"Икономист": По доходи България е най-тъжното място на светаНай-тъжното място на света, когато говорим за доходи на човек от населението, е България." Така завършва статия в излизащият в петък нов коледен брой на сп."Икономист". Тя е озаглавена "Богатите, бедните и България", а подзаглавието й е "Парите наистина могат да ви купят щастие".


В текста се разказва за поредният опит статистически да се направи връзка между доходите и удовлетвореността на хората от начина им на живот.


"Поговорката, че щастието не се купува с пари, е популярна, особено сред европейците, смятащи, че преследващите растеж икономики на свободния пазар са нещо погрешно", пишат авторите. Те посочват, че аргументи за подобно твърдение се извличат най-вече от работата на Ричард Ийстърлин, професор по икономика в Университета на Южна Калифорния, използвал данни от 70-те години и направил само слаба връзка между парите и щастието.
"Макар доходите и благосъстоянието да са тясно свързани вътре в една страна, изглежда има слаба връзка помежду им, когато се измерват във времето или между различни държави. Това е известно като "Парадоксът на Ийстърлин". Ийстърлин твърди, че благосъстоянието е зависимо не от абсолютния, а от относителния доход: хората се чувстват зле, не защото са бедни, а защото усещат, че са на дъното на определена пирамида", пише "Икономист".


Изданието преминава към някой нови изследвания като това на Бетси Стивънсън и Джъстин Уолфърс от Университета на щата Пенсилвания. В него се допуска, че връзката между доходи и щастие е слаба във времето, но силна между различните държави.


В тяхната статия се посочва, че макар хората в богатите държави очевидно да са очевидн опо-щастливи от тези в Хаити, Африка или Ирак, например, то все пак се забелязва и влиянието на културни фактори за групирането на страните.


"Западноевропейците и северноамериканците се движат в доста плътна група, макар че има някои аномалии като изненадващо посърналите португалци. Азиатците изглежда са по-нещастни, а скандинавците - малко по-щастливи, отколкото предполагат доходите им. Хонконг и Дания, например, имат сходен доход на глава от населението и покупателна способност, но хонконгците показват удовлетворение от живота 5.5 по 10-степенна скала, докато датчаните - 8. Латиноамериканците си живеят доволно, хората от бившия СССР се чувстват доста мизерно, а най-тъжното място на света, когато говорим за доходи на човек от населението, е България."


"Икономист": По доходи България е най-тъжното място на света

© nber.org


Приложената в статията графика е основана на проучване на "Галъп" с въпрос "На кое ниво лично вие се чувствате в момента?", като полюсите на скалата са за "най-добрият възможен живот за вас" и "най-лошият възможен живот за вас". Позицията на България (обозначена с BGR) сред 131 държави показва, че като доходи положението не е чак толкова зле, но удовлетвореността на българите ги поставя дълбоко надолу и далеч от групата (по доходи на глава от населението), към която се предполага се принадлежат.

Коментари (583)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Весело

  20 години капитализъм по нашата страна и резултата е плачевен !?
  Видимо не ни подхожда този строй , трябва да се намери "нещо "по благодатно за нашата почва !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 2. 2 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 741 Весело

  Сега преди да се изпишат много глупости под тази статия - заглавието е подвеждащо (Дневник пак манипулирате?).

  България не е най-тъжното място на света по доходи! Изследването показва, че като се вземе предвид нивото на доходите ни (малко над средното), сме най-нещастни (общо взето на нивото на Хаити след земетресението )

  Тотален outlier....

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  До коментар [#1] от "USSR":

  Интересно, че допреди 2 години капитализмът далеч не ни изглеждаше толкова лош и тъкмо бяхме започнали да заживяваме все по-нормално, май е и въпрос на управление не само на лозунги.

 4. 4 Профил на Viali
  Viali
  Рейтинг: 237 Неутрално

  дс управлява от нахлуването на Червената армия досега и резултатът е плачевен.

 5. 5 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ние никога няма да сме щастливи до момента в който има по богати от нас.Това е проблема.Българите не са бедни и много българи живеят много по добре от сума ти хора на Запад ама са свикнали да квичат.не им обръщайте внимание

 6. 6 Профил на noclue
  noclue
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Леле колко сте зле, господа и госпожи от Дневник. Минете един кръжок по английски, защото се излагате много с това колко сте неграмотни. Ето линк към статията, за тези, които знаят английски, да прочетат последното изречение, и да видят блестящия превод на Дневник. Аз няма да се тормозя да го превеждам, това е работа на светилата от Дневник.
  http://www.economist.com/node/17722557

 7. 7 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#1] от "USSR":

  да, ела ти с твоя най-справедлив строй на Земята. Тъпак. България трябва да се стреми към западния, а не към съветския стандарт. Бил съм на места, след които съм се връщал с удоволствие в България, но нито едно от тях не е в Европа или Северна Америка. Подобни тектове подхранват скотската радост на най-долните слоеве пролетариат в България. Щастието и богатството са и до голяма степен функция на личен мироглед и успех, навсякъде по света.

  low riders team
 8. 8 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#1] от "USSR":

  От класацията се вижда, че латиноамериканците са радостни, жителите на бившите съветски републики са забележително окаяни, а България е най-тъжното място на света според доходите на глава от населението, заключава "Икономист".
  От всичко написано излиза че по соца било по гот Тия дето не са живяли по тия времена явно само на шарено се радват

 9. 9 Профил на scoffer
  scoffer
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Просто комунизма не си е отишъл още и не е изкоренен ни най малко. Докато не се почне да се работи за хората и докато сме търпеливи ще е така.

 10. 10 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1040 Весело

  Капитализъм в България няма. Има барони с разпределени територии и пейзани, които им работят, често ангария. За разтуха на последните се правят коледни партита и банките на бароните им дават пари назаем срещу зла лихва, та да имат те къде глава да подслонят и плазмен телевизор да припалят. Това, което не успява да им вземе банката, им го взимат нарочно направените за целта задруги - ония там с тока, парното и пр. Тъй щото пейзанинът като иде на мултиплекс или пък мол и с едната си ръка държи балон, а с другата малко пейзанче, да се чувства и той човек и да не вряка много.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 11. 11 Профил на correction
  correction
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това изследване иска да покаже връзката между парите и чувството за щастие. За нас се оказва, че сме прекалено меркантилни и недоволни заради финансовия си статут, без реално да сме толкова бедни!

 12. 12 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#7] от "Comandante Marques":

  някъде да съм споменавал ,че трябва да се връщаме към социалиизъма !?
  Сънуваш ли или бълнуваш !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 13. 13 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "Born to Quote":

  Какво му е подвеждащо? Ти да не си от новата школа, където миналата седмица ги писаха, че нищо не разбират от графики.

  Не стига това, ами хората са го написали просто и ясно;

  "the saddest place in the world, relative to its income per person, is Bulgaria."

  По доходи на глава от населението България е НАЙ-ТЪЖНОТО МЯСТО ИН ДА ФАКИНГ УЪРЛД!

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#1] от "USSR":

  Видимо и онзи строй не ни подхождаше, щото и тогава бяхме на същото място.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  "Парадоксът на Ийстърлин". Ийстърлин твърди, че благосъстоянието е зависимо не от абсолютния, а от относителния доход: хората се чувстват зле, не защото са бедни, а защото усещат, че са на дъното на определена пирамида"
  Не на дъното на една - на много пирамиди!
  Всички социални придобивки на социализма бяха не отнети а откраднати. На дъното на целия ЕС, на дъното и по стандарта на много не ЕС страни!

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 16. 16 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 741 Весело

  До коментар [#13] от "Соколов"

  От първоначалната версия на статията в Дневник (не в Економист) излизаше, че сме най-нещастни, защото сме бедни. А виждаш, че не това е смисълът. Сега Дневник се поправиха, което е похвално. Благодаря!

  И все пак според изследването има само 3 страни в света, които са забележимо по-нещастни от България - Того, Зимбабве и Сиера Леоне

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 17. 17 Профил на Костов
  Костов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Излиза, че щастието е да имаш пари. Стара буржоазна измислица.

 18. 18 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#16] от "Born to Quote":

  Ние сме нещастни защото сме българи И по 100 хиляди да изкарваме на година пак ще джапаме в кал и пак ще недоволстваме.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 19. 19 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#12] от "USSR":

  не се обяснявай

  low riders team
 20. 20 Профил на wornoxmaniak
  wornoxmaniak
  Рейтинг: 753 Весело

  Професорете Бетси Стивънсън и Джъстин Уолфърс от Университета на щата Пенсилвания са поканени у Лехчево, монтанско. Шъ сипеме ракия, точно 3-ти припек 50 градуса, сваата Пъца шъ нареже салатка от домати Биволско сърце, големи като на 3-то класник главата. Гуньо-Сбръкания го пращам до Рибинето да фане 2-3 пъстърви по половин кило и така с малко лимонче и копрец им ги сервираме. Програмата после: Посещение на зологическата градина, пещерата Мечата дупка и накрая Римските колони. За вечеря свири Берковската музика. На сутринта ги отрезняваме с вино и мекици пртив махморлук. И накрая обсъждаме тежкото положение в Хаити.
  За да не се депресират от начина ни на живот, на довиждане ги прекарваме през циганската мала!

 21. 21 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Според мен, корените на българската тъга са от времето, когато ако си показвал, че си доволен от живота са ти отсичали главата със сабя.

  Дарвин си е казал думата.

 22. 22 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Поредната статия, която цели да ни натисне още по-ниско.
  Дневник продажници, мръсни!

 23. 23 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Весело

  Е да ама България 90% от БВП е в сива икономика така че не е толкова зле на практика..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 24. 24 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Не забравяйте един МНОГО важен детайл - хората в България са изключително добре информирани по много широк кръг въпроси, за разлика от жителите на западните държави.

  Отделно, простите хора винаги са били по-щастливи от останалите, понеже не осъзнават доста неща, които по-умните осъзнават.

  За доходите няма нужда от коментар, понеже едва ли може да се спори със заключенията на авторите.

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 25. 25 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#23] от "Раз печки, раз кюнци":

  Абсолютно вярно.

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 26. 26 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Наймного щастливи хора в България има сред най-необразованите слоеве. Зависимостта е лесно проверим факт. Колкото е по-дебилен един човек, толкова е по-щастлив. В мнозинството си тези щастливи бурмички в западната система, които ги разсипват от работа, са просто невежи(но щастливи).

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 27. 27 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#23] от "Раз печки, раз кюнци":


  До коментар [#25] от "Fanetti Mazakura":

  Абсолютно не вярно! Сивата икономика е от полза на работодателите не на работниците - говеда!
  Те ограбват осигуровките им, болничните и пенсионирането и си купуват скъпи джипове по време на криза!
  Почти всеки работник принуден да е в сивата икономика или е от невежество за това какво губи от това или е принуден да е там!

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 28. 28 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Като дойдат лятото на Златните и са изключително доволни от всичко. Нищо че ядат т.нар. туристически кренвирши на база ол инклузив. Като се върнат от Метро и са ухилени до уши.

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 29. 29 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#26] от "Fanetti Mazakura":

  А най нещастни са образованите милионери нали?

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 30. 30 Профил на eximon
  eximon
  Рейтинг: 810 Неутрално
 31. 31 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#27] от "ръмжо":

  Той имаше предвид "индивидуална сива икономика", т.е. странични доходи от кражби, криене на данъци, всякакав вид измами, купуване на цигари без бандерол и крадени вещи и т.н.

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 32. 32 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#29] от "ръмжо":

  Парите са само предпоставка за щастие.

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 33. 33 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Българите сме генетично обременени с цял сонм психични болести и перманентно депресирани. Нация от депресярки - всички трябва да ни сложат на ударна доза прозак и ще се оправиме.

  Марс е изконна Американска територия!
 34. 34 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 638 Разстроено

  А най тъжното в най тъжната страна са форумите препълнени с анонимни мрънкачи.

 35. 35 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#32] от "Fanetti Mazakura":

  Ама вие да не сте пред един компютър та знаеш какво е имал предвид? Аз одобрявам купуването на цигари без бандерол - не съм пушач обаче вдигането на акциза си има страни който не са в полза нито на държавата, нито на обикновения човек. В полза са на пазената от Бойко мафия занимаваща се с това!

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 36. 36 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#32] от "Fanetti Mazakura":

  Липсата на пари, особено сред градското население е предпоставка за нещастие = глад, болести, страх от утрешният ден, смърт!
  Капитализна е този който издига в култ парите и производните неми. В див капитализъм, липсата на пари е равносилна на смърт, в многото и производни - нищета, ниска образованост, лоша храна, липса на средства за отопление - все прозаични неща нали

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 37. 37 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Според това проучване, най-щастливи са във Венецуела и Нигерия, а Дания е чак на 13-то място:

  http://www.nationmaster.com/graph/lif_hap_lev_ver_hap-lifestyle-happiness-level-very-happy

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 38. 38 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Преди малко повече от година и половина беше публикувано изследване за връзката между доходи,щастие и удовлетвореност.Оказа се,че гражданите на САЩ в процентно отношение са на едно от челните места по удодвлетвореност от живота,но при отговора на въпроса дали са щастливи,се нареждат далеч назад в световната класация.Според мен усещането за щастие в най-малка степен е обусловено от материалното благополучие.Тясната връзка м/у щастие и удовлетвореност от живота няма,поне за хората с по-висок интелект.Уличния пес е доволен когато намери парче хляб!

 39. 39 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#36] от "ръмжо":

  Да. За голямо съжаление.

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 40. 40 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#17] от "petrakieva1":
  "Излиза, че щастието е да имаш пари."
  ...
  Не, Петракиева, ...щастието не е в парите. Ма човек трябва да е доста богат, за да каже подобна ...работа.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 41. 41 Профил на МАРИЗ
  МАРИЗ
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не трябва да се измества темата. Приходите в Китай, Бразилия, България и Русия са съпоставими. Но чувството за мизерен живот в тази група има следния ред: България, Китай, Русия и Бразилия.
  Това са факти и не са написани във вестниците "Комунизъм" и "Демокрация" , а в "Икономист", който четат в оригинал хора, които са добре платени и щастливи.
  В Хаити са доста по-бедни и толова нещастни, колкото в България, защото там природата ги наказва, а тук защото акъл липсва.
  При нас имаме 21 години на разруха. Колкото и да е чудно на някои умници, но България преди това беше на 9 място в света по индустрия, а днес това място се заема от Турция. Освен това "тогава" българския износ за Запада беше по-голям от този на Турция и Гърция взети заедно.
  Българина е нещастен поради нещастниците, които го поведоха по "демократичния път " на разрухата и ликвидацията на България. Днес нито науката е слънце, нито здравето живот, нито българският дом желан.
  Водят ни нанякъде като добитък, а като разберем на къде ще се видим на дръвника.

 42. 42 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Нека пушачите ме оборят но... През последните няколко години имаше няколко вдигания на цените. Малко след това имаше и малко черна борса, обаче после по заглъхна. Сега не е така вече няколко месеца тя тече с пълна сила. Причините са няколко:
  1. Липса на възможност да си набавят на новата цена цигари.
  2. Доста голямо количество хора, които искат и имат възможност да си набавят доходи с продажба на евтини цигари.
  3. Опредено осезателната невъзможност на властта да се справи с това.
  4. Вероятното желание на властта да не се справи с проблема!

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Баси заглавието. Дневник, наистина сте много зле с превода.

 45. 45 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#41] от "МАРИЗ":

  Природата ги била наказала - "наказала" да не е нещо като божия гняв Ми то и Луизиана наказа преди години и кво?
  Просто хората не могат сами да се измъкнат от това което им се е случило.

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 46. 46 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#41] от "МАРИЗ":
  Айдеее, ...били сме на 9-то място. Да сме живи и здрави още двайсет години, ...тогава ще излезем на първо място преди четирисет.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 47. 47 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  А по производство на телевизори с Китай деляхме първото място. Държахме с тях 99,2% от световното производство.
  пп: Ма на чернобели, ...в интерес на истината!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 48. 48 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#1] от "USSR":

  Грешка, 45 години ЦоЦиализъм и след това 20 години ДеСеизъм...
  Капитализъм в България е имало, когато е имало ЗЛАТЕН български лев...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 49. 49 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#48] от "naturisten":

  О, по времето на цар Симеон значи - оня преди 1000 години?!

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 50. 50 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ivan Petrov":Напълно те подкрепям!!

 51. 51 Профил на wornoxmaniak
  wornoxmaniak
  Рейтинг: 753 Весело

  Ами то кво излиза сега, че ние на село сме по щастливи що сме по прости. Ами заповядайте напролет в Лехчево като крекне жаба, че сега нема место за всички. Щурченцата ще засвирукат, може 1 мачле да разцъкаме на пасището, Гуньо нема да са скръндзави и ще резне от биволската пъстарма. А накрая кака Витка ще ви земе акъла с наизустена рецитация на "Нова Земя" по Иван Вазов.
  За по сантименталните: Гъна циганката ще им бае. За изпроводяк по един букет градински цветя!

 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4619 Любопитно

  Щастието и богатството не винаги вървят ръка за ръка!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Happy_Planet_Index

  http://en.wikipedia.org/wiki/Satisfaction_with_Life_Index

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#52] от "Иво":

  Иво, никой в случая не говори за богатство - тук няма и минимума за нормално оцеляване.

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 54. 54 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Е, знаещите знаем, кой стои зад тези фалшиви цигарки - мутрите начело с баш мутрата. А, както каза по-горе Мариз, чак на дръвника ще разберете за какво иде реч, но дали няма да е много, много късно?!? Лека ви нощ рая, на везир Боко Мутрин и умната!

 55. 55 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Гневно

  В Германия над 600 евро взимат безработните - тук министрите! Здравните ни осигуровки ги харчат за всичко друго , освен за здраве! Пенсионните ни осигуровки ги крадат! За равен труд с този на запад ни плащат 15-20 пъти по- малко ! Как да е щастлив човек с толкова несправедливост около себе си?

 56. 56 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Като говори за тъжно място, за европейска България ли ства дума?

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 57. 57 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  България тръгна на долу от 2001 година, след края на управлението на Иван Костов. Изследването показва, че хората не виждат перспектива за подобряване на положението в което се намират в момента.

 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4619 Разстроено

  До коментар [#53] от "ръмжо":

  Да много българи са така, едвам свързват двата края и живеят ден за ден......

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#58] от "Иво":

  Проблема е още по отвратителен. Гледай ся да речем че вземаш 1000 лева и идеш в магазина и вече няма да си купуваш сирене от 2.90 а от 6.20 - само дето се оказва че и за 6.20 не ти продават сирене от мляко и пак си преебан. Решаваш да не караш кола втора ръка - ок купуваш си на изплащане. Обаче газта все се качва без да се е качвал петрола и тя искарва без ремонт колкото и старата от тия лоши пътища. И кво праИм тогава? Ами ако сме нормални колим виновните - ако не сме си траем!

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 60. 60 Профил на KO3LE
  KO3LE
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не че сме бедни, а че можехме да сме доста по-богати, ако се зачиташе повечко такова нещо като държавен интерес през годините.

  A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have.
 61. 61 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 753 Разстроено

  Проблема разбира се не е в парите. Проблема е че всеки българин усеща неправдата и корупцията, която никое изследване успешно 'не успява' да отчете. Всички усещаме отчаянието на хората и тяхното обезкуражение. Всички знаем, че няма и един човек в публичното пространство - бизнес, правителство нпо - който да служи за масов пример за подражание. ВСИЧКИТЕ ни лидери, почти без изключение са презрени, жалки, тесногръди и задръстени хора. Да не говорим, че много от тях са и корумпирани до шия.
  Всички усещаме че малцина от тях работят единствено за общественото благо и всички знаем за обречеността тази страна да е собственост и бащиния на ДС изроди и техните подлоги и няма надежда за успех и реализация и винаги ще бъдем тъпкани и с ограничени шансове за развитие. Тази клика, толкова пропила страната ни, че и културата ни е с масово изродско ниво. ВСИЧКИ чувстваме тези неща, дори и да не можем всички да ги дефинираме.

 62. 62 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#55] от "kimba3":

  "За равен труд с този на запад ни плащат 15-20 пъти по- малко ! "


  Обикновено трудът не е равен. В Щатите буквално се превиват от работа и вечер са на една шепа хапчета. Моето мнение е, че изперкват основно заради стреса в работата и хапчетата.

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 63. 63 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#59] от "ръмжо":

  Обикновените хора са прее*ани навсякъде по света. В България просто е в по-дълбока степен.

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 64. 64 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#63] от "Fanetti Mazakura":

  Фани, само в метна че ми е през кура как са преебани англичаните и янките! Ако те отпуснат желязната хватка ние ще се оправим много лесно и да си пият хапчетата на спокойствие - може и да им изнасяме даже - на по ниски цени!

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 65. 65 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#57] от "Роси Кирилова":

  Същото заблуда може да в каже и някой социалист за управлението на Станишев и спада в икономиката след него. Разбира се причините са съвсем други - Костов "намери" временно пари като разпродаде държавата на червените лордове, а при Станишев беше имотния бум когато западни банки докараха и раздадоха на българите 30-40 млрд. евро. Които обаче сега трябва да върнем.

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 66. 66 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#62] от "Fanetti Mazakura":
  Обаче "Монсанто" се грижи през деня да бачкат неуморно, с някакъв телешки възторг.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 67. 67 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#66] от "Славена":

  Абе пиндостанската мечта е голяма работа, вие си играете играчка!

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 68. 68 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#56] от "Galata":

  "Като говори за тъжно място, за европейска България ли ства дума? "


  Ти май не си ходил скоро до Одрин да ги видиш сънародниците си как са цъфнали и завързали.

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 69. 69 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Поредната неолиберлана повърня! Резултатите са красноречеви - Скандинавието и Латинска Америка (в момента) са най-далече от неолибералното безумие. България, присъщо за историята си, възприеме този психопатологичен модел най-безропотно. А за УСА няма какво да се говори, тя се движи с бързи карачки към екстремен корпоративен феодализъм, ако не робовладелски строй със свръх развити технологии за контрол на финансово заробеното население. Кредитния балон, в който е навряно населението на империята ще се спука бързо.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 70. 70 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Всъщност връзката между парите и щастието изобщо не е безусловна. Със сигурност сред циганите, които се явяват най-бедната прослойка в държавата има много по-голям процент щастливи хора отколкото сред олигарсите ни. Дори си мисля, че тъкмо ромското население вдига процента на щастието в България. Ако разчитаме на сдуханите новобогаташи, на които им се причува свистене на куршум всеки път, когато се покажат на улицата, ще сме прокопали дупка на дъното на най-нещастните.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 71. 71 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Ако се замисли човек и си направи равносметка за най-щастливите моменти от живота си-почти винаги не са свързани с пари!

  Е,ако има и пари-помага!

 72. 72 Профил на The Dude
  The Dude
  Рейтинг: 868 Неутрално

  "Икономист": По доходи България е най-тъжното място на света
  ---------------
  Къде е сега Вили че да се порадва?

  Не свиря аз на балалайка, но и не карам таратайка.
 73. 73 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1451 Весело

  До коментар [#72] от "The Dude":

  Ей ся ще напиша:"Путин" и ще довтаса!

 74. 74 Профил на The Awesome
  The Awesome
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#1] от "USSR":
  "20 години капитализъм по нашата страна и резултата е плачевен !?
  Видимо не ни подхожда този строй , трябва да се намери "нещо "по благодатно за нашата почва ! "
  --------------------------------
  Човече, колко строя има според теб? Не виждаш ли че има 1. богати 2. бедни 3. България

  Ние/вие сме/сте си в нашия/вашия строй

  Do not take life too seriously. Nobody will get out alive.
 75. 75 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  До коментар [#70] от "Славена":
  Права си, Славке. Омръзна ми да нося кевларената линия на Версаче. Пък и тия титанови тенекии около мен. Кажи сметката на бесепето. Да им даря парите. Да поживея и аз ....две-триста години като щастлив човек.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 76. 76 Профил на Deyan Todorov
  Deyan Todorov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Хаха, статията на Economist всъщност статистически се опитва да докаже, че сме най-големите мрънкала в света. Това нестатистически се опитваме да докажем и ние с всички коментари, които изписахме по повод на тази статия - за комунистите, за бароните, за преводачите, писачите и т.н.
  Това, което Economist според мен пропуска е, че връзка между пари и щастие има тогава, когато парите успяват да ти осигурят нуждите, които те правят щастлив - престиж, уважението на околните, качествени услуги, хубави моменти със семейство и приятели и т.н. Хонконг по исторически причини е пълен с богаташи, значи че е по-трудно парите да там да ти купят всички тези неща - просто винаги има някой по-богат. Дания е по-нормално разслоена и предлага срещу парите ти неща с не по-малко качество. В България просто повечето сме под границата от доход, от която нататък вече това има значение. Повечето сме бедни не защото сравнителното ни БВП е ниско в ветовен план, а защото то не може да ни купи това, което същото БВП би купило в Дания - здраве и образование са на ниско ниво, елитите по исторически причини не са уважавани - те са селяни, чалгаджи и мутри. Дори БВПто на глава да стане като в САЩ, ако не се промени тази морално-социално-икономическа страна на нещата, пак ще сме си мизерници. Просто парите тук ни купуват по-малко, защото няма предлагане - нито на продукти, нито на услуги, нито на нищо.

 77. 77 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#73] от "faeton":
  Ша довтаса я ....иначе у френскио легион пак. А тук работата му е лека, ...само резилът дето е голям, ма той е свикнал.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 78. 78 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#75] от "Манаф":
  Ти и без друго си си нещастен, къде по-надолу?!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 79. 79 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  резултатите показват, че сме преобладаващо мрънкачи.
  Което е очевидно и без изследвания. Мнозинството у нас е пасивно, очакващо някой друг да се грижи за него. Тоя някой е все крив, и мнозинството предпочита да недоволства, вместо само да се погрижи за себе си.

 80. 80 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#17] от "petrakieva1":
  Излиза, че щастието е да имаш пари. Стара буржоазна измислица.

  Уважаема другарко pet-rakieva, драга 1,
  Току що се прибирам и влизам в нета. Зарадвахте ме вие с това си прозрение. Когато си на пет-ракии, може да се чувстваш щастлив и без пари. Стига да има кой да ти плати ракиите, обаче. А това открай време си е стара пазарна измислица.

 81. 81 Профил на nikolai_bedrov
  nikolai_bedrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар №2 - Малкълм Гладуеал е голям!

 82. 82 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#78] от "Славена":
  Дърта кармазъ флигорна си ти, Слафкеееее, ....каракуда неква, ...незадоволена!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 83. 83 Профил на The Dude
  The Dude
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#80] от "KOBA_STALIN":

  Не забравяй, че това са и само първите пет ракии.

  Не свиря аз на балалайка, но и не карам таратайка.
 84. 84 Профил на nikolai_bedrov
  nikolai_bedrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар №2 - Малкълм Гладуел е голям!

 85. 85 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#80] от "KOBA_STALIN":
  Е, ...и аз това й разправях, ...ма ти й го каза по-добре.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 86. 86 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1451 Весело

  До коментар [#75] от "Манаф":

  Ти луд ли си,ве?Ша даряваш бесепето!Тия кат ти земат веднъж-отърване няма-викат му експроприация на експроприаторите!
  Ша има да молиш СЛАВЕНЧЕТО ДА ТЕ ОТЪРВЕ С ВРЪЗКИ...

 87. 87 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#82] от "Манаф":
  Изчерпал си се напълно, Манаф, сменяй батериите, старче!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 88. 88 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1451 Весело

  До коментар [#82] от "Манаф":

  Сексист!Вместо да й полееш розичката!

 89. 89 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#87] от "Славена":
  Слафкеее, ...кажи пак оня мохабет за прадядката. Дето го бехте скрили на село до 10-ти ноември. Така съм се смял, ....мани, мани!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 90. 90 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#88] от "faeton":
  Изложих се, ...верно!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 91. 91 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1451 Любопитно

  До коментар [#89] от "Манаф":

  Тая история май не я знам.

 92. 92 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#87] от "Славена":
  Бъръбъ, Слафке..... 10 минути, ....да не побараш вибратора, ....изчакай!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 93. 93 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#70] от "Славена":

  Уважаема и скъпа моя Славена,
  Изключително точно изказване, за което имате моите адмирации!
  Но какво да правя аз, след като не ми се налага да приклякам, между куршумите, а щастие в цигански катун, едва ли ще потърся. вероятно ще ми отговорите :"Стойте си в Политбюро, другарю Сталин.". И както в повечето от случаите, когато не сте изнервена, ще бъдете напълно права.

 94. 94 Профил на The Dude
  The Dude
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Статията на Дневник не показва какво е направено. Ето ви обяснение на "Парадокса на Ийстърлин." Много хора отхвърлят това изследване. Това, разбира се, не означава че българското племе не е най-нещастното.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Easterlin_paradox

  In 2003 Ruut Veenhoven and Michael Hagerty published a new analysis based on including various sources of data, and their conclusion was that there is no paradox and countries did indeed get happier with increasing income.[2] In his reply Easterlin maintained his position, pointing that the critics were using inadequate data.[3]

  In 2008, economists Justin Wolfers and Betsey Stevenson, both of the University of Pennsylvania, published a paper where they reassessed the Easterlin paradox using new time-series data. They conclude like Veenhoven et al. that, contrary to Easterlin's claim, increases in absolute income are clearly linked to increased self-reported happiness, for both individual people and whole countries.[2][4][5][6] The statistical relationship demonstrated is between happiness and the logarithm of absolute income, suggesting that above a certain point, happiness increases more slowly than income, but no "saturation point" is ever reached. The study provides evidence that happiness is determined not only by relative income, but also by absolute income.

  Не свиря аз на балалайка, но и не карам таратайка.
 95. 95 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#83] от "The Dude":
  Не забравяй, че това са и само първите пет ракии.

  Симпатични приятелю The, драги Dude,
  Според вашите думи, другарката е видимо на повече - мнение, към което се присъединявам!

 96. 96 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1451 Весело

  До коментар [#94] от "The Dude":

  Не знам за Истърлин,ама аз бях най-щастлив кат се отървах от бившата...с никакви пари не може да се купи такова щастие,братче...

 97. 97 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#85] от "Манаф":
  ма ти й го каза по-добре.

  Здравейте другарю,
  Радвам се да ви срещна отново във форума. А колкото до това, че съм го казал по-добре - та нали затова ме преизбираха на всички избори. В Древна Гърция, в Римската империя и в СССР, винаги са се ценяли добрите оратори.

 98. 98 Профил на The Dude
  The Dude
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#95] от "KOBA_STALIN":
  До коментар [#96] от "фаетон":
  --------------------

  Не свиря аз на балалайка, но и не карам таратайка.
 99. 99 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#96] от "faeton":
  аз бях най-щастлив кат се отървах от бившата...с никакви пари не може да се купи такова щастие,братче...

  Другарю,
  Говорите така, че все едно, че слушам моята - бившата...

 100. 100 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1451 Весело

  "Путин: С Медведев спим на смени"

  Манаф,чуваш ли,бре?Е тъй се борят хората с Уикилийкс-а, нека да ги фане Асандж по бели гащи,ако може!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK