Индия си откупи лобиране от Русия

Медведев (вляво) обеща да подкрепи Индия за Съвета за сигурност на ООН в замяна на съвместното изграждане на 250-300 изтребителя от пето поколение

© Reuters

Медведев (вляво) обеща да подкрепи Индия за Съвета за сигурност на ООН в замяна на съвместното изграждане на 250-300 изтребителя от пето поколение
"Росатом" ще изгради поне 18 ядрени блока в цяла Индия

Русия и Индия се договориха във вторник по дългоочаквания проект за съвместно разбработване на изтребител от пето поколение и подписаха сделка за модернизиране на индийската атомна енергетика, като в замяна Кремъл се ангажира да подкрепи кандидатурата на Индия за място в разширения Съвет за сигурност на ООН, ако въпросът се постави, съобщи "Ройтерс".


Отбранителните и енергийните сделки бяха подписани по време на двудневно посещение в Индия на руския президент Дмитрий Медведев, който очаквано лобира пред някогашния си съюзник от времето на студената война да продължи да използва руски изтребители и ядрени технологии, вместо да се обърне към Запада.
Държавни лидери от Великобритания, САЩ, Франция и Китай, които заедно с Русия са постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН, посетиха Индия през последните шест месеца, като си осигуриха договори на обща стойност $50 милиарда.


В замяна на договорите, чиито финансови параметри не се разкриват, Ню Делхи поиска категоричната подкрепа на Русия в амбицията си да си осигури постоянно място в бъдещия разширен Съвет за сигурност на ООН, след като вече получи гаранции в този дух от Париж и Вашингтон в изминалите месеци.


"Русия смята Индия за силен и достоен кандидат за място в Съвета за сигурност на ООН в случай, че се приеме решение разширяването му", заяви Медведев на пресконференция след преговорите с индийския премиер Манмохан Сингх.


Кремъл освен това гледа на Индия като регионален балансьор на Китай и на свой потенциален съюзник в Афганистан. Медведев допълни, че до края на годината двустранната търговия на Русия с Индия ще достигне $10 милиарда, докато официалната статистика сочи, че търговията на Русия с Европейския съюз (ЕС) през първите десет месеца на 2010 г. е била $246 милиарда, а с Китай - $47.5 милиарда за същия период.


От времето на СССР до днес Русия е най-близкият търговски и политически партньор, като в продължение на десетилетия беше на практика монополист на местния оръжеен пазар, но Ню Делхи иска да намали зависимостта си от един доставчик като знак на все по-нарастващата й глобална роля.


Пазарът на ядрена енергия в Индия през следващите десет години се оценява на $150 милиарда, като Делхи ще трябва да инвестира $1.5 трилиона, за да подобри инфраструктурата си, ако иска да запази темпа от 2% годишен ръст на икономиката, допълва "Ройтерс".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK