ОИСР: Над половината от хората в ЕС са с наднормено тегло

Здравният статус на жителите в ЕС значително се е подобрил, но все още има големи различия по някои показатели, установява докладът на ОИСР

© Анелия Николова

Здравният статус на жителите в ЕС значително се е подобрил, но все още има големи различия по някои показатели, установява докладът на ОИСР
Докладът на ОИСР установява, че за последните три десетилетия съществено са редуцирани някои рискови фактори като тютюнопушене (макар то да остава основна причина за преждевременна смърт).
В резултат на предприетите мерки срещу тютюнопушенето вече под 18% от населението в Швеция и Исландия пуши всекидневно, докато в Гърция този дял е почти 40%. Тютюнопушенето е високо също в България, Ирландия и Холандия. Потреблението на алкохол също намаля съществено през последните три десетилетия.
 

Наднорменото тегло е повсеместен проблем в Европа – над половината от възрастните жители в ЕС са с наднормено тегло. Това установява изследването на ОИСР "Поглед към здравето: Европа 2010" (Health at a Glance: Europe 2010), публикувано на 2 декември. Изследването сравнява някои основни показатели на здравните системи и услуги в 31 европейски държави – ЕС-27, Исландия, Норвегия, Швейцария и Турция. То е изготвено в сътрудничество с Европейската комисия.


Най-тежко е положението с наднорменото тегло във Великобритания. Данни от 2008 г. показват, че близо една четвърт (24.5%) от възрастното население на Острова е с наднормено тегло.
Най-малък е проблемът в Румъния, където от затлъстяване страдат под 8% от жителите.


България влиза в първата десетка с най-малко засегнати от наднормено тегло - едва 11.5% от възрастното население. Страната ни се нарежда непосредствено след Дания (11.4%) и преди Австрия (12.4%).


Изследването на ОИСР установява, че през последните две десетилетия броят на хората с наднормено тегло в повечето държави от ЕС се е удвоил и проблемът ще се задълбочи, тъй като той все повече засяга и децата. Едно от седем деца вече страдат от затлъстяване или са с наднормено тегло. Според ОИСР ключът към борбата с проблема е да се изграждат здравословни навици.


Едва едно от всеки пет деца в ЕС редовно извършва физически упражнения. Физическата активност намалява между 11 и 15 години в повечето страни членки, установява ОИСР.


Децата със затлъстяване или наднормено тегло са по-склонни от останалите на по-късен етап в живота си да развият болести на сърдечносъдовата система, диабет, някои форми на рак, артрит, астма, влошено качество на живот и са заплашени от преждевременна смърт.


В момента причинените от затлъстяване заболявания поглъщат около 7% от разходите за здравеопазване в ЕС.


Европейският комисар по здравеопазването Джон Дали смята, че за да се справи с проблема, ЕС се нуждае от надеждни и осъвременени данни, "за да подкрепим мерките, които вземаме като политици". Първият доклад на ОИСР Health at a Glance: Europe 2010 преследва именно такива цели.


Недостиг на специалисти


Докладът установява още, че в много от европейските държави има недостиг от лекари, въпреки че броят им на човек от населението след 2000 г. е нараснал във всички държави с изключение на Словакия. В Турция, Полша и Румъния броят на лекарите на глава от населението е най-малък.


Средно за ЕС броят на лекарите се е увеличил от 3 на 1000 души през 2000 г. на 3.3 през 2008 г.


Навсякъде в Европа броят на специалистите лекари се е увеличил в по-голяма степен, отколкото на общопрактикуващите, в резултат на което в повечето държави има повече специалисти, отколкото лични лекари. Изключение правят Румъния и Португалия.


В много европейски страни съществуват опасения от недостиг на медицински сестри. През 2008 г. Турция е имала най-малък брой сестри, следвана от Гърция, България и Кипър – под 5 на 1000 души население, а най-голям е броят на сестрите във Финландия и Исландия – около 15 на 1000 души.Докладът на ОИСР установява, че за последните три десетилетия съществено са редуцирани някои рискови фактори като тютюнопушене (макар то да остава основна причина за преждевременна смърт).
В резултат на предприетите мерки срещу тютюнопушенето вече под 18% от населението в Швеция и Исландия пуши всекидневно, докато в Гърция този дял е почти 40%. Тютюнопушенето е високо също в България, Ирландия и Холандия. Потреблението на алкохол също намаля съществено през последните три десетилетия.
 

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  цифрите са занижени,реалните са с най малко 10% отгоре
  мдаааааа личи си излишъка на храна и презадоволеността на западните страни,а британците ква култура имат на хранене малееее в комбинация с мързел мазалото е наднорменно

 2. 2 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#1] от "ergen4ev":

  Особено в България, която е в първата десетка по затлъстяване един излишък на храна, една презадоволеност - ум да ти зайде. Хубаво е статиите да се четат задълбочено и да се осмислят, вместо само да се громи империализъма с лозунгите, спускани от водещия офицер...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  В България 2 от 3 са с наднормено. Остналите са или млади или твърде стари за тегло.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на Dimitar Kaldamukov
  Dimitar Kaldamukov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Абе, повечето плюскат като свине, буквално. Имам един приятел в Стара Загора. Държи ресторант. Вика ми: "Познай коя храна върви най-много". "не знам", казвам. "Свински уши", ми вика.
  Е, свинските уши са хрущяли, да кажем, не се дебелее толкова, ама през което и училище да минете на обед, ще видите как децата ма'ат пици и закуски с 1 см. майонеза по тях. Но то и баща им така прави, така че какво да им се сърдим.

 5. 5 Профил на ++
  ++
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Засегнати от наднормено тегло", "страдат от затлъстяване" що за меки изрази? Малка част от тези хора са затлъстели заради заболяване, голяма част - заради чревоугодничество. Не трябва да им се измислят изкуствени извинения.

 6. 6 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#5] от "++":

  Това е речника на т.нар. "политическа коректност" - новото западно (да покритикувам Запада и аз) наименование на лицемерието...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  До коментар № 2:
  През последните десетилетия наднорменото тегло и затлъстяването по света се откриват предимно сред социалните слоеве с по-нисък социално-образователен статус от средния, което е свързано с голямата употреба на евтина, но непълноценна въглехидратно-мазнинна храна. Тка че нормално е делът на хората с наднормено тегло в България да е висок.

 8. 8 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#7] от "patsis":

  Така де, нищо общо с "презадоволеността", за която говори коментатор 1. Добавете и липсата на елементарна задравна и спортна култура и картинката става пълна...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 9. 9 Профил на skipper
  skipper
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Еми нормално да сме тлъстички! Всичкото месо е пълно с мазнини, хрущяли, кости, вода, и най-вече сол и заместители на солта - концерванти и други трудно раградими и затлачващи оргазнизма благинки! Мазни банички, всичко с по 1 л олио, пържено, загоряло и препечено и зеленчуци в минимални количества!

  От 1 филийка хляб никой не е напълнял и от бирата не се пълнее! Ама от пръжките и картофките с бирата ... ела че ми трябваш

 10. 10 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Над половината от хората в процентно отношение означава над 50%, а никъде не видях такава цифра. Явно пак някой не е ходил в часовете по математика.

 11. 11 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Проблема не е в яденето, а в недостатъчно движение и физическо натоварване.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  а какво да правим с тези дето са с ПОДнормено тегло???

  некой май пак ни врътка на гола кукичка.
  щото се оправихмес наркоманите, курвите и педерасите ,
  алкохолиците и ПОЛИТИЦИТЕ
  ВСЕКИ СЕ РАЖДА СВОБОДЕНЖИВЕЕ СВОБОДЕН И Е СВОБОДЕН ДА УМРЕ КОГАТО СИ ИСКА И КАКТО СИ ИСКА.
  МОЛЯ ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ ЧЕ ХОРАТА В ЕВРОПА МАКАР И ПОНАПЪЛНЯЛИ КАТО ЦЯЛО ЖИВЕЯТ ДОСАДНО ПОВЕЧЕ СЛЕД ПЕНСИЯ БЕЗ ДА СНАСЯТ НА ПОЛИТИЦИТЕ

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Как така най-зле ще е положението във Великобритания с 24% с наднормено тегло, а като цяло в ЕС с наднормено тегло ще са половината? Журналистите в Дневник са решили нагледно да ни покажат качеството на българското образование?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 14. 14 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 644 Неутрално

  69 в България за мъжете - 78 Франция. Не е малко 9 години.
  Уви, хранителните навици се учат от родители, заобикаляща среда. Отделно от това и разликата в качеството на здравеопазване, качеството на продуктите в магазините.

  malart.blog.bg
 15. 15 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ех, Маргарита.....
  Защо сте бягала от часовете по математика?
  И още- как се дефинира 'наднормено'- Body Mass Index, body fat percentage, някакъв друг метод....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK