Бели в САЩ се оплакват от расово потисничество

Участници в многохилядния митинг във Вашингтон миналото лято, организиран от консервативната десница.

© Associated Press

Участници в многохилядния митинг във Вашингтон миналото лято, организиран от консервативната десница.Те протестират във Вашингтон с искане да им се възстановят гражданските права.


Те се оплакват, че по време на избори им пречат да упражнят правото си на глас.


Те призовават в университетите и колежите да се въведат програми за възпитаване на "расова гордост".
Те изглежда са новото лице на расовото потисничество в САЩ и всичките са бели."


Така Си Ен Ен започва свой репортаж за нещо, което доскоро изглеждаше немислимо - тенденция бели американци да се превръщат от привилегирована група в новите жертви. Социологът Чарлз Галахър от Университета "Ла Сал" в Пенсилвания, споделя, че бил стъписан от резултатите, показващи, че белите започват да се смятат за малцинство.


"Налице е възприятие, че белите повече не контролират положението и не са мнозинство. Белите са новата малцинствена група", казва той.


Си Ен Ен допълва, че всъщност става дума за особена ситуация, в която белите американци се държат като расово потиснато мнозинство, възприемащо говоренето и тактиките за протести на малцинствените групи в страната.


Учени и наблюдатели изтъкват следните факти в подкрепа на тази теза:


- Неотдавна изследване на Public Religion Research Institute показа, че 44% от анкетираните смятат дискриминацията спрямо белите също толкова силна, колкото тази спрямо чернокожите или други малцинства. Това мислене отчетливо доминира сред републиканците (57%) и белите евангелисти (57%).


- Все повече колежи предлагат курсове за историята и положението на белите американци в отговор на това, което местен коментатор нарича "усещане за прогонено мнозинство".


- Група в щата Тексас неотдавна създаде Асоциация за равенство на бившето мнозинство, за да предлага скромни стипендии от по 500 долара на нуждаещи се бели младежи. Според президента на групата Колби Боенън белите нямат същите възможности за стипендии, с каквито разполагат малцинствата и жените. "Белите мъже определено вече не са мнозинство", казва той, но изтъква, че не са расисти и не приемат пари от расистки организации.


- Американската статистика прогнозира, че белите ще станат малцинство в САЩ към  2050г. и това засилва опасенията на тази група, че тя повече не диктува нормите.


"Да възстановим честта" бе мотото на митинга на водещия Глен Бек (на снимката), който той организира пред Мемориала на Линкълн във Вашингтон.

© Associated Press

"Да възстановим честта" бе мотото на митинга на водещия Глен Бек (на снимката), който той организира пред Мемориала на Линкълн във Вашингтон.


Известни с агресивните си коментари - и много популярни сред консервативните американци - водещи като Ръш Лимбоу и Глен Бек, директно говорят, че президентът Обама е расист, ненавиждащ белите, и че републиканците са "потиснато малцинство", нуждаещо се от "движение за граждански права", защото членовете на тази група са започнали доброволно "да сядат в дъното на автобуса" и "да се страхуват от кучетата и водните струи на пожарните".


Има и консервативни коментатори, които не приемат подобни тези и питат защо - ако се смятат за потиснато малцинство - бели американци са гласували за Барак Обама и да не би да са станали расисти след като са избрали първия чернокож президент на Америка, превърнал се в символ на това колко толерантна е станала страната.


Тим Уайз, автор на "Бели като мен", коментира, че сериозно отражение оказва кризата. За пръв път от 30-те години на ХХ век насам белите работници се сблъскват с толкова голяма икономическа несигурност, с каквато обаче цветнокожите живеят отдавна. Това удря по белите финансово и психологически, защото те изведнъж се нареждат на опашката за безработни "с онези хора - черните и кафевите".


Десницата изпълни пространството, което традиционно е било символ на протести за граждански права и срещу войната във Виетнам.

© Associated Press

Десницата изпълни пространството, което традиционно е било символ на протести за граждански права и срещу войната във Виетнам.


Някои бели американци се чувстват изключени не само от достъпа до висше образование (заради специалните стипендии за малцинства), но и от поп културата. Лицето на Америка се е променило толкова много, че огромна част от звездите и героите на нацията са цветнокожи. Вероятно затова расовото напрежение се усеща повече сред възрастните бели, родени и израсли в свят, където всички герои на нацията са били само бели.


"Самото определение за това какво означава да си американец преминава през дълбока промяна. Повече не можем да приемаме безусловно, че ние, белите, сме по презумпция описанието на това кой е американец", казва Тим Уайз.


Тук идва следващият въпрос: "А какво означава да си бял в Америка?"


На него се опитват да дадат отговор курсовете, изследващи ролята на белите в различни периоди от историята на страната. Мат Рей, който подготвя такива лекции, обяснява, че десетилетия наред белите американци са се възприемали изключително като индивидуалности, но не и като членове на расова гупа. Нещо повече - белите са се обиждали, когато ги критикуват, че гледат на света като представители на бялата раса.


Участниците успяха да привлекат да говори от трибуната и племенницата на Мартин Лутър Кинг. Това стана от почти същото място, където той бе произнесъл прочутата си реч "Имам една мечта". Присъствието на Алведа Кинг създаде усещане, че протестът е от ранга на движението за граждански права на чернокожите в Америка.

© Associated Press

Участниците успяха да привлекат да говори от трибуната и племенницата на Мартин Лутър Кинг. Това стана от почти същото място, където той бе произнесъл прочутата си реч "Имам една мечта". Присъствието на Алведа Кинг създаде усещане, че протестът е от ранга на движението за граждански права на чернокожите в Америка.


Рей обаче посочва, че тревогите на белите не са нещо ново - имало ги е и през ХІХ век по време на бунтовете на робите, и през последвалите десетилетия на сегрегация. "Белите никога не са се чувствали напълно сигурни в положението си на мнозинство. Казват, че е самотно да си на върха, но също така е и неприятно, защото живееш в постоянен страх да паднеш от там."


Питър Браймлоу изтъква, че днес положението е различно - расовото напрежение идва от това, че страната се ръководи от чернокож президент и то посред бързо променяща се демографска картина. Според него расовото разнообразие не носи сила на Америка. Той също описва, че за белите американци е необичайно да са в позиция да защитават правата си, защото поколения наред са обучавани, че явната защита на "белите интереси" е расизъм.


Джеймс Едуардс посочва, че никой не вижда нещо нередно в наличието на еврейски организации, защитаващи интересите на евреите или пък на такива, бранещи правата на чернокожите, но се нападат тези, които казват, че отдавна белите са компенсирали цветнокожите американци за годините на робството и продължаването на тази политика е вид "перверзен расизъм".


Все повече американци са изправени пред въпроса "Какво е да си бял в Америка?".

© Associated Press

Все повече американци са изправени пред въпроса "Какво е да си бял в Америка?".


Има още гледни точки към случващото се. Едни смятат, че става дума за религиозно, а не за политическо движение сред белите. Други - че това е реакция срещу левичарството и "непопулярната либерална експанзия" на администрацията на Обама. Трети - че се пропуква тезата, че мултикултурализмът и расовото разнообразие дават сила на обществото - напротив, толкова смесени общности са склонни да бъдат подозрителни към заобикалящите ги, да очакват най-лошото и да се самоизолират, да имат по-малко приятели, да правят по-малко неща заедно.


Все пак специалистите предупреждават да не се прибързва с мрачните сценарии за Америка.

Коментари (726)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на ugz411068663
  ugz411068663
  Рейтинг: 768 Неутрално

  сега в америка , скоро и в други държави.

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 3. 3 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Интересна статия. Предполагам, че различни хора даже, протестират за различно нещо. Едни - за социализъма, други - за афърматив екшън, трети - за имиграцията.

  Но е правилно тези дни, че трудно се намира бар, в който да се свири бяла музика

  .
 4. 4 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Така са се чувствали и немците през 1933...
  /следва продължение/

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Все пак има изход в тъмнината за белия мъж -- намазва се с вакса и обръща резбата -- и така авоматично получава бетонна подкрепа на "потиснатите малцинства" и може да си кюта.

  Yet another blue planet.
 7. 7
  АБПФК
  Рейтинг: 1484 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 8. 8 Профил на plamitus
  plamitus
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Вече започнаха да усещат неприятния гъдел от либералистичната си политика и няма как да се отметнат, щом се опитват да го налагат навън. Иска ми се следващият президент на САЩ да е ескимос, после индианец, латинос, китаец и после продължаваме с мелезите. На КуКлуксКлан ли ми намирисва или само така ми се струва. Фейсбук революцията, дали няма да се прехвърли и там чрез нови "Черни пантери", "Латино ягуари", "Китайски дракони", Халифчета и т.н. Като капак, Уркото иска да внесе в САЩ около милион братчеди, за да събират вторични суровини...... Наслука !

 9. 9 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#5] от "muncho":

  Не всички са наистина расисти. Много хора от малцинствата злоупотребяват с държавната политика. Например фабриките за бебета, за да вземат социални помощи, са не само в България

  .
 10. 10 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#5] от "muncho":

  Абе не знам.. когато кажеш на бялото бяло и на черното черно, това прави ли те расист?

  .
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#8] от "plamitus":

  Винаги ще има хора, на които не им се бачка, не им се учи, ама искат да карат хубава кола като на съседа и се изкарват онеправдани.

  .
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Така се получава обикновено с човек дето се оставя кокшките да му се качват на главата.

  Лично аз очаквам в скоро време нов прочит на втората световна война!

 15. 15 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#8] от "plamitus":

  Ти се шегуваш ама чалгажийницата фейсбук май наистина ражда политическа синергетика извън контрола на традиционните политически сили и удря най-силно там където е напомпено най-много лицемерие. Следващите жертви на джаджата може и да не са Русия и Китай и Иран ами ... аре да не се ангажирам чак толкова ...

  Май те първа ще осъзнаваме онова дето се опитват да ни внушат че е "сътворил" пъпчивия юнак Цукернбергър.

  Yet another blue planet.
 16. 16 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Нова дефиниция за геноцид
  Към чл. 2 от Конвенцията за геноцид на ООН:

  а) убиване на членове на групата;
  б) причиняване на сериозни телесни или душевни повреди на членовете на групата;
  в) умишлено налагане на групата условия за живот, целящи физическото й унищожаване изцяло или отчасти;
  г) мерки за предотвратяване ражданията на групата;
  д) насилствено предаване на деца от групата на друга група.

  трябва да се добави и

  е) относително намаляване броя на членовете на групата чрез по-висока раждаемост или входяща емиграция на други групи.


  Освен това трябва геноцидът да се раздели на два вида - хуманен и нехуманен. Ограничаването на раждаемостта да спада към хуманния геноцид и това да не се третира като сериозен проблем, за разлика от нехуманния геноцид.


  Настоящата дефиниция за геноцид е несправедлива и ощетява огромни групи хора. Ако реалните жертви на геноцид се опитат да се защитят, то точно те попадат под ударите на сегашната дефиниция като извършители на геноцид, а реалните извършители на геноцид - не!

 17. 17 Профил на kakawida
  kakawida
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Много правилно статията завършва с възможите ИСТИНСКИ причини да се организира този протест. Звучи ми като "смешен плач". Дали пък опозицията не е намерила начин за свалянето на властта!?
  Но пък от мой познат в САЩ съм чувал ужасии за тамошните университети - черните живеят в най-луксозните стаи, непрекъснато размахват правата си и подтискат останалите раси и всячески се облагодетелстват чрез разни фандации и прочие истерясали организации.
  Просто "хомо неро" малко пресоляват манджичката и сега махалото се движи вече обратно.

  :)
 18. 18 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#13] от "muncho":

  Има и такова нещо. Амбицията, и от друга страна, мързела, нямат цвят.

  .
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  Ехехееееее , кво стана бе дрОгаре ? До вчера като мантра повтаряхте , че у Америка бият негрите .......

  С Е Р И О З Е Н !

  Ако продължава роенето на мангалите у нас , и ние ще сме дискриминирано малцинство . Тъжно но факт .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 21. 21 Профил на conserva
  conserva
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Всичко на статията е грешно. Ето това е расизъм, да твърдиш, че цвета на кожата е от значение. Доста жалка е тази особа, която първо се определя по цвета на кожата, а после по други критерии.

  Преди много години, по времето на движението за граждански права на черните Артър Аш, запитан как се самоопределя, отговори: "Първо съм Артър Аш, след това съм американец, и чак на трето място съм черен.

  Това, което дава стратегическо предимство на Америка, е именно не-важността на това, каква ти е кожата, какво ти е фамилното име, от къде идваш (или твоите деди), а важността на това какви са ти талантите, какво можеш да правиш. Огромното мнозинство от американците се придържат към горното.

  Е, има и малки групи бели, черни, латино, и други некадърници, които намират убежище в расизма. Та статията е за техните страхове.

 22. 22 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Що си биете белите бе?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Turkuaz
  Turkuaz
  Рейтинг: 279 Весело

  ...а мне всьо равно...

  Tuna nehri akmam diyor...
 25. 25 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#1] от "Thermobee":

  Да има подобни настроения и сред Българите в районите традиционно управлявани от ДПС! Там се толарират хора от тяхното вероизповедание, техни фирми поемат обществените поръчки и т.н.т.

  Хитростта пречи на мисълта!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И в САЩ и в Европа има два вида хора-
  1.създатели на толерантност, хуманизъм, права и привилегии за малцинствата.
  2. консуматори на толерантност и привилегии.
  Създателите са белите хора, благодарение на християнството и етапа на еволюция, до който са достигнали .
  Консуматори са различни малцинства- на расова или религиозна основа.

  Проблемът е в това, че консуматорите на права и привилегии са харесали тази си роля- само да консумират, и не искат да се разделят с нея и да я преотстъпят на други. Те дори злоупотребяват с правата си в ущърб на тези, които са им ги дали!

  Проблем е и това дали малцинствата, станали вече мнозинства, ще са достигнали еволюционното ниво да станат създатели на толерантност, права и привилегии за малцинството, което е било мнозинство?

  За сега не виждам такова развитие на сегашните консуматори...

 28. 28 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Факт е, че вече от десетина години, Запада се превърна в рай за хората от т.нар. "малцинствено прогресивно" съсловие- помощи на корем, а за онази неголяма група, които могат да четат що годе сносно, всевъзможни стипендии и ускорено кариерно израстване. Докато редовия данъкоплатец е принуден да получава чисто някъде 35-40% от номиналното си брутно възнаграждение.
  Явно обаче мунчовците достигнаха пределно критична маса, така че вече няма пари за всички и масрафа е на път да свърши...
  Изобщо не се бъзиках в пост си #4, предвиждам сериозни стълкновения на етническа основа.

 29. 29 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1484 Разстроено

  До коментар [#20] от "ARRI":
  "Ако продължава роенето на мангалите у нас , и ние ще сме дискриминирано малцинство . Тъжно но факт . "

  Ами да се роят и българите, бе! Да, ама не би. Ето един репортаж на Иранската телевизия "Прес Ти Ви":

  Children of Bulgaria

  http://www.youtube.com/watch?v=nxR4czgZwYw

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 30. 30 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Гневно

  До коментар [#1] от "Thermobee":

  Кой да вземе мерки? Нали все избираме такива които не вземат мерки!? Политиката ни е да стимулираме развъждането на неграмотни, мързеливи, мръсни, крадливи и т.н. мунчовци...

 31. 31 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#19] от "muncho":

  "Но най-хубавото е, че расистите стават все по-малко"

  Расизъм се шири сред негрите, мюсюлманите, някои азиатци и той е не по-малко по-ужасяващ.

  Но затова все още не се говори достатъчно...от страх говорещите да не бъдат обвинени в расизъм.
  Парадокс!

 32. 32 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 171 Неутрално

  До коментар [#27] от "marsena":

  Добрите дни на Америка са минало

  Аз съм американец – не защото случайно съм роден в Америка, а по собствен избор. Аз гласувах и с краката си и станах американец, защото обичам тази страна и мисля, че е изключителна „- така започва статията си в Time журналистът Фарид Закария.

  Но сегашната ситуация е смущаваща: докато технологичният прогрес и конкуренцията в световен мащаб набират сила, американците не разбират какво огромно предизвикателство е хвърлено към Америка и да продължават да я смятат за световен лидер.

  Да, САЩ е най-голямата икономика в света, с най-голямата армия, с най-динамичните технологични компании и благоприятна атмосфера за бизнес.

  Но всички тези постижения на САЩ са свързани с политиката от 50-60-те години на миналия век: системата на магистралите, масивно финансиране на науката и технологиите, общественото образование, на които завиждат другите и приветлива имиграционна политика.

  Сегашните показатели обаче, предизвикват тревога за бъдещето: Американските ученици са на 17-то място в света в областта на естествените науки и на 25-то – по математика.

  По качество на инфраструктурата САЩ е далеч зад другите големи развити страни (23-то място в света), по продължителност на живота е едва на 27-то място, но е на 18-то по заболеваемост от диабет и на 1-во по затлъстяване. Само преди няколко десетилетия САЩ бяха на много по-високо място в тези списъци.

  „В някои области все още сме на първо място, но обикновено те не сa за похвали: най-много огнестрелно оръжие, най-висока престъпност сред богатите страни, и, разбира се, с най-големия държавен дълг в света“ – отбелязва авторът.

  Много от тези промени се дължат не на грешки на Америка, а на факта, че на нейното поле сега се конкурират други страни с твърдото намерение да я надминат. „Китай ще има нужда от среден доход не повече от една четвърт от американския, за да може нейната икономика да надмине обема на нашата“ – предупреждава авторът.

  Основното нещо е, че, по думите на историка от Харвард Найъл Фъргюсън, страните от азиатския континент „изтеглят СуперСофт“, който през последните 500 години е тайното оръжие на Запада. Този „СуперСофт“ е „конкуренция, съвременна наука, върховенство на закона и правото на частна собственост, съвременна медицина, консуматорско общество и работна етика“.

  Към тези достижения се добавя научно-техническата революция, която позволи значително увеличаване на производителността на труда и откриване на работно места почти във всяка точка в света.

  Но Америка не изглежда готова за драстична адаптация, която изисква ситуацията, смята авторът : „Промените, за които сега спорим, са като разместване на столовете по палубата на Титаник.

  „Усилията на Обама да запази и дори да увеличи финансирането на ключови програми, както изглежда, се провалят в Конгреса, който съзнателно показва своето влияние.

  Но намаляването на разходите за образование, наука, контрол на въздушния трафик, NASA, инфраструктурата и алтернативните източници на енергия няма да предоставят големи икономии, но в дългосрочен аспект ще увредят икономическия растеж „- пише авторът.

  Според анализатора, недалновидния подход към икономическите проблеми се обяснява с факта, че политиците от двете партии действат по лесния начин – атакуват програми, зад които не стои влиятелно лоби.
  Също така, нито републиканците, нито демократите дори не споменават за повишаване на данъците, въпреки че без тази стъпка, не е възможно да се постигне дългосрочна фискална стабилност. „

  Причината е в това, че американската демокрация “ работи много добре: американската политика стана свръхчувствителна към интересите на избирателите, а избирателите се интересуват само от запазване на миналото, вместо от инвестициите в бъдещето „- казва авторът. В този случай, именно програмите за деца и млади хора, първи се съкращават.

  По свое време, икономистът Манкур Олсън, размишлявайки защо след Втората световна Великобритания, която е победител, изпадна в стагнация, а Германия се засилва, прави следния извод: Великобритания самодоволно спи на лаврите си се фокусира върху разпределението на парите, вместо върху растежа, докато Германия реорганизира цялата си система в съвременен дух .
  Успехът на Америка и причинил атеросклероза, пише авторът. Америка е прекалено голяма за да се поддава на криза, светът продължава да и има доверие. „Но тайният раков тумор продължава да расте, изтощавайки системата“ – предупреждава авторът.

  Журналистът съветва Америка честно да анализира текущото си състояние и да разбере какво да може да научи от други страни. Американците не обичат такива приказки. „Те просто малко мислят за външния свят, знаят малко за него и наистина не искат да знаят“ – пише авторът.
  Американската икономика не е дори глобална – едва 10% от нейният обем идва от износа. Изходът е- интерес към международните стандарти и конкурентите.

  „Ако Олсън е прав, трябва да се поддържа гъвкавост. Това е – да могат да се създават и ликвидират фирми, да се наемат служители и да се уволняват.

  Но също така трябва и правителство, което може да насърчи нови технологии и изграждане на инфраструктура , да инвестира в бъдещето и да отмени неработещите програми. А днес всички държавни програми и помощи изглеждат вечни „- пише авторът.

  Авторът отбелязва: Дания, Швеция, Норвегия и Финландия показват, че богатите демокрации могат да бъдат гъвкави – в тези страни , отворената пазарна икономика е в съчетание с щедри социални програми и инвестиции в бъдещ растеж.

  „Разбира се, американските компании са много ефективни, но за американското правителство това не може да се каже“ – пише авторът. Според Закария, САЩ харчи големи суми пари за субсидиране на жилища, селското стопанство и здравеопазването, което често води до дисбаланси в икономиката, което не е в полза на дългосрочен растеж.

  За науката, технологиите, иновациите и инфраструктурата харчим твърде малко пари, въпреки че всички тези направления стимулират растежа и създаването на работни места.

  Трагедията е, че повечето републиканци осъзнават необходимостта от инвестиции в ключови области, а демократите – необходимостта от намаляване на социалните програми.

  „Но нашата политическа система страда от алергии към компромиса и прагматичните решения. Може би това нашето главно „сляпо петно“ – пише авторът. Според него Сенатът не е функционален, местните власти – „безумно скъпо топло одеяло“, политическата система не е в състояние да планира.

  „И ако някой спомене това, веднага е заклеймен, че не е патриот“ – отбелязва авторът.

  Между другото Бащите-основатели на САЩ са космополити и са извличали поуки от грешките си и са се опасявали от упадък.

  „През голяма част от историята ни ние богатеехме, като същевременно съхранявахме разума си. Вместо да лежим на лаврите си, защото се плашехме да затлъстеем и да станем мързеливи.

  Това беше основното ни предимство. В миналото страхът от упадък ни помогна да го предотвратим. Да се надяваме, че това ще се случи и сега „- казва авторът в заключение.

  http://www.time.com/time/printout/0,8816,2056610,00.html

 33. 33 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#15] от "uran":

  +++++++++++

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 34. 34 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Могъщата Римска Империя е затрита от варварите. Някои изследователи пишат, че новите варвари в САЩ са латиносите. Които прииждат и променят етническия облик на щатите. Наред с увеличаването на местното цветнокожо население. Това можело да доведе до обратна миграция на белите към Европа и залязване на най могъщата сега държава....

 35. 35 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#34] от "dobrich":

  И какво ще намерят завръщащите се в Европа?- същата картинка, че и по-лоша...

 36. 36 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#32] от "todorovivan37":
  ++++++

  "...американците не разбират какво огромно предизвикателство е хвърлено към Америка и да продължават да я смятат за световен лидер."

  Браво!

  Кажи го това на такива, като 'Реалиста'(и немуподобните еничарчета), дето са СЛЕПИ за тия неща!!!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  До коментар [#35] от "marsena":

  Да се надяваме, че Европа ще вземе мерки? Ангела Меркел заяви, че мултикултурния модел е провален....

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#29] от "Omnis Omnibus":

  АЗ ще имам 3 деца . Твърдо съм го решил.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 40. 40 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#34] от "dobrich":

  Бъркаш. "Могъщата Римска Империя" е затрита от собствената си леност. Когато се отказват от риска да налагат Пакс Романа, когато е необходимо, дори със сила.
  Докато асимилират варварите, просперират. Имат си всякакви императори, дори един Тракиеца.
  САЩ (в смисъл умните американци) познават много по-добре от теб историята на Рим и се стремят да не допускат същите грешки.

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 41. 41 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Досега мултикултуризмът се приветстваше, даваха се колосални средства за интеграция на различни етноси в белите общества, очакванията бяха големи и много светли. Процесът обаче взе да дава дефекти, напливът от имигранти продължава и вече застрашава структурата на белите общества и техния фундамент.

  Вече може да се каже, че мултикултурният модел не даде като резултат едно хармонично общество, а донесе много нови проблеми- белите общества отново са изправени пред въпроси, които бяха решили отдавна- за равенството на половете, за правата на жените, за мястото на религията в обществото...

  Как ще се решат те и решими ли са изобщо?

 42. 42 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 171 Неутрално

  До коментар [#36] от "Omnis Omnibus":

  И още нещо ,което си признават. В сектор информация са го закъсали отвсякъде. Т.е. всеки друг източник на инфо вече е по-актуален и достоверен от американския:

  Хилъри Клинтън признава: Ние губим информационната война

  Държавният секретар на САЩ предупреди своите съмишленици-глобалисти, че корпоративните медии в Америка са смазвани от информационните мрежи, разпространяващи истински новини. Хилъри Клинтън направи това завоалирано признание пред комисия, разглеждаща приоритетите на американската външна политика. Тя подчерта още, че държавата се нуждае от още пари, защото военно-индустриалният комплекс „губи информационната война“ срещу медии като Russia Today (Русия днес) и Ал Джазира.
  „Ние сме във информационна война и губим тази война“ – предупреди Клинтън в опитите си да намери повече пари за финансирането на пропаганда, която да заглуши чуждестранните медии и най-вече Russia Today – медията, която печели информационната война срещу глобалистите, като редовно дава трибуна на личности като Алекс Джоунс, Макс Кайзер, Уейн Мадсен, Пол Крейг Робъртс и Уебстър Тарпли. Един от показателните случаи, че властите се страхуват от Russia Today, беше, когато рекламни плакати на тази телевизия бяха забранени в американските летища.
  Клинтън отбелязва: „Руснаците направиха телевизия на английски. Гледала съм я в няколко държави и беше много поучителна.“ Става дума именно за Russia Today, която може да се гледа по целия свят и която покрива теми, които кастрираните американски медии дори не докосват – например истината за 11 септември 2001 г., срещите на Клуб Билдерберг, намесата на глобалистите в революционните движения на Близкия Изток и Северна Африка.

  Докато щатските медии продължават вманиачено да разглеждат всичко през призмата на двуполюсния модел – „левите“ и „десните“ движения – телевизии като Ал Джазира, китайската CCTV и Russia Today „печелят“ и набират все повече зрители, защото се концентрират върху съществените новини, казва още Клинтън. Първата дама е категорична:

  „Може да не сте съгласни (с мен за чуждите телевизии), но (като ги гледате) имате чувството, че получавате истински новини по всяко време, вместо милиони реклами, разни коментари от празнословни водещи и тем подобни неща. Нашите новини не са особено информативни.“

  И добавя:

  „Ал Джазира е лидерът, който буквално променя умовете и настроенията на хората. Харесвате я, мразите я – тази медия наистина е ефективна.“

  Клинтън признава още, че американската телевизия е силно изродена и създава негативни възприятия за САЩ у чуждестранните зрители:

  „Спомням си как веднъж един афганистански генерал ми каза, че доскоро е вярвал, че всички американски мъже се боричкат, а жените им се разхождат наоколо по бикини. Това е защото единствените ТВ предавания, които е гледал, са „Спасители на плажа“ и кеча на World Wide Wrestling.“

  „Нашите частни медии, особено тези с културна насоченост, често работят против идеалите, които изповядваме като американци“ – казва Клинтън, като така признава, че щатските телевизии до такава степен са пропаднали, че застрашават самото общество.

  Разбира се, Хилъри Клинтън е член на Съвета за чуждестранни връзки и един от изтъкнатите глобалисти. По тази причина едва ли наистина е толкова загрижена за изконните ценности на обществото. Очевидно е много по-притеснена заради факта, че американските корпоративни масмедии прогресивно губят доверието на публиката. Масмедиите редовно са осмивани и унижавани от сериозните малки медии, което пречи на военно-индустриалния комплекс да продава войни и да натрапва без опозиция официалните версии за събития, които се използват за ограничаване или премахване на гражданските права и свободите на хората.

  Това е и причината Клинтън да се бори срещу опитите на републиканците да намалят двойно бюджета на държавния департамент. И пак по тази причина Клинтън поощрява използването на социалните мрежи за разпространение на американската военно-индустриална пропаганда чрез публикации в Twitter на арабски и фарси (персийски, ирански). Също така, според новина на Computerworld „американските власти са поръчали от HBGary Federal разработката на софтуер, който ще позволи използването на фалшиви самоличности в социалните медии с цел манипулирането на общественото мнение по скандални или спорни теми, както и разпространението на пропаганда“.

  http://www.prisonplanet.com/hillary-clinton-we-are-losing-the-infowar.html

 43. 43 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#15] от "uran":

  "Ти се шегуваш ама чалгажийницата фейсбук май наистина ражда политическа синергетика извън контрола на традиционните политически сили"

  Интернет е само платформа; специално фейсбук доста калпава. Просто хората пораснаха и им писна някакви си елити да им казват какво да правят.

  На Вас да не би да ви е кеф разни тесногръди комсомолчета като мунчо да Ви казват кое как е?!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 44. 44 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#32] от "todorovivan37":

  ''Но Америка не изглежда готова за драстична адаптация, която изисква ситуацията, смята авторът : „Промените, за които сега спорим, са като разместване на столовете по палубата на Титаник. ''

  И този автор предрича потъването на Америка . Много е черноглед . Трябва да се гледа по-свежо на нещата , а не в черни нюанси . Да, проблеми има като навсякъде , но колкото и да им се иска на някои хора, Америка НЯМА да се затрие .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 45. 45 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#39] от "ARRI":

  Една птичка пролет НЕ прави- както са казали нашите деди!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 46. 46 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#40] от "dhk13":

  Умните американци правят като нас - стимулират разплождането на клиенти на техните социални служби!?

 47. 47 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#37] от "dobrich":

  Не само Меркел , и Саркози и Камерън говорят за това...ГОВОРЯТ, а трябват дела. Ето това е проблемът- нищо не се предприема, а сега покрай африканската криза нови пълчища имигранти ще нахлуят в ЕС.
  А прави ли ти впечатление, че тези имигранти са само мъже? Сякаш жените и децата могат да издържат на ония условия, но не и мъжете- парадокс, или такава им е тактиката...!

 48. 48 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#40] от "dhk13":

  "Докато асимилират варварите, просперират".... Кога в Римската Империя не са асимилирали варварите? Все още има потомци на романизованото население във всички бивши римски провинции...

 49. 49 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1149 Весело

  До коментар [#46] от "dobrich":

  И умните римляни (по време на възхода на републиката и империята) са правели същото! Припомни си колко злато пръска, например Цезар, за да нахрани бедния "електорат" и да си осигури изборната победа. И това не вреди на Рим през следнащите 3-4 века!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 50. 50 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#47] от "marsena":

  Тарамбуките и другата паплач идват в ЕС защото ги каним - социални помощи, трудови борси, детски надбавки....Защо не отиват в едноверните богати Емиратства или слабо заселената Саудитска Арабия??? Гледат на бедните арабески като на кучета...

 51. 51 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#45] от "Omnis Omnibus":

  Знам . Ама трябва да започнем промяната от себе си , и в себе си . А след това да изискваме от другите . Ако чакаме политиците все да ни оправят, ще чакаме дъъъългооооо и без резултат .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 52. 52 Профил на conserva
  conserva
  Рейтинг: 544 Неутрално

  до marsena (коментар #27). Един нюанс само. В тичането по пистата, която води към хуманизъм всеки индивид тича сам. Не тичат малцинства, или мнозинства. Някак си е много принизяващо и подтискащо да те възприемат като част от някакво цяло.

  Thomas Sowell и Kanye West принадлежат към едно "малцинство", ако се гледа цвета на кожата. Но единият е велик ум, а другият е отрепка. Д не говорим, че и двамата биха се обидили сериозно, ако някой ги постави в един кюп.

 53. 53 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Belite hora v USA 6te sa malcinstvo sled okolo 25 godini taka 4e.......da svikvat !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 54. 54 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1484 Весело

  До коментар [#42] от "todorovivan37":
  +++

  http://www.youtube.com/watch?v=L6sYB5d1Bu4&feature=channel_video_title  П.П. Между другото, тук СЪЩО така се води отчаяна война от пропагандистите, но Интернет(Троянския Кон) НАСТЪПВА!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 55. 55 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#49] от "dhk13":

  Изборна победа на Цезар в Римската Империя???? хехехехехехехе..........По скоро хляб и зрелища за да не се бунтува плебса...

 56. 56 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 171 Неутрално

  До коментар [#44] от "ARRI":

  Той е американец и щом си позволява да гледа нещата така ,значи те си са така или са тръгнали натам. Обаче не е забранил на никой българин да си слага розови очилца,когато му текат лигите по Америка позната му от холивудски екшъни от 80-те год, напр.

 57. 57 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Ако говорим сериозно, конкурентното предимство на Америка е точно това - имиграцията и разнообразието. Както знаем от биологията основа на Еволюцията е изменчивостта. О отбора, тоест конкуренцията. Това е и проблема на Европа - липсата на изменчивост, на конкуренция, затварянето, закостенялостта. Затова Европаима нужда също като Америка да насърчава имиграцията на възможно най-различни хора. Бизнесът го разбира много добре. Расистите разбира се страхуват, защото не са конкурентни.
  Така че Европа вместо да пречи на имигрантите трябва да ги насърчава, ако изка да догони Америка.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Римските императори от тракийски произход са 17, не 1. По темата - расисти са тея като мунчо - леви боклуци, които биха избили всичко живо на земята, което не е съгласно да е роб на циганската му малоумност. С мунчовския расизъм, известен още като комунизъм, е редно да се действа радикално - до корен и после изгаряне!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 60. 60 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  До коментар [#48] от "dobrich":

  По време на упадъка започват не да асимилират, а да наемат варварски армии да се бият вместо тях. Скоро тези армии отнемат инициативата от легионите и започват атаки срещу империята. Същата ситуация се повтаря и с Византия. Когато пада, Кастантинопол е защитаван от наемници, не от "асимилирани" ромеи...
  А един от най-голмите разцвети на Византийската империя е по-време на Василий ІІ Македонец (и Българоубиец)!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  До коментар [#55] от "dobrich":

  Е, по времето на Цезар как се става консул, освен чрез ИЗБОРИ?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 63. 63 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1484 Любопитно

  До коментар [#51] от "ARRI":
  "Ама трябва да започнем промяната от себе си , и в себе си ."

  В природата НЯМА такова нещо, като "от себе си , и в себе си"- всичко е ЕДНО!

  Чувал ли си за "Гея"?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 64. 64 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#60] от "dhk13":

  Византия е друга приказка......За да бъдеш някой в Римската империя трябвало да бъдеш римски гражданин!!! Задължително! Което си е вид асимилация и за неримляните по рождение.

 65. 65 Профил на conserva
  conserva
  Рейтинг: 544 Весело

  пак до марсена (коментар #47). Ооо, какво виждаме тука, непознаване на мъжката психика?

  Не знаете ли, госпожо, че мъжете са много по-лигави, неиздържливи на психически и физически натоварвания, податливи на съблазни и незаконни удоволствия?

  Такива са направени от майката природа; за продължаването на живота се грижат жените; мъжете имат кратка роля, и никаква отговорност, поради което се занимават с какви ли не глупости, войни, политика, изкуство, но най-вече самовлюбеност.

 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Весело

  "Известни с агресивните си коментари - и много популярни сред консервативните американци - водещи като Ръш Лимбоу и Глен Бек, директно говорят, че президентът Обама е расист, ненавиждащ белите, и че републиканците са "потиснато малцинство", нуждаещо се от "движение за граждански права", защото членовете на тази група са започнали доброволно "да сядат в дъното на автобуса" и "да се страхуват от кучетата и водните струи на пожарните."

  Пълни глупости, тези хора са луди!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#62] от "dhk13":

  Ами айде припомни си плебса дали е гласувал?

 68. 68 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1149 Весело

  До коментар [#59] от "hhhuuunnnn":

  Знам, но само Максимин е Тракиеца. Иначе съм съгласен с каментара ти!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 69. 69 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 171 Неутрално

  До коментар [#61] от "Дедо Либен":

  ПО-вероятно е да потискаш черната баба от дргата снимка.щото ще те обявят за расист спрямо мнозинството там.Белите каки може да дойде ред да ги поставят в територии като местните индианци....

 70. 70 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#65] от "conserva":

  Това е широка, дълбока и дълга тема...

  Но в конкретния случай мисля, че става въпрос за тактика.

 71. 71
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:34 на 05/03/2011 от неговия автор.

 72. 72 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1149 Весело

  До коментар [#67] от "dobrich":

  "Други магистрати в Републиката са преторите, едилите и квесторите. Първоначално магистратурите са можели да бъдат заемани само от патриции, но по-късно стават достъпни и за плебеите. Гласуващите събрания в Републиката включват центуриатно събрание (comitia centuriata), което е гласувало по въпроси, свързани с войната и мира, и е избирало мъже за най-важните постове, както и племенно събрание (comitia tributa), което е взимало решения за по-маловажните постове."
  Това казва по въпроса Уикипедия. По-сериозни източници няма да ти цитирам.

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 73. 73 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Ако се покачи расовто напрежение в САЩ и не се реши проблема, това непременно ще доведе до разпадането им на негърска независима част, латиноамериканска независима част, независима част на белите (която ще е най-голяма).
  ю
  Преди време се разпадна СССР, сега са наред САЩ.

 74. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Весело

  "Вероятно затова расовото напрежение се усеща повече сред възрастните бели, родени и израсли в свят, където всички герои на нацията са били само бели."

  Сигурно е това, но тези бели американци, трябва да свикнат с мисълта, че САЩ вече са мултиетническа държава! Такава е реалността днес в Америка и нещата в обратна посока трудно могат да се променят...!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 75 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  До коментар [#71] от "Отнесен":

  ++++Възможно е така да стане? Някои политилози правят такива прогнози...

 76. 76 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#63] от "Omnis Omnibus":

  Ако говориш за принципа на съществуване в природата, като за отдаване на ближния, подчинен на интересите на обществото и алтруизма, то принципа на съществуване на човека се явява явно деклариран егоизъм . Под егоизъм ние разбираме не отношението на хората един към друг, а активното нежелание на човека да се съедини с останалите хора в единно цяло. Именно това се нарича егоизъм . И обратно, алтруизъм означава, че човек вътре в себе си, от сърце, по собствено желание действа така, че да усеща другите като част от самия себе си. Именно това изисква от нас природата . Природата не търпи дисхармония и затова безпощадно наказва хората за неподчинение на нейните закони. Оттук и кризата в обществото, културата, морала. Тъй като в природата всичко е взаимно свързано и човек се явява част от общата система, тук следва да се търсят и причините на честите природни катаклизми и надигащата се екологична катастрофа.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 77. 77 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#72] от "dhk13":

  "Гласуващите събрания в Републиката включват центуриатно събрание (comitia centuriata), което е гласувало по въпроси, свързани с войната и мира, и е избирало мъже за най-важните постове, както и племенно събрание"...Искаш да кажеш че тези събрания ги е избирал плебса и неримските граждани?

 78. 78 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1484 Любопитно

  До коментар [#65] от "conserva":

  "Of Women"

  Артур Шопенхауер

  http://en.wikisource.org/wiki/Of_Women

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 79. 79 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Весело

  До коментар [#21] от "conserva":

  Браво +++ от мен!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 171 Неутрално

  До коментар [#73] от "Отнесен":

  Аз пък се чудих защо Уорлик набляга толкова на циганите у нас,а той ни мислел доброто- да се глобализираме и да си изберем за президент и мин.председател циганин я от Столипиново,я от Максуда/ във Варна/....

 82. 82 Профил на pitonchef
  pitonchef
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#42] от "todorovivan37":

  +++++ и от мен
  виж това клипче от протестите в Уисконсин и доверието на хпрата към ФОКС
  http://www.youtube.com/watch?v=MD_CjOSCyCU

  www.futbolnizalozi.com
 83. 83 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  До коментар [#27] от "marsena":

  "Създателите са белите хора, благодарение на християнството и етапа на еволюция, до който са достигнали."

  Стига бе, това са пълни глупости, стига с тези расистки фантазии! В Америка има милиони чернокожи, латиноамериканци, азиатци, които всеки ден честно бачкат за да си изкарат прехраната както повечето бели американци, такива са фактите....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 84. 84 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#80] от "muncho":

  Като всички имат равни права сиганти да ходят да бачкат!

 85. 85 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#36] от "Omnis Omnibus":

  Прекалените надежди на всеки американец, още ученик, че само захващането със собствен бизнес за да забогатее, прави техните ученици да са на 17-то място. получавам съдържанието на две списания в областта на микротехнологиите и нанотехнологиите. Ами 90% от публикуваните статии са писани от автори с китайски, корейски вкл. и виетнамски имена. Прогресът на Америка след 30-години на миналия век се дължи до голяма степен на емигрантите от Европа. След 1935-36 година Хитлер изгони евреите и те бяха добре дошли в Америка, защото колкото и да сме зависливи евреите са нация изключително упорита, на "ти" с науката. След Втората световна война стана същото с учените от Европа, а след 1989 г. в САЩ отидоха кадърни учени от Източна Европа. Най-големи успехи в областта на електрониката Америка постигна и с учени от Индия. Ето дъщерите -близначки на мой бивш колега, сега живеещ в Турция, завършиха докторантури в Корнуелския университет в САЩ и сега работят в лаборатории на Интел в Испания. Защо не дойдоха да работят у нас, а са родени в България. Ясно защо...

 86. 86 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1484 Разстроено

  До коментар [#76] от "ARRI":

  Много си в грешка. Разсъждаваш, като отпреди два века!

  http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w&feature=related

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 87. 87 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  До коментар [#85] от "mitaka41":

  Че това никой не го оспорва? САЩ са емигрантска държава.

 88. 88 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 660 Весело

  В статията се използва понятието "бели американци". Това си е чист расизъм. След като официално има "афроамериканец", трябва да има "евроамериканец", "арабоамериканец" и така нататък.

 89. 89 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#77] от "dobrich":

  "Искаш да кажеш че тези събрания ги е избирал плебса". ДА.
  Ето още веднаж "Първоначално магистратурите са можели да бъдат заемани само от патриции, но по-късно стават достъпни и за плебеите." Или патрициите са били толкова великодушни, че са гласували за плебеи!?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 90. 90 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1484 Любопитно

  До коментар [#81] от "todorovivan37":

  "...да се глобализираме и да си изберем за президент и мин.председател циганин я от Столипиново,я от Максуда/ във Варна/.... "

  Я от Драгалевци?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 91. 91 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 171 Неутрално

  До коментар [#82] от "pitonchef":

  Фокс нюз е възможно най-лъжливия американски канал. Само реднек с промит мозък може да му хване вяра.

 92. 92 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#89] от "dhk13":

  Не можеш ли да разбереш: В Римската Империя не е имало избори в съвременен смисъл, както ти твърдиш?

 93. 93 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#86] от "Omnis Omnibus":

  Ехеееее , ми ти си бил зациклил на цайтгейст ????? Така кажи и да тураме ТОЧКА на диалога .

  Лек , доходен и спорен ден .
  Поздрави

  ARRI

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 94. 94 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  До коментар [#31] от "marsena":

  Я разгледай този списък:

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_white_nationalist_organizations#United_States

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 95. 95 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 171 Неутрално

  До коментар [#90] от "Omnis Omnibus":

  ++++++++++++++++++++

  Само дето освен изтънелия му електорат досега, този циганин трябва да нарами тарелките с кебапчетата и касите с бира плюс стотачка на глава, та и кръвните му роднини по посочените места да се навият да го уважат с положителна бюлетина.
  Загега минава към нисшите категории от този етнос-копанарите.

 96. 96 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#93] от "ARRI":

  Е, ама ти ако искаш, да ти обясня с няколко изречения, всичко това, което си ПРОПУСНАЛ досега- нема КАК да стане!

  Лек!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 97. 97 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Весело

  До коментар [#80] от "muncho":

  "Иначе да, време е расистите да свикнат, че всички имат равни права"

  Абсолютно, слава Богу вече в почти всички държави по света расизма, ксенофобията, сегрегацията и дискриминацията на хората по етнически, расов и религиозен признак е абсолютно ЗАБРАНЕН! В САЩ включително, там дори мисля, че това е записано в тяхната конституция!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 98. 98 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Хахахаааа, мънички мишлета, изплашени до смърт, че вече не са най-великите и господ не от техния отбор

  Scaring white people for fun and profit:
  http://maddowblog.msnbc.msn.com/_news/2010/07/21/4725628-scaring-white-people-for-fun-and-profit

  gradinko.bg
 99. 99 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#93] от "ARRI":

  Ако имаш време, почни оттук:

  http://www.youtube.com/watch?v=l7AWnfFRc7g

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 100. 100 Профил на scorpion
  scorpion
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Явно на следващите президентски избори в САЩ трябва да се кандидатират Бари Милс и Тайлър Бингам.

  http://www.youtube.com/watch?v=SgJA6uCf_gg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK