Япония се обяви срещу продължаването на Протокола от Киото

 

© Дневник

 Япония заяви, че няма да се съгласи с продължаване на Протокола от Киото, хвърляйки сянка върху работата на световната конференция за климатичните промени в мексиканския град Канкун още през втория ден от преговорите, съобщи ДПА. "Срамота е, че се случва, и то на този ранен етап от форума, защото обрича преговорите", коментирал пред агенцията директорът на групата Оксфам в Нова Зеландия Бари Коутс.


В изявления пред журналисти и правителствени представители Япония даде да се разбере, че няма никакво намерение да подкрепи продължаване на Протокола от Киото, когато той изтече през 2012, заявявайки, че ще подпише само международен договор с участието на САЩ и Китай, отбелязва БТА.


Съветник на японския министър на околната среда обясни днес за "Блумбърг нюз", че без активното участие на най-големите замърсители с парникови газове Китай и САЩ няма смисъл от сегашните усилия. "Каквото и да се случи, при никакви условия ние няма да поемем втори път ангажимент", посочи Куни Шимада.
Подобно развитие ще бъде удар за развиващите се страни, които смятат Протокола от Киото за единствената спирачка срещу емисиите на вредни газове от индустриалните държави. Европейският съюз обяви, че няма нищо против продължаването на протокола, припомня ДПА.


Много от преговарящите казаха, че е невъзможно да се постигне напредък по проблемите на климатичните промени без ангажимент към продължаването на Протокола от Киото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK