Информационната революция на "Ал Джазира"

Каналът стана на 15 години, но еднакво е недолюбван и на Изток, и на Запад

След като събра аплодисменти за отразяването на събитията в Египет ...
Каналът планира да пусне балканска станция, базирана в Сърбия


137 млн. долара е стартовият капитал на телевизията

Журналист изхвърчава през отворената врата на централата на "Ал Джазира" в Доха със залепен на ухото си телефон. "Арестувани са снощи", крещи в слушалката. "Не можем да минем през продуцентите. Всички материали са конфискувани, а част от оборудването е унищожено."


В нюзрума, където кипи от енергия, атмосферата е оживена. Журналисти седят вторачени в мониторите си, които излъчват на живо от центъра на Кайро. Там стотици хиляди протестиращи са на крачка от това да изхвърлят още един дългогодишен владетел, а екипите на "Ал Джазира" са тормозени и арестувани многократно от полицията. Високо по ъглите са наредени касети с изписани арабски криволици по тях.
"Това е нашата история", казва журналист от английския канал на "Ал Джазира", който предпочита да остане анонимен, защото няма разрешение да говори с други медии. "Това е историята, която доказва на мърморковците по цял свят на какво сме способни. Бяхме първи, а всички други дойдоха след нас: Си Ен Ен, Кристиан Аманпур."


Последните няколко седмици влиянието на "Ал Джазира", катарският новинарски канал, който бе създаден преди 15 години от емира на държавата шейх Хамад бин Халифа ал Тани с идеята да излъчва независими новини, които регионалните държавни медии не показват, се засили значително.
Именно "Ал Джазира" първа улови мащаба на тунизийския бунт и неговото значение за региона. И зрителите по цял свят отговориха - глобалната посещаемост на медията стигна до небесата.


По време на първите два дена от египетските протести зрителите, гледали на живо през интернет, се увеличиха с 2500% до четири милиона, от които само в САЩ са 1.6 милиона, според Ал Ансти, управляващ директор на англоезичния канал на "Ал Джазира".


"Това наистина е повратен момент за нас, своеобразно признание за продукта, който предлагаме, и знак, че има действителна нужда от нашето съдържание и информация", казва пред "Ройтерс" Ансти.
Но дори и в моменти на триумф остават въпросителните. Въпреки че декларира независимостта си, мрежата неизбежно играе политическа роля.


Наистина ли е, както мнозина в региона я обвиняват, съпричастна към ислямистки партии като "Хамас" и "Хизбула"? Взела ли е на мушка едни режими, докато гледа по-меко на други? И каква роля, ако изобщо има някаква, играе нейният свръхбогат катарски създател във всичко това?


Вероятно изгоненият египетски президент Хосни Мубарак казва най-добре всичко това по време на посещение на централата на "Ал Джазира" в Катар преди седем години: "И всички тези неприятности от тази малка кутия?"


Правилният вид култура


Катарският канал стартира с начален бюджет от 137 млн. долара и очакванията до пет години да започне да генерира приходи. В началото мрежата разчита на талантливите журналисти от арабския канал на Би Би Си.


В регион, където авторитарните правителства обикновено с лекота се справят с историите, които не желаят да стават публични, "Ал Джазира" налага рязка промяна в културата.


"Те започнаха с правилния вид култура", казва Мохамед Заяни, професор в катарския университет "Джорджтаун" и автор на книга за "Ал Джазира". "По отношение на начина, по който се случват нещата, структурата е по-свободна, по-малко бюрократична и с по-малко регулации. Това беше добре, защото означаваше, че могат да правят нещата да се случват. Това е много важно в новинарския бизнес, където времето е от основно значение."


Заяни отбелязва, че "Ал Джазира" е съумяла да интегрира социалните медии в работата си. "Това е от изключително значение за телевизията. Социалните медии се превръщат в основен играч, който сега е умело комбиниран във взаимодействие с регионалните медии. Това е ново и променя коренно модела, който познавахме досега, като променя аудиторията - досега обикновени пасивни потребители", казва Заяни.


Гняв в Египет


"Ал Джазира" - остров на арабски, си спечели негодуванието на лидерите в арабския свят заедно с възхищението на мнозина обикновени араби почти от първите си предавания през 1996 г.
Първата арабска мрежа, която пусна в ефир израелски държавници, каналът е давал думата и на саудитски дисиденти, феминистки и ислямистки духовници.


В последните седмици от управлението на Мубарак телевизията продължаваше да предава на света какво се случва на площад "Тахрир" в Кайро, както и в останалата част на страната, въпреки че нейните журналисти бяха бити, арестувани и гонени от Египет.


Според висши дипломатически източници в Европа Мубарак се е оплаквал по телефона на западните лидери по време на протестите в страната от ролята на "Ал Джазира" и на Катар за подклаждане на безредиците и е твърдял, че емирът се стреми да съсредоточи вниманието върху Египет по повеля на Иран. Представителите от телевизията обаче отричат каквато и да било политическа намеса в редакционната политика и твърдят, че се ръководят единствено от принципите за добра журналистика.


Дипломатическа грама, изпратена през 2009 г. от американското посолство в Катар и публикувана от сайта WikiLeaks, хвърля яснота върху редакционната независимост на канала: "Ал Джазира", най-гледаният сателитен телевизионен канал в Близкия изток, е силно субсидиран от катарското правителство и се доказа като полезно оръжие за политическите си господари.


Той относително свободно и открито отразява събитията в Близкия изток, но се въздържа да критикува Катар и неговото управление. Способността на "Ал Джазира" да влияе върху общественото мнение в района е съществен източник на влияние за Катар, което той едва ли ще изпусне. Още повече че мрежата може да бъде използвана и за подобряване на отношения.


Поглед от Вашингтон


Вашингтон първоначално приветства канала като пример за избуяване на медийна свобода в арабския свят. След терористичните нападения над САЩ през септември 2001 г. тази позиция се промени. Администрацията на Буш обвини канала в пропаганда и дори във връзки с "Ал Кайда". Американските военни бомбардираха бюрата на "Ал Джазира" в Кабул и Багдад, където един журналист бе убит.


Тонът от Вашингтон значително се смекчи след смяната на администрацията в Белия дом.
Президентът Обама признава, че гледа "Ал Джазира" на английски. През миналата година държавният секретар Хилари Клинтън разгледа централата на телевизията в Доха, а посещението й бе определено от "Ал Джазира" като сърдечно.


Пазарни възможности


"Ал Джазира" не разкрива каква е финансовата й зависимост от емира на Катар, но Ансти казва: "Създадени сме, за да можем да предаваме събитията от всички точки на света."


Основателят на канала твърдеше, че целта му е телевизията да се издържа сама. До момента обаче приходите от реклами не са много. Британски анализатор казва, че макар и "Ал Джазира" да е най-популярният бранд в Близкия изток, неговият бизнес модел е затруднен от схващането, че всеки, който рекламира в него, рискува да навреди на бизнеса си в Саудитска Арабия.


Каналът се опитва да разшири излъчването си по американски кабелни канали и планира да завладее нови територии - съвсем скоро открива бюро в Южна Корея и ще пусне "Ал Джазира тюрк", както балканска станция, базирана в Сърбия.


"След като събраха аплодисменти за ролята си в Тунис и Египет, те ще бъдат посрещнати с по-голямо уважение в други държави", прогнозира британският експерт Дейвид Робъртс. "Лидерите вероятно вече осъзнаха, че не могат просто да изключат "Ал Джазира".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pol40
  pol40
  Рейтинг: 119 Весело

  За Бг на напвавят клон Ал РОМира.

 2. 2 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Любопитно

  "Той относително свободно и открито отразява събитията в Близкия изток, но се въздържа да критикува Катар и неговото управление."

  И те са манипулатори в някои случаи! Пресен пример е Либия.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 3. 3
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:55 на 07/03/2011 от неговия автор.

 4. 4 Профил на jako
  jako
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това го очаква Близкият изток и африканските държави:

  Близкият Изток и Африка ги чака балканизация

  http://avtorski.pogled.info/article/19318/Blizkiyat-Iztok-i-Afrika-gi-chaka-balkanizatsiya

 5. 5 Профил на Edge404
  Edge404
  Рейтинг: 432 Любопитно

  "катарския университет "Джорджтаун"? wtf?

 6. 6 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  в интерес на истината, като новинарска агенция ал джазира наистина прави интересни и доста смели репортажи, отдавна позабравени като приом от улегналите западни медии които препочитат политически тоукшоута и "звездни клюки"... интересно ще е наистина като вълната на арабското недоволство удари катарските шейхове дали ще успее да задържи обективната линия на протестиращите...

 7. 7 Профил на kblxk
  kblxk
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#6] от "lol":

  Прав си но в крайна сметка те са слуги на Султана на Катар. И не случайно никога няма да видиш лоша дума за него или Катар. До тук добре но можеш ли да им вярваш 100% ... може би само 97% ...или 83% ... Не се съмнявам че в Египет са отразявали събитията 100% вярно .. но те нямат кон в това състезание. А ако имаха? Да за арабите които никога не са виждали свободна телевизия са добре но на тях ли да вярвам или на СНН или ББС няма да се замисля много. Гледах СНН и Ал Джазира по време на Египетските събития - според мен СНН е стандарта

 8. 8 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "Omnis Omnibus":

  Да, само че разчупват монопола на CNN/BBC - просто са още една конкуренция, независимо, дали това се харесва на останалите или не. Ако в началото бяха куриоз, днес те са фактор, с който дори САЩ се съобразява - просто каналът генерира обществено мнение, където другите или нямат или имат слабо влияние. Нищо, че гледната им точка е различна. Даже си е предимство в свят на корпоративно-глобализиран новини.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 9. 9 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "kblxk":

  Разкажи ми за CNN. Много харесвам международните репортажи на тази телевизия, когато не касаят американската външна политика, защото са независими. А в другите случаи? Или ще ми кажеш, че 6-ти американски флот не е "кон"?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 10. 10 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#4] от "jako":

  Защо цитираш глупостите на българските "анализатори"? Всеки, който поне малко познава историята на Африка ще се хване на бас, че по-скоро ще се появи поредното марионетно правителство, което ще бъде свалено в рамките на следващите 5-10 години от военен преврат, освен ако страната не е богата на нефт и тогава ще се сдобие с постоянно присъствие на "умиротворителен" контингент и перманентна гражданска война? В колко балкански страни това се случи?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 11. 11 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "...и ще пусне "Ал Джазира тюрк", както балканска станция, базирана в Сърбия."

  що за глупост е това?
  тюрк в Сърбия?

  слава богу нас са ни подминали
  или просто това е другият край на клещите?

  РЕФОРМИ !
 12. 12 Профил на kblxk
  kblxk
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#9] от "epoc":

  6ти Американски флот е "кон" в състезанието на САЩ не и на Катар. Не можеш да четеш или си просто по-бавен? Ал Джазира е инструмент на султана на Катар на който му е през оная за Египет или СА. Чрез Ал Джазира той има много по-голямо влияние в арабския свят отколкото би имал - умна политика ... но умна политика на султана. Аз не се възхищавам на добри Царе и Султани аз се възхищавам на добри системи които дори и при лоши управници пак са добри. СНН не е финансирана от Обама нито от Буш нито от Клинтън или Райгън. Те са отговорни единствено пред акционерите си което колкото и да ти разрошва перушината, в нормалния свят се смята за по-добро от отговорността пред Султана.
  Иначе е естествено Ал Джазира да има по-добър достъп до лидери ... а и терористи в арабския свят отколкото СНН или ББС защото са местни. По-същия начин не ме учудва че хората в Европа и САЩ си гледат СНН и ББС и други що се отнася до Европа и САЩ.
  А за намека за 6ти Американски флот - кой го отразява по-добре Ал Джазира или СНН?

 13. 13 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#11] от "Rage Against":Не,не е глупост,уважаеми.Предването ще бъде на турски!?!?!?

 14. 14 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 754 Неутрално

  ето една интересна статия относно независимостта на медиите
  ---
  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=22782

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 15. 15 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#5] от "Edge404":

  Катар от няколко години кани американски университети да разкрият там филиали на особено силните си факултети. Джорджтаун явно има там такъв филиал. Знам, че такива филиали имат и Нюйорксия университет (не знам кой факултет), Нортуестърн (факултета по журналистика), Вирджиния Комънуелт (факултета за парамедици). Преподават американските професори от централите и тъй като са освободени от данъци за времето, когато преподават в Катар, желаещите не са малко.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 16. 16 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#8] от "epoc":
  Бяха добри в началото(като всяко едно НОВО нещо), сега са мааалко по- горе от СНН, но не са това, което БЯХА.

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/03/07/1055091_afrikanski_imigranti_silite_na_kadafi_ni_prinujdavat/?ref=id#comment-61

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 17. 17 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#4] от "jako":

  +++

  + нефт

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  Според мен "Ал Джазира" е много по обективен новинарски канал от CNN и FOX News например, моето мнение за тази TV като цяло е положително, а е хубаво да има по-голяма конкуренция сред световните информациони медии!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Изглежда Дневник няма желание да си плаща на преводач... Текстът е сякаш преведен на Гугъл транслейтър...

 20. 20 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 869 Весело

  Ха, "неутрални" - чисто антиамериканска телевизия - забравихте ли, че редовно иззлъчваха убийствата на заложници от алкайда? Имат и специиално предаване насочено срещу САЩ - "Империя", в което един арабур с глас на Фаринели ругае "демокрацията". Вероятно иска демокрация от типа на руската.

 21. 21 Профил на Алекс
  Алекс
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#7] от "kblxk":

  Между другото CNN е арабска собственост. И ако следиш ВНИМАТЕЛНО подхода им към отразяването на събитията от близкия изток като цяло, ще се убедиш, че на тях нямаш много по-голямо основание да вярваш.

  Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
 22. 22 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Go! Go! Al Jazira!!! Best news TV across the world!

  http://www.livestation.com/channels/3-al-jazeera-english-english

  Всеки може да ги гледа на този линк!

 23. 23 Профил на monique
  monique
  Рейтинг: 648 Весело

  Ал-джазира е най-влиятелната медия в арабския свят. Мотото й е "Мнението и другото мнение", целта е да се противостои на СиЕнЕн и нейното "Научи пръв". Тя е единствената медия, която предава наживо от Афганистан, както и изказвания на ръководители на ал-Каида. Присъствието й в медийното пространство е важно, от гледна точка на това, че до появата й Близкият изток е затворен в своето културно пространство и мнението им няма широк отзвук. Освен това е сериозен опонент на политическата власт в арабския свят. И е наистина доста независима. За да отнемат от влиянието й се създава дубайската ал-Арабия, която е спонсорирана от арабските правителства.

  Всички ние сме затворници, но едни килии имат прозороци, а други - не...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK