Япония се обяви срещу продължаването на Протокола от Киото

 

© Дневник

 Япония заяви, че няма да се съгласи с продължаване на Протокола от Киото, хвърляйки сянка върху работата на световната конференция за климатичните промени в мексиканския град Канкун още през втория ден от преговорите, съобщи ДПА. "Срамота е, че се случва, и то на този ранен етап от форума, защото обрича преговорите", коментирал пред агенцията директорът на групата Оксфам в Нова Зеландия Бари Коутс.


В изявления пред журналисти и правителствени представители Япония даде да се разбере, че няма никакво намерение да подкрепи продължаване на Протокола от Киото, когато той изтече през 2012, заявявайки, че ще подпише само международен договор с участието на САЩ и Китай, отбелязва БТА.


Съветник на японския министър на околната среда обясни днес за "Блумбърг нюз", че без активното участие на най-големите замърсители с парникови газове Китай и САЩ няма смисъл от сегашните усилия. "Каквото и да се случи, при никакви условия ние няма да поемем втори път ангажимент", посочи Куни Шимада.
Подобно развитие ще бъде удар за развиващите се страни, които смятат Протокола от Киото за единствената спирачка срещу емисиите на вредни газове от индустриалните държави. Европейският съюз обяви, че няма нищо против продължаването на протокола, припомня ДПА.


Много от преговарящите казаха, че е невъзможно да се постигне напредък по проблемите на климатичните промени без ангажимент към продължаването на Протокола от Киото.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Добра вест за човечеството и лоша за еколожката мафия!
  От днес всички сме японци!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 2. 2 Профил на eldred
  eldred
  Рейтинг: 524 Весело

  Браво на японците.

  "Подобно развитие ще бъде удар за развиващите се страни, които смятат Протокола от Киото за единствената спирачка срещу емисиите на вредни газове от индустриалните държави. "

  Хахахахахаахахах
  Явно този текст трябва да ни покаже колко беззащитни остават бедните африкански дъжавици от страховитите въглеродни емисии.

 3. 3 Профил на Julian Kuntorov
  Julian Kuntorov
  Рейтинг: 938 Любопитно

  Всъщност японците правят много хитър дипломатически ход, който или ще докара света до глобална катасторфа, или най-накрая ще бъде достигнат някакъв консенсус за опазване на планетата...

  - j.
 4. 4 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Правилно! Разни паразитиращи клики по света да търгуват с емисии и да се обогатяват!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 5. 5 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Единствените губещи са престъпните организации и най-вече корумпираните чиновници от ЕС.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 6. 6 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#1] от "др. Иванов":
  разбира ти на теб главата от газове Иванов.. вакуум...

 7. 7 Профил на dgapi
  dgapi
  Рейтинг: 563 Неутрално

  много са прави японците да го духат разни еколози само губим от този договор ако се спазва да се спазва от всички ако не,то не

  Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно. Уолтър Липман
 8. 8 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Подобно развитие ще бъде удар за развиващите се страни..." които няма да могат да смучат парици от развитите богати и работещи страни. Трезорите в Швейцария ще се пръснат по шевовете от въглеродните долари на банановите диктаторчета...

  Klaatu Barada Nikto!
 9. 9 Профил на TRAJAN
  TRAJAN
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Уважавам мнението на Япония-технологичния лидер на света. Япония, която единствена пое удара на ядрения удар янките.
  Това заявление на Япония е пряк удар срещу мутренската екологична политика на САЩ. Нека пожелаем на САЩ да развиват печатницата на долари с рециклирана хартия. На днешният етап, светът се нуждае от САЩ в изолатор, без да се уточнява дали за луди в лудница или за екземпляр в зоопарк.
  Нали помним, че САЩ имат двустранни договори със сателитите си за неподсъдност на американски престъпници?

 10. 10 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  А какво става с нашите квоти?

 11. 11 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Лошото е, че глобалното затопляне удря първо южните страни - масови бедствия в Африка, потоци от бежанци, пак и ние можем да оттървем някое друго бедствие ... общо взето кофти новина.
  А еколозите в БГ не са мафия, защото нямат нито пари, нито партия, напротив, идеалисти, които се борят срещу мафията, която е готова да пожертва хиляди хора заради по-добрите доходи.
  Общо взето общото между Китай и САЩ е, че произвеждат боклуци и замърсяват природата безугледно. Жалко, че сега и Япония иска да влезе в групата на Шаро.

 12. 12 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julian Kuntorov":

  успокой се.
  Нито отказа от продължаване ще доведе до катастрофа, нито съгласието ще спаси планетата. Само на някои ще им се пообърка бизнеса.
  Японците са съвсем прави, какъв е смисъла от каквито и да било договори срещу замърсяването, ако не участват най-големите замърсители?

 13. 13 Профил на Julian Kuntorov
  Julian Kuntorov
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ментор":
  Така е, казах го малко по-хиперболизирано... или може би погледнато в по-дългосрочен план?

  Бизнесът ще трябва да се приспособи към новите условия, ако в крайна сметка САЩ и Китай подпишат споразумение. Естествено, ще има недоволни, но някои неща просто трябва да се случат...

  - j.
 14. 14
  ****

  Този коментар беше изтрит в 03:40 на 02/12/2010 от неговия автор.

 15. 15 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Проблемът не е САЩ, а Китай, защото последните дори и да искат не могат да направят много за ограничаване на емисиите, защото това означава да си затворят значителна част от индустрията.
  Американците имат и потенциала и технологиите и дори без да се обвързват с договори ще работят, както го правят вече, за ограничаване на емисиите, докато китайците просто нямат избор и ще продължат да бълват. Индия макар да се прави на по-отворена за екология е в същото положение. Просто всичко в тези страни се умножава по милиарди, а да се сложи углавник на човешката ненаситност е мисия невъзможна.
  Добре, че за България затоплянето носи предимно плюсове. Убеден съм, че в бъдеще технологии, които вече съществуват, ще станат икономически приемливи и те не само ще ограничават, но и ще изземват въглероден двуокис, обръщайки процеса.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 16. 16 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 581 Неутрално

  List of countries by 2007 emissions
  1 China 6,538,367.00 22.30%
  2 United States 5,838,381.00 19.91%

  Тези две страни са източник на почти половината емисии в света. Е, какъв договор и ефект ще има без тях? Правилна позиция на Япония, а заглавието е напълно подвеждащо. Някои от авторите на Дневник би трябвало да поддържат ниво на журналистиката, а не би трябвало читателите, без журналистическо образование, постоянно да посочват грешките.

  .
 17. 17 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#15] от "VIVA_BG":

  Съществуват много начини да се направи "невъзможното". Например, увеличени мита за продукти на не-"зелени" фирми или държави. С една дума, санкции.

  .
 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5005 Неутрално

  До коментар [#11] от "опа":

  Абе ти новини не гледаш ли бре момко? Европа се Удърви от студ и сняг а ти за затопляне говориш??? Зимата все по-рано идва и все по-студено е....ти да не си от някоя друга планета бре?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на vhg
  vhg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хазартен подход....но в случая своеобразното удряне по масата е необходимо, защото в момента някои държави са по-равни от други, което води до абсолютна непотребност от подписания договор.

 20. 20
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:15 на 02/12/2010 от неговия автор.

 21. 21 Профил на bamamamu
  bamamamu
  Рейтинг: 8 Весело

  "Подобно развитие ще бъде удар за развиващите се страни, които смятат Протокола от Киото за единствената спирачка срещу емисиите ..."

  По-голяма глупост не бях чел от доста време!

  Диктаторите от Бенин, Буркина Фасо, Бурунди, Либерия ... били "загрижени"!

  Не спят по цели нощи и се чудят дали ще стане далаверата да им плащат за да държат поданиците си в средновековна мизерия ...

  Не знам, вярвате ли си като ги пишете тия глупости ... ?

 22. 22 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 743 Неутрално

  "Добре, че за България затоплянето носи предимно плюсове. "
  Не мисля така.

  Япония е добре защитена, уви EU не е. И при климатични промени гладните от Aфрика тука ще дойдат. И какво да ги изтрепем ли ?! За съжаление няма да имаме избор. ЕU няма друг избор освен да продължава с опитите да ограничи CO2 емисиите.
  Не е невъзможно.

  А за Япония това си е техен избор искат като USA и Китай. OK тогава EU да НЕ купува техни стоки ембарго. И тогава фабриките в Китай ще спрат и няма да замърсяват.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 23. 23 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Япония за прави без Китай и USA няма полза.

  OK обаче EU няма избор трябва да инвестира в зеленото заедно със страните от Северна Африка. Ползите са повече от ясни особено като определени не-приятелски държави бъдат лишени от ползите на петролът.

  А и в такъв случай смятам че търговията между EU <-> ( USA, Китай, Japan ) трябва да има ембарго. Особено след като EU постигнат целта си за 20% намаление.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 24. 24 Профил на bamamamu
  bamamamu
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#22] от "Gerasi":

  "Япония е добре защитена, уви EU не е. И при климатични промени гладните от Aфрика тука ще дойдат ... "

  Лелееее, ти който би трябвало да си на небето, моля те слез да си прибереш вересиите ...

  И с какво ще дойдат, с саморъчни делта планери, хелиеви балони или просто с плуване ...

  Викаш ще ни налетят като скакалци ... като свирепи зомбита ще късат месо от мирните граждани ... щом не си плащат въглеродния данък хак да им е .... 25. 25 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [#24] bamamamu,
  И какво си мислиш че ще направят ти на тяхна място какво би сторил ще легнеш на земята и ще чакаш кротко да умреш от глад.

  Ами помисли си. Планетата се е променяла непрекъснато нооо мнооого бавничко така че видовете да могат да се адаптират към промените. Днес заради човешката дейност имаме прекалено бързи промени, достатъчно бързи така, че никой от видовете неможе да се адаптира дори и ГМО такивата. Ако нямаш вода нямаш живот, няма реколта - глад.

  Помисли си каква позиция защитаваш.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 26. 26 Профил на tara2002
  tara2002
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Напълно съм съгласна с Опа. Основните замърсители - индустриализираните държави прехвърлят за пореден път топката към бедните. А междудругото точно бедните страни като Сомалия ще са най-потърпевши от промяната на климата.
  Тук има и повече инфо:

  http://ecoobserver.bg/bio-raznoobrazie-i-okolna-sreda/okolna-sreda/141-sblasaci-v-cancun-zaradi-udalzavane-na-kioto.html

 27. 27 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 743 Разстроено

  [#26] tara2002 - да за съжаление е така .

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK