Болници в САЩ спират да назначават пушачи

Болници в САЩ спират да назначават пушачи

© ReutersПушачите в САЩ са изправени пред нов риск заради навика си - да останат без работа.


Все повече болници и медицински заведения в много щати въвеждат строга политика, съгласно която може да се откаже назначение на кандидат за работа, който пуши. Обяснението е, че така се прави опит за повишаване на производителността, намаляване на разходите за неговото здраве и стимулиране на здравословния начин на живот, разказва "Ню Йорк таймс".


Според федерални данни около 20% от американците пушат, а годишните разходи - здравни и от намалена производителност - за пушач са средно с около 3400 долара повече от тези за непушач.
"Смятаме, че е нечестно спрямо служителите, живеещи здравословно, да субсидират онези, които не го правят. Защото в крайна сметка се получава точно това", коментира Стивън Бйелич, директор на медицинския център "Сейнт Франсис" в Кейп Жирардьо.


Промяната отразява разочарованието, че забраната да се пуши на работното място, програмите за отказване и поскъпването на здравното застраховане на пушачи не успяват да ги накарат да спрат с навика си.


На практика новите правила третират цигарите като незаконен наркотик. Съвсем открито в молби за работа вече пише, че тя е за непушачи, кандидатите трябва да дадат урина за тест за никотин, а новоназначени, хванати да пушат, може да изхвърчат веднага от работа.


Преминаването от работни места "свободни от дим" към такива "свободни от пушачи" предизвика разгорещен дебат, включително сред организациите, борещи се с тютюнопушенето. Коренът на проблема е дали не се създава прецедент, при който на работодателите се позволява да се намесват в личния живот на служителите си и да им забраняват нещо, което иначе е законно.


"Ако достатъчно много компании въведат подобна политика, за пушачите наистина ще стане сложно да си намерят работа и това ще има сериозни последици. Безработицата също е опасна за вашето здраве", коментира д-р Майкъл Сийгъл от Boston University School of Public Health


Няма точни данни колко компании са приели подобни ограничения, но има достатъчно примери, че това се превръща в тенденция. Освен това в няколко щата съдът потвърди отказа на работодателя да наема пушач.


Така през отминалата година са започнали да постъпват болници във Флорида, Джорджия, Масачузетс, Мисури, Охайо, Пенсилвания, Тенеси и Тексас. Някои от тях го правят от 2007 г.


Зад промяната стои голяма битка между тютюневи и застрахователни гиганти. Организации като Националния институт за трудови права предупреждава, че тази политика може да плъзне към забрани за такива неща като пиене на алкохол, ядене в заведения за бързо хранене или рискови хобита, като каране на бързи мотори например.


"Няма нищо уникално в пушенето", казва Люис Малтби, президент на института. "Броят на нещата, които правим в личния си живот и са опасни за здравето ни, е безкраен. Ако не е пушенето, ще е бирата. ако не е бирата, ще са чийзбургерите. А какво да кажем за сексуалния ви живот?"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK