Киберпрестъпленията струват на Великобритания 27 млрд. лири годишно

Киберпрестъпленията струват на Великобритания 27 млрд. лири годишно

© ReutersКиберпрестъпленията струват на британската икономика около 27 млрд. паунда на година, сочи първата официална правителствена оценка по проблема. Изследването на Службата за кибер- и информационна сигурност твърди, че дигиталните престъпления са увеличаващ се, широко разпространен проблем, а опитите темата да се постави на дневен ред се сблъсква с липса на разбиране.


Бизнесът поема по-голямата тежест на щетите от киберпространството – 21 млрд. паунда, като секторите на фармацията, биотехнологиите, химичната индустрия и информационните технологии са най-тежко засегнати.


Правителството губи около 2.2 млрд. британски лири годишно, а цената, която пращат домакинствата, е около 3.1 млрд. паунда, твърди докладът, озаглавен "Цената на киберпрестъпленията".
Миналата година британската национална стратегия за сигурност постави кибератаките като една от основните заплахи за страната наред с тероризма, войната и природните бедствия.


В момента Лондон отделя около 650 млн. лири по програмата за национална киберсигурност. "Правителството скоро обяви намерението ни да работим в партньорство в частния сектор, за да увеличим киберсигурността", заяви министърът по сигурността Полин Невил-Джоунс. "Това е едновременно приоритет за националната сигурност и за частния сектор", казва тя.


Според доклада голяма част от онлайн престъпленията не могат да бъдат засечени. Изследването твърди, че кибератаките са много доходоносни, човек лесно може да навлезе в такива кръгове, а сравнителната анонимност, осигурена от специалните технологии, намалява риска престъпниците да бъдат заловени.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK