Надигането на една ксенофобска Русия

Насилието, породено от футболни фенове и крайно десни елементи създава опасения от разцвет на расизма и неонацизма

Дори и по време на голямата демонстрация в Москва миналата събота под надслов "Патриотизмът не е фашизъм" фокусът бе насочен към медиите в страната. Хилядите демонстранти поискаха от медиите "по-безпристрастно и обективно" отразяване на скорошните кървави епизоди между футболни запалянковци и жители на Москва от кавказки произход

© Reuters

Дори и по време на голямата демонстрация в Москва миналата събота под надслов "Патриотизмът не е фашизъм" фокусът бе насочен към медиите в страната. Хилядите демонстранти поискаха от медиите "по-безпристрастно и обективно" отразяване на скорошните кървави епизоди между футболни запалянковци и жители на Москва от кавказки произход
50 радикални екстремистки групи има в Русия, съобщи министърът на вътрешните работи Рашид Нургалиев.


"Този бацил е винаги в обществото. Точно както вирусите присъстват в организма на един човек", казва Путин. "Ако човек има силна имунна система, тези вируси никога не се развиват. Същото става и с обществото - ако имунната система на обществото е силна, ако то е зряло, тогава тези бацили на национализма и радикализма просто ще си стоят кротки, на клетъчно ниво, без да си подават носа навън."


"Фактът, че наблюдаваме разпространението на вируса на екстремизма, е по вина на Путин. Той е човекът, който управлява в последните години", Светлана Ганушкина, председател на Съвета по човешките права. "Развихме общество, в което протестните движения клонят към фашизъм. Позволихме фашизмът да разцъфти", казва гражданската активистка, която е носител на награди за дейността си.

Зад черна врата на няколко крачки от позлатените кубета на Новодевическия манастир в югозападната част на Москва група младежи са се надвесили над компютрите, разказва репортаж на британското издание "Обзървър". Заобиколени са от закачалки с червени и бели якета и шалове, доказващи, че са запалени фенове на водещия московски футболен клуб "Спартак".


Това е централата на "Фратрия", неофициалния фенклуб на "Спартак", който загуби един от членовете си, Егор Свиридов, при сблъсък с жители от Северен Кавказ.
Хронологията на насилието


Стрелбата на 6 декември срещу Егор Свиридов предизвика най-жестоките расистки сблъсъци в Москва след разпадането на Съветския съюз, отбелязва "Обзървър". Първоначално бяха задържани няколко души, които по необясними причини бяха освободени и това разгневи приятелите на Свиридов и останалите фенове на "Спартак".


На протестен митинг в събота, 11 декември, гневът на тълпата се обърна срещу хората от Северен Кавказ. Няколко хиляди футболни запалянковци и десни радикали, крещящи "Русия за руснаците", стигнаха до сблъсъци с милицията и нападаха всеки минувач, който не прилича на етнически руснак. Пострадаха над 30 души.


В деня след "погромите" (именно така ги нарече президентът Дмитрий Медведев) група работници в Москва нападнаха етнически киргизи и раниха до смърт един от тях. Милиционерското присъствие в столицата се усили. В сряда превантивно бяха арестувани по различни данни над хиляда души, а в събота – още близо хиляда. Медиите съобщават, че през последните седмици почти всекидневно на улиците излизат руски младежи, които крещят "Русия е за руснаците!", "Москва е за московчаните!" и "Патриотизмът не е фашизъм".


В същото време медиите отбелязват, че скинарите сред тълпата стават все по-малко. Преобладават млади момчета и момичета, които се присъединяват към националистичната вълна.
Безредиците бързо засегнаха и други градове – Санкт Петербург, Ростов на Дон, Самара. Всички те трябва да приютят стадиони за Световното първенство по футбол през 2018 г., поставяйки на преден план безопасността и сигурността на запалянковците и отборите за световното.Безредиците показаха безсилието на Кремъл

Кой предизвика кървавите сблъсъци


Русия определено има проблем с расизма, тъй като разпадането на Съветския съюз остави идеологически вакуум, пише "Обзървър". Мнозина обаче се питат защо този проблем избива точно сега.
Избуяха не една и две теории на конспирацията, според които безредиците са били провокирани.


Съмненията се подсилват от изявлението на президентския съветник по въпросите на човешките права Михаил Федотов, че в сряда етническите сблъсъци са били провокирани и "специално организирани". "Те не бяха спонтанни. Някой специално ги беше организирал. Някой силно желае да разпалва напрежението, за да може насилието да се разпространи из страната", каза Федотов през миналата седмица пред "Интерфакс".


Лидерите на опозицията обвиниха властите, че подкрепят насилието като претекст за въвеждане на закони, които да вкарват в затвора организаторите на неразрешени протести, вместо само да ги глобяват, както е в момента. И действително близки до Кремъл депутати призоваха на милицията да бъде дадена по-голяма власт, за да осигурява контрол над подобни мероприятия и да преследва онези, които ги използват, за да подстрекават към омраза и насилие.


Ролята на Путин


През миналата седмица Путин също се обяви за твърди действия от страна на милицията срещу екстремизма и така си навлече подозрения, че самият той може да провокира ксенофобската криза, за да заздрави властта си и да извлече политически дивиденти в борбата за президентския пост през 2012 г.


Путин стана особено популярен по време на своите два президентски мандата отчасти и заради твърдия подход към войната в Чечения преди десетина години. Сега обаче някои се питат дали безредиците от последните дни не са резултат именно от неговото управление като президент.


Путин от години флиртува с шовинизма и ксенофобията, отбелязва "Файненшъл таймс" и допълва, че властите са показали опасна толерантност към крайно десните заради податливостта на руското общество към екстремизма. Очевидно мотивът отчасти е те да бъдат използвани като отдушник за напрежението, а отчасти е опит да бъдат контролирани, затваряйки очи пред насилието срещу имигранти, коментира вестникът.


Разрешаването на подобни екстремистки групи да съществуват е опасно, тъй като има риск те да бъдат изпуснати от контрол. Безредиците в Москва са тревожен сигнал, че този момент вероятно е наближил, заключава "Файненшъл таймс" и препоръчва Кремъл да спре да използва национализма като средство за политическа консолидация.


Малко вероятно е обаче Путин да е политикът, предизвикал размириците, смята Джон Ксенакис. Те са резултат по-скоро от дълбоката омраза сред младото поколение, което няма чувство за историческа принадлежност и не осъзнава последиците от своите действия.


Интернет - утробата на насилието


И в същото време насилието не бе спонтанно, убеден е Ксенакис. Анализаторът смята, че то е провокирано от расистки лозунги, издигнати от блогъри главно в големите сайтове на футболни фенове. Според анализ на международната общност на блогърите Global Voices руските уебсайтове на фенове са станали изключително популярни и способни да мобилизират огромен ресурс.


Най-активният е бил fanat1k.ru, който само за няколко дни е получил хиляди коментари от расистки и неонацистки характер. Когато някой е призовавал за намеса на модераторите, е бил наричан русофоб или глупак.


Руската агенция "Новости" съобщи, че властите са помолили администраторите на популярните социални мрежи да се справят с нарастващото насилие, отстранявайки съдържание, което подтиква към етнически спорове, и да блокират профилите на нарушителите.Путин от години флиртува с шовинизма и ксенофобията

Путин обаче отказа да обвини интернет за инцидентите. Той подкрепи работата на милицията и хвърли ръкавица на либералите, които се оплакаха, че са третирани много по-строго в сравнение с младежите, крещящи нацистки поздрави.


Други пък се питат дали националистическите групи просто не се възползват от отслабената политическа обстановка след уволнението на московския кмет ветеран Юрий Лужков преди два месеца.
Безредиците показаха колко крехка е политическата система на Русия и колко безсилен е Кремъл, писа "Икономист".


Милицията може и да успява да разпръсва мирно протестиращи демонстранти, но е по-малко ефективна, когато се изправи пред агресивна националистична тълпа, чиито виждания се споделят от мнозина от нейните редици.


За Евгени Валяев причината е ясна. "Не става дума за смъртта на един човек. Това е напрежение, което се е трупало години наред", разказва Евгений Валаяев, лидерът с обръснатата глава на крайно националистичната група "Руски образ", участвала в стълкновенията пред стените на Кремъл на 11 декември. "Нямаше как да не се съберем, защото той (убитият Егор Свиридов – бел. ред.) бе футболен фен и защото бе руснак. Това беше протест срещу етническия бандитизъм", разказва Валяев.


Връзката между ултранационализма и футбола процъфтява последните години в Русия, където живеят едни от най-свадливите футболни запалянковци в Европа. "Винаги съм бил патриот", казва 23-годишният младеж. "Убедени сме, че интересите на расата трябва да бъдат поставени над интересите на управлението – управлението работи в полза на расата. За да бъде спряна тази вълна, хората трябва да разберат, че са били чути."


Самият Валяев е един от хората, които не се страхуват от милицията. От три години той носи въздушен пистолет, когато напуска дома си. "Никога не съм го използвал досега, но искам да съм спокоен, че го имам, ако възникне някаква ситуация", разказва Валяев, докато светът се пита колко руснаци разсъждават като него и кога ще извадят пистолетите си.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Добра статия .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на beck
  beck
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "USSR":

  На мен не ми хареса, тъй като е едностранна.

  Виж как мослемите се събират против руснаците в москва

  http://vkontakte.ru/wall.php?act=s&section=one_post&id=-3921154&pid=13103&hash=af28d9668fdc5c61c8

  Ярослав Мудрый
 4. 4 Профил на beck
  beck
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "USSR":

  И това прочети
  http://kp.ru/daily/24607/777485/

  Ярослав Мудрый
 5. 5 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 581 Неутрално

  А какво ще рече Руснак? Ако Русия остане за Руснаците, то това ще е в най-добрия случай една порция от европейската част на Русия. Всичко зад Урал, където им е нефта и газа - цялото природно богатство ще си замине.

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 6. 6 Профил на beck
  beck
  Рейтинг: 0 Неутрално
 7. 7 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Аз не разбирам напълно статията към какво е насочена. Първо такива има навсякъде по света - преди няколко години в Англия станаха сблъсъци от този характер.
  Второ - от кога действията на футболни хулигани било то скинари дори в една държава почва да носи информация за самата нея като цяло?

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 8. 8 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Е, очевидно милицията е с характер на улична мастия - върти опашка на всеки, който я храни, джафка и хапе беззащитни деца и баби, а като извадиш тоягата - подвива опашка и хуква да бяга. Нищо ново.

 9. 9 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#5] от "1984":
  Не съм русофил,но ще ти кажа,че Русия стига до Камчатка...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 10. 10 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#3] от "becker":

  Трябва да приберат виновните на "топло" и всичко ще се нормализира , но не искат ( от кого зависи ) !
  Глобяват ги 20 лева и 1-2 часа ги задържат и след това в къщи !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 11. 11 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1097 Весело

  Руснак - нацист.... Ако не беше толкова тъпо, щеше да е много смешно.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 12. 12 Профил на bogdanabv
  bogdanabv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Основен фактор за създалото се напрежение е свръхкорумпираната руска полиция.

  Има ли престъпления извършени от кавкавци? Има.

  Защо не ги депортират легално обратно, така както френската полиция върна обратно нашите и влашки роми по законен път?

  Защото, за разлика от френската полиция, руската милиция взима "сухо" от кавказците.

 13. 13 Профил на michael22
  michael22
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "bogdanabv":

  Защото, за разлика от френската полиция, руската милиция взима "сухо" от кавказците.
  -- Така трябва, всеки да си плаща.......

 14. 14 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Русский ксенофоб - самьiй настоящий ксенофоб в мире!

  Да разлая троловете!!
 15. 15 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Патриотизъм-НЕ Е ФАШИЗЪМ", патриотизмът не е фашизъм, не е комунизъм, само дето не е и ДЕМОКРАЦИЯ.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 16. 16 Профил на ironfarmer
  ironfarmer
  Рейтинг: Весело

  !!!!!!!!!!!!!!!
  Интернет - утробата на насилието
  !!!!!!!!!!!!!!!

  Интернет - голямата болка на властимащите и в Китай и в САЩ и в Русия и в т.н. Да вземем да се съберем в някой форум за прощална снимка. Започна се.

  Железен дух в желязно РАЛО! das Führer
 17. 17 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 939 Неутрално

  [#12] - bogdanabv
  По повод написаното от вас:
  Преди седмица руснак от Новоросийск ми разказа следния случай:
  Синът му катастрофира, потрошава колата му, но реално той не е имал право да шофира колата му. Идват от ГАИ, и като виждат това му заявяват: "1000 долара за да си затворим очите! В противен случай - губиш около 7000 долара!" На възклицанието "Но аз нямам толкова пари, а сега е и нощ!" - отговора е: "Това е твой проблем. Имаш два часа, и това време вече тече!"
  -----------------
  Корупцията там вече се възприемала като нещо редовно.

  Да разлая троловете!!
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 581 Неутрално

  А у нас кога?

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 20. 20 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Кавказ и Причерноморието-стари български земи.
  Също и по Волга.

 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#7] от "ръмжо":

  Статията маркира началото на разпада на Русия като държава, защото там националностите са около 250, официално.
  Крайно време им е.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#21] от "Десен":

  Малка корекция. Това е 4384274274623462346928347 статия за последните 20 год. маркираща разпада на Русия.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 23. 23 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Британските хулигани се организират чрез интернет

 24. 24 Профил на pfs
  pfs
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До # 21 Десен,
  Айде стига сме я разпадали Русия, че вече на всеки му писна. Нека започнем да мислим как да оставим България на картата...

 25. 25 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Тия жириновчета никак не са безопасни. А и някой Болен Лидеров ще си намерят, щото ку-куто Жириновски вече съвсем изветря.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 26. 26 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Най-активният е бил fanat1k.ru, който само за няколко дни е получил хиляди коментари от расистки и неонацистки характер. Когато някой е призовавал за намеса на модераторите, е бил наричан русофоб или глупак." - звучи като форума на Дневник

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 27. 27 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#11] от "Slash":

  "Руснак - нацист.... Ако не беше толкова тъпо, щеше да е много смешно"

  Не виждам нищо смешно. Между нацизма и сталинизма на практика няма никаква разлика, това е едно и също нещо с различни имена. Така че нацизма има традиции и фенове в Русия.

 28. 28 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#5] от "1984":

  Дай Боже автономия за всичките кавказки народи в Русия!

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 29. 29 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 122 Неутрално

  Русия има сериозни проблеми. С това което става тя ще реши чрез национализъм един от основните си проблеми -а именно липсата да идеологична да я наречем спойка която да обедини руснаците и тя се казва национализъм.
  Не съм русофил ,обаче
  мисля, че кавказците постъпват много глупаво. Никой няма да търпи в неговата държава да дойдат от други държави и да започнат да заплашват как ще трепят местните и прочие. А от сайтовете които видях се призовава точно за това. Ако аз отида примерно в Грозни и призова да се колят чеченци какво мислите, че ще ми се случи?
  С тези си действия кавказките нации наливат вода в идеологическата мелница на Путин и карат руснаците да се сплотят на една грешна основа. Дано да разберат това нещо. Освен това кавказките народи колкото и да се пънат нямат ресурс да победят Русия с военни средства. Това могат да направят само с времето като нарастват на брой.
  Разбира се в никакъв случай не оправдавам и руските запалянковци.

  Пътят е целта! Конфуций
 30. 30 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 524 Неутрално

  50 % от жителита на Москва не са руснаци-и там действа принципът-като не можем да ги бием с пушки ,ще ги бием с пишки!Справка -Косово,в Англия-гр.Болтън-80 % мюсулмани,в БГ-град Самоков-33% цигани и т.н.Нормално е един ден да се роди някой нов Хитлин или Сталер,като изразител и спасител от новите проблеми.Историята на света е история на кървавите кризи.Дано човечеството е поумняло и не допусне нови масови кръвопролития!

 31. 31 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 466 Неутрално

  днес в Русия има над 300 деснорадикални групировки. А само бандите "бръснати глави" наброяват 800 000 до един милион души.

  Welthauptstadt Germania
 32. 32 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Тези малоумни руснаци са толкова сбъркани, че в момента в Русия има повече скинари, отколкото в целия останал свят. А дядовците им се трепаха с Хитлер. Пълни олигофрени. Алкохолът не прощава....

  Обичам да грухтя и плюскам.
 33. 34 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Логично етап в развитието на страната.Урода Путин инспирираше появата на червенокафеникави хитлерюгенд подобни организациийки и сега се чуди кво да прави с духа дето избягал от бутилката.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 34. 35 Профил на ║▌│█║█║║▌│█│║
  ║▌│█║█║║▌│█│║
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Русия няма никакво бъдеще под тази тромава и олигархична форма и аз мисля че ще се разпадне много скоро на васални олигархични феодални републики васални на една централна губерния.
  То практически и сега е така, но задържането на всичко заедно досега се изпълняваше с цената на убийства, медийна завеса и дирижирана опозиция.
  Путин обаче губи почва много бързо и тия "националисти" са именно от неговите редици. Ще си спретне сам един путч или "демократични избори" и ще конституира статуквото на феодалното стопанство Руска федерация.

  Be all you can be.
 35. 36 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 696 Любопитно

  До коментар [#35] от "║▌│█║█║║▌│█│║";:Абсолютно прав си!Това е накратко истината за днешна феодална Русия.Но и народът им е виновен,че търпят КГБистите да им дерат кожите.Но май реката потече..........Дано обаче не се повтори 1917г.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 36. 37 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Това е доста тъжно и обезпокояващо развитие. Никой няма сметка от разпадането или скапването на държава като Русия. Най-малко САЩ и ЕС или Китай. Затова до разпадане няма да се стигне. Всички ще им помогнат ... но ще им помогнат да се запазят като държава не и да бъдат свестна държава. Тежко им на руснаците. Така може да си продължават още 100 години.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 37. 38 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#2] от "outside":
  ------------------------------------
  ЦИТАТ: Русия за руснаците
  ---------------------------------
  а България за глупаците

  не можа ли да ти проникне в "онова" над раменете че хората не се делят на турци,цигани,арменци,кавкаци.............а на такива с ПАРИ и на останалите..........

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 38. 39 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Душите на руснаците национал-социалисти, деца на комунистическата порода, уж патриоти, са мъртви. Това са просто чучела, родени от утробата на чевеното чудовище. Сто години комунистическо-милиционерка диктатура променя развитието на човека и го видоизменя. И най-смешното е, че нещата страшно започват да наподобяват на верския див фанатизъм на чалмите.
  Петолъчки срещу чалми. Азиатци срещу азиатци.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 39. 40 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "...при сблъсъкк с жители на СЕВЕРЕН Кавказ..."
  Ми нали претендирате да сте федерация, бе? Нали са от вашата федерация? Като не ги харесвате, оставете ги да се отделят. Останете само чисти руснаци, тогава претендирайте за чистота. Дайте на подвластните колонии, право на независимост.
  Последната в света колониална дъежава, проявява нетърпимост спроти окупираните. Вземете пример от Европа. Те дадоха независимост на колониите си, но въпреки това приемат емигранти оттам ,без да са длъжни.

 40. 41 Профил на KO3LE
  KO3LE
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#37] от "kKk":

  Като говорим за разпадане на Русия, теоретично на какви части би могла оттук нататък да се разпада руската „империя“? Ясно е, че Северен Кавказ има някакво желание да се отцепи, но освен там кои области, автономни републики, административни единици може да пожелаят да се отцепят от федерацията? Татарстан също е вариант защото са мюсюлмани и татари, но те живеят от 500 години с руснаците. Освен това, дори и да поискат и получат суверенитет те ще бъдат изключително изолирани, заобиколени от руснаци. Така че без да настъпят някакви драстични външно-породени промени в държавните граници на РФ не би могло да се говори за реалистично разпадане на федерацията.

  Това, което би могло да стане, обаче, при една раздута и неефективна администрация, цъфтяща корупция и инертен частен сектор е фискална криза. Тоест, фалит на държавата и в частност системата. Е, трябва да има комбинация от повишени разходи и намалели приходи поради гигантските природни ресурси, които могат да компенсират жизнеспособността на режима. Всъщност Русия не е уникален случай. Цяла Източна Европа изпитва подобни проблеми при повторното си индустриализиране. Специфичното при руснаците е, че трябва да изградят свой собствен тип институции защото либералният стил на капитализма не намира много привърженици сред предимно социалистически настроеното общество.

  A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have.
 41. 42 Профил на KO3LE
  KO3LE
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#39] от "Хан Крум":

  То и Крум е бил азиатец, но българите си имаме представата, че сме част от расовия европеизъм. Което дори и да е така, няма никакво значение.

  A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have.
 42. 43 Профил на bogdanabv
  bogdanabv
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#17] от "lone_wolf":

  Благодаря Лоун-уулфе!

  Коментарът ми е написан на основата на безброй случаи като описания от вас и на романа "Гастарбайтер" на Едуард Багиров.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK