Бензинът в Иран поскъпва 4 пъти

В следващите две години цените на много стоки ще скочат рязко, защото Техеран спира или намалява субсидиите за тях.

© Associated Press

В следващите две години цените на много стоки ще скочат рязко, защото Техеран спира или намалява субсидиите за тях.Цената на бензина в Иран ще се покачи четирикратно в следващите няколко дни, съобщи националната телевизия в събота.


Това е най-деликатната част от плановете на президента Махмуд Ахмединеджад да премахне до 2013 г. Различните държавни субсидии са от около 100 милиарда долара годишно. Лично президентът обяви началото на съкращенията, а специално поскъпването на горивата не е изненада за иранците.


Въпреки това "Ройтерс" припомня, че през 2007 г. имаше безредици, когато правителството въведе лимит на субсидирания бензин. Сега анализатори предупреждават, че това може да се повтори в страна, където евтиният бензин се смята едва ли не като нещо, полагащо се по рождение.
Субсидирането на горивата позволява на иранците да плащат едва 1000 риала (около 10 щатски цента) на литър за първите 60 литра, които купуват за колите си на месец.


Сега това първоначално зареждане ще струва 4000 риала на литър, а над 60-те литра ще се плаща по 7000 риала на литър, което е поскъпване от 700%, обяви държавната телевизия.


Поскъпването на другите субсидирани продукти ще бъде обявено в следващите часове.


Началото на реформата бе обявено от президента Ахмединеджад в телевизионно интервю.

© Associated Press

Началото на реформата бе обявено от президента Ахмединеджад в телевизионно интервю.

Ахмединеджад обясни, че за да смекчи ценовия шок, правителството ще остави януари за преходен период, когато 50 литра ще могат да се купят все още по 1000 риала. За най-бедните семейства ще има директно парично обезщетение, допълни президентът.


Всеки ден иранците потребяват около 61 милиона литра гориво, а новите мерки предвиждат субсидираното гориво да намалее от сегашните 45 милиона на 39 милиона литра. Доскоро страната с петия по големина експорт на петрол в света внасяше 40% от горивата, защото не й достигат мощности на рафинериите. През септември властите обявиха, че вече сами покриват нуждите си от горива, но пък местните хора твърдят, че те са с ниско качество.


В Техеран от години се обсъжда реформиране на системата за субсидии, но Ахмединеджад започва премахването и м в момент, когато страната е под растящ натиск от международни санкции заради ядрената му програма. САЩ наказват компаниите, внасящи бензин в Иран, а ЕС – вносителите на оборудване за петролни рафинерии.


Икономисти предупреждават, че промяната може да взриви инфлацията от сегашните около 10%, като се сочат различни прогнози – от плюс 20% до плюс 70% инфлация за 2011 г.


Премахването на субсидиите може да вдигне цените на основни храни като хляба, както и да засили инфлацията.

© Associated Press

Премахването на субсидиите може да вдигне цените на основни храни като хляба, както и да засили инфлацията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK