Рим "открадна" Канале гранде от Венеция

Дългият близо 4 км Канале гранде е емблема на Венеция.

© Reuters

Дългият близо 4 км Канале гранде е емблема на Венеция.Избори 2022

Понеделник посрещна венецианците с неприятна изненада - Канале гранде, големият канал и символ на лагуната, вече не е техен.


Няколко водещи издания в Италия представиха новината със заглавия "Отмъкнаха Канале гранде!".


В действителност става дума за анулиране на декрет от 1904 г. на крал Виктор Емануел ІІІ и връщане на собствеността над канала на централното правителство в Рим.
Промяната е резултат от работата на Роберто Калдероли, министър със задача да опрости сложните регулации и да изчисти остарели закони от времената, когато страната бе монархия.


"Да, това е проблем, с който трябва да се справим, но нека не изпадаме в истерия", коментира кметът Джорджо Орсони пред местните вестници "Кориере дел Венето" и "Гацетино ди Венеция". "Ще потърсим решение, включително от гледна точка на това, че трябва да се мисли и за истинските проблеми на лагуната. Убеден съм, че в крайна сметка всичко ще остане в ръцете на общината", каза кметът.


"Ройтерс" обръща внимание на парадокса, че министър Калдероли е ключов член на Северната лига - партия, която от години води битка за повече федерализъм в Италия и настоява под лозунга Roma Ladrona" (Рим, големият крадец) централното правителство да върне на местните власти повече права.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK