Рим въвежда "данък туристи" от януари

Таксата ще оскъпи не само нощувките, но и билетите за туристическите автобуси и корабчетата по Тибър.

© Associated Press

Таксата ще оскъпи не само нощувките, но и билетите за туристическите автобуси и корабчетата по Тибър.От първи януари Вечния град става платен за туристите, стана ясно в четвъртък, след като около три часа на предната нощ градските съветници одобриха регламент, съгласно който всеки турист ще плаща допълнителна такса за всяка нощувка в Рим, съобщи италианският в."Република".


Допълнителната такса ще обременява всеки турист, който преспива в града, както и онези, които нощуват в Остия или ползват туристическите панорамни автобуси (sightseeing) или се возят на корабче в Тибър.


Таксата ще варира от три евро за четири- и петзвездните хотели, до едно евро за най-ниския клас хостели. Изключение ще се прави за децата до десет години, на които таксата няма да бъде налагана.


Постановлението е прието с 22 гласа за при 33 присъствали от общо 48 градски съветници. Столичните власти разчитат да печелят 82 милиона евро годишно от мярката, като приходът вече е залегнал в бюджета за 2011 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK