Ако пламне Саудитска Арабия, петролът ще стигне $200

При завръщането си от Мароко крал Абдула обеща социална програма на стойност $37 млрд. с надежда да уталожи социалното недоволство

© HO, Reuters

При завръщането си от Мароко крал Абдула обеща социална програма на стойност $37 млрд. с надежда да уталожи социалното недоволствоЩе плъзне ли пламъкът на революциите в арабския свят към Саудитска Арабия с призива във "Фейсбук", за саудитски Ден на гнева на 11 март? Този въпрос незабавно предизвика тревоги сред анализатори, че ако кралството пламне, цената на петрола може да стигне до нивата отпреди 20 години, когато Ирак нападна Кувейт, последва първата война в залива и подпалването на кувейтските петролни кладенци.


Кризата в Либия вече изстреля котировките към 120 долара за барел, при положение че Либия осигурява едва 2% от световния добив (и около 10% от вноса на петрол в ЕС). Последиците от евентуална революция в Саудитска Арабия – най-големият износител на петрол в света, ще са много по-големи и на практика могат да убият глобалното икономическо възстановяване, изпращайки котировките до 200 долара, предупредиха анализатори, цитирани от "Ройтерс".


С цел да намали напрежението още в зародиш саудитският крал Абдула обяви в сряда социална програма на стойност 37 млрд. долара. Тя ще вдигане с 15% заплатите на бюджетните служители, ще облекчи закъсалите кредитополучатели, студенти и безработни. Но това може да подейства само като хапче аспирин за сегашните болки, докато страната се нуждае от сериозно лечение на проблемите си.
Тук са забранени протестите, партиите и профсъюзите, а държавата се управлява като абсолютна монархия чрез консенсус между кралската фамилия и консервативните мюсюлмански духовници, проповядващи подчинение на краля. Много саудитци виждат сигурността в една конституционна монархия, реформиране на правосъдната система, висшето образование и здравеопазването, а не в раздаването на пари. В страната практически няма представителни социологически проучвания и поради това е трудно да се проверят настроенията на обществото.


Мнозина обаче ще са доволни от обещаните помощи. Безработицата остава около 10-12%, въпреки че икономическият ръст и високите цени на петрола създадоха хиляди работни места. Според доклад на "Банк сауди франси" едва 10% от служителите в частния сектор са саудитци.


Държавата няма да се затрудни, защото има 440 млрд. долара резерви (предимно в американски правителствени облигации). Но това не може да продължава безкрайно - при население от (официално) 25.4 милиона души прогнозите са до 5 години то да се увеличи с 15.4 % и само чужденците вече ще наброяват 6.2 милиона.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK