Кадафи призова открито към гражданска война

В понеделник Кадафи за секунди се появи по телевизията за да покаже, че е в Триполи

© Reuters

В понеделник Кадафи за секунди се появи по телевизията за да покаже, че е в Триполи
"Още дори не съм дал заповед да се използват куршуми"

За пръв път от началото на размириците от миналия вторник Муамар Кадафи призова вчера поддръжниците си да излязат на улиците и да "смажат" демонстрантите, като с това постави де юре началото на гражданската война.


"Всеки либиец, който вдигне оръжие, се наказва със смърт", цитира по време на телевизионното обръщение, излъчено на живо от либийската телевизия и препредавано от Би Би Си, Кадафи. "Който шпионира за чужда държава, се наказва със смърт", продължи и той и допълни, че "още дори не съм дал заповед да се използват куршуми".
Като цитира свой източник, сателитната телевизия "Ал Арабия" бе разпространила предварително информация, че се очаква Кадафи да призове за радикални реформи в управлението на страната. Очакваше се той да предложи повече самоуправление за местната власт, особено в източната част на страната, включително независими бюджети за местните революционни комитети (органите на законодателната власт - бел. ред.).


В речта си обаче Кадафи отдели съвсем малко място за реформи и в продължение на повече от час възбудено изтъкна какъв герой е и призова привържениците си да излязат и да сформират народни съвети, които да управляват в 30 района (понастоящем страната е разделена на 22 административни района - бел. ред.), като ще "могат да разполагат с парите си". "Нека оставим Бенгази да се управлява сам. Нека оставим неговите жители да решават всичко", каза той и продължи да говори за решимостта си да воюва "като мъченик до последна капка кръв".


"Революция означава саможертва до края, до последния дъх от живота ми", каза Кадафи и подчерта, че иска да умре на либийска земя. Като повтори обвиненията си, че демонстрантите от последните дни са "младежи, на които са давани халюциногенни медикаменти", за да повторят събитията в Тунис, той подчерта, че няма други средства, освен да се сражава.


"Ако бях президент, щях да подам оставката си, но не съм. Аз имам пушката си, за да се бия за Либия", каза той и допълни: "Оставихме властта на народа от 1977 г. Аз нямам власт да решавам. Народът решава за всичко." След това Кадафи предупреди семействата да приберат синовете си от улиците, защото "ще умрат". Той заплаши, че силите му "ще прочистят къща по къща бунтовниците, докато те не се предадат".


Военният кореспондент на Би Би Си Франк Гарднър, който е взимал интервю от Кадафи, твърди, че интервюто е дадено в казармата "Баб ал Азизия" в Триполи, която е бомбардирана при въздушно нападение на САЩ през 1986 г.


В речта си Кадафи заяви още, че в град Дерна е установен ислямски емират от "Ал Кайда", и заплаши, че американците ще използват това като претекст, за да окупират Либия "по подобие на Ирак, Пакистан и Афганистан".


Първите информации за реакцията в Триполи бяха противоречиви. Според едни веднага са се чули изстрели по улиците и над града летят бойни хеликоптери, а според други е зловещо спокойно и опозицията се събира за голям митинг след полунощ."Още дори не съм дал заповед да се използват куршуми"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK