WikiLeaks: Иран може да удари Израел за 10 минути

Иранска ракета "Шахаб" на парад на Републиканската гвардия. Страната притежава над 300 такива ракети, способни да достигнат до израел за 10-12 минути.

© Associated Press

Иранска ракета "Шахаб" на парад на Републиканската гвардия. Страната притежава над 300 такива ракети, способни да достигнат до израел за 10-12 минути.Началникът на Генералния щаб на израелската армия смята, че Иран притежава поне 300 ракети, които могат да достигнат територията на Израел за 10-12 минути, което означава много малко време за защитна реакция.


Въпреки това далеч по-сериозна заплаха е подпомаганата от Техеран и базирана в Ливан организация "Хизбула", разполагаща с над 40 000 ракети.


Това се твърди в американски дипломатически доклад, разпространен от сайта WikiLeaks в неделя и цитиран от израелската преса.
Според агенция "Франс прес" американският доклад е бил публикуван от норвежкия вестник "Афтенпостен", разполагащ с достъп до базата данни с над 250 000 дипломатически грами на САЩ, намираща се зад кодиран достъп на сайта WikiLeaks.


На среща на 15 ноември 2009 г. с делегация от американския Конгрес ген. Габи Ашкенази заявил още, че Израел е готов за голяма война с контролиращата ивицата газа групировка "Хамас", за която се смята, че също е подпомагана и въоръжавана от Иран. "Подготвям израелската армия за голяма война, защото е по-лесно да я ограничиш една операция, отколкото да направиш обратното", заявил Ашкенази.


По думите му ракетната заплаха срещу страната му е по-голяма от всякога и затова се отделя специално внимание на провиторакетната защита. Макар иранската заплаха да е сериозна, тази от "Хамас" и "Хизбула" е по-опасна, защото ракетите им са по-точни и се изстрелват от непосредствена близост до израелските граници. "Хамас" може да достигне Тел Авив, а "Хизбула" - практически всяка точка на Израел.


"Поради това вярваме, че следващата война ще се състои в същите райони, където и предишните", т.е. в Ливан и Газа, казал ген. Ашкенази. Понеже противоракентият щит не покрива цялата страна, Израел изпраща над Ливан безпилотни самолети "за откриване на потенциални цели и засега те са доста успешни".


Удар по конгломерата от селища около Тел Авив, където е най-високата концентрация от израелско население, е една от основните цели на "Хизбула" и "Хамас". Запасът им от ракети показва, че те се готвят за продължителна конфронтация, в която всеки ден ще изстрелват голям брой ракети.


Следващата голяма операция срещу групировките няма да се ограничи само в градските зони, а при повторение на акцията в Газа израелската армия няма приеме "никакви ограничения при сраженията в населени зони", казал ген. Ашкенази.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK