Миналото още преследва пилота, потопил кораба "Бисмарк"

Гледката на стотици обречени моряци продължава 70 години да преследва 91-годишния Джон Мофат.

© Reuters

Гледката на стотици обречени моряци продължава 70 години да преследва 91-годишния Джон Мофат.Очите на Джон Мофат се наливат със сълзи, когато си спомня за онези 2000 моряци, погълнати от Атлантика, след като торпеда от британски самолети потапят елитния за времето си германски боен кораб "Бисмарк" преди 70 години.


"Гледката още ме преследва. Беше ужасно. Всички тези глави, подмятани от гигантски вълни, и никакъв шанс да се спасят", разказва 91-годишният Мофат пред "Ройтерс".


Той е един от малцината живи членове на екипажите на двуплощните бомбардировачи, които на 26 май 1941г. повреждат "Бисмарк". Това позволява на британските бойни кораби да го унищожат.
Този случай доказва, че военноморските сили не могат да се мерят с военновъздушните. Това е и краят на мечтата на Адолф Хитлер да попречи на британското превъзходство в Атлантика. Нацистка Германия е принудена да форсира програмата си за създаване на подводници.


Спускането на вода на "Бисмарк" в Хамбург на 14 февруари 1939г. Това е най-големият боен кораб, строен от Третия райх. На церемонията присъстват Адолф Хитлер и Херман Гьоринг.

© Associated Press

Спускането на вода на "Бисмарк" в Хамбург на 14 февруари 1939г. Това е най-големият боен кораб, строен от Третия райх. На церемонията присъстват Адолф Хитлер и Херман Гьоринг.


Историите на Мофат за годините му като пилот са изпъстрени със смях и майтапи. Днес той е хотелиер в Шотландия и продължава да се чуди как е оцелял в срещата с "Бисмарк". Когато стане дума за човешката трагедия обаче той става сериозен и тъжен, разказва "Ройтерс".


Само два дни преди драматичната среща "Бисмарк" разтърсва британската гордост като унищожава кораба "Худ" и принуждава Уинстън Чърчил да нареди германският кораб да бъде потопен на всяка цена.


Попадение на самолетите Fairey Swordfish от ескадрилата на Мофат блокира руля на "Бисмарк" и го превръща в лесна мишена за британската корабна артилерия.


"Времето беше ужасно. Можете да си представите какви вълни и вятър са нужни, за да се подмята самолетоносач 20 метра нагоре-надолу. А тогава беше точно така."


Условията за бойна операция били толкова лоши, че след излитането от самолетоносача "Арк Роял" бомбардировачите се объркали и първо атакували британския кораб "Шефийлд". По това време "Бисмарк" бързал да се скрие в сигурно пристанище.


При повторния налет при слаба видимост самолетите били посрещнати със ураган от зенитна стрелба от "Бисмарк".


"Сякаш се бяха отворили портите на Ада. Не го видяхме. И изведнъж около нас започнаха да се пръскат снаряди. Те стреляха и по водата, така че всяка експлозия вдигаше около кораба водна стена."


Откъснат от ескадрилата, самолетът на Мофат се насочил за атака и тъкмо, когато той се канел да пусне торпедото, вторият пилот казал "Чакай малко!".


"Сякаш минаха години. Бях сигурен, че ще ни ударят. После го пуснах съвсем близо до "Бисмарк", разказва Мофат за единственото торпедо, което е изстрелял по време на бой.


Експлозия от директно попадение по "Бисмарк". Снимката е от 27 май 1941г - денят, в който корабът потъва и загиват 2000 души.

© Associated Press

Експлозия от директно попадение по "Бисмарк". Снимката е от 27 май 1941г - денят, в който корабът потъва и загиват 2000 души.


Десетилетия наред продължава спорът кой е изстрелял фаталното торпедо, обездвижило "Бисмарк". Мофат споделя, че много се подразнил, когато издатели сменили заглавието на мемоарите му от 2009г. от "Ние потопихме "Бисмарк" в "Аз потопих "Бисмарк".


"Казах им, че това е най-спорното нещо, което биха могли да направят и мисля, че дори е унизително. Лично аз смятам, че потапянето е заслуга на бойните самолети на кралския флот."


С блокиран рул "Бисмарк" е засипан от артилерията на британските кораби, превръща се в димяща купчина желязо, но не потъва.


Бомбардировачите на Мофат са изпратени отново. Те пристигат, точно когато корабът се преобръща и разпръсва в Атлантика стотици моряци.


От екипажа от 2200 души се спасяват само 115.


"Когато се прибрахме, никой не се радваше. Те бяха моряци като нас. Повечето от нас си мислехме, че само по Божията милост не се оказахме ние на тяхно място."


Част от оцелелите едва 115 германски моряци слизат на британския бряг като пленници.

© Associated Press

Част от оцелелите едва 115 германски моряци слизат на британския бряг като пленници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK