Асандж e на свобода под гаранция, ще се бори срещу обвиненията

Асандж направи кратко изявление пред Върховния съд в Лондон.

© Reuters

Асандж направи кратко изявление пред Върховния съд в Лондон.Основателят на сайта WikiLeaks Джулиян Асандж излезе на свобода под гаранция от 200 000 паунда. След като лондонски съдия разреши освобождаването му от ареста, той направ икратко изявление на стълбите на Върховния съд в британската столица.


"Надявам се да продължа моето дело и ще продължа да се боря, за да докажа невинността си, след като видим доказателствата по отправените ми обвинения", каза Асандж.


Първите му думи бяха: "Страхотно е да вдишам свежия въздух на Лондон". След това той благодари на хората по света, които са го подкрепяли и вярвали в него, на адвокатите си, на журналистите "които все още не са се предали" и на британското правосъдие.
Асандж избегна лавината от въпроси на медиите и камерите на телевизионните екипи.


Той каза само няколко думи в подкрепа на задържаните при условия като неговите или в по-тежка изолация.


Малко преди да излезе в."Гардиън" съобщи, че са се появили неочаквани проблеми пред освобождаването му. Един от тях е например това, че Асандж трябва да е на определения му адрес в Елингъм Хол в Норфолк в 22 часа, а изглежда той няма да може да стигне  навреме. Едно от условията за пускането под гаранция е да спазва вечерен час.


Другите условия на съдията са да предаде международния си паспорт, да се разписва веднъж на 24 часа в полицейския участък и да носи електронна гривна, обозначаваща местоположението му.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK