Либерални мускули срещу мултикултурализма

Все повече европейски лидери обявяват за провал сегашния модел за интеграция

Либерални мускули срещу мултикултурализма

© ДневникДокато вниманието на света е съсредоточено върху революциите в арабския свят, почти тихомълком в Европа се извършва една не по-малко значима трансформация, предричаща края на мултикултурализма - доктрината за толерантност към различните култури в едно общество, която е в основата на съвременните демократични държави.


По ирония провалът на тази доктрина бе обявен от лидерите на най-влиятелните европейски държави, които и най-силно утвърждаваха мултикултурализма - Германия, Великобритания и Франция, и то в период, когато крайнодесните партии в Европа трупат политически дивиденти от страховете от нарастващото мюсюлманско население на Стария континент, а милиони протестиращи в арабския свят гледат с надежда към западния свят.


Фактът, че мултикултурализмът в Германия е в агония, пролича в остър спор за езика по време на посещението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Германия в началото на миналата седмица. Той призова над 10 000 свои сънародници в Дюселдорф да научат първо турски език преди немския и да се противопоставят на асимилацията. "Трябва да се интегрирате, но аз съм против асимилацията... никой не бива да пренебрегва правата на малцинствата...
Децата ни трябва да знаят немски, но първо трябва да научат турски", каза Ердоган, с което предизвика остра реакция в Берлин. Министърът на външните работи Гидо Вестервеле отвърна, че турските деца, които израстват в Германия, трябва първо да научат езика на държавата, в която живеят. Според Вестервеле това е ключът към интеграцията на имигрантите, които в Германия вече са близо 7.5 милиона, а най-голямото малцинство е именно турското – около 3 милиона.


От 1 март в страната започна да се прилага четиригодишна програма за изучаване на немски език от децата на имигрантите. Близо 400 млн. евро ще бъдат похарчени за обучението предимно на тези до тригодишна възраст, в чиито домове се говори само родният език. Министърът заяви, че без да знаят немски, децата няма да могат да учат нормално в училище и ще имат по-лоши възможности за реализация.


Дебатът в Европа


Дебатът за интеграцията на имигрантите в Европа се изостри миналата година след излизането на книгата на бившия заместник-директор на централната банка на Германия Тило Зарацин "Германия се самоунищожава". С нея той разпали дебата за ролята, правата и задълженията на имигрантите в страната, доминирани от мюсюлманите. Според Зарацин политиката на мултикултурализма ерозира германската култура и прави държавата "по-глупава". След остри критики срещу изявленията му Зарацин подаде оставка, но дебатът не стихна.


През октомври канцлерът Ангела Меркел призна, че опитите за изграждане на мултикултурно общество в Германия са се провалили напълно. На международната конференция за сигурност в Мюнхен в началото на февруари т.г. британският премиер Дейвид Камерън също обяви за провал дългогодишната политика на страната в тази област и поиска по-голяма интеграция на мюсюлманите като средство за борба с екстремизма.


Камерън призова за "обща национална идентичност", която да замени "държавната доктрина на мултикултурализъм" и да попречи на хората да се обръщат към всякакви форми на екстремизъм. Той посочи, че Великобритания не се нуждае от пасивна толерантност, а от "либерализъм с мускули" и че липсата на национална идентичност кара мнозина млади мюсюлмани да приемат екстремистката идеология.


Няколко дни по-късно към позициите на Германия и Великобритания за мултикултурализма се присъедини и френският президент. "Отговорът ми е категорично да, това е провал", каза Никола Саркози в интервю за телевизия TF1.


"Разбира се, че трябва да уважаваме различията, но не искаме общество, където общностите не съжителстват заедно", заяви френският президент. "Ако идваш във Франция, приемаш да се потопиш в една общност, която е националната общност, а ако не искаш да приемеш това, не можеш да бъдеш добре дошъл във Франция", добави той.


Франция първа показа мускули


Проблемът за интеграцията на имигрантите се превърна в особено болезнен за Франция след масовите безредици, предизвикани от арабската общност през пролетта на 2005г., когато полицай уби арабски младеж. В страната живеят най-много мюсюлмани от цяла Европа – около 5 милиона.


В последните години властите следователно забраниха носенето на забрадки в държавните училища и на бурки на обществени места. Все още няма решение за храните в училище, както и за възможността мюсюлманите могат да се молят на улиците, ако джамиите са препълнени.


Въведените задължителни езикови курсове за всички имигранти и желаещи да се установят в страната са съсредоточени върху френските ценности, правата на жените и исторически обзор на Франция. В края им участниците трябва да се подпишат, че са запознати с тях и са съгласни да ги спазват, отбеляза "Уолстрийт джърнъл".


В началото на април управляващата партия Съюз за народно движение ще започне поредния дебат за малцинствата - за ролята на исляма и зачитането на светския характер на френското общество. И двата въпроса се очертават като ключови в кандидатпрезидентската кампания за изборите догодина. Ще се обсъждат финансирането и изграждането на джамии, петъчните служби и обучението на имамите, които ги водят.


"Не искам да се виждат богомолци по улиците или призиви за молитва. През 2011 г. трябва да постигнем принципно съгласие за мястото на религията", каза Саркози.


В края на миналата година лидерът на френските националисти Льо Пен предизвика скандал, сравнявайки картината на молещите се по улиците заради препълнените джамии мюсюлмани с нацистката окупация.


Африка ще "колонизира" Европа


Концепцията за мултикултурализма в Европа стана актуална с притока на милиони имигранти от Северна Африка и Близкия изток, които носят арабската и мюсюлманската култура и създават в сърцето на Западна Европа копия на родните си общности. В сегашни дебати често се чува, че ако през XIX век Европа е колонизирала Африка, то през XXI век Африка ще колонизира Европа.


Някои райони на Лондон вече наподобяват Багдад или Карачи. На улиците почти няма европейци и не се чува английска реч. Също както турците в Германия, така и имигрантите от Пакистан и Индия – най-голямото малцинство на Острова (около 1.2 милиона от 60-милионното население), са съсредоточени в определи райони на столицата или в провинциалните центрове, говорят на своя език, посещават свои кафенета и магазини. Дори уличните знаци са на съответния език. Децата на мнозина от тях не ходят в държавните училища, а в частни мюсюлмански.


Дискусията сред учените за ефекта от политиката на мултикултурализъм е в целия диапазон от безусловното одобрение до пълното отричане.


Френският политолог А. Турен смята, че е невъзможно Франция да върви по пътя на мултикултурализма, без да разруши своята система. Срещат се и още по-крайни изказвания – че нито една нация не се ражда мултикултурна. Руският професор Ирина Орлова, доктор на философските науки, отбелязва, че Канада е една от държавите с най-добре развита концепция за мултикултурализъм и въпреки това френски говорещ Квебек се стреми да се отдели от нея.


Медведев: Да се върнем към съветските ценности


Неочаквано с подкрепа в дискусията за мултикултурализма в Европа се включи руският президент Дмитрий Медведев. На регионално заседание в столицата на Башкортостан Уфа той разкритикува  политическия екстремизъм в Руската федерация в лицето на ислямистите и крайнодесните националисти и призова за връщане  към "съветските ценности на толерантност". Според него в епохата на  Съветския съюз е имало много лоши, но и много хубави неща и едно от тях е идеалът за приятелство между народите.


"В Европа стана модерно да се говори за провал на политиката на мултикултурализъм. Но ако приемем това, тогава цели култури може да бъдат унищожени, което е нещо опасно и европейските страни трябва да разберат това", предупреди Медведев. Според  преброяване от 2002 г. в Русия има 140 различни националности.Европа в плен на недоверието


По данни на "Галъп" от 2009 г. 80% от френските мюсюлмани са лоялни на Франция, но едва 56% от обществото смятат, че техните мюсюлмански съседи са верни на държавата, в която живеят. Почти същото е съотношението и във Великобритания – 77% от британските мюсюлмани се идентифицират много силно с Великобритания срещу едва половината от немюсюлманското население. Четиридесет на сто от германските мюсюлмани се идентифицират със страната, докато мнението им се споделя едва от 32% от широката германска общественост.

Ключови думи към статията:

Коментари (382)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 2. 2 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Много интересен дебат!

 3. 3 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  "в Европа се извършва една не по-малко значима трансформация, предричаща края на мултикултурализма - доктрината за толерантност към различните култури в едно общество, която е в основата на съвременните демократични държави. " - така е , така е

  Министърът на външните работи Гидо Вестервеле отвърна, че турските деца, които израстват в Германия, трябва първо да научат езика на държавата, в която живеят - Още една истина

  През октомври канцлерът Ангела Меркел призна, че опитите за изграждане на мултикултурно общество в Германия са се провалили напълно. На международната конференция за сигурност в Мюнхен в началото на февруари т.г. британският премиер Дейвид Камерън също обяви за провал дългогодишната политика на страната -

  15.02.1989 - 07.02.2018
 4. 4 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  Той посочи, че Великобритания не се нуждае от пасивна толерантност, а от "либерализъм с мускули" - мисля че тука ще получим нова думичка към християн-талибанския ислямофобски хомофобски псевдоконсерватизъм. А камерън ще бъде заклеймен до 10-то коляно

  15.02.1989 - 07.02.2018
 5. 5 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  В последните години властите следователно забраниха носенето на забрадки в държавните училища и на бурки на обществени места

  "Не искам да се виждат богомолци по улиците или призиви за молитва" каза Саркози

  15.02.1989 - 07.02.2018
 6. 6 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Весело

  Още миналата година казах , че пред вид провала на малоумната идея за "мултикултурализма" и възхода на ултра националистите в Европа , казионните партии ще изземат дискурса на националистите , за да не изостанат в борбата за гласове.
  Познах.
  Но май вече е малко късно пред вид предизборните изследвания във Франция , Словакия и други страни от ЕС. Само че в ЕК все още командват евро-подлеците на Барозу и на общоевропейско ниво промени няма да има скоро.

  Klaatu Barada Nikto!
 7. 7 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Заказная ху.ня. Провалилась демократия и социальная политика еврокассиков а не идея толерантности и сожительства. Когда пол страны на бенефитах седит, конечно надо заднюю включать-не изменять же традициям. А и оморфизировать массы так легче. But we have another point of view.

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 8. 8
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 9. 9 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ioann":


  Тук става дума за Европа , в която вие не се вписвате по никакъв начин , ако искаш да участваш в дискусия касаеща Европа избери си някой европейски език , на който да се изразяваш!

  Klaatu Barada Nikto!
 10. 10 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  Медведев: Да се върнем към съветските ценности


  Е , факт е ,че на всяко парти има по един идиот , дето ще иде да се изпикае в цветенцето. В нашия случай както обикновено това са руснаците

  15.02.1989 - 07.02.2018
 11. 11 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ок дорогая на английском можно, только вопрос к модераторам, латиница не катит. На румынском тоже, а и разбира се и на български. Только в чем тема я не врубаюсь, не воспитали подобающе или проблемы с воспитанием. И с каких пор Болгария Европа, а другие славяне не Европа.
  До коментар [#9] от "Karla":
  Но все херня ты от темы та не увиливай. Карла -Дрисларла.

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 12. 12 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Любопитно

  До коментар [#9] от "Karla":

  Разбираш ли му ? Какви ги пелтечи ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 13. 13 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Весело

  Според последни проучвания дъщерята на льо Пен има най-голяма електорална поддръжка преди президентските избори.
  Завоят на европейците към крайно десните беше предвидим отдавна, само политиците си затваряха очите...
  Чу ли, Кристалино, дето се каниш да нахлузиш и на нашия гръб разни арабели...?

  От тук, нататък нови и нови пирони ще се забиват в ковчега на мултикулурастията, наглата мюсюлманщина и мунчовщината.

 14. 14 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Ми не мога да разчитам тия азиатски езици навсякъде в Лондон. И разни негри ми говорят на негърски до Айфеловата кула. Аз да не съм полиглот по редки африкански наречия и хиндита? Една кака се забулила от глава до пети, пък взех, че й дръпнах покривалото! Лелееее - ужас, двама полицаи в Ситито трябваше да ми спасяват живота.

  Дудо ви обича!
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  Ioann
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 17. 17 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#11] от "Ioann":

  "И с каких пор Болгария Европа, а другие славяне не Европа."

  Всички славяни са в Европа, с изключение на ония с азиатски манталитет и възпитание, т.е. вие, украинците и белорусите! Ясно?

 18. 18 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#16] от "Ioann":

  ъ ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 19. 19 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#11] от "Ioann":

  Още един негър се появи. И тук дойдоха!

  Дудо ви обича!
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#17] от "marsena":

  А кто такие Вие... Проснись и пой перед сексом другое обещали не так ли?...

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 22. 22 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#20] от "Ioann":

  Предивид подписа ти явно знаеш български перфектно , но явно си решил да говориш на руски от комплекси. Ами да така е - руският е безполезен език. дори и в една България има повече обяви за работа с италиански , отколкото си руски. Шанс

  15.02.1989 - 07.02.2018
 23. 23 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#15] от "muncho":

  Ти разбираш ли африкански език, за да си купиш хляб от Париж? Ти си лош човек! Ти не си българин. Сигурно си от Мунчоландия.

  Дудо ви обича!
 24. 24 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "Karelson":

  Ну кто в Болгарии пусть думает. Мне по..ру... когда я в Болгарии я на Болгарском общаюсь и я люблю Болгарию.

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 25. 25
  muncho
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 26. 26 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#20] от "Ioann":

  Сладурче съм, ама като те прасна с шкембето, ще почнеш да говориш бързо български.

  Дудо ви обича!
 27. 27 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ioann":

  Съжалявам, не те разбирам, научи се да говориш европейски език.

 28. 28 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#26] от "dudo":

  Ну сразу "прасна" праскалка не выросла еще. Настроение такое сегодня.

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 29. 29 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#22] от "Karelson":

  Не си разбрал, подписът на тоя се отнася за руснаците...Прозрял е една истина с помощта на Славейков.

 30. 30 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "мултикултурализмът си е по-жив от всякога"

  Най вече мултикултурализмът между евреи и палестинци.
  Бомби гърмят и кораби се завземат заради спора , чия баклава е по хубава. А пък иранските ходжи , и те тулумбаджии - атомни.
  Да не говорим за либийския спор за добрия кадаиф.


 31. 31
  Ioann
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 32. 32 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#12] от "Karelson":

  Не. Мордорски текстове дори не се опитвам да чета.

  Klaatu Barada Nikto!
 33. 33 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#29] от "marsena":
  Не си разбрал, подписът на тоя се отнася за руснаците...Прозрял е една истина с помощта на Славейков. - Ну Славейков помнится Болгарскому народу посвещал данное стихотворение. И просьбу если позволите- научите определять масть по форуму... Че-то вы ребята уже...

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#15] от "muncho":

  То вашето е една култура...
  Медодобива от находища , които хората са заровили след предварителна обработка със средства за производство измислени пак от хора не е култура , а кражба. Но така става когато си подчовек - измислянето не ти върви само кражбата на направеното от хората.

  Klaatu Barada Nikto!
 36. 36 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#34] от "marsena":

  Еее ти не знаеш ли ,че според тази статия крайната десница е небивал упадък това е най-яркото проявление.Сега муня ще ти го разясни. Горкият сигурно се е поболял от мъка ,че не може да носи бурка

  15.02.1989 - 07.02.2018
 37. 37 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 660 Неутрално

  О..., к стати милые дамы с 8 марта Вас. Пролетна топлиа и божественна Светлина .. да сте живи и здрави...

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 38. 38 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#35] от "Karla":

  Карла щади го. и без това преди 2 дни си каза чистосърдечно ,че основният му проблем бил "аналиен курелсон , капуталиста и крава" , които си позволявали да пишат обиди и расистки глупости без да понесат никакво наказание. и тогава направо го вбесявало. Ако сме били нормална държава ........ и там вече се размечта - затвори , бан , спиране на интернет , бонус заплата и онождане от дюнерджията

  15.02.1989 - 07.02.2018
 39. 39 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#33] от "Ioann":

  "Не сте народ, не сте народ, а мърша"
  Сега по-ясно ли е?

 40. 40 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#33] от "Ioann":

  Какво те интересува тема за Европа? Не намери ли нищо за Азия във вестника? Нямате ли си азиатски вестници , където да можеш да коментираш на азиатски с азиатците? Що не си ...?

  Klaatu Barada Nikto!
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  oblivion
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 43. 43 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#41] от "Ian Smith":

  Кво Айше бе? Ти да не мислиш , че лепиларя дето му се води баща е могъл да събере пари да му купи жена?

  Klaatu Barada Nikto!
 44. 44 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 660 Неутрално
  До коментар [#39] от "marsena":

  Следуя европейским принципам "мультикультурализма'' позволю не согласиться

  До коментар [#33] от "Ioann":

  "Не сте народ, не сте народ, а мърша"
  Сега по-ясно ли е?------ Имея ввиду дату написания то относится к времени не столь оптимистичным для Болгарского народа. Историята почети малко,"българке''.  До коментар [#40] от "Karla":
  Нямате ли си азиатски вестници , където да можеш да коментираш на азиатски с азиатците? Що не си ...? " Как поется "Ты, Зин, на грубость нарываешься, Все, Зин, обидеть норовишь! " а еще и дама. Нервишки шалят иди на кухню мусаку зделай и ракию налей- нехер по форумам шляться. Пардон за цензурку господа.

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 45. 45 Профил на telephon
  telephon
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#34] от "marsena":


  До коментар [#35] от "Karla":

  Първо и на двете ви честитя празника ! После ще се караме ...

 46. 46 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#45] от "telephon":

  Благодаря, пък и не виждам за какво ще се караме, ама щом си рекъл- нема проблем...

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#45] от "telephon":

  Няма да се караме бе , ще се игнорираме. Ае беги.

  Klaatu Barada Nikto!
 49. 49 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#47] от "telephon":

  Праят се на ударени...

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 50. 50 Профил на telephon
  telephon
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#48] от "Karla":

  364 дена се караме със жените , хайде днес от мен да мине.

 51. 51 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2174 Весело

  До коментар [#14] от "dudo":

  Е, ми то за каката да й дръпнеш покривалото е като за теб мъжът на каката да ти свали гащите, както си си пред айфеловата кула.

  А иначе, сериозно, винаги съм си мислела, че един емигрант, независимо каква му е културата, трябва да спазва законите на държавата, в която е отишъл. Особено ако е отишъл доброволно, а не бягайки от насилие.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 52. 52 Профил на telephon
  telephon
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#49] от "Ioann":

  Всеки ден съм на руски сайтове ...

 53. 53 Профил на telephon
  telephon
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#51] от "7777":

  Живял съм достатъчно дълго на Запад и разбирам безпокойството им. Но съветските ценности за толерантност са може би единствено правилните. Защо? Защото нямаше фундаментализъм , първо. Второ , имаше по-справедливо и поравно разпределение на благата. Темата е дълга.

 54. 54 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#47] от "telephon":

  Сладурче , роден съм през 1984. Кажи кога трябваше да го науча тоя руски. От 4-ти клас уча френски. После и английски. А дядо , Бог да го прости руски знаеше повече от перфектно - в русия е бил десетки пъти

  15.02.1989 - 07.02.2018
 55. 55 Профил на telephon
  telephon
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#48] от "Karla":

  Карлитке , не съм те обидил.

 56. 56 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#53] от "telephon":

  АХахахахах. Страхотен виц. Други подобни знаеш ли Наистина се посмях добре.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 57. 57 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#43] от "Karla":

  Взели са я от околовръстно. Там са за безпари

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#53] от "telephon":

  Поравното разпределение на благата НЕ Е справедливо

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 60. 60 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#52] от "telephon":

  Мне вот че непонятно понятие "гордость'' или дже категория совсем не противоречит здравому смыслу, ведь так. Есть внешнеполитический вектор страны-там где теплее там и лучше. Ну нах..на за макдональдизацией гоняться. Есть брат Иван. Есть все на свете -полезные ископаемые. Бешенный рынок с бесконечными возможностями. Куда в сраную Европу, задыхается уже от "хорошей жизни". Нет брат тут покрепче ракии нужно что то что-бы мозги вправить.

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 61. 61 Профил на feniks1
  feniks1
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#58] от "telephon":

  Ама ти освен резняк си и комунист...баси съчетанието...направо си взровоопасен...коктейл Молотов ,ряпа да яде...

 62. 62 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#58] от "telephon":

  Не ми е трябвало. И френският и английският са много по-полезни езици. Добре дошъл в 21-и век

  15.02.1989 - 07.02.2018
 63. 63 Профил на telephon
  telephon
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#61] от "bigman2":

  Аз не съм депесар , и никога няма да бъдаааа , просто съм човек.

 64. 64 Профил на telephon
  telephon
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#62] от "Karelson":

  Да , в 21 век, по китайски и руски. Пак си на губещата страна ....

 65. 65 Профил на telephon
  telephon
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#46] от "marsena":

  И аз ти благодаря , че ми прие поздрава.

 66. 66 Профил на ygh
  ygh
  Рейтинг: 8 Весело

  Егати и проваленият проект е това ЕСССР.

  Великобритания е наистина пъстър пейзаж с черните азиатци и commonwealth immigrants, но горният етаж на управленето е британско и в мозъка на костите си.

  The biggest loser in the forum 01:54 / 01 яну, 2011 GogoPG - добре, че имам свестен телефон....
 67. 67
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:43 на 08/03/2011 от неговия автор.

 68. 68 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#66] от "браузър":

  Марионетки американские вот кто они...

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 69. 69
  dnewnik
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 71. 71 Профил на telephon
  telephon
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#61] от "bigman2":

  Днес пи ли от мъка ? Нали жена ти

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 551 Любопитно

  ууу тук пак е засмърдяло на седерющина....

  Владимир Владимирович е най-великия вие си знаете.

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 74. 74 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Влизайте тука да видите истината:

  http://www.youtube.com/watch?v=1ZwpA4L7bws

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 75. 75 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#70] от "браузър":

  big time!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 76. 76 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#17] от "marsena":
  Е ти пък накакво отгоре реши че си европейка? 100 метра асфолтово шосе без дупки в София не може да се намери, а тя Европа.
  София е единствената столица, без зевод за утилизация на отпадъци, а българия е единствената европейска страна без завършена магистралаю Европейка обикновена боклучка си ти а не европейка.

 77. 77 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#74] от "Рачко Пръдлето":

  Влизай тук да видиш истината

  http://www.youtube.com/watch?v=L6tqKXWfdh8

  15.02.1989 - 07.02.2018
 78. 78 Профил на telephon
  telephon
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#77] от "Karelson":

  Кеф ли ти прави често да слушаш тия ? Слушай ги по-често.

 79. 79 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#76] от "dnewnik":

  На първо време дамата се смята за европейка , понеже ако не друго то поне има стил в говоренето и добро образование. А не със средно школО и да борави с речник от 300-400 думи като тебе. И така не и се налага да измисля думи като "боклучка" когато ругае.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 80. 80 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#78] от "telephon":

  Всъщност това слушам най-често , много ми е любимо

  http://www.youtube.com/watch?v=B65CFK8YNuE

  15.02.1989 - 07.02.2018
 81. 81 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#79] от "Karelson":

  Ти пък чак и отговаряш на детритуса!
  Мàни ги , да гният в л***ата си и да се тровят в омраза.
  No hay mayor desprecio , que no hacer aprecio

  Klaatu Barada Nikto!
 82. 82 Профил на 1a2b3c4d5e_xix
  1a2b3c4d5e_xix
  Рейтинг: 1359 Любопитно

  Вътрешният министър Фридрих: Ислямът няма място в Германия
  Вторник, 8 Март 2011г.


  Ханс-Петер Фридрих, германският вътрешен министър, който на 3 март пое поста на мястото на своя колега Томас де Мезиер, вчера заяви, че мюсюлманските имигранти в родината му са задължени да изучат немския език. Не само това, те са длъжни да се съобразяват с факта, че страната, която е станала техен домакин, "е преди всичко западна християнска страна". "Ислямът не е част от Германия, подобно твърдение не намира потвърждение в историята", заяви Фридрих, с което на остави никакви вратички за политическа коректност на по-либералните си колеги.
  Организации на мюсюлманите, които в германия наброяват към 4 милиона, според Ройтерс, са заявили, че думите на новия министър са "плесник в лицето на исляма".
  Защо баналният исторически факт за християнския характер на Германия се възприема като удар по исляма, те не обясняват. Какво са мислили досега, че Германия ще стане мюсюлманска, че ще се откаже от идентичността и културата си?
  Както се очакваше, изявлението на християндемократа Ханс-Петер Фридрих бе веднага разкритикувано от социалдемократите, лявата Зелена партия и либералната Свободни демократи.

 83. 83 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Скука.... I'll see you later...

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 84. 84 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#82] от "1a2b3c4d5e_xix":

  Не,, неееее , не така. Още път постни нещо подобно и ще помоля дневник да те баннат. Такива новини трябва да се постват със специално предупреждение за мунчо , така че да не получи удар когато иизведнъж види ,че светът не е въображаемата реалност в която той живее. Напоследък много му се събра и не се знае до кога ще издържи сърцето му

  15.02.1989 - 07.02.2018
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 86. 86 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#82] от "1a2b3c4d5e_xix":

  До там сме я докарали , че съобщаването на един очевиден ФАКТ да бъде критикувано от хора , за които този факт е ФАКТ! И да ни се налага да СЕ ИЗВИНЯВАМЕ на пришълците , които с нищо не са допринесли за нашият цивилизационен статус!

  Klaatu Barada Nikto!
 87. 87
  ygh
  Рейтинг: 8 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 88. 88 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#81] от "Karla":

  Котенок, ну без подарка никак. К стати Болгарам нравится эта песня. И с чего вдруг.

  http://www.youtube.com/watch?v=HT_AmmdaoxU

  Приятно ми беше. Добра нощ дами и господа...

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 89. 89 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#86] от "Karla":

  Аз от доста време насам правя пророчество - 2030 година. Крайната десница , запазвайки тенденцията на увеличаване на броя на депутати най-после печели мнозинство. Излъчват председател на ЕП , с много повече правомощия от сега. Няма как да знаем името му , за това ще го наричаме Майн Фюрер

  15.02.1989 - 07.02.2018
 90. 90 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#53] от "telephon":
  по-справедливо и поравно разпределение на благата
  *****************

  Ей, туй като го чуя или прочета някъде, и направо ми бърка в здравето. Щото това аз го тълкувам така - аз да работя, а телефончо да си бара оная работа по цял ден, обаче и двамата да ядем. Това е "справедливо и равно разпределение на благата". Да, ама аз не съм съгласна.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 91. 91 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#89] от "Karelson":

  Доста по-рано ще бъде. Кога си отиват барозувците? Веднага след тях ще е.

  Klaatu Barada Nikto!
 92. 92
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:25 на 08/03/2011 от неговия автор.

 93. 93 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#90] от "VеnRus 2008":

  Тц. Ако аз изям две пилета , а ти нито едно , тогава средно и двете ще сме изяли по едно. Познай каква е идеята на другарите? Кой трябва да яде пилетата и кой да ги плаща?

  Klaatu Barada Nikto!
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95 Профил на 1a2b3c4d5e_xix
  1a2b3c4d5e_xix
  Рейтинг: 1359 Разстроено

  До коментар [#84] от "Karelson":

  Съжалявам. Ще го имам предвид за по-нататък. Не съобразих, че мога да нанеса непоправими вреди на лесно ранимата мунчова душа.

 96. 96
  ygh
  Рейтинг: 8 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 97. 97 Профил на 1a2b3c4d5e_xix
  1a2b3c4d5e_xix
  Рейтинг: 1359 Весело

  До коментар [#86] от "Karla":

  По-важното в случая е, че изобщо се съобщават такива факти. Допреди 10-15 години и дума не можеше да става за такова нещо, Но времената се менят. Интересното е, че тези неща, които сега говорят Саркози, Меркел, Камерън, Саразин и другите, Льо Пен ги каза още преди десетина години. Но тогава всички се нахвърлиха върху него и той беше тотално заклеймен.

 98. 98 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Ей, не слагайте минуси на Joann!

  Руския е прекрасен и важен език - трябва да го научите!

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 99. 99
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:25 на 08/03/2011 от неговия автор.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK