САЩ търсят начин да обвинят Асандж в конспирация

Джулиън Асандж в затворническия миркобус на път към съда в Лондон, където днес ще стане ясно дали той ще бъде пуснат под гаранция.

© Reuters

Джулиън Асандж в затворническия миркобус на път към съда в Лондон, където днес ще стане ясно дали той ще бъде пуснат под гаранция.Федралната прокуратура на САЩ търси доказателства за контакти между основателя на WikiLeaks Джулиън Асанж и анализатора от военното разузнаване редник Брадли Манинг, за когото се предполага, че е изтеглил стотиците хиляди класифицирани документи и ги е предоставил на скандалния сайт, пише "Ню Йорк таймс".


Министерството на правосъдието се опитва да разбере, дали Асанж по някакъв начин е подтиквал и дори помагал на редник Манинг да извлече секретните документи на Пентагона и Държавния департамент от правителствената компютърна система. Ако това се докаже, предстaвители от правосъдното ведомство смятат, че основателят на WikiLeaks може да бъде обвинен като конспиратор на изтичането на информация, а не че е просто пасивен получател на документите, които в последствие е публикувал.


Сред документите, които прокуратурата изследва, е чат, в който се предполага, че Брадли Манинг комуникира директно с Джулиън Асанж, който от своя страна е ползвал криптирана интернет връзка. САЩ твърдят, че самият редник е казал, че Асанж му е дал достъп до сървър, на който да качва класифицираните материали.

Днес британски съд трябва да реши дали да пусне Асанж под гаранция. Срещу основателя на WikiLeaks са повдигнати обвинения за изнасилване и сексуален тормоз в Швеция.

Адриан Ламо, бивш хакер, близък с Манинг, който в крайна сметка го е предал на властите, заяви, че Манинг е споделил за тази комуникация чрез чат съобщения.


Ламо твърди, че специалният сървър трябвало да позволи на Манинг да качи документите "за разглеждане". Според Ламо Манинг "се е хвалил с тези доказателства за статута си на високопоставен източник за WikiLeaks".


Списание "Wired" публикува част от разговорите между Ламо и Манинг, но там липсва споменаване за връзки с Джулиън Асанж. Ламо твърди в интервю за сп. "Тайм", че цитира разговорите по спомен, но казва, че не може да предостави хронологията на чата, тъй като ФБР са конфискували харддиска, където разговорите са били записани.


Миналата седмица министърът на правосъдието на САЩ Ерик Холдър каза, че е оторизирал следователите да предприемат "значителни" стъпки, но отказа да каже какви по-точно са те. Тази седмица адвокатът на Асанж във Великобритания каза, че е чул от шведските власти за "тайно съставено голямо жури" в Северна Вирджиния. Правосъдното министерство на САЩ отказа да коментира съществуването на такова жури.


Ако САЩ успеят да повдигнат обвинение в конспирация срещу Асанж, правителството няма да се налага да отговаря на неудобния въпрос защо не обвинява и обикновените медии, които публикуват класифицирани документи, отбелязва "Ню Йорк таймс".


"Подозирам, че е има голямо желание от страна на правителството да избегне проблема с публикуването и да се насочи към проблема с изтичането на информацията", казва Даниел Ричман, юрист и бивш федерален прокурор. "Това би било много по-изпипано и няма да повдигне въпроси за нарушаване на конституцията", обяснява той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK