В училищата във Финландия няма стрес


В началото на учебната година децата с помощта на учителя подписват договор с правила за поведение, които изработват сами. При нарушение учителят просто казва: "Това тук е твоят подпис и си поел ангажимент да го спазваш."В началото на учебната година децата с помощта на учителя подписват договор с правила за поведение, които изработват сами. При нарушение учителят просто казва: "Това тук е твоят подпис и си поел ангажимент да го спазваш."
"Тук всичко е много добре организирано. Има учебен план, но учителят има свобода да взема решения как е най-добре да разпредели материала според възможностите на класа и да решава как точно да учи децата." Това разказва Елисавета Петрова. Тя живее в Хелзинки, майка е на гимназист, работи като педагог в предучилищна група и е бивш начален учител във финландско училище.


Учителят не дава наготово знания, той е съветник, продължава Елисавета - даваме на детето напътствия, за да може да работи самостоятелно. Сериозните домашни започват в гимназията, но малки задачи за вкъщи има и в по-долните класове. Оценки се пишат от пети клас.


"Когато аз бях ученичка в България, спомня си Елисавета, по литература учехме кой какво е написал за този и онзи писател. Тук се насърчава собствената мисъл и учениците просто дискутират произведенията в часовете."


Нейният син е на 17 години, учи в езиков профил в гимназията, но от малък обича математиката. Когато му носят български учебник по математика за средния курс, реакцията му е: "Ама математиката е най-лесната наука, защо тук всичко толкова сложно е обяснено?"Една от областите, в които според Елисавета финландското училище най-много се различава от българското, е дисциплината.


"Тук няма наказания. Най-много може някой да бъде оставен 15 минути след часовете, ако не си е написал домашното. Но учителят не може да се кара, да обижда. Учителят работи здраво през първите 1-2 седмици, за да въведе реда, след това всичко върви гладко."


В началото на учебната година децата с помощта на учителя подписват договор с правила за поведение, които изработват сами. В договора най-напред записват какво може и трябва да се прави – да се рисува, да се играе, да се учи, да се вдига ръка, когато искаш да кажеш нещо, и т.н. След това идват нещата, които не може да се правят.


Самите деца предлагат какво да залегне в тази част на договора – да не се бият, да не се обиждат, да не се хвърлят снежни топки в училище. Накрая се подписват, че са съгласни с правилата и после, ако някой наруши някое от тях, учителят просто му казва: "Това тук е твоят подпис и си поел ангажимент да го спазваш."


Елисавета споделя, че заплатата на учителите не е висока за местните стандартни, макар че не е и ниска. "След като си платиш наема, останалото ти стига за храна, не можеш да спестяваш кой знае колко."
Надежда Гочева е психолог, семейството й живее в университетския град Тампере и тази година е изпратила дъщеря си Дарина в първи клас.


Първият учебен ден я е впечатлил най-много с липсата на официалност и суетня. "Всичко беше съвсем неформално, никой не беше с официални дрехи – нито децата, нито учителите. Цветя не се подаряват." Надежда разказва, че класната стая на малките ученици е много цветна и уютна, а всяко дете има свой чин, в долната част на който има място за съхраняване на лични вещи.


Така на децата не се налага да носят тежки чанти. В първи клас учебниците са три и така или иначе не тежат много, а домашни не се дават всеки ден. Децата са на училище до обед, а след това има възможност за занималня, която се плаща от родителите.


Най-важната отличителна черта на финландското училище според Надежда е, че няма стрес и напрежение, атмосферата е много спокойна и никой не повишава тон. В класа на Дарина учат 17 деца. За малките ученици в училището има специална зала за игра. Те разговарят с учителите на "ти" и на малко име и няма страхопочитание към тях въпреки авторитета, с който като цяло се ползва учителската професия.


Надежда разказва, че конкурентността между децата не се поощрява прекалено, въпреки че има награди за някои постижения. Има и няколко елитни гимназии, в които се влиза с изпити, но според Надежда по-важното е, че независимо в какъв квартал и в кое населено място живееш, можеш да разчиташ, че детето ти ще получи качествено образование и ще има добри учители.


В училището на Дарина има деца с най-различен произход, в класа й например има момиченце от Сомалия, което се облича различно и носи хиджаб. Според Надежда етническото многообразие е много полезно, защото детето й научава, че има различни хора и различията могат да се зачитат, без да бъдат проблем.


В специален предмет -"Общество" децата от първи клас усвояват етични принципи и социални умения – как да прощават, да се извиняват, да разрешават конфликти и да се справят в различни човешки ситуации от ежедневието.


Вашите истории и опит от образованието в чужбина, изпращайте на [email protected]

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 877 Неутрално

  В училището на Дарина има деца с най-различен произход, в класа й например има момиченце от Сомалия, което се облича различно и носи хиджаб. Според Надежда етническото многообразие е много полезно, защото детето й научава, че има различни хора и различията могат да се зачитат, без да бъдат проблем.
  ------------------------------------

  Българките га идат на запад и стават бетер католички от папата. Пфу! Май за етнически бастун си мечтае Надеждата.

 2. 2 Профил на trulr
  trulr
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#1] от "Раковски":

  Раковски, твоят идол, е бил доста космополитна фигура и е изповядвал европейските ценности. Не виждам защо си против тях?

 3. 3 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  интересно, каква би била ситуацията, ако децата от Сомалия са повечето в класа - дали те, и родителите им най-вече ще приемат факта, че финландчетата не носят хиджаби? Ако си представим за момент европейско дете в арабско училище, каква би била ситуацията? всички деца в ОАЕ например учат ислям и един приятел трябвало да дава обяснения защо не иска сина му да го учат на Коран. Арабите недоумявали.


  low riders team
 4. 4 Профил на mr_reader
  mr_reader
  Рейтинг: 8 Неутрално

  20 години преход
  3-4 млн българи зад граница
  и все още журналисти се опитват да ни обрисуват един перфектен утопичен западен свят

  да, ама не, на светлинни години са пред нас, но все пак всеки човек напускал за повече от година нашите 110 000кв.км. знае че там не всичко е мед и масло

  там учениците не се бият и не си правят номера, вервате ли си, стрес винаги ще има

  иначе е вярно образователната им система е на топ ниво

  Women are like the stock market They're irrational and can bankrupt you if you're not careful.
 5. 5 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#3] от "Comandante Marques":

  Това за ОАЕ не е съвсем вярно.... Може би важи в държавните емиратски училища които до преди не повече от 5-6 години въобще не можеха да се посещават от чужденци, но ако приятеля ти си е пратил детето в такова училище то това значи че той специално е искал то да учи с местните деца. И аз имам приятели в Емирствата и това което знам е, че там живеят много чужденци включително Европейци и Американци и има много (частни) училища които работят по западни(английски, немски и т.н.) програми и където учат обикновено децата на чужденците. Като цяло доколкото знам в богатите Емирати, Саудитска Арабия, и Катар са въпреки строгия ислям който важи "вкъщи" много толерантни към Европейците. Няма такива идиотщини като в Иран. Хората са богати и отворени към света...

 6. 6 Профил на Христомир Йорданов
  Христомир Йорданов
  Рейтинг: 551 Неутрално

  За съжаление и хиляда такива статии да се напишат, никой от хората, чието мнение тежи в тази област, няма да си мръднат трътките е те толко те. Всеки вика - консервативна система е това, образованието. И туйто. Законът за училищното образование е поредложен за дискусия в началото на тая година. Някой да е чувал за някакво движение по тая дискусия?

 7. 7 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Нещата са малко по-дълбочки отколкото се обсъждат на повърхността.Основното нещо за което което финландците узряха като сравнение с нас българите е да се отдалечат от
  пагубното руският стил начин на живот , характерен с с объркаността си и агресивността си, после сложиха в ред икономиката си като заложиха на дейности с висока добавена стойност, след това решиха че са нация която трябва да подобри физическото си здраве, за това разработиха специални превантивни програми , а не залагане на евтини лекарства, програми за намаляване на стреса; останалите неща дойдоха почти от само себе си.

 8. 8 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#7] от "Петър Иванов":

  Написал си една кратка, но състоятелна предизборна програма. Само ако имаше кой да я прегърне и после да я приведе в действие, но това са просто мечти. За съжаление.

 9. 9 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#5] от "antikommunist":

  ами той няма против местните деца - все пак в Емиратите основното население са араби (макар и да си внасят много индийци и пакистанци за работа), така че ако имаш против араби, просто си объркал мястото И за мен ОАЕ и Оман са доста цивилизовани страни, но все пак трябва да имаш едно наум в държава, в която бичуването за прелюбодейство е публично и се обявява във вестниците. За Бахрейн чух, че исляма бил доста проформа - проституцията била почти легализирана и т.н., саудитците прескачали за по уикенд там да разпуснат от шериата.
  моят приятел предпочел училище в което сина му да е с местни деца и да учи арабски, само помолил да му спестят исляма.

  low riders team
 10. 10 Профил на desi_sunshine
  desi_sunshine
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Била съм в Оман, и в ОАЕ. И затова искам да попитам Comandante Marques за повече инфо относно бичуването за прелюбодейство.
  Това се случва само, ако жени (местни) го вършат ли? Защото мъжете го правят редовно, с чужденки, така, че явно няма от какво да ги е страх.

 11. 11 Профил на maple_leaf
  maple_leaf
  Рейтинг: 225 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK