Надзорът в Турция принуди телевизия да се извини за сериала за Сюлейман

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 986 Весело

  Сега ще заснемат наново по-упадъчните сцени и ще им покажат как султанът яде баклава в библиотеката вместо да пие ракия в харема и ще мирясат.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 3. 3 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1396 Весело

  Кога точно ще започне революцията ? Предишната подобна започна през 1979

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 4. 4
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:07 на 12/01/2011 от неговия автор.

 5. 5 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 721 Весело

  Много е глупаво това идеализиране на разни политици, царе, султани и тн.
  still only human.

  If you are going through hell... Keep going!
 6. 6 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Весело

  Да го купи БиТив бе, и после да го излъчи на турски от блгарска територия. Само от продажбите на рекламно време ще се изплати инвестицията, пък може и ДПС електоратът нещо ново да научи.
  Ще последват: строене на Паметник на Сюлейман , на мястото на този на "ред арми",
  и съответно откриване на новата отсечка от магистралата към Турция с името "Сюлейманчо дъ Грейт"- нали е имал руска метреса, а везирът-съветник му е бил християнин-албанец.
  Фактически династията на Османлиите явно е с руски корени, което напълно пасва на нашата история: рез от север, раз от ю

  nemo malus felix, minime corruptor.
 7. 7 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Весело

  Навярно е хубав този филм-сериен , бих го гледал !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 8. 8 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Впрочем подобни неща би трябвало да са ни познати в България:

  Георги Марков из "Задочни репортажи за България"

  Може би най-голямото проклятие, което тегнеше върху работата на българските кинодейци, беше известното изказване на Ленин, че „от всички изкуства за нас най-важно е киното“. Горкото кино! Мнозина кинорежисьори в България завиждаха на кукления театър, защото нито Ленин, нито Сталин, нито Димитров бяха казали нещо за важността на кукления театър и едва ли някой идеологически институт му обръщаше сериозно внимание. В резултат българският куклен театър за дълго време беше истинско огнище на истинско изкуство. Но киното беше друга работа.
  „Киното е най-важно за нас — обясняваше ми назидателно един от идеологическите полковници, — защото всеки среден филм се гледа от милиони зрители, докато дори най-сполучливото театрално представление не надхвърля няколко десетки хиляди души. Освен това, ако театърът сбърка нещо една вечер, на следващата вечер може да го поправи, докато във филма не можеш да режеш безкрайно!“
  Поради тази му партийна важност киното имаше две привилегии. Първо, да бъде най-строго контролираното изкуство. И второ, да бъде удостоявано с рядкото внимание на първия партиен и държавен ръководител, който пръв виждаше новите филми и пръв си казваше мнението за тях. Особено силно беше това внимание по времето на Вълко Червенков, който по онова време лично решаваше съдбата на всеки нов български филм.
  Човек може само да си представи състоянието на нещастните български кинодейци в деня, когато е трябвало да показват своята току-що завършена творба на този, от когото зависеше не само съдбата на филма, но в значителна степен и собствената им съдба. В края на краищата всички творчески проблеми, всички безпокойства, тревоги, надежди, илюзии, планове за бъдещето — всичко биваше свеждано до един-единствен въпрос: „Ще хареса ли другарят Червенков филма?“ В дните, преди филмът да бъде показан на най-важния другар, хората изпадаха в нервна треска и почти загубваха ума си в отчаяни опити да отгатнат какво ги чакаше. Дори онези с най-дебели партийни връзки не знаеха какво мнение щеше да падне от небето върху главите им. За разлика от своите приемници Червенков явно не се доверяваше на никакви партийни или държавни контролиращи киното институти и вярваше единствено на собственото си мнение. Той беше върховният кино-съдия в България и думата му беше закон.
  На една подобна специална прожекция през петдесетте години Червенков трябваше да приеме новия филм на известния български режисьор Антон Маринович. Хората, присъствали на тази прожекция, ми разказаха един епизод, който според мен великолепно характеризираше епохата и жизненоважния инстинкт за компромис у хората на изкуството.
  Залата била охранявана в истински кремълски стил. „Само дето топове и танкове нямаше наоколо“ — ми каза един от присъствалите. Били поканени общо около двайсетина души — отговорни работници от съответните идеологически ведомства, неколцина министри и генерали плюс режисьора и сценариста на филма. Всички те седнали на задните два или три реда столове. А Червенков седнал самичък на първия ред, така че между него и другите зрители на филма имало многозначително празно пространство. По-късно много пъти се споменаваше за това респектиращо празно пространство, с което първият човек на страната може би изразяваше своята недостъпност и презрение към ония на задните столове. В залата настъпила смразяваща тишина.
  Филмът, чието заглавие съм забравил (може би „Златният зъб“ или „Нощта срещу 13-и“), бил на съвременна тема и това допринасяло още повече за мрачните предчувствия на неговите създатели. Но всичко тръгнало задоволително и в процеса на гледането хората се убедили, че всъщност нямали никакви основания да се безпокоят. Никъде в целия филм нямало дори най-слаб повей на критика и героическият патос (който според партията е неразделна част от партийното кино) се разгарял все повече и повече. Червенков мълчал и стоял изпънат като статуя, което някои тълкували като добър знак. Но дошъл един епизод от филма, където за няколко секунди животът сякаш пробил пластичната торба на социалистическия реализъм. Това било сцена, в която единият от героите на филма, партиен секретар, се почерпил със свои приятели по чашка ракия. И докато героите от екрана чукнали чашките и си казали „наздраве“, седящият на първият ред първи ръководител на страната скочил, ритнал заднишком стола си и с гръмотевичен глас извикал:

  „Партиен секретар, комунист, да пие ракия! Какво искате да кажете с това? Нашите партийни секретари не са пияници! Как смеете да показвате такъв партиен секретар!…“

  Прожекцията била моментално спряна и под светналите лампи целият партиен пуританизъм на Вълко Червенков се превърнал в трудно удържим гняв. Хората отзад, макар и на почетно разстояние, се вцепенили и никой не знаел какво да каже. Но в момента, когато всичко изглеждало загубено, режисьорът, Антон Маринович, се престрашил и дръзнал, макар и плахо, да се обади:

  „Има и с локум, другарю Червенков! Има и с локум!“

  Оказало се, че предвидливият режисьор снел същия епизод два пъти. Първия път партийният секретар и приятелите му се черпели с ракия, а втория път — си поднасяли кутия с локум.
  Твърде показателно локумът спасил не само образа на партийния секретар, но и филма, и създателите му.
  Ако Ленин беше жив, може би щеше да прередактира своето изказване, за да добие горе-долу следния вид:
  „От всички изкуства за нас най-важно е киното. Но не какво да е кино, а кино с локум!“

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  Мирише на масова параноя? …

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#7] от "USSR":

  И на мене ми е любопитно да го гледам. Особено сега, след тази безплатна реклама....

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Тук турската работа отива на "....стоит статуя, совсем без х.я.."

 14. 14
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:25 на 15/01/2011 от неговия автор.

 15. 15 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Интерсно дали ще взникне подобна истерия, ако направят сериал за живота и подвизите на Шукри Паша?
  И особено онзи момент , когато булгар окомуш войници , му наместват простата в Одрин.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 16. 16 Профил на sub-zero
  sub-zero
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#11] от "dobrich":

  Тоя филм е най-голямата пропагандна боза която съм гледал. То бива комплексарско демонстриране на величие и лъскане на имидж, но това вече....

  http://vbox7.com/search/?completed=0&vbox_q=velikolepniat+vek

 17. 17
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:21 на 12/01/2011 от неговия автор.

 18. 18 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dehumanizer":

  Библиотека?
  Това предполага много книги...
  Може ли най правоверния от правоверните да има много книги.
  Само една.

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 19. 19 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "СДС":

  Абе той Шукри Паша има паметник край Одрин.Бил победител в битката при Одрин.

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 21. 21 Профил на ra
  ra
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Предупреждението към телевизионният канал Шоу ТВ било за това..."

  След предлог да сложите пълен член, Дневник?!

  Браво и на коментиралите! Това се нарича истински българин - този, който и езика си не владее...

 22. 22 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#11] от "dobrich":
  Аз пък от това се плаша...След време може наистина някоя наша телевизия да го излъчи... След толкова методично и постоянно подменяне на представата на българите за съвременна Турция чрез сериалите й, си мисля, че един такъв на историческа тематика ще завърти напълно цикъла на зомбиране. Едно е да ти харесва да гледаш сладникав любовен сериал, съвсем друго е да те "захаросват" с исторически фалшификации. Има много лековерни хора у нас и представеното, им за истина от правилната за турците гледна точка, те охотно ще възприемат за историческа достоверност. Не искам да идва време, когато ще чувам около себе си как на някого му е харесал филм за нашите поробители, за техните "велики" султани и как са печелили битки срещу нас или друг християнски народ.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 23. 23 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 721 Весело

  Добро е сериалчето.

  Жалко, че НЕ Е още по-брутално с 18+ рейтинг и по-голям бюджет...

  If you are going through hell... Keep going!
 24. 24 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#20] от "alexander_":
  "Честно ти казвам - отвратен съм от "Би Ти Ви" и "Нова"..."
  ................................................

  Ясно!
  Като пример го дадох. И аз не гледам бълвочи, пък Слави си го пускам само ако имам стомашно натравяне и ми се налага спешно да повръщам- пробвай след препиване, много добре действа!
  Значи , върти ти се в главата , ставаш , вземаш "Алхемиста" на Куело и си пускаш Слави , като фон и отваш във ВЦ-то. След една страница и няколко "шеги" си готов прочистен , махмурлъка почти е отзвучал.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#16] от "sub-zero":

  Благодаря за линка. Според мене филма е интересен. Направен е по холивудски модел. Но ти как искаш - фаворитката на султана да бъде закръглена, рубенсов тип? Каквито са били мъжките вкусове тогава...…

 26. 26
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:27 на 15/01/2011 от неговия автор.

 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#22] от "Диана Димитрова":

  Не мисля, че гледането на този филм ще засили туркофилията/фобията у нас. За разлика от сладникавите измислени мелодраматични сапунки въртяни по български канали, в този филм все пак могат да се проследят някои исторически събития?...

 28. 28 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#19] от "sbssbs":

  "Абе той Шукри Паша има паметник край Одрин.Бил победител в битката при Одрин. "
  .....................
  Победил е,да.
  Задръжките си към масаж на простата от булгар окумуш, е победил. И после като се е оприщил и се е почнала една...
  И до ден деншен турците от района, като изпаднат в депресия и поглеждат с копнеж на Север и пъшкат и охкат... Та чак кадъмите от съчувствие си обръсват мустаците.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 29. 29
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:28 на 15/01/2011 от неговия автор.

 30. 30 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#29] от "alexander_":

  Добра идея, да.
  Дали Слави като е препил си се пуска сам или си говори пред огледалото, докато не напълни легена?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 31. 31
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:28 на 15/01/2011 от неговия автор.

 32. 32
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:28 на 15/01/2011 от неговия автор.

 33. 33 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Весело
  До коментар [#22] от "Диана Димитрова":


  До коментар [#26] от "alexander_":

  Демократи !

  Те турците точно правят този филм да ни зомбират нас и как филм исторически ще е напълно реален с историята !?

  Гладиатора -САЩ с Ръсел Кроу има над 120 исторически грешки и какво от това , не е лош като филм !

  Който иска истината в историческите филми да гледа документални филми !?

  Нима нашият филм за Хан Аспарух е достоверен исторически на всичките 100 % ?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 34. 34 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  Турското НСРТ се осра нацяло! Това, че на някои комшии не им харесва, че Великолепния е употребявал алкхол, и ханъми от харема не може да бъде аргумент за изтриване на обективната реалност. Коранът забранява употребата на алкохол, но не разрешава и употребата на мъжки дупета, което не означава, че правоверните не ги употребяват. Аман от двойни стандари и захаросани личности! Това е par excellence култ към личността, от който цивилизованите народи отдавна са се освободили, а комшиите сега искат да го наложат, като в същото време имат претенции и за членство в ЕС. Как да стане това бе агалар и ханъмлар?

 35. 35 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#26] от "alexander_":
  Ще се съглася с теб от предишния ти пост, че това зомбиране се прави с ясното съзнание на ръководителите на съответните медии.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 36. 36 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 721 Весело

  Какво зомбиране бе другари??

  Направете си труда да изгледата поне един епизод.

  Султана директно си признава за жестокости извършени в Гърция и Египет.
  Рускинята държи кръст и Исус и се явява да и помага...

  If you are going through hell... Keep going!
 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#36] от "dante_18":

  Така е. Във филма има и други нелицеприятни факти за турското самоидеализиране на историята...

 38. 38 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#33] от "USSR":
  Моята теза е, че този филм е вреден с оглед на лесно манипулируемото съзнание на средностатистическия български зрител, а не че всеки филм трябва да е напълно достоверен исторически. Бавно турските сериали въобще ровичкат във възприятието ни и оформят в него трайни представи за една цветуща, променена, толерантна, но в същото време, пазеща добрите си традиции Турция. Те подменят родовата, народностната памет, която е принципно мнително, отрицателно настроена към Турция със съвременни нереалистично представени семейни сериали, а сега вече и исторически. Ако в един момент започнат повече хора у нас да харесват турските исторически личности, това ще пропука силно националния ни имунитет, което е и крайно зададената цел на такива продукции.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 39. 39 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#36] от "dante_18":
  ...И накрая всички ще обичат султана, бъди сигурен! Не може съвсем всичко да се премълчава. Не може нищо да не се каже за походи, кланета...То тогава какъв филм за историята на Османската империя ще бъде този!?

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 40. 40 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 721 Весело

  Не може нищо да не се каже за походи, кланета...
  ===============

  Ами това важи за всяка империя.

  Сериала НЯМА претенции за достоверност за разлика от ''време разделно''. ;D

  If you are going through hell... Keep going!
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:29 на 15/01/2011 от неговия автор.

 44. 44 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#40] от "dante_18":
  Какво пък толкова ти е весело!? Проблемът на "Време разделно" просто е, че не е успял да обхване цялата достоверност на случилото се някога. В един филм не е възможно да се разкажат милиони нещастни човешки съдби, историите на толкова много избити, изклани и поробени българи, колкото в действителност са били за 500 години. Нужно е да се покаже една сюжетна линия. И като се замисля, малко са качествените ни исторически филми, за да противостоим на турската пропаганда.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 45. 45 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1396 Весело

  До коментар [#36] от "dante_18":

  тц тц тц ....... какви грехове ......

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 46. 46 Профил на sub-zero
  sub-zero
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#36] от "dante_18":
  Е да де, те нали за това протестират "младите анадолци".

  До коментар [#40] от "dante_18":
  Eто ти мако достоверни факти мекеренце

  Бертрардон де ла Брокиер, бургундски рицар, минал през българските земи през 1432: "Задморско пътешествие":
  Из пътя срещнах около 15 мъже и най-малко десет жени с дебели вериги на шията. Двама турци ги водеха за продан в Одрин

  Бартоломео де Яно, миноритски монашески орден, 10-на години по-късно:
  От шест години насам турците са отвлекли от християнската земя повече от 400,000 християни, заробили ги всичките, като не смятаме старите и болните, които убили и обезглавили, понеже не можели да ги откарват.
  Клетите християни и християнки, отвеждани в робство с въжета, железни вериги, навързани двама по двама в този град [Цариград], безропотно, както се води добитък на пазар, те плачат и пъшкат жално.
  Видяхме и малки деца, и девойчета, носени в кафези на коли и на коне, както се носят птици на пазар...О, жалостен взор! О, тежка, печална и жална мъка!
  (Из писмо на Бартоломео до ръководители на йоантийския орден в Йерусалим)
  Заповед на султан Осман II, третата десетдневка на месец мухарем 1209 година (28.12.1616-6.01.1620)
  Не е позволено на никой от немюсюлманите да носи пушка, щит и други военни оръжия, да язди кон, да навива на главата си чалма и да носи военен калпак.

  Това все още е нищо.

  21. ден на месец шабан 1240 година (25 март 1631), от великата хиджра. Заповед на султан Мурад IV:
  Установено е от гледна точка на шериата и закона, щото кяфирите да личат чрез облеклото и външния си вид въобще, че са презрени и унижени, като не яздят на коне, не се обличат в друхи от разни копринени и атлазени материи, не надяват самурени кожуси и калпаци, а жените им да не се разхождат с облекла като на мюсюлманките иа де на надяват фередже, ушито от персийски плат.
  Обаче от известно време насам на тоя ред е погледнато с пренебрежение и кяфирите почнали да се разхождат из улиците, яздейки коне, надянали самурени кожуси и облечени в скъпи и луксозни дрехи. Що се отнася до жените им, те не слизали от калдъръма, за да отстъпят място на срещналите ги на пазара мюсюлмански жени.
  Въобще, както мъжете, така и жените им, се носят по-великолепно от мюсюлманите, което показва, че тия хора не се смятат за презрени и унижени.
  Затова заповядвам:
  по силата на шериата и закона да личи по облеклото и въобще по тяхната външност и походка (!), че кяфирите са презрени и унижени.
  Да се заставят отсега нататък: да не яздят на коне, да не надяват самурени кожуси и калпаци, да не се обличат в копринени и атлазени дрехи, жените им да не носят високи иракчии и фереджета от персийски плат, въобще да не се обличат като мюсюлманките.
  Такива случаи да бъдат запретени и забранени, за което, ти, кадийо, да не губиш нито минута, а да туриш в изпълнение моята свещенна заповед.

  Ако се възпротивиш, Сюлейман I Законодателя си имал решение: заповядал (1528):
  Да се издирят всички метежници и да не допуснете да се спасят, да се заловят и да се донесат до щастливия ми праг, незабавно едни да бъдат обесени, а други - набити на кол.!

  че тези препоръки са се изпълнявали старателно, се потвърждава и от "Пътни бележки"(1596) на австрийския аптекар Фридрих фон Зайдел:
  Турците бяха поставили от двете страни на пътя в чест на турския султан много стотици пресни човешки глави на християни, бедни български селяни, те се били разбунтували срещу турския султан...

  И за да е унижението наистина пълно, малка ретроспекция към девширмето:
  Жан Палерн Форезиен:
  Най-красивите биват избрани, за да ги пратят в султанския сарай - до 500-600 души.
  Между тях пък се избират 24 от най-красивите и приятните, за да обслужват султана на масата му и в покоите му и да му доставят обичайните удоволствия (?)
  Като стана дума за "свободата" и "богатството" и "правата" на раята на султана, да напомним малко за "свободата" на хората да отглеждат собственните си деца:

  Ханс Дерншвам (из "Дневникът на Ханс Дерншвам, пътувал до Цариград през 1553-1555 година):
  Турчинът има обичай в християнските земи редовно да взема през 3 години най-избраните, красиви, сръчни и стройни момчета навсякъде по градове си села. От евреите не взема детски десятък, от турските и мохамеданските земи също не взима.
  Тези момчета на около 8,9,10,12 години се обличат в нови дрехи за сметка на султана, остригват се и на всеки дават жълта островърха шапка, направена от плъст, откарват ги като обикновен добитък и ги отвеждат по места, където султанът има сараи, т.е. дворци, най-известните места са Цариград, Галата, Одрин и Бурса. Тук ги обрязват.
  настаняват ги в сараите, т.е. дворците на султана, и ги учат да пишат и говорят турски или пък - на военни игри.
  От тях султанът произвежда еничари. Нарича ги синове или деца на султана, на които никой не може да направи каквото и да е.

  Антон Вранчич, австрийски дипломат, босненец по произход, минавал по нашите земи през 1556 година:
  Научих, че имало някога обичай на всяка пета година да се събира този данък от малолетни деца. Сега това правят на втората и третата година, и то по-жестоко, отколкото позволява приетия закон. Поради това става така, щото нещастният народ, като чуе, че турците са дошли за събирането на този данък, завежда децата си в гората или ги изпраща другаде, докато мине бедствието.

  1582 година: Жан Палерн Форизиен, френски пътешественник
  Събират като данък на всеки четири или пет години деца от християните, от три момчета едно се взема по волята на изпратените чиновници, които често злоупотребяват - щом видят, че са красиви, вземат ги и трите.

  1539 година: руски монах Илия от Псков
  Ако турците намереха в някой християнин трима синове, те взимаха двама за султана; ако ли пък някой имаше един син - и него взежаха с насилие. И събираха от тези християнски деца до дванадесет хиляди, а понякога и до двадесет хиляди, от 5 до 10 години.

  Неизвестен български монах, написано върху житието на пожълтялото Евангелие:
  Да се знае кога изпрати цар Мехмед силния Склав, та дойде в село Мъглиш през януари, 13 ден, та взеха от Мъглиш 813 еничарчета. Така да занете, братя, когато чуете, че иде силния Склав, вие далече да бягате. Ох,ох,ох, окаяни грешни! Написа се в година 7131 (1623) при Търновския митрополит Гавраил.

  И за да не излезе, че нарочно цитирам само онеправданата, българската страна на въпроса, да дадем думата и на султаните:

  1621 г, заповед на султан Осман II
  Тъй като вземането на момчета за еничарство от раята в закриляните императорски земи е стар закон още от древно време и понеже съгласно със следваната практика в миналото и досега е заповядано да се събират момчета за еничари, то за избирането, събирането и изпращането в щастливата ми столица на годните момчета, достойни за еничарство, е назначен ветерианът и стар ага, чест между подобните и почтенните, турнаджибашията(командир на еничарския корпус, който отглеждал кучета и хрътки за султана)...., да бъде увеличена славата му.
  С пристигането му строго да предупредите всички поданици в селата, паланките, селищата, градовете, ленните владения хас, зиамет и тимар, вакъфските селища и чифлиците, че бащите следва да съберат всичките си деца, без да оставят нито едно, и да ги заведат при казания ага.
  Поменатия ага да избере по едно момче, годно и извънредно добро и хубаво, да го вземе за еничарство, да го запише в списъка и да го задържи.
  Всяко момче се записва в списъка със собственното му име, с името на баща му, на майка му, на селото му заедно с отличителните му белези, качества и особенности на момчето, каквито са, така че, ако някое момче се отлъчи, като се направи справка в списъка и се узнае кое е и откъде е, да се залови и доведе обратно

  1666 г. заповед на султан Мехмед IV Ловджията
  Понеже въпросът за набиране на деца за еничари е от най-важните за държавата, трябва да наберете по едно дете от всеки неверен рая от петнадесет до двадесет години и годни за служба

  1601 г., заповед на султан Мехмед III
  Ако някой от неверниците родители или друг някой се противопостави да предаде за еничарин сина си, да се обеси веднага на прага на вратата му!
  (същия султан е бил шампиона по удушени братя при качването на престола си: 19 на брой)
  Ханс Дерншвам, пътувал до Цариград през 1553-1555 година:
  Българите нямат право да носят хубави дрехи. Ходят всички в сиви и бели ямурлуци, нямат нито обуща, нито ботуши, а само цървули от необработена волска кожа и чорапи до коленете. Шапките им са от бяла плъст, а също и от бяло или кафяво просто сукно, със заострена форма. Мъжете нямат горна дреха, ходят само по ризи зиме и лете. Никой не носи оръжие, само големи тояги.
  Антонио Брешияно, венециански нотариус, из документи за продажба на българи като роби:
  7 юни 1381 година. Правя достояние аз, Франциско Костатера, жител на Крит, че с моите наследници давам, продавам и прехвърлям завинаги на теб, магистър Жаме де Фано, лекар на служба в Крит, и на твоите наследници една моя робиня на име Ирина от български род, от селището, наричано Мелник.

  Следват още 12 такива документа за продажба на български робини и роби на остров Крит.
  Обърнете внимание: думите "робиня", роб", робство", дебели вериги на шията", "въжета", "кафези" и прочее не са писани от Ботев или Левски, нито са съчинени днес от някой туркофоб.
  Слава Богу, че не си.
  Виж си само последното изречение, да видим дали ще проумееш оксиморона в него. Ако академиците се изразяваха с оксиморони, тъжна и майка на тази Академия.
  Следим.
  И си правим изводите.

  Може би искаш тогава да направиш реклама на данъчната система на Османската империя (отречена и отхвърлена впрочем...от Ататюрк?)

  Напомням:

  - ресм-и бенак
  - ресм-и буюндрук
  - ресм-и чифт
  - тасма акчеси
  това са разни видове поземлени данъци, плащани на феодала за ползване на неговата земя.
  -адет-и ангам - данък за притежаване на овце и кози
  -ресм-и агъл - данък за кошара
  -ондалък - десятък върху селскостопанските произведения и овцете
  -отлук хакъ - за сено
  -ресм-и бостан - за зеленчукова градина
  -яйлак хакъ - данък за пасище
  -бач - данък за стоки, изнесени на пазара
  -яве - данък за намерен загубен добитък (интересен данък)

  ако след тези данъци все пак ти остане нещо за ядене и оцеляваш, и, не дай Боже, решиш да се жениш, те чака:
  - ресм-и гердек - данък за правото на мъжете да се женят
  ако ли не щеш да се жениш, ще плащаш ергенски данъкАко ли пък си бедняк и нямаш земя, то ест, работиш аргатин на някого, плащаш::
  - ресм-и мюджеред
  ако се зажениш, плащаш сватбен данък:
  -бад-и хава
  Ако гледаш тютюн (което си продължава и сега)
  -ресм-и духан
  ако нямаш къщичка и хайманосваш (subigi kurt твърди, че се вземал предимно от юруците, но кой знае), ще плащаш:
  -ресм-и хаймане
  за кефа да бъдеш поданник на султана цял живот плащаш гордия данък:
  -ресм-и райет

  Някой да не си помисли, че това е всичко?
  Нищо подобно!
  Това са само редовните данъци.

  Имало и допълнителни:
  наред с държавния десятък, за да се радваш на благоденствието на спахията, имаш честта и удоволствието да плащаш и допълнителен десятък: саларлък.
  Обаче, за да не мизерства стоящия по-високо от спахията управител, плащаш и
  - ресм-и ниябет

  И накрая, за да ти съдерат наистина кожата, трябва да платиш данък и на събирачите на данък:
  - адет-и гулямие

  Освен редовните и допълнителните имало и извънредни данъци:
  по време на война за покупка на оръжие:
  - авариз
  - бедел-и нозул
  за изхранване на войската: натурален данък: сюрсат
  Но, тъй като войни се водели редовно, данъците ставали от извънредни - редовни, то ест, постоянни

  Освен това султанът имал правото и навика да налага с декрет и [b]други извънредни данъци:[/b] текялиф-и йорфие, но понеже султаните били хора отрудени, измъчени и разсеяни, забравяли да отменят декретите и тези данъци също ставали редовни

  Отгоре на всичко неверната рая, то ест, немюсюлманите, плащали и наказателни данъци:
  всеки гяурин, навършил 15 години, заради правото да си наси главата на раменете плащал поголовен данък джизие "защото не се взимал войник" Явно девширмето за войници не стигало!
  Като навършел пълнолетие, гяуринът плащал още един данък: испендж
  Ако гяуринът притежавал някакво парче земя, нивичка или градинка, плащал поземлен данък харадж-и мувазаф.
  Освен този паричен данък гяуринът плащал и данък в натура харадж-и мукасеме, то ест: половината от произведеното жито, царевица и прочие.
  Освен това му вземали всяка десета крава, теле, гъска, кокошка, всяка десета лъжица мед...този данък се наричал юшур
  Освен това гяуринът трябва да плаща данък във вид на безплатен труд, да прекопае градините, да преоре нивите и прочие на господаря: добре известната ангария.
  Особенно унизителен бил данъкът хизмет: господарите канели гяурките в сараите си да им слугуват с всички произтичащи от това "романтични" последствия.
  Но най-страшен, естественно, бил "кръвният данък" - девширме, с който били облагани християните в Османската империя. Въведен е от султан Мурад 1, който бил женен за хубавата българка Мара, сестрата на последния цар Иван Шишман

 47. 47
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:29 на 15/01/2011 от неговия автор.

 48. 48 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#43] от "alexander_":
  Сами се подценяваме...Знаем много добре какво е стойностна култура...Имаме вродени, критерии да отличаваме истинското от пошлото. Имаме усет да разпознаваме красотата в света. Наясно сме каква музика облагородява, предразполага към възвишени мисли и каква ни приспива и затъпява. Но продължаваме да не можем да се откъснем от своята леност, от балканското си примирение и живеене на ръба на най-малкото съпротивление и усилие. Свикнахме, както американците, които вече не могат да си представят друга храна освен fast food, на лесно смиляемите и бързо консумиращи се продукти във всяка област на живота ни. Сякаш израз, описващ поетичното съзерцание и нуждата на човек да се откъсне от бързото течение на живота, като "спри, за да помиришеш розите" вече се струва на повечето от нас наивен и кухо поетичен.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 49. 49
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:29 на 15/01/2011 от неговия автор.

 50. 50 Профил на elixir
  elixir
  Рейтинг: 551 Весело

  Някои зрители смятат, че сериалът накърнява репутацията му, като го показва в харема му и как консумира алкохол, което е забранено от исляма.
  Когато Мери Монтегю, на път за Истанбул, е на гости на турския паша във Видин, поканена на вечера, тя забелязва, че на трапезата е сервирано и вино. На въпроса и защо, след като религията му забранява употребата на алкохол, той си го позволява, пашата и отговаря, че да, корана наистина забранява на правоверните да консумират, но само на простите и неграмотните, защото им се размътва по- лесно главата и вършат бели. За интелигентните и умни мюсулмани е позволен, но в разумни количества...
  Ето ти двоен стандарт... Значи може, но да не се разгласява!

 51. 51 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#11] от "dobrich":

  Няма нищо лошо да гледаме историческите филми на съседните народи.Да видим историята и през техните очи!

 52. 52 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  До коментар [#41] от "Яжте Ми Кура":

  Мафларът не е ли учил по История на османската империя, че Селим наследява Сюлейман Великолепния, въпреки че той не проявява особен интерес към властта. В историята той остава като Селим II Пияницата - алкохолик и женкар. С него започва упадакът на Османската империя. Мир на праха и!

 53. 53
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:29 на 15/01/2011 от неговия автор.

 54. 54 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#51] от "Само Левски":

  Току що гледах няколко клипа от филма. Добре е направен - има достоверни факти...

 55. 55
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:30 на 15/01/2011 от неговия автор.

 56. 56 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Разбира се,че някои наши безмозъчни демократи и безродници, изхождайки от ценностите на един морал на бездуховност и чуждопоклонство към "свободата на словото и мърсотията " ще обвинят нормалната реакция на турското общество и ще призоват за "свобода без граници" за морала на извратеняците.
  Висшият съвет за телевизия и радио в Турция се различава от българския СЕМ, толкова колкото е далеч държавата Турция в разцвета си от упадъка на днешната българска държава, ръководена от извратеняци и слуги на чужда ясла..

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 57. 57
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:30 на 15/01/2011 от неговия автор.

 58. 58 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 497 Неутрално

  абе тоя Сюлейман не е ли малко така... синеок?
  турчолята да благодарят, че хубавите българки, рускини и др. жени от народи-"неверници" са им пооблагородили дивия азиатски ген както виждаме дори от новата история - облагородяването е доста ограничено и почти само във външния вид

 59. 59 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "The Tudors", копирали безобразно много неща от сериала.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 60. 60 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  Ясно, филмът е предназначен предимно за балканската и европейска публика, та затова му се прави такава реклама. Не мога да разбера само, защо комшиите си принизиха толкова един от най-великите владети, за да покажат само, че украинците пият и че това развращава останалите около тях. Та чак цял империя, рухнала след това. Явно оттогава имат ненавист към всичко славянско

 61. 61 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#57] от "alexander_":
  Нека бъдем по-човечни, да!

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 62. 62 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#51] от "Само Левски":

  ........Няма нищо лошо да гледаме историческите филми на съседните народи.Да видим историята и през техните очи!..........

  Има лошо, когато са с пердета на очите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 63. 63
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:03 на 12/01/2011 от неговия автор.

 64. 64 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 116 Неутрално

  Това което става не е добре за самата Турция. България изкара един период от около 50 години в който политиците казваха на писатели и режисьори какво е правилно и какво не. В резултат видяхте до къде я докарахме. През тези 50 години Турция имаше друг път на развитие и нещата при тях не бяха така. Май сега ролите ще се разменят.
  Дано комшиите си направят извода и не позволят на догматизма да се меси в културата и икономиката им.
  Шото ще стигнат ..... да гледат комшиите си от север т. е. нас до къде ни докара комунистическата догма.

  Пътят е целта! Конфуций
 65. 65 Профил на pecheneg2014
  pecheneg2014
  Рейтинг: 225 Неутрално

  добре че не са направили филм за мехмед фатих че той си е падал и по момченца не само по алкохол

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 66. 66
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:32 на 15/01/2011 от неговия автор.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#67] от "Kyor Agop":

  .........гладник-тръгнал да плюе Слави!............

  Да не би да харесваш плешивото говедо?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:37 на 13/01/2011 от неговия автор.

 70. 70
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:30 на 15/01/2011 от неговия автор.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#40] от "dante_18":

  Във "време разделно" всички турци са толерантни. Разделянето е между българите. АД е схванал най-големият дерт на нашето племе и като гениален писател го е нарисувал по начин от който ...

  Yet another blue planet. Uranus bin Kronos
 73. 73 Профил на albena_dm
  albena_dm
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да хубав е, сега го гледам в Скопие. може да го гледате от тук - http://zulu.mk/live/kanal-5 , всеки ден от 20 ч. бг време До коментар [#7] от "USSR":

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK