Албена Тодорова - bembeni: Липсва ясна, точна и подробна информация за АЕЦ "Фукушима"

Албена Тодорова - bembeni

© Дневник

Албена Тодорова - bembeniКогато порастна искам да стана като @bembeni - възхитителна психика.


Този туит публикува dianabaz вчера.


Bembeni e Албена Тодорова. В момента живее в Япония, защото е на 14-месечна специализация със стипендия от Японската фондация в Токийския университет. Там събира материали за дисертацията си, защото в България е докторант по модерна японска литература.
Няма да е никак пресилено да твърдим, че в момента в Twitter тя е най-популярната българка, която е в Токио и разказва като очевидец какво се случва. Bembeni пише почти денощно, защото, както споделя, "ами аз хубаво искам да спя, но тук лекичко тресе".Просто мисля, че ако нещо има да се случва, няма причина да го посрещнем гладни, жадни, вмирисани, рошави и паникьосани.

Забелязах туит от нея в петък, ретуитнат (т.е. цитиран) от човек, когото следвам, но след това нямах време за мрежата и едва днес сутринта отново попаднах на споделяното от нея. Ретуитваха я все повече хора, даваха й кураж, разменяха статии, обсъждаха ядрените пръчки...


Последвах я и аз. Хареса ми миксът й от новини - превод на най-важните неща от японските медии, линкове към ценна информация по темата, лични преживявания и кратки, но точни коментари (виж надолу).


Докато следеше новините, говореше по телефона, пишеше по скайп и се опитваше да си приготви вечеря (по-късно от Twitter стана ясно, че кърито й не се е получило), тя отговори по мейл и на въпроси на "Дневник". Питах най-вече за преживяното и как се живее между твърде честото люлеене на щипките (тя беше обяснила, че по тях преценява колко е силен поредният земетръс).


(Не познавах Албена до днес, но забелязах, че заради следенето в Twitter приемаш хората за по-близки, защото директно й заговорих на "ти").


Това първото земетресение ли е, което преживяваш в Япония?
- Не, преживявала съм и преди, но много по-слаби. Бях в Япония по време и на това земетресение (през октомври 2004г. - 6,9 по Рихтер - бел. ред.), но не го усетих изобщо.


Има ли някакви задължителни инструкции, които получава всеки, като пристигне в Япония?
- Всеки - не знам. Аз имам инструкции от Японската фондация, чийто стипендиант съм - при извънредни обстоятелства да следя информацията и да следвам указанията на съответните служби.


Как реагират японците в сравнение с чужденците?
- Всеки различно. Има хора, които напускат Токио. Има такива, които остават тук. Но като цяло няма усещане за паника.


А твоите приятели/познати в Япония?
- И те също. Някои са много спокойни. Някои не. Всеки се чуди какво да прави, но това е решение, което всеки трябва да вземе за себе си.


Липсва ли информация и каква в момента? (въпросите и отговорите са по мейл около 14:30 българско време, 21:30 - японско - бел. ред.)
- Да, липсва ясна, точна и подробна информация за АЕЦ "Фукушима".


Вярва ли се на официалната информация за радиацията?
- Не мога да отговоря.


Как се живее с продължаващите трусове?
- Както и без тях :) В един момент стават досадни.


Страх ли те е - сигурно е излишен въпрос?
- Да, страх ме е.


Как се мъчиш да преодоляваш страха?
- Не знам. Просто мисля, че ако нещо има да се случва, няма причина да го посрещнем гладни, жадни, вмирисани, рошави и паникьосани.


Туитваш много, точно и с коментар? Как ти помага в този момент мрежата?
- Невероятно много. Усещам подкрепата на всички хора, които пишат, и някак си светът като цяло изглежда като едно по-добро място. Изглежда като дом.


Защо имаш нужда да споделяш в този момент?
- Не мога да го изразя с думи. Не искам да изпадам в повече клишета.


Накрая bembeni (което идва от Албена) ми пише: "Моля те, спомени @Momchil като човека, който се включи с точни, аргументирани и успокояващи коментари и без когото може би нямаше изобщо да успея да запазя спокойствие."


Проверявам в Twitter - Момчил Пеков е в България и според визитката му е ядрен инженер.


Последният туит на bembeni за днес е около 21 часа българско време: няма новини за #Fukushima, но нямам сили да ги чакам вече. Лекичка!


Наистина ЛЕКА нощ, Албена и Япония.Просто мисля, че ако нещо има да се случва, няма причина да го посрещнем гладни, жадни, вмирисани, рошави и паникьосани.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK