Същинският процес срещу Виктор Бут започва през септември

Същинският процес срещу Виктор Бут започва през септември

© ReutersСъщинският процес срещу Търговеца на смърт, Виктор Бут, ще започне на 12 септември, съобщават световните агенции. Вчера руснакът, за когото се твърди, че е снабдявал с оръжие почти всички конфликти в Африка, беше изправен пред нюйоркски съд за предварително изслушване на страните по делото срещу него. До началото на процеса Бут ще остане в ареста, тъй като му бе отказано пускане под гаранция.


Виктор Бут беше заловен в Тайланд през 2008 г. и през ноември миналата година бе екстрадиран в САЩ. Според Русия екстрадирането е незаконно и политически мотивирано. Защитата на Бут също настоява, че екстрадирането му в САЩ е незаконно и че действията му не попадат под юрисдикцията на федералните власти, тъй като той не е извършил никакви престъпления на територията на страната. Оспорват се и някои от доказателствата, за които защитата твърди, че са получени по незаконен начин.


Бут, който е на 43 години, е бивш офицер от съветските ВВС. За не го се твърди, че притежава самолети и кораби, които използва в търговията си с оръжие. В обвиненията срещу него се твърди, че е съдействал за разпалване на гражданските войни в Афганистан, Ангола, Демократична република Конго, Руанда, Сиера Леоне и Судан.
Бут отхвърля обвиненията на САЩ в трафик на оръжие, заговор за убийство на американски граждани и подпомагане на тероризма и твърди, че е закрил авиационния си бизнес през 2001 г. поради нерентабилност.


Според американски официални документи няколко от фирмите му са били регистрирани и в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK