Режимът на Кадафи – 41 години насилие, кръвопролития и злоупотреби

Режимът на Кадафи – 41 години насилие, кръвопролития и злоупотреби

© ReutersАгенция "Ройтерс" подготви хронология на част от известните примери за злоупотреби, мъчения и убийства след идването на власт на полковник Муамар Кадафи на 1 септември 1969 г. Ръководството на страната продължава да отрича повечето от тях. Единствено един от синовете на Кадафи, Сайф ал Ислам, призна, че правителството е отговорно за някои нарушения на човешките права в миналото.


70-те години
Арести и предавани на живо екзекуции


Правозащитни организации и противници на Кадафи твърдят, че през 70-те години на миналия век полицията и силите за сигурност са арестували стотици либийци, които са се противопоставяли или властите са се страхували, че могат да се противопоставят на управлението.
Редовно са били потушавани митинги на студенти. Политическите противници са били арестувани, хвърляни в затвора или просто са изчезвали.През 1976 г. Кадафи нареди да бъдат екзекутирани 22 офицери

Полицията и силите за сигурност са преследвали учени, адвокати, студенти, журналисти, троцкисти, комунисти, членове на "Мюсюлманско братство" и други смятани за "врагове на революцията", твърди "Хюман райтс уоч". Кадафи заплашваше с репресии всеки опит за политическа организация.


"Във всеки един момент мога да ги изправя пред народния съд... и народният съд ще издаде смъртна присъда въз основа на този закон, защото екзекуция е съдбата на всеки, дръзнал да формира политическа партия", каза Кадафи в реч на 9 ноември 1974 г.


Последвали са многобройни обесвания и осакатявания на политически противници, които са били предавани по телевизията.


През 1976 г. Кадафи нареди да бъдат екзекутирани 22 офицери, участвали в опит за преврат през предходната година. Освен това са били екзекутирани няколко цивилни, писа активистът по човешките права Мохамед Елджахми.


80-те години
Масови задържания и отвличания


През 1980 г. властите въведоха т.нар. извънсъдебни екзекуции на политически опоненти в чужбина. Според статия от 2009 г. в списание "Форбс" на Мохамед Елджахми тогавашният заместник на Кадафи е издал публично оправдание през 1980 г. за убийството на дисиденти в чужбина.


"Мнозина, които са пътували в чужбина за взели със себе си блага, принадлежащи на либийския народ... Сега те предоставят незаконните си облаги на разположение на опозицията, ръководена от (тогавашния египетски лидер Ануар) Садат, световния империализъм и Израел", казал заместникът на Кадафи пред италиански медии.Хиляди бяха арестувани след опит за преврат през май 1984 г., който очевидно е бил подготвен от изгнаници с подкрепа вътре Либия. Броят на екзекутираните не е известен до ден днешен.

Хиляди бяха арестувани след опит за преврат през май 1984 г., който очевидно е бил подготвен от изгнаници с подкрепа вътре Либия. Броят на екзекутираните не е известен до ден днешен.


През 1988 г. имаше период, в който бяха обявени важни реформи в областта на спазването на човешките права. При мащабна амнистия властите освободиха стотици политически затворници.


Но през 1989 г. последваха нови репресии. По данни на "Амнести интернешънъл", чиито представители са били посетили страната през 1988 г., правителството е извършвало многобройни самоволни арести и задържания на хора, мнозина са "изчезвали", били са измъчвани или наказвани със смърт.


Една от основните причини за тези репресии е било завръщането в Либия на либийски граждани от Афганистан, където те са били заминали, за да се бият срещу съветските сили. Някои са се били завърнали в Либия с надеждата да свалят Кадафи и да установят ислямско управление.


90-те години
Масови убийства в затворите


През 1993 г. след провален опит за преврат с участието на висши военни офицери, Кадафи започна периодична чистка сред военните с цел да премахне възможностите си съперници и да ги смени със свои привърженици.


При може би най-кръвопролитния пример за вътрешните репресии над 1000 затворници са били застреляни от силите за сигурност на 28 и 29 юни 1996 г. в абусалимския затвор, твърди "Хюман райтс уоч".1168 затворници са били застреляни от силите за сигурност на 28 и 29 юни 1996 г. в затвора в Абу Салим

Броят на убитите бе потвърден от либийския секретар по правосъдието в изявление пред правозащитната организация през април 2009 г. и в съобщение за медиите на сина на фондацията на сина на Кадафи, Сайф ал Ислам, от 10 август 2009 г., в което броят на жертвите се определя на 1167.


В продължение на четири години либийските власти отричаха убийствата в Абу Салим. Първото публично признание бе направено през април 2004 г., когато Кадафи потвърди, че те наистина са се случили и че семействата на затворниците имат право да знаят какво се е случило. До ден днешен няма официална статистика на жертвите в затвора.


Началото на XXI век
На свобода след 31 години затвор


Правозащитните организации твърдят, че властите са предприели мерки за подобряване на положението, включително освобождаването на някои политически затворници и разрешаването на правозащитни организации от време на време да посещават Либия.Ахмад Зубаир ал Сануси е най-дългогодишният политически затворник в Либия - той е прекарал 31 години в затвора, повечето от които в строг тъмничен режим.

През 2001 г. близо 300 затворници, сред които и политически дейци, бяха освободени. Сред тях бе и най-дългогодишният политически затворник в Либия – Ахмад Зубаир ал Сануси, обвинен в опит за преврат през 1970 г. Той е излежал в либийски затвор 31 години, повечето от които в самостоятелна килия.


Над 700 затворници, обвинени във връзки с ислямистки бунтовнически групировки, бяха освободени през последните три години по инициатива на фондация "Кадафи"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1170 Весело

  Ако мислим за либийците, режима на Кадафи може би не е бил добър. Но ако мислим като европейци, т.е. егоистично режима му бе перфектен. Не позволи на народа си да тръгне да емигрира през Средиземно море към Европейския съюз, с което спести поне 5 милиона проблема на последния. Даваше петрол и газ на този който просто го уважи и му отиде на крака в шатрата. Изобщо полезен за ЕС режим.
  Сега ако се установи ислямска република в Либия (или в която и да е друга от развълнуваните арабски държави) ЕС ще бъде потърпевш и то жестоко. Така че т.н. "революции" на арабите май не са толкова изгодни за нас. Аз лично не им стискам палци!

 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Е, докато имаше далавера от Кадафито, всички му правеха Евалла! А сега изведнъж се сетиха, че бил престъпник.
  Сещам се за една карикатура от преди 35 годни. Американски космонавти на чужда планета наблюдава, как малки зелени човечета с охлювови рогца вместо ушички копат, а едно по-едро ги пази с нещо като автомат и бич. Единият космонавт казва на другия: "Чудесно местенце за малко инвестиции в американска валута."

 3. 3 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Весело

  Защо САЩ търпеш този диктатор 41 години , а не отиде да освободи либийският народ досега !!!???
  Защо Западната демокрация си затваряше очите и ушите досега , те сега ли разбраха че е имало РЕЖИМ в Либия !???

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#2] от "patsis":

  Да , как пък 41г., никой не се усети, че кадаифа е престъпник, изверг и убиец ??? Или знаехме, ама услужливо си траехме ?

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#3] от "USSR":

  Точно САЩ ни най-малко не са го търпяли - айде вземи прочети малко история преди да си бичиш лозунгите на едро. Вече започвам да подозирам, че всъщност си Щуцера - определено се забелязва идентичен стил на писане на пълни глупости и лъжи.

 6. 6 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#3] от "USSR":

  Режима на Кадафи бе активно подкрепян и крепен от социалистическите страни и основно от СССР, който го захранваше с оръжие.Ако завишеше от Америка досега този режим отдавна да е свален.

 7. 7 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Какво по-различно от дивия азиатски цоциализъм???

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 8. 8 Профил на cremers
  cremers
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дано Кадафи да удържи и да победи противниците си. Това "въстание" е инсценировка отвън, ней-вероятно американска. Ходжите насочват масите срещу режима, само че какво следва? Още вчера видяхме - Емират на Бенгази. Ако ислямистите надделеят и в Алжир, цяла Северна Африка, може да попадне под властта на ислямските фундаменталисти.

  В момента Кадафи, подръжниците му и либийската армия се бият сами срещу опонентите си и пропагндната машина на Запада. Въпреки това изхода от тази война е неясен.

 9. 9 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#3] от "USSR":

  А за Ирак така ли говореше преди време?

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 10. 10 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#3] от "USSR":

  абе малоумнкик ,кой търгува с либия и натрупа милиарди дълг,не са американците ,американците се опитаха да го бомбят ,но не успяха,ако бяха успели ти и хора като теб щяха да реват за кадафи ...

  нали искахте американците да не се месят ,ами ето получих те си го ,стоят настрани и играят като ЕС само декларации бичат ..

 11. 11 Профил на cremers
  cremers
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#10] от "capitalist":

  каква намеса бе? намесата вече е факт! според теб не е ли достатъчно да настройваш целия свят и да подкупваш посланици, ходжи, правителства. Америка добре си е премислила ходовете, само че нещо засега в Либия има малко разминаване с плановете им.

 12. 12 Профил на VellEll
  VellEll
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Кадафи има "топки" и му стиска за разлика от колегите си в Египет и Тубис и най вероятно ще оцелее.

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#1] от "Варненски":

  Може и да се установят ислямски режими в Арабистан? Но вероятно тарамбуките трябва да минат и през този тип управление за да поемат след това по пътя на истинската демократизация??

 14. 14 Профил на cremers
  cremers
  Рейтинг: 450 Неутрално

  значи за вас вече всички ходжи са добри, а кадафи е лош? това ли трябва да разбираме от коментарите по сайтовете?

 15. 15 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#6] от "Само Левски":

  20 години няма СССР и защо не освободиха Либия американците през тези двадесет години !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 16. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#3] от "USSR":

  Кадаифа беше галеник на Брежнев до края на неговото управление. След това и на Горби по инерция. Заради антиамериканската му политика. Но след 2 000 година се прекури - започна да слушка Америка......И Клаудия Шифър да беше - пак щеше да омръзне на либийците след 41 години!!! …

 17. 17 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#1] от "Варненски":

  Ти си гледай първо в твойта купичка; как може да се изсереш така под статията??? Не виждаш ли какво ти пишат хората, през какви страдания са минали, или не можеш да го осъзнаеш?
  Голямото добрутро, това си ти...

  Fail with honour then succeed by fraud
 18. 18 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#15] от "USSR":

  кой да освободят ,онези дето палят американски знамена и от къв зор за да ги плюе цял свят и да ги обвинява ,че ще откраднат петрола на либия,след като кадафи спря с подръжката на терористи и замрази програмите за ОМП го оставиха ..

 19. 19 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#5] от "Alien":

  Точно там е въпроса , щом не са го търпели , защо не са освободил либийският народ , както "освободиха " иракският народ (нефта), сега пък афганският народ "освобождават"(наркотки и мечтана военна база) , както албанският народ ( построиха най -голямата база в Европа на САЩ ) от Сърбия ............ , поне икономическа блокада да бяха направили на Либия както в Иран или в Куба !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 20. 20 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#19] от "USSR":

  поне икономическа блокада да бяха направили на Либия както в Иран или в Куба !?
  ================================
  престани да оспамваш форума с небивалици ,имаше ембарго ....

 21. 21 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#18] от "capitalist":

  Ей не мога да ви отговоря на всичките едновремено ,чакай си реда !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 22. 22 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#21] от "USSR":
  Ей не мога да ви отговоря на всичките едновремено ,чакай си реда !?
  ===========
  не ,просто се спри ...

 23. 23 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#22] от "capitalist":

  Един мой приятел беше в Либия преди година -две и разправяше , че даваха 2 часа по телевизията как Кадафи седи и гледа на морето и мисли за "благото на народа" , цели два часа телевизията показвала как седи и гледа вълните и "мисли за народа си "!!!

  А за това вярваш ли !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 24. 24 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#23] от "USSR":

  Къде изчезна това момче !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 25. 25 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1287 Разстроено

  А бе хора, що се вълнувате за чуждите боклуци, а за своите в двора нехаете? Пет пари не давам за сатрапите на Тунис, Либия или Египет, но кой управлява държавата, в която живея не ми е безразлично. Оказа се обаче, че тя се управлява повече от 20 години от Кариеристи, Мафиоти, Клатикури и Използвачи, без значение на потекло, цвят и образователен ценз. 20 години ние се люшкаме от трън на глог, а животът ни буксува и все повече затъва, поддавайки се на сладки внушения и брадати обещания за светло бъдеще. Докога?

 26. 26 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#20] от "capitalist":

  Мани го бе - все повече се превръща в нещо средно между маймуня и Щуцера. Пише си глупости на килограм с надеждата някой да му се върже. Като маймуната дето обяви, че коптите били предали Египет в услуга на Израел и заради това си заслужавали да ги убиват по улиците и да им взривяват църквите...

 27. 27 Профил на Raven
  Raven
  Рейтинг: 118 Весело

  До коментар [#25] от "Дедо Либен":

  Абе дядо , а ти прочете ли поне заглавието на статията? Айде съдържанието - сложно , ама поне заглавието виж. Защото тя е за чуждите боклуци , за българските има предостатъчно други статии. Защо не се изказваш там?

  По темата , по темата!
 28. 28 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1287 Любопитно

  До коментар [#27] от "Raven":

  Защо си хабите силите напразно, бе чоджум?
  Що не биете по нашите боклуци, ами сте тръгнали света да оправяте?

 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4533 Неутрално

  До коментар [#2] от "patsis":

  Точно така е....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30
  muncho
  Рейтинг: 542 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 31. 31 Профил на Raven
  Raven
  Рейтинг: 118 Любопитно

  До коментар [#30] от "muncho":

  Е ти сега какво искаш да ни убедиш? Че режима на Гедафи е добър?
  Защото всичко това , което си цитирал е добре. Кое му е лошото да преследваш "троцкисти, комунисти и членове на "Мюсюлманско братство"?

  По темата , по темата!
 32. 32
  muncho
  Рейтинг: 542 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 33. 33 Профил на Raven
  Raven
  Рейтинг: 118 Весело

  До коментар [#32] от "muncho":

  Не. Я пак обясни.

  По темата , по темата!
 34. 34
  muncho
  Рейтинг: 542 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 35. 35 Профил на Raven
  Raven
  Рейтинг: 118 Любопитно

  До коментар [#32] от "muncho":

  За тази морана изродщина имаш ли мнение?

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/02/22/1048285_iran_arestuva_sina_na_lider_ot_opozicionnoto_zeleno/

  По темата , по темата!
 36. 36 Профил на Raven
  Raven
  Рейтинг: 118 Неутрално

  До коментар [#34] от "muncho":

  Езика , езика! Такъв език знаеш ли на кого можеш да държиш?
  Позна. На баба ти , тя и без това не е човек по вашите закони.

  По темата , по темата!
 37. 37
  muncho
  Рейтинг: 542 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 38. 38
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2336 Весело

  До коментар [#37] от "muncho":Чакай бе, мунчо, много бързо забрави че според тебе коптите не били хора!
  Че то твойта стана : "Подръжте ми копелето, да ида да се присмея на копилана!"

 40. 40
  muncho
  Рейтинг: 542 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 41. 41 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 965 Любопитно

  [#37] - muncho

  Муне, да се разберем! Споменаваш женския пазар!
  Ти май-май!!!!
  Май си от охраняващите (и прибиращите парсата) на продавачките на контрабандни цигари, а???

  Да разлая троловете!!
 42. 42
  muncho
  Рейтинг: 542 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 43. 43 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  много червени свине, много нещо.
  гнусните триперливи морлоци от Позитано 20 пълзят и се гърчат при новините за човешкото нещастие в авторитарните режими в Северна Африка и Близкия Изток.

  а най-отвратителното е, че постоянно изопачават историческите факти, лъжат и приписват на Запада неща, които бяха инспирирани и подкрепяни от СССР и Източния блок...

  РЕФОРМИ !
 44. 44 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 542 Любопитно

  Дам, полезно е да се припомни кой подкрепяше дектаторските режими в Северна Африка:

  Египет - над 1 милиард $ годишно от сащ, за да помага на израел в потискането на палестинците, рендишън на "терористи" за да бъдат измъчвани там;

  Тунис, Мароко, Алжир - военна помощ и поддръжка за режимите им от сащ и европа и затваряне на очите за репресиите и нарушаването на човешките права, стига да се борят с "ислямистите" (които се появяват именно заради горните неща); рендишън на "терористи" за да бъдат измъчвани там;

  Либия - помощи и индулгенции от консерваторите и расистите в европа, за да им подарява петрола си и да не пуска бежанците от Африка да стигат до Европа, противно на всички хуманитарни закони;

  Йемен - некадърен сатрапски режим довел народа си до просешка тояга, но поддържан, спонсориран и обучаван от сащ заради операциите на цру срещу "алкайда" в района

  Бахрейн, СА, ОАЕ - средновековни сатрапски монархии, в които малцинства управляват напълно недемократично мнозинството, потискат жените, третират чуждите работници като роби, поддържани по всякакъв начин от сащ заради петрола и военните им бази там.

  Полезно е да си припомним наистина..

 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4533 Неутрално

  До коментар [#44] от "muncho":

  ++++ ot men!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK