Wikileaks: Израел ще държи Газа "на ръба на колапса"

Ракети излитат от Газа срещу Южен Израел.

© Reuters

Ракети излитат от Газа срещу Южен Израел.Израелски представители са заяви на американски официални лица през 2008 г., че ще държат икономиката в ивицата Газа "на ръба на колапса", но ще избягват избухването на хуманитарна криза.


Това се казва в американски дипломатически доклад, публикуван от Wikileaks и цитиран от норвежкия в. "Афтенпостен", който е шестото издание в света, получило пълен достъп до 250 000 грами на Държавния департамент, качени в кодиран файл на сайта.


Три документа, за които разказва "Афтенпостен", удостоверяват, че Тел Авив е държал американското посолство в течение на събитията около икономическата блокада на Газа.
Територията с 1.3 милиона души население е контролирана от ислямистката групировка "Хамас", подпомагана от Иран и обстрелваща с ракети израелската територия.


"Като част от цялостния си план за ембарго над Газа израелските представители ни информираха няколко пъти, че възнамеряват да държат икономиката на ивицата на ръба на колапса, без да я бутнат в пропастта", се казва в единия документ.


Израелците искали икономиката на крайбрежния град на границата с Египет "да функционира на възможно най-ниско равнище, достатъчно да се избегне хуманитарна катастрофа", разказва доклад от 3 ноември 2008 г.


В реч през януари 2008 г. тогавашният премиер Ехуд Олмерт обясни в реч мотивите на Израел: "Няма да спрем доставките на храни за децата, на лекарства за нуждаещите се и на гориво за институциите, спасяващи човешки живот. Но няма основание в настояванията да позволим жителите на Газа да си живеят нормално, докато снаряди и ракети се изстрелват от техните улици и дворове срещу Южен Израел."


След инцидента с т.нар. флотилия на свободата миналия май блокадата значително е облекчена и всеки ден десетки камиони влизат в ивицата. Хуманитарни организации обаче настояват потокът да се увеличи, а палестинците - да им се позволи нормално да търгуват.


В един от докладите на САЩ се казва, че понеже Израел третира Газа като "вражеска страна", оборотът на израелска валута в територията също се използва като средство за натиск. Израелците се съмнявали в способността на палестинската администрация да контролира дейността на банките в Газа, както и ги подозирали, че с парите за неадекватно много служители на бюджетна издръжка всъщност си купуват лоялни последователи. Поне 77 000 такива служители са членове и поддръжници на "Хамас" и вероятно част от заплатите им отива директно в касите на ислямистката групировка.


Палестинците непрекъснато настояват Израел да им преведе в пъти повече шекели, защото банките им в Газа изпитват сериозни затруднения. Израелците отговаряли, че "Хамас" заповядва на банките в Газа да докладват ликвидност, значително по-ниска от реалностите, за да имитират финансова криза.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK