"Икономист": По доходи България е най-тъжното място на светаНай-тъжното място на света, когато говорим за доходи на човек от населението, е България." Така завършва статия в излизащият в петък нов коледен брой на сп."Икономист". Тя е озаглавена "Богатите, бедните и България", а подзаглавието й е "Парите наистина могат да ви купят щастие".


В текста се разказва за поредният опит статистически да се направи връзка между доходите и удовлетвореността на хората от начина им на живот.


"Поговорката, че щастието не се купува с пари, е популярна, особено сред европейците, смятащи, че преследващите растеж икономики на свободния пазар са нещо погрешно", пишат авторите. Те посочват, че аргументи за подобно твърдение се извличат най-вече от работата на Ричард Ийстърлин, професор по икономика в Университета на Южна Калифорния, използвал данни от 70-те години и направил само слаба връзка между парите и щастието.
"Макар доходите и благосъстоянието да са тясно свързани вътре в една страна, изглежда има слаба връзка помежду им, когато се измерват във времето или между различни държави. Това е известно като "Парадоксът на Ийстърлин". Ийстърлин твърди, че благосъстоянието е зависимо не от абсолютния, а от относителния доход: хората се чувстват зле, не защото са бедни, а защото усещат, че са на дъното на определена пирамида", пише "Икономист".


Изданието преминава към някой нови изследвания като това на Бетси Стивънсън и Джъстин Уолфърс от Университета на щата Пенсилвания. В него се допуска, че връзката между доходи и щастие е слаба във времето, но силна между различните държави.


В тяхната статия се посочва, че макар хората в богатите държави очевидно да са очевидн опо-щастливи от тези в Хаити, Африка или Ирак, например, то все пак се забелязва и влиянието на културни фактори за групирането на страните.


"Западноевропейците и северноамериканците се движат в доста плътна група, макар че има някои аномалии като изненадващо посърналите португалци. Азиатците изглежда са по-нещастни, а скандинавците - малко по-щастливи, отколкото предполагат доходите им. Хонконг и Дания, например, имат сходен доход на глава от населението и покупателна способност, но хонконгците показват удовлетворение от живота 5.5 по 10-степенна скала, докато датчаните - 8. Латиноамериканците си живеят доволно, хората от бившия СССР се чувстват доста мизерно, а най-тъжното място на света, когато говорим за доходи на човек от населението, е България."


"Икономист": По доходи България е най-тъжното място на света

© nber.org


Приложената в статията графика е основана на проучване на "Галъп" с въпрос "На кое ниво лично вие се чувствате в момента?", като полюсите на скалата са за "най-добрият възможен живот за вас" и "най-лошият възможен живот за вас". Позицията на България (обозначена с BGR) сред 131 държави показва, че като доходи положението не е чак толкова зле, но удовлетвореността на българите ги поставя дълбоко надолу и далеч от групата (по доходи на глава от населението), към която се предполага се принадлежат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK