След Меркел и британският премиер призна провала на мултикултурализма

Дейвид Камерън

© Reuters

Дейвид КамерънПремиерът на Великобритания Дейвид Камерън определи сегрегацията и сепаратизма като ключови проблеми, които стоят зад заплахата от ислямски екстремизъм, съобщи EurActiv. Камерън призова за "обща национална идентичност", която да замени "държавната доктрина за мултикултурализма".Според министър-председателя западните страни по-скоро трябва да се противопоставят на екстремизма, а не да поддържат политика на толерантност. Той направи това изказване миналата събота в Мюнхен по време на конференция по въпросите на сигурността.

През октомври 2010 г. германският канцлер Ангела Меркел заяви, че опитите да се изгради мултикултурно общество в Германия "са се провалили напълно".

По думите му концепцията за мултикултурализма е насърчила сегрегацията и не е позволила достигането на такава "визия за обществото", към която хората искат да принадлежат.


Камерън направи и разграничение между исляма като религия и ислямския екстремизъм в качеството му на политическа идеология.


Според британския премиер с тази доктрина различните култури са били окуражени да живеят отделни животи, отделени едни от други и от останалото население. Той допълни, че дори общности, които действат в противоречие с британските ценности, са били толерирани.


Камерън разкритикува и традицията на "пасивна толерантност", залегнала в британското общество, според която никой не обръща внимание на имигрантите, докато не нарушат закона.


Той даде за пример практиката на принудителни бракове, разпространена в някои общности. Според премиера британското общество не е реагирало адекватно на този "ужас".


Дейвид Камерън призна също, че терористичните заплахи остават най-голямата заплаха за страната. Той уточни, че една част от актовете са организирани от граждани на страната.Камерън обяви, че в Обединеното кралство започва работа нова Национална гражданска служба. Тя ще предлага двумесечна програма, която да учи младежите от различни социални среди да се интегрират в обществото.

За да сложи край на "либералните" практики от миналото, министър-председателят подчерта, че Великобритания трябва да се увери, че имигрантите говорят езика на своята нова страна. Те трябва да са възпитани съгласно споделена култура и ценности, допълни Камерън.


Хората трябва да се чувстват свободни да кажат: "Да, аз съм мюсюлманин, индус, християнин, но също и лондончанин или берлинчанин", заяви премиерът. Именно в тази идентичност, в това чувство на принадлежност към нашите страни се крие ключът към истинското сближаване, смята Камерън.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK