Сенатът на САЩ ратифицира договора СТАРТ

Барак Обама предупреди преди дни, че "без новия договор рискуваме да отстъпим  назад в напредъка, постигнат в отношенията с Русия, които са важни за  въвеждане на строги санкции срещу Иран, за гарантиране на безопасността  на ядрените оръжия и предотвратяване на попадането им в ръцете на  терористи".

© Reuters

Барак Обама предупреди преди дни, че "без новия договор рискуваме да отстъпим назад в напредъка, постигнат в отношенията с Русия, които са важни за въвеждане на строги санкции срещу Иран, за гарантиране на безопасността на ядрените оръжия и предотвратяване на попадането им в ръцете на терористи".Сенатът на САЩ ратифицира новия договор за съкращаване на ядрените арсенали с Русия (СТАРТ). Това се смята за голяма победа за президента Барак Обама, съобщи Асошиейтед прес.


Вотът бе 71 срещу 26 гласа, което е повече от двете трети от присъстващите и гласуващи членове на горната камара, необходими за одобряването.


Вицепрезидентът Джо Байдън зае креслото на председателя днес. Според конституцията вицепрезидентът е председател на горната камара на Конгреса. Също според основния закон ратифицирането е прерогатив на президента, но той може да го направи само след като документът бъде одобрен от две трети от участващите в съответното гласуване сенатори - теоретично 67 от общо 100 гласа заедно с вицепрезидента.
Демократите на Обама контролират 58 от 100 места в Сенатa, но за ратифицирането на документа гласуваха и 13 от сенаторите републиканци. "С този договор изпращаме послание до Иран и Северна Корея, че международната общност остава единна в желанието си да сдържа ядрените амбиции на страните, които действат извън закона", каза сенаторът демократ Джон Кери, който ръководеше дебата по ратификацията.


На 16 декември американският Сенат официално откри дебати за ратифицирането на новия договор за ядрено разоръжаване, подписан с Русия през април. Той предвижда съкращаване на ядрения арсенал на САЩ и Русия до 1550 стратегически бойни глави за всяка страна и установява нови процедури за двустранни проверки.


Преди дни американският президент Барак Обама предупреди, че "без новия договор рискуваме да отстъпим назад в напредъка, постигнат в отношенията с Русия, които са важни за въвеждане на строги санкции срещу Иран, за гарантиране на безопасността на ядрените оръжия и предотвратяване на попадането им в ръцете на терористи, както и за поддържане на нашите войски в Афганистан".


Обама допълни, че ако не бъде ратифициран договорът, известен като Нов СТАРТ, "рискуваме да подкопаем американското лидерство не само (в борбата) срещу разпространението на ядрено оръжие, но и в посрещането на други предизвикателства по света". По думите на Обама "ратифицирането на договор като СТАРТ не е въпрос на победа за една администрация или политическа партия", а "става дума за безопасността и сигурността на САЩ".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK