плановете си за ислямско възраждане в Турция? Подпомогнат от някои европейски държави които не желаят да плащат за интеграцията на 70 - 80 милиона нови граждани на ЕС, особено след горчивия опит с България, Румъния и отчасти Латвия, Чехия, Словакия, Унгария и Полша

 15. 15 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Ето ви ОБИЛНИ ДАННИ за безобразия, беззакония, безумия и ИСТИНСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ИЗВЪРШВАНИ ОТ МАГИСТРАТИ, включително в Софийския апелативен съд и във Върховния касационен съд:
  http://kkabakciev.blogspot.com/
  Въпросът е: КАКВО ЩЕ НАПРАВИТЕ, КАТО ГИ ИМАТЕ ТЕЗИ ДАННИ?
  Докога трябва да се чака справедливост?
  И възмездие за престъпленията в съдебната система?

 16. 16 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 960 Неутрално

  какво толкова негативно, господа. Имат право да знаят с кого ще работят. И аз преди да си стисна ръцете със Станишев 10 пъти ще го проуча.

 17. 17 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 861 Весело

  Тез открития ги знае всяка българска гледачка

  Светът е създаден от бог... всичко друго от Китай
 18. 18 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 541 Неутрално

  България е колония на САЩ. Дори не сме щат. По-скопо марионетка. Българските политици продадоха суверенитета на България срещу няколко сребърника. Сега сме управлявани директно от хора от Вашингтон и това е показно. Неслучайно признахме и Косово и винаги се застъпваме за САЩ, дори ако това е в ущърб на собствените ни национални интереси.

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 19. 19 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И още:

  "Assessment, vulnerability, personality, financial, health, and biometric information about current and emerging leaders and advisors."

 20. 20 Профил на chekanitsa
  chekanitsa
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Очаквах нещо по-пикантно. Тези неща и аз можех да ги напиша

 21. 21 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#17] от "бат Здравко":
  То това не са открития а инструкции къде да се рови .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 22. 22 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 807 Неутрално

  хАмериканците ШЕ ни оправят!

 23. 23 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Сега всяка държава чете какво мислят американците... Меркел са я описали като студен безидеен бюрократ, Путин като грандоман, а Карзай (Афганистан) като шизофреник... който се занимавал само със заговорнически теории....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 24. 24 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#4] от "x3me":

  Защо коментираш теми, които не познаваш?

  1. Обама е християнин. Да, има християни и с такива имена.

  2. Човекът, чиито лик е на аватара ти, не е делял хората на турци, българи, евреи, арменци; християни или мюсюлмани.

  Глупак!

 25. 25 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  www.gikotev.blog.bg - В този блог се съдържа информация за най-голямата корупционна схема в България, но никой не му стиска да се заеме с нея.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 26. 26
  x3me
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 27. 27 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Американците се интересуват от корупция с цел да упражняват натиск върху местните политици..... в Африка го правят доста добре...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 28. 28 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#26] от "x3me":

  "Barack Obama is a Christian, a former member of the Trinity United Church of Christ in Chicago. His is keeping his current church private for the safety of his wife and daughters."

  "On Tuesday President Obama let people know that he is “Christian by choice”. "

  "President Obama is a committed Christian, and his faith is an important part of his daily life. He prays every day, he seeks a small circle of Christian pastors to give him spiritual advice and counseling, he even receives a daily devotional that he uses each morning. The President's Christian faith is a part of who he is, but not a part of what the public or the media is focused on everyday."

  Разбира се мненията на форумните идиоти са по-меродавни.

 29. 29 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#18] от "seliandurchet0":

  Не съвсем директно от Вашингтон. Управлението на България се поделя между Вашингтон, Брюксел и Москва.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на 2012
  2012
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#10] от "Делян":
  всички тия неща са общо известни , дори и на домакините

 32. 32 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#26] от "x3me":

  "В нея всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони... и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е... Така ще е в наша България. Ние не гоним турския народ, ни[то] вярата му, а - царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и сами[те] тур[ци]."

 33. 33 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#30] от "x3me":

  Айде спри се, достатъчно се изложи.

 34. 34 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  нормално е да се интересуват от корупцията, но по-интересно е какво са открили. надяваме се Уикилийкс да получат и публикуват и тази информация.

  Истината ни прави свободни.
 35. 35 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Значи като знаеш в какви мизерии са се набутали туземските политици... доста лесно може да преговаряш с тях, защото ако не ти играят по гайдата ще им изкараш говната наяве....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 36. 36 Профил на Kobra
  Kobra
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аве, тия да немат некой лев за даване под масата, та се интересуват толкова от корупцията в Булгаристан?

  Noone needs the truth.
 37. 37 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 718 Неутрално

  ... Гоце Първанов, Румен, Алексей, Масларката ... все хора от Октопода свързани с корупцията и БСП.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#18] от "seliandurchet0":

  Ах, скъпи!
  Ти дето разправяш, че сме роби на Америката кога си се родил?!
  Щото аз пък помня, когато се живееше в "братска" прегръдка с СССР.
  Сега ще ти разкажа истинска случка.
  Случката се случва в Дубна, Русия. 150 клм. северно от Москва. Град на учените от всички соцстрани.

  Веднъж дойде един чиновник от СИВ (Съвет за икономическа взаимопомощ) да ни изнася лекция. Добре, ама преди това, както разправяха злите езици, с партийния секретар, който го посрещал се почерпили доста яко в единствиния ресторант.
  И идва гостът в залата дето сме събрани, усмихнат до уши и сериозно наквасен. И казва:
  - Другари, задавайте сега въпроси.
  И един от нас (слушател) пита:
  - Каожете каква е търговията ни с СССР?!
  А оня вика:
  - Абе ,другари, какво да ви кажа. Продаваме им доматите - екстра качество- по 3 (три) стотинки килограма. На това търговия ли му казвате?!
  И продължава: - Това е подарък, бе другари, не е търговия.
  Та това съм го чула с ушите си! Видяля съм го този другар с очите си!
  И не ми говори глупости за нашата зависимост от САЩ!

  The best way out is always through Robert Frost
 40. 40 Профил на drut6op
  drut6op
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според мен, проблемът не е в това, какво са искали и получили като Инфо от Амбасадата - всяко посолство се занимава помалко със шпионаж, събира данни за хората с които държавата му ще преговаря и т.н. Скандалът тук е откъде е получено това Инфо. Има две свързани новини - доносите на Калинка Илиева до ОЛА и със сигурност доносите на боковите спецове и на самия него. Но - ТОВА СА САМО И НЕ МОЖЕ ДА БЪДАТ НАРЕЧЕНИ ДРУГО ОСВЕН ДОНОСИ.
  Така че, доносниците сега всластват - с интриги, клуки, слухове и друго.

 41. 41 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 718 Неутрално

  "...и възможно най-подробни данни за ключовите държавни ръководители."

  Познайте какво е съдържала информацията за Гоце фон Трипер? - архари, венерически проблеми, малолетни, мафия, Манджо. И тоя престъпник е президент на България.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 42. 42 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#40] от "drut6op":

  Викаш донос е срещата на Румен с Галеви за преразпределяне на наркопазара докато е бил министър на вътрешните работи?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 43. 43 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Чудесно четиво мерси #8

  http://cablegate.wikileaks.org/cable/2009/06/09STATE62392.html
  Ето все едно гледаме как работи дипломацията и разузнаването.

  От документа на мен ми "хареса" това:

  "Telecommunications Infrastructure and Information Systems (INFR-5H). Current specifications, vulnerabilities, and capabilities of, and planned upgrades to, national telecommunications infrastructure and information systems, networks, and technologies used by civilian and military government authorities, including intelligence and security
  services. .... "

  "vulnerabilities" !

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 44. 44 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Малка подробност - има над 1000 документа свързани с БГ. Тази вечер са пуснати само 226 документа. Останалите ги чакаме през следващите дни. Интересно какво е казвал Уорлик в тези телефаксове. Ще го питате ли от Дневник?

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 45. 45 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 772 Весело

  До коментар [#38] от "x3me":

  Всъщност съм агностик, но не очкавам неграмотник, като теб да знае значението на думата.

  И между другото, има доста турци, които владеят езика ни по-добре от теб.

 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  http://www.guardian.co.uk/world/us-embassy-cables-documents/212446

  Това е пълният текст на документа! Прилича ми малко на нещо, заради което на бате Цецо може да са му платили въпросните консултантски.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:01 на 14/01/2011 от неговия автор.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#48] от "x3me":

  Колкото ние се готвиме да затриваме Македония, толкова и Турция се готви да ни затрива нас.

  За съжаление в България има и иначе сравнително интелигентни хора, които не са играли никога на "Цивилизацията" и заради това сигурно не знаят, че с патриотарски лозунги, псувни и веене на байраци национална идентичност не се спасява.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1346 Весело

  До коментар [#4] от "x3me":

  "Да питам малоумниците цъкащи минуси..не е вярно"
  "САЩ+Турция=гроб за България "
  -------------------
  какво не ти е ясно? защо ти пишат минуси?
  1. значи сееш пропаганда от най- долно ниво и още плюсове от благодарност очакваш! гиди мързеливо , партизанско отроче...
  извода е : ти си червена глиста.
  2. Сбъркал си уравнението!
  ето така е правилно:
  Руските интереси + Българските соц. олигофрени ( като теб)= Гроб на България....
  Народна Република България 681-1944
  така пишеше под герба:
  дата на раждане : 681
  дата на гибел : 1944.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 52. 52 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#49] от "tribiri":

  Този организъм видимо не може да попадне в групата на сравнително интелигентните.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 53. 53 Профил на x3me
  x3me
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#50] от "diva_selianka":

  Е как споко бе човек. Все казват кое било правилно за България и кое не, а в същото време такива идеи и мнения бичат, че и първокласник ще им разбере двуличните продажни заложби.

  "Без революция сме загубени во веки веков." Смърт за всички мюсюлмани по Земята !!!
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Тази корупционна власт е феноменална - трябва да влезне в историята на света!
  НАЙ-ГРОТЕСКНАТА ТРАНСФОРМАЦИЯ НА ОБЩЕСТВО ОТ КАПИТАЛИЗЪМ КЪМ КОМУНИЗЪМ И НАКРАЯ ОТНОВО КЪМ КАПИТАЛИЗЪМ, ИЗИСКВА СЕ ТАЛАНТ И МНОГО КАЛПАВ МАТЕРИАЛ!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 56. 56 Профил на sceptical
  sceptical
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отново става видна градивната роля на САЩ по отношение на България. Те може да си гонят техните геополитически интереси, но важното е, че техните интереси съвпадат с нашите - на прозападните, нормални хора.

 57. 57 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#17] от "бат Здравко":

  Гледачките знаят повече

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 58. 58 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#53] от "x3me":

  Ти май едва сега чуваш ,че България е купена невеста. Който плаща музиката -той поръчва и песента.А сети се кой "плаща" тук

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 59. 59 Профил на Vojda
  Vojda
  Рейтинг: 221 Любопитно

  /ˈɪn tər ə stɪŋ, -trə stɪŋ, -təˌrɛs tɪŋ/


  "Corruption among senior officials, including off-budget financial flows in support of senior leaders. Sources of funding for political candidates, and government plans and efforts to ensure funding transparency. "

  [...]

  "Plans and programs to manage perceptions, including through media manipulation. Popular attitudes about Bulgaria,s evolving political, philosophical, and regional identity. "

 60. 60 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Определено става ясно ,че американците се интересуват много повече от колкото е прилично , не само от нашите политици ,но и от бизнес лица ,удивително е как искат всичко да знаят ,влючително тел.разговори ,факсове и т.н.
  Всъщност ,това означава сериозна намеса в нашите вътрешни работи.

 61. 61 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#45] от "Суворов":

  Не си хаби патроните. Да използваш аргументи срещу сляпата омраза е като да спираш потоп с чадър. Тези хора мислят двуфазно - или мразиш фанатично мюсюлманите, или ти си фанатичен мюсюлманин (или най-малкото си ужасно увлечен по исляма с всичките му недъзи). Целият спектър идеи и разбирания между тези две крайности напълно им убягва. Не можеш да докоснеш с логика омразата им, защото тя е ирационална - достатъчно е да има обект, върху който да могат да псуват и да наритат, ако падне случай. Така че е наивно да се опитваш да цитираш Левски или да спориш аргументирано - този човек автоматично изключва абсолютно всичко, което не пасва на черно-белите му представи.

 62. 62 Профил на Vojda
  Vojda
  Рейтинг: 221 Любопитно


  http://www.guardian.co.uk/world/us-embassy-cables-documents/212446

  "Declared and secret energy agreements with Russia, Iran, other Caspian basin countries, and others. Details about national energy policymakers, key commercial figures in the sector, and their relations with other national leaders. Views about and responses to Russian plans and efforts regarding Bulgarian dependence on Russian energy. Factors, including corruption and foreign influence, affecting government decisionmaking on key energy issues. Energy imports, including sufficiency, impact on economy, and influence on bilateral relations. Organized crime involvement in energy sector."

 63. 63 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 8 Гневно

  ОЩЕ:
  - Общественото отношение към дългосрочното разполагане на американски войници на българска територия.

  - Възможностите на България да участва във военни операции на чужда територия.

  - Корупцията по високите етажи на властта и най-вече извънбюджетните финансови потоци към управляващите.

  - Източниците на пари за политическите кандидати.

  - Възможностите на властта да влияе на публиката с манипулация на медиите.

  - Как функционират основните политически партии.

  - Да се отговори на руското енергийно влияние в България. Да се проучат възможности за алтернативна енергия и европейски проекти; да се проучат енергийните споразумения с Русия, Иран и други каспийски страни, както и информация за главните действащи лица в българската енергетика (политици и бизнесмени).

  - Да се проучат отношенията с Русия и връзките на български политици с руски бизнесмени.

  - Плановете на България за сътрудничество с ЕС, МВФ и Световната банка.

  - Да се проучат българските военни възможности, от разходите и числеността на армията, до местонахождението на военни структури и подземни тунели.

  Хенриета
 64. 64 Профил на miliardpojarnov
  miliardpojarnov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  цеци не е корупционер....проверен е,....а боко не е бандит....и въобще не е мутра....

 65. 65 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  WikiLeaks: САЩ се интересуват най-много от корупцията в България.......:::::::::))))))))))))))))))

  Че то и КГБ-то от ТОВА се интересува..САМО ЧЕ ТЕ ДЕЙСТВАТ, за разлика от американците ..))
  1.КАК да ИМА ГЬОЛ в белене - за 800млн . и незнайно колко още..) Как да дойдат над 5000 строители на АЕЦ-а и общо над 10 000 - със семействата си..Поне 500 от тях да са нови попълнения на КГБ- в България ..
  2.Как наши мафиоти- и към КОГА да се обърнат - за паспорти и вече 10 години да строят хотели , смесени фирми , бракове и прочие в ЕВРОПА...
  3.Към кого да се обърнем за 'путински" модел и в Балхарий..
  4.Кои фамилии, наши агенти , имат НОВИ поколения ..
  5.Колко идиоти подкрепят руските гейове и воленчо сидеров ..
  6.На кои саботьори можем да разчитаме - за Южния поток
  7.Колко струва един конгрес на БКП- и Атаката..и колко има за джобовете на шефовете..
  8.Колко ни струват златевци , имотите на Камчия ,глф игрищата и пенсиите на агентите ни .
  9.Колко "кеш" могта да минат през българска митница или летището на Варна...
  10.Колко още хиляди имоти можем да купим в Балкхарий -уж от частни лица ..) Колко КГБ- пенсионери може да поеме СЕГА бакхария и КОЛКО , ако Гоце продължи да е на власт ..
  11.Колко години ще продължи пубертета на трайчо и каква футболна топка да изпратим на Бойко ..
  12.КАК с мангизите за Белене- да се разплащаме с нашите агенти ..
  13.Как Балхария да стане Молдова или Беларус...КОЛКО ще ни струва ?? На кого да платим ??..
  Ехей, колко по- напред е КГБ- то ...))))

  BIG AL
 66. 66 Профил на alec
  alec
  Рейтинг: 8 Весело

  Изчетох всичко в El pais.После в The guardian/по-подробно е там/Tа всички тези неща се знаят!?!Поне в оксиденталния -образован свят.Влезте в който и пожелаете форум от тези вестници -никой не е изненадан от нищо!Браво до толкова на WikiLeaks,че на фона на продажните медийни корпорации се опитва да информира масите и плебеите от някои "региони"и "провинции" за реалността!/друг е въпросът дали влиза нещо в полирания мозък!/

 67. 67 Профил на 2012
  2012
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#60] от "Irina":

  Всъщност ,това означава сериозна намеса в нашите вътрешни работи.
  много "меко" казано! това е международен скандал!

 68. 68 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#60] от "Irina":

  Защо да е намеса?!
  Вие чели ли сте "Съветска България" ? Това са два тома, които ББС издаде в превод на български и в които се съдържат разсекретените доклади, които британските посланици у нас са изпращали във Фореин Офис и които нямат нищо общо с официалните им речи. А впечатленията им от Т. Живков също ги има.
  Ами на тези чиновници в посолствата - това им е работата. Ако се не лъжа някъде пишеше, че 85% от информацията те черпят като четат открития печат. Просто хората четат и гледат телевизия.

  The best way out is always through Robert Frost
 69. 69 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Моля, ченгето със снимката на Левски да спре да пише глупости. Знае ли ченгето, че Левски е детеубиец.

  BG e мини империя на злото.
 70. 70 Профил на miliardpojarnov
  miliardpojarnov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  а чуфутоподметките дянков и младенов , както се разбира, са за военен съд...избягали са от военна служба....

 71. 71 Профил на 2012
  2012
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#56] от "sceptical":

  е...ба си......

 72. 72 Профил на 2012
  2012
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#69] от "pelagia":

  Моля, ченгето със снимката на Левски да спре да пише глупости. Знае ли ченгето, че Левски е детеубиец.

  не произнасяй с мръсните си уста това свято име!!!


 73. 73 Профил на miliardpojarnov
  miliardpojarnov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  като знаят кой как краде в България се ползват от това за своите "благородни "цели , за да ПРИТИСКАТ И ползват нашите национални предатели , а не да им разкриват далаверите пред българскато общество....хамерика винаги е ползвала мръсния МАТРИАЛ....ЗА МРИСНИТЕ СИ ЦЕЛИ....

 74. 74 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1346 Весело

  Американският посланик в Берлин е нарекъл Меркъл : "Тефлон", понеже всичко тече по нея , като по мушама.
  Вестервеле е определен, като агресивен и суетен.
  Но посланика отказа да се извини на германците...това му е работата, да шпионира и да прави психо-портрети.
  Уорлик и той това прави, Байерли също.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 75. 75 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Гледам че глупавите комунета и диванетата им от всичките им псевдо-формацийки са надали огромен вой. Снощи се радваха на тези разобличителни данни, днес се оказа че датират от управлението на тъпите им шефове и настава голям вой.

  Оооо нищо не сте видели, много червени далаверки ще лъснат скоро. Неслучайно хамериканците не дават виза на запалката. Ще става голяма забава, за пореден път ще ви го набутат в червения гъз

  Обичам да грухтя и плюскам.
 76. 76 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Знанието е сила !
  Силата е власт!
  Забравете думата 'народовластие'.
  Запомнете думата 'американовластие'.

  Хенриета
 77. 77 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#68] от "Realistka":

  Ако само от телевизията си черпеха инфото е ОК ,но не ! ,номерата на телефоните ,съдържанието на факсовете ,подслушване на телефони ,номерата,и-мейл адресите, и-мейлите,биографични детайли ,плановете ни във връзка с енергийните ни проекти и т.н.,то е написано по-горе в оригиналния линк....

 78. 78 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#76] от "HARI":

  Сега ме дразниш нарочно! Нали?!

  Преглътнах горното ти словоизлияние, но ти продължаваш!
  Не си прав!
  Ще бъдеш наказан!

  The best way out is always through Robert Frost
 79. 79 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Само че този път не са точно те на власт че да замажат скандала както с храни срещу петрол....забавата ще е голяма.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 80. 80 Профил на miliardpojarnov
  miliardpojarnov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  хамерика...1984 ...тоталитаризъм в глобален мащаб...

 81. 81 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#74] от "СДС":

  Значи американците твърдяли също че силата на Меркел произтичала от факта, че била заобиколена от глупави министри... и да се внимавало с Вестервеле понеже бил некадърник

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 82. 82 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#77] от "Irina":

  Когато на планетата има една сила като Русия.
  Най-богата страна на всякакви богатства, която съм видяла и най-бедния народ, който съм видяля също!
  която не може да прави друго освен да завзема чужди територии, които след като ги завземе, ги опустошава то
  САЩ няма друг изход - трябва да имат информация, за да спрат тази сила...без война!

  The best way out is always through Robert Frost
 83. 83 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#1] от "x3me":Такааа сега съм на номер 1 от твойте писания.прочетох всичко и стигам до извода:Тотално объркана личност, слаби познания и култура,полуграмотен пубертет .Съвета ми е не се занимавай с неща които не ти са ясни,не изполвай светлият образ на апостола за аватар защото това е гавра с националния ни герой , учи се да пишеш на друго място все пак тук трябва да имаш елементарна култура.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 84. 84 Профил на 2012
  2012
  Рейтинг: 5 Неутрално

  От някои от документите става ясно, че САЩ са шпионирали ООН и по лична заповед на Хилари Клинтън събирали данни за комуникацинните системи и за висшите служители.


  еееееее...ако това не е скандал! А пропо, хилари не се ли подаде оставката?!

 85. 85 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#69] от "pelagia":

  Пелагийо,
  долу ръцете от Левски.
  да наречеш Левски детеубиец признак на най-долно предателство и заслужава само презерение!

  айде научи малко повече българската пред-освобожденска история, комунистическа пачавро, тогава говори за Левски и Ботев.

  РЕФОРМИ !
 86. 86 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#8] от "Борис Луканов":
  Благодаря за линка.
  Преглеждайки коментарите си мисля,че много малко форумци са го ползвали.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 87. 87 Профил на alec
  alec
  Рейтинг: 8 Весело

  Hari,
  " ignorace is strength,
  war is peace
  freedom is slavery"/1984/Orwell
  Оруел първо е "скочил" срещу британския империализъм,след това срещу тоталитаризма......................а ако беше днес жив!?!/ дали нямаше да му турят етикет анти-система!?!/
  Не знанието-невежеството е сила!Фундамента на всяка система.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Основният принцип на българската геополитика е бил и ще бъде-НЕ ВИНАГИ С РУСИЯ ,НО НИКОГА ПРОТИВ НЕЯ,добре е много от пишештите тук да го запомнят.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 90. 90 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ало, модераторите. Има субекти, дето плачат за бан.Тия правила за писане на коментари за красота ли сте ги сложили?

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 92 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#91] от "x3me":

  Къде ги тия антибългарски мнения? Освен това какво конструктивно има в това да бълваш без спиране псувни?С радио не се спори, просто се изключва.

 93. 93 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#82] от "Realistka":

  Защо буташ Русия ,сега обсъждаме американското разузнаване ,което се интересува не само от енергийните проекти на страната ти ,ами и от службите на сигурността въпроси във връзка със вътрешната финансовата стабилност ,чуждестранните инвестиции ,отбраната и разузнаването...,детайли от вътрешната работа на големите партии ...

 94. 94 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#93] от "Irina":

  Добре - не искаш Русия. Въпреки, че по тази ос Америка - Русия се развиват международните отношения.
  Тогава ти какво си мислиш, че правят нашите посолства?! Същото. Само че по-некадърно . И главно глупаво, защото в нашите посолства, както и във Външно министерство са деца на прости хора (старият кадър от активни борци и комунисти) и там генната обремененост е очевадна.
  Освен това нашите по посолствата са мързеливи - комунистите ликвидираха прочутото българско трудолюбие и затова данните, които са събрали сигурно са много по-оскъдни. За разлика от американците, които поколения наред се учат как да се трудят. Системно и упорито.

  The best way out is always through Robert Frost
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Любопитно

  До коментар [#87] от "alec":
  По случай 60 годишнината от написването на "1984" имаше новина в която се казваше че в момента има над 40 камери около домът където е писана книгата .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 97. 97 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#32] от "Суворов":
  До коментар [#38] от "x3me":

  Ако погледнем на нещата от друг ъгъл ще стигнем до нелицеприятна истина

  Националния ни идол по всички съвременни критериии е терорист проповядващ насилствена промяна на обществени отношения, борещ се срещу целостта на държавата .
  Видно е че и тогавашната държава е действала със същия аршин .

  ум море, глава шамандура
 98. 98 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#95] от "x3me":

  Сляпата омраза на никой нищо добро не е донесла. Ако всичката тая енергия я беше вкарал в нещо конструктивно, наистина щеше да направиш нещо добро за България.
  Лошо нещо е здравната реформа. На някои хора им спират хаповете.

 99. 99 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#60] от "Irina":

  Фирмите в САЩ, които работят с България, имат само интерес България да има работеща съдебна система и ниска корупция. Това е ползата за САЩ - да имат повече надеждни партньори по света, както е с повечето страни от ЕС.

  Много ми е чудно защо българите много мразим да ни кажат какви сме всъщност. Все ни е страх, че ни се бъркат при условие, че сами явно не умеем да си подредим бъркотията.

 100. 100 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Нищо сензационно. Въпросът за нас трябва да е дали българските служби се опитват да събират информация за такива неща за други държави. За мен отговорът е по-скоро не. Без разузнаване не може да вземеш адекватни решения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK