Япония на ръба на ядрена катастрофа

Има много неизвестни за рисковете след авариите на четири АЕЦ

Япония на ръба на ядрена катастрофа

© Reuters
Спори се какво точно се случва в повредените реактори

След труса и вълните цунами Япония преживява най-тежкия си ядрен инцидент в крайбрежната АЕЦ "Даиичи" до град Фукушима, където три реактора останаха без аварийно охлаждане и се наложи буквално да бъдат "удавени" с морска вода. Въпреки това в събота имаше мощна експлозия в единия от тях и не е изключено същото да стане и във втори.


Завишени нива на радиация до 700 пъти над нормата бяха измерени в неделя и в АЕЦ "Онагава", авария с охлаждането има и в АЕЦ край Токай.
Най-тревожното е, че въпреки изпускането на радиоактивен газ от вътрешността на реакторите не е преминала опасността от топене на ядрото им, което би предизвикало взрив като в Чернобил. Засега инцидентите във Фукушима са определени на 4-та степен от 7-степенната скала за аварии на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ), евакуирани са около 140 хил. души.


Рисковете за здравето след изтичането на радиация остават сравнително ниски, твърдят експерти - включително от ООН - тъй като ветровете вероятно ще отнесат замърсяването към Тихия океан, където то не може да застраши други държави.


Но има и несъгласни с тези твърдения - според проектанта на реактори Масаши Гото кризата е изключително сериозна, правителството прикрива информация, а единият от реакторите при Фукушиме е "много нестабилен". По думите му налягането в реактор №3 е над допустимото и ако той избухне, ще се получи нещо като ядрен вулкан, бълващ радиоактивни частици в радиус от 50 км.


Експлозията в реактор №1 избухна при опити да се намали налягането, за да се предотврати прегряване. Това доведе до опасения за неконтролируемо топене на горивните пръти. По-късно правителството заяви, че нивата радиация са ниски, тъй като взривът не е засегнал контейнера на реактора, въпреки че сериозно е повредил основната сграда.


В неделя компанията TEPCO, която оперира АЕЦ "Даиичи", започна подготовка да залива с морска вода ректор №2 - третият, изпаднал в критична ситуация. Охладителните системи и на трите реактора спряха да работят и специалистите прибегнаха до необичайната мярка да ги заливат с вода от морето.


На практика това означава, че остава само един реактор без сериозни проблеми. Използването на морска вода бе обяснено от ядрени експерти като крайна мярка, сигнализираща, че компанията TEPCO и властите буквално ликвидират цялата АЕЦ, защото солената вода поврежда металните части в съоръженията.


"Причината и точното място на експлозията тепърва трябва да бъдат уточнявани", твърди професорът по ядрена физика Пади Рейгън от университета в Съри. "До момента изглежда, че ядрения реактор не е засегнат, което е добра новина", допълва той. Според световната ядрена организация, базирана в Лондон, взривът се дължи на възпламеняване на водород, което вероятно няма да причини големи щети.


Според говорителя на СЗО Кристи Файг не е имало призиви за мобилизиране на експерти по радиацията, каквото е направено след Чернобил.


Според "Страдфор" справянето с аварията на АЕЦ "Даиичи" дава добри знаци за властите в опитите им да овладеят проблема. Все пак остават много рискове и опасности, американска фирма за корпоративни разследвания и геополитически анализи.Спори се какво точно се случва в повредените реактори


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK