Медведев обвини за атентата на "Домодедово" пропуските в сигурността (видео)

Минаващи оставят цветя на пода на летище "Домодедово" в памет на жертвите при вчерашния атентат

© Reuters

Минаващи оставят цветя на пода на летище "Домодедово" в памет на жертвите при вчерашния атентат
По официални данни на руските власти загиналите са 35, а ранените - 110. Сред загиналите има един българин, двама британци, украинска режисьорка, един гражданин от Таджикистан, от Германия, от Узбекистан и от Киргизстан. Списъкът със загиналите чужденци може да нарасне, защото има още девет тела, които не са идентифицирани. От бюрото за съдебна медицинска експертиза са уточнили пред агенция "Новости", че от някои от телата са останали само части.

Руският президент Дмитрий Медведев хвърли вината за терористичния акт в понеделник следобед на пропуските в сигурността на летище "Домодедово", в резултат на които атентаторът е имал възможност да внесе взривно устройство и да причини смъртта на 35 души.


Според "Ройтерс" бомбата е била с еквивалент на 7 кг тротил и е била пълна с метални парчета, за да има по-голяма поразителна сила.
Все още никой не е поел отговорност за атентата на най-натовареното руско летище, но атентатът носи почерка на терористите от Северен Кавказ.


"Очевидно терористичният акт е бил добре планиран предварително, за да причини смъртта на колкото се може повече хора", каза Медведев във вторник.


"Случилото се показва, че има очевидни нарушения в сигурността", допълни той.


Бунтовниците от Северен Кавказ заплашиха със зачестяване на нападенията в градове и по стопански обекти с наближаването на парламентарните избори през настоящата година и на президентските догодина.


Изборът на терористите да нападнат най-голямото руско летище с надеждата сред жертвите да има и чужденци показва, че те се стремят да всеят несигурност отвъд границите на Русия, коментира агенция "Ройтерс".


Синът и съпругата на една от жертвите по време на църковната служба днес сутринта

© Reuters

Синът и съпругата на една от жертвите по време на църковната служба днес сутринта


Кой е атентаторът?


Руските медии дават противоречива информация за самоличността на атентатора и това дали е бил един или са били двама.


"РИА Новости" цитира източник от службите за сигурност, според когото самоубийственият атентат е извършен от двама терористи, които са загинали при взрива. "Взривът е избухнал в момента, когато предполагаемата терористка отворила чанта. Терористката била съпровождана от мъж, който вървял до нея и чиято глава била откъсната при взрива", казал цитираният източник.


Според цитираните от агенцията експерти взривното устройство е било с мощност около 5 кг тротилов еквивалент и е съдържало поразяващи елементи - изрезки от стоманена тел. Източникът от службите за сигурност допуска взривното устройство да е избухнало спонтанно, но може и да е било детонирано от разстояние, макар че засега не са открити доказателства за това.


В службите за сигурност има информация за съучастник на двамата терористи, който ги чакал в кола на паркинга пред летището, твърди "РИА Новости". В момента се проверяват записите от видеокамерите в района и документацията на паркинга.


По думите му атентатът бил извършен по класическата схема, използвана от екстремистите от Северен Кавказ.


Намереното на място на взрива тяло принадлежи на мъж от арабски или кавказки произход, уточнява "РБК Дейли". Медията цитира изявления на очевидци, според които преди да взриви бомбата, мъжът на видима възраст 30-35 години е извикал: "Сега ще ви убия!"


"Комсомолская правда" цитира изказване на очевидец пред органите по сигурността, че е видял да се взривява багажа на жена, която е била облечена с черни дрехи. Вероятно тя е носела забрадка, която почти напълно е покривала лицето й и е приличала на хиджаб.


Медведев обвини за атентата на "Домодедово" пропуските в сигурността (видео)

© Reuters


Версиите


От намерената на мястото на взрива глава, която може би е на атентатора, разследващите предполагат, че взривното устройство не е бил миниран пояс, а минирана жилетка с множество джобове, пълни с експлозив., съобщава "РБК Дейли", като цитира свой източник. То обобщава основните версии, по които работят разследващите органи. Според друга версия бомбата вероятно се е намирала в багажа на един от пристигналите самолети. Не е изключено взривното устройство да е било заложено предварително и да е взривено дистанционно.


Източници на "Ехото на Москва" добавят, че се разглежда и версия, според която мъж и жена са се опитвали да оставят багаж с бомбата и да се измъкнат от залата за посрещачи. В момента, когато мъжът е отварял чантата, бомбата е избухнала. Взривът е откъснал главата на мъжа, която властите съобщиха, че са намерили по-късно в залата.


Журналистите изготвиха версия как терористът (засега преобладава мнението, че е бил един) е проникнал на летището.


Според "Московский комсомолец" това не е било никак трудно. Предполага се, че той е дошъл с автомобил, който е паркирал на платен паркинг. Оттам всеки може да стигне до залата за посрещачи на международни полети. На входа й има рамка с метален детектор и двама милиционери, но устройството почти никога не работи.


След като е влезнал, терористът се е изкачил по стълбите или по ескалатора на втория етаж, завил е наляво и е стигнал до залата за посрещачи. Тя е отделена от терминала, но и там на практика няма никаква охрана, така че терористът е могъл да стигне до целта си съвсем безпрепятствено.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK