Църквата: Рускините да не ходят "изрисувани като клоуни"

Църквата: Рускините да не ходят "изрисувани като клоуни"

© ShutterstockЗащитници на правата на жените реагираха гневно на съветите на православната църква "нежният пол" да се облича "по-скромно" и дамите да не ходят по улиците "изрисувани като клоуни".


Начинът, по който се обличат руснаците, изисква въвеждане на ред, защото "външният им вид не е само тяхна лична работа", смята протойерей Всеволод Чаплин, ръководител на синодалния Отдел по взаимоотношенията на Църквата с обществото.


"Как се държат жените на публични места, в института, на работното място - не е само тяхна "лична работа". Впрочем, това се отнася в не по-малка степен и за мъжете. Тип, облечен посред големия град с шорти и потник, обут с анцуг и чехли, също така не е достоен за уважение. Можем само да го съжаляваме - ако е скитник, например", отбелязва високопоставеният свещеник в писмо до патриарх Кирил, публикувано от агенция "Интерфакс".
"Условно облечена или изрисувана като клоун, една жена, която по този начин разчита да срещне мъж на улицата, в метрото или бара не само рискува да налети на пиян идиот, но и няма да си намери спътник в живота, имащ поне зачатъци на разум и себеуважение. Ще си намери може би трезвен идиот, но нима тя наистина желае точно това?", допълва Чаплин.


Според него ще настъпят времена, "когато от прилично място ще изкарват навън неприлично облечените особи или същия този тип в анцуг. Или пък уважаващите се хора ще избягват такива места. Мислите, че това е утопия? Не, скоро ще се наложи да привиквате".


Църквата: Рускините да не ходят "изрисувани като клоуни"

© Reuters


Агенция "Ройтерс" коментира, че думите му са били критикувани в руските медии, но и че те и без това звучат неадекватно в страна, където много жени се гордеят с настъпателното ухажване, разкопчани блузи и незаличима любов към високите токчета.


Подкрепяната от властите църква става все по-силна и доминиращата й роля предизвиква критики от правозащитници, според които това противоречи на руската светска конституция, посочва "Ройтерс".


"Кремъл даде на църквата картбланш да ръководи собствените му идеологически кампании. Катастрофалното е, че това включва война срещу правата на жените и тази идея за дрес-код е само черешката върху тортата", коментира известният феминист Мария Арбатова.


Но позицията на отец Всеволод бе подкрепена от лидера на Чечения Рамзан Кадиров, когото анализатори обвиняват във възстановяване на консервативни ислямски порядки, включително наказване на жените, които не са пребрадени.


"Не е лошо, че сега фирми, университети и училища въвеждат дрес-код. Добре би било да се измисли и общоруски дрес-код (за стриптийз баровете и публичните домове може и да не важи)", казва Чаплин в обръщението към руския патриарх Кирил.


Позицията на Чаплин получи сдържана подкрепа от председателя на Съвета на мюфтиите на Русия Равил Гайнутдин и от говорителя на главния равин на страната Андрей Глоцер. И двамата призоваха жените да са пример за благопристойно поведение и скромност, но смятат, че пътят към изработване на общоруски дрес код ще е покрит с изключително много въпроси.


Църквата: Рускините да не ходят "изрисувани като клоуни"

© Reuters


Миналия месец отец Всеволод раздразни общественото мнение с изявлението си за жените на кръгла маса за междуетническите отношения. "Ако носи къса пола, тя може да предизвика не само някой от Кавказ, но и руснак. Ако е и пияна, това провокира още повече. Ако при това и сама активно търси контакт, а след това се чуди, че този контакт завършва с изнасилване, тя сама си виновна", каза свещеникът.


Когато го обвиниха, че смесва проблема с насилието над жените с темата за външния им вид, той отвърна: "И през ум не ми е минавало. Няма оправдание за такива действия. Но виж проблемът остава. Не за мен, а по-скоро за онези, които бъркат улицата със стриптийз (или пък отново ще започнат да ги объркват като свърши зимата)".


"Това е пълна глупост. След това пък ще започнат да говорят, че ням анужда жената да си слага червило. В съветските времена ловяха жени заради това, че носели тесни панталони. После - заради широки панталони или разголени рамене. Няма нужда непрекъснато да се измислят ограничения. Поне веднъж да бяха измислили нещо, което освобождава хората, а не ги ограничава", коментира пред "Интерфакс" Людмила Алексеева, председател на Московската Хелзинкска група.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK