Списание преброи колко пъти Путин е нарушил закона

Най-често документираните закононарушения на Путин са когата е зад воланаРуското списание Esquire направи списък с всички известни случаи, в които Владимир Путин е нарушил закона. За целта изданието е използвало официални снимки, статии в различни издания, телевизионни репортажи и т.н.


Най-често Путин е нарушавал Законът за движение по пътищата. Първата документирана подобна издънка на руския президент е на 9 октомври 2010 година, когато сам седнал зад волана на "Мерцедес", за да разходи из Москва своя гост Никола Саркози. От публикувани в пресата снимки се вижда, че двамата не са поставили предпазните си колани, а въпреки сумрачното време президентският автомобил не е със запалени фарове. От руското списание уточняват, че за тези нарушения глобата е общо 200 рубли.


Почти същите нарушения Путин направил и на 5 февруари 2008 година. Тогава президентът и премиерът на Руската федерацията Виктор Зубков лично инспектират строителството на околовръстен път край Сочи.
Зад волана на мерцедеса пак е Путин, като отново и той, и пътника до него, не ползват колани. На всичкото отгоре колата преминава през тунел, без фарове. В този момент глобата за въпросните провинения е 600 рубли.


Вече като премиер през юли миналата година Владимир Путин нарушил Закона за движение по пътищата и в Украйна. При посещение на мотосъбор в Севастопол той карал триколка "Харлей Дейвидсън", без да сложи каска. Глобата за това нарушние е равностойността на между 180 и 326 рубли.


Esquire посочва и случай, при който джипът, в който пътувал Путин, блъска и убива на място петгодишно момче. Това става през 1997 година, когато бъдещият президент и премиер е началник на главното контролно управление в президенството. Шофьорът на колата е осъден, но пуснат по силата на амнистия.


Неморалната постъпка
За следващото прегрешение на Путин доказателството е в неговата книта "От първо лице". В нея бъдещият президент посочва, че докато работил в Германия (1985-1990 г), с колеги отишли в стриптийз бар в Хамбург.


Там станали свидетели на секс на живо. Esquire посочва, че с тази си постъпка членът на комунистическата партия Владимир Путин е нарушил точка седма от моралния кодекс на КПСС.


Нарушения по въздух и море
Освен нарушения на закона на сушата Путин има и регистрирани провинения в морето и във въздуха. Като младеж през 1970 година той пътувал нелегално от курорта Гаграх в Абхазия до Одеса в спасителната лодка на кораб.


През август миналата година пък управлявал самолет, гасящ горски пожари в Рязянска област, без да има нужното за това удостоверение. За тази негова постъпка юриста Алексей Навальный се опитал да го даде на съд, но не стигнал доникъде, уточнява руското списание.


Esquire припомня още един случай, при който е бил направен опит Путин да бъде подведен под наказателна отговорност. Инициатор бил лидерът на руските комунисти Генадий Зюганов, който обвинил президента в незаконна предизборна агитация. Централната избирателна комисия обаче така и не обърнала внимание на случая.


Недосегаемият
Руското списание уточнява, че така или иначе Владимир Путин не може да бъде закачан за нищо, което е направил, докато е бил президент (26 март 2000 - 7 май 200в г.). Това става по силата на закон от 2001 година.


Той предвижда след сдаването на поста бившият президент на Русия и членовете на неговото семейство да не могат да бъдат подвеждани под административна и наказателна отговорност за престъпления, извършени в периода, докато е заемал поста. Изключение е възможно само за много тежките престъпления.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK