Сайтът WikiLeaks е получил 1 млн. евро дарения за година

Сайтът WikiLeaks е получил 1 млн. евро дарения за година

© ДневникСайтът WikiLeaks през 2010 г. е получил около 1 млн. евро дарения, съобщава германският фонд "Фау Холанд", който управлява сметките на сайта, цитиран от в. "Уолстрийт Джърнъл".


Даренията за сайта рязко са намалели през втората половина на годината - до август на негова сметка са постъпили 765 хиляди евро, а през останалите четири месеца - 235 хиляди.


Причината за спада не се уточнява, но изданието припомня, че MasterCard, Visa and PayPal спряха да приемат плащания за WikiLeaks чак в началото на декември. Основателят на сайта Джулиан Асандж оцени загубите от блокирането на преводите от постъпления за неговата организация тогава на 500 хиляди британски лири.
През тази година в WikiLeaks, който съществува от 2006 г., е била въведена система на заплати, аналогична на системата в природозащитната организация "Грийнпийс", където сътрудниците, оглавяващи ключовите направления, получават по 5 хил. евро месечно. За заплати на сътрудници през 2010 са изразходвани общо 100 хил. евро - 66 хил. от тях са били възнагражденията на Джулиан Асандж.


В момента Асандж е под домашен арест във Великобритания и изчаква съдебно решение по искане за неговото екстрадиране в Швеция, където са му повдигнати обвинения в сексуални престъпления.


Междувременно Би  БиСи съобщи, че двете шведки, които обвиняват Асандж в сексуални престъпления, подкрепят проекта WikiLeaks, но търсят справедливост по делото, отнасящо се до техния частен живот. Това е заявил адвокатът им Клаас Боргстром.


По думите му жените, чиито интереси той защитава, са силно огорчени от изявленията от страна на Асандж и неговите адвокати, които твърдят, че шведските гражданки действат по нареждане на ЦРУ. "Асандж разпространява лъжливи слухове. Това е абсолютно неоправдано по отношение на тези две жени. Те също подкрепят WikiLeaks и неговата работа", посочил Боргстром.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK