Третата експлозия в японската АЕЦ, радиация се носи към Токио

АЕЦ "Даиичи" след втората експлозия. Ясно се виждат разрушенията по първи и трети реактор. Новият взрив е в намиращият се между тях втори реактор и в четвърти, който е в горния ляв ъгъл.

© Associated Press

АЕЦ "Даиичи" след втората експлозия. Ясно се виждат разрушенията по първи и трети реактор. Новият взрив е в намиращият се между тях втори реактор и в четвърти, който е в горния ляв ъгъл.Ядрената криза в Япония рязко ескалира във вторник с третата поред за четири дни експлозия - този път в реактори №2 и №4 на агонизиращата АЕЦ "Даиичи" край Фукушима, и признаци, че се развива най-лошият сценарий - разтапяне на три реактора и "малък ядрен взрив".


Над атомната централа и в радиус от 30 км е наложена зона, забранена за полети.


Властите съобщиха, че е избухнал и пожар в сградата и на четвърти реактор, който няколко часа по-късно бе потушен. Заедно с №5 и №6 в момента на петъчното земетресение този реактор бе с намалена мощност поради планов годишен ремонт.
В 6:10 сутринта местно време проехтя нова експлозия и според няколко източника тя е станала в изключително нестабилния часове наред реактор №2. Веднага след нея нивото на радиация се увеличи рязко и ТЕРСО - операторът на станцията - обясни, че едночасовият престой в района се равнява на 8 пъти дозата, която човек обикновено получава в рамките на една година. От компанията поискаха помощ от американските военни.


В последвалото обръщение към нацията премиерът Наото Кан заяви, че към 10:20 нивото на радиация се повишава след взрива и има опасност от изтичането й в атмосферата. Той призова хората, живеещи в района в радиус от 30 км, да не излизат от домовете си. (20-километровата зона вече е напълно евакуирана с изключение на около 500 специалисти и охрана, а говорителят Юкио Едано уточни, че опасната за здравето радиация е само в района на централата - бел. ред.)


След като предварително помоли думите му да бъдат приети хладнокръвно и да се запази спокойствие, Кан каза: "Радиация се разпространява от тези реактори и нивата й изглеждат високи. Все още съществува голям риск от изхвърляне на още радиоактивна течност." Премиерът допълни, че работниците в централата "са се поставили в изключително опасна ситуация" в опит да овладеят положението.


Около реактор №4 са отчетени 100 милисиверта, а около №3 - 400 милисиверта. Това е многократно повишение на радиацията и ситуацията е много тежка, обясни по NHK след изявлението му местен специалист. "100 милисиверта предизвикват безплодие у мъжа, при 500 и повече лимфоцитите в кръвта започват да намаляват. Очевидно 50-те специалисти в района ще носят защитно облекло, защото без него здравето им ще пострада за много кратко време."


Премиерът Наото Кан призова нацията да запази хладнокръвие. Той оглави в понеделник антикризисен щаб за кризата в атомната централа.

© Associated Press

Премиерът Наото Кан призова нацията да запази хладнокръвие. Той оглави в понеделник антикризисен щаб за кризата в атомната централа.


Френското посолство в Токио предупреди на интернет сайта си, че след около 10 часа ветрове с ниско ниво на радиация може да достигнат столицата, намираща се на 220 км. На всички френски граждани се препоръчва да не излизат на открито, да не отварят прозорците си и да не изпадат в паника, съобщи "Ройтерс".


Досега въздушните течения отнасяха изхвърляната от събота насам радиация в открито море, но през последните часове посоката им се обърна към сушата. Агенцията цитира японската метеорологична служба, според която вятърът над Фукушима е със скорост 2-3 метра в секунда в посока Токио.


Министърът по въпросите на науката призова всички местни власти да учестят измерванията на радиационния фон.Какво е състоянието на реакторите в АЕЦ "Даиичи" край Фукушима


№1 - експлозия на водород разруши горната част на сградата, помещаваща реактора


№2 - конструкцията под реактора вероятно е повредена от взрив, охлаждащите помпи са повредени от предишни експлозии, оголени горивни пръти може би предизвикват изтичане на радиоактивна вода


№3 - експлозия на водород, над реактора все още се издига облак пара


№4 - за няколко часа във вторник имаше пожар, възможно е да е намаляла водата в басейна за отработено ядрено гориво и част от него да е оголено.


№5 и №6 - поради планов ремонт са с понижена мощност още преди земетресението.

Източник: в. "Гардиън"

Авиокомпанията "Еър Чайна" спря полетите си от Пекин и Шанхай до Токио във вторник и сряда, а Китай обяви, че внимателно следи ситуацията в Япония, но метеослужбата на страната уведоми, че поне в следващите 3 дни ветровете няма да духат към азиатския континент. Ако радиациоактивен облак напусне небето над Япония, първите държави, които би трябвало да го засекат, са Китай, Южна Корея и Русия.


На сайта на Би Би Си чужденец, живеещ в Асака, описва, че "в момента е трудно да се разбере какво точно става - правителството се опитва да успокои хората, а чуждестранните медии - да преувеличат важността на последните събития, за да направят историите си по-драматични, а това обърква всички и не знаем на кого да вярваме".


Според специалистите нивото в периметъра извън АЕЦ "Даиичи" остава под най-опасните дози, предизвикващи лъчева болест. Но на част от техниците, борещи се с кризата на място, е наредено да напуснат района и това се смята за един от признаците, че е може да е разкъсана обвивката на реактора и предстои изхвърлянето на радиоактивен материал.


Ден по-рано агенция "Ройтерс" обясни, че ако бъде обявена тотална евакуация на 20-километровата зона около централата или на трасето, по което вятърът би разнесъл радиационен облак, това е знак, че нищо повече не може да се направи и процедура, предшестваща взрив, подобен на този в Чернобил, но вероятно с далеч по-малки размери.


В страната се извиха дълги опашки пред бензиностанциите.

© Associated Press

В страната се извиха дълги опашки пред бензиностанциите.


Агенция "Киодо" съобщава, че последната експлозия е може би най-сериозната, защото е станала в пространството под реактор №2, смятано от специалистите за последната защита преди пълния пробив на обвивката. Журналистите отбелязват също, че пресконференцията на ТЕРСО е започнала с официално и дълбоко извинение от името на компанията, което в Япония е сигнал за нещо наистина тревожно. Нейни представители са обявили, че експлозията е на натрупан водород, но не знаят дали не е повреден т.нар. уловител под реактора, а данните им са толкова оскъдни, че изглежда сякаш не разкриват пълната информация, съобщи "Ройтерс".


Правителственият говорител Юкио Едано съобщи, че "макар да не можем директно да го проверим, вероятно е в ход" разтапяне на ядрото на втори реактор и ситуацията е "дори по-зле" от тази с реактори 1 и 3.


В понеделник Япония официално поиска международна помощ от специалисти за справяне със ситуацията, след като от TEPCO потвърдиха, че за 24 часа на два пъти горивните пръти на реактор №2 са оставали почти или напълно без охлаждане. В централата е имало серия инциденти като блокирали охладителни помпи и клапани за изпускане на налягането около реактора. Изглежда, има и недостиг на персонал, защото според източници на "Файненшъл таймс" първото рязко оголване на горивните пръти с почти 2.7 метра е останало незабелязано в продължение на няколко минути, докато инженерите са се справяли със ситуацията в реактори 1 и 3.


В токийския квартал "Шибуя" изключиха уличните реклами, за да се пести енергия. Заради пораженията от труса в енергийната система има недостиг на ток и режим най-вече в северната част на страната.

© Associated Press

В токийския квартал "Шибуя" изключиха уличните реклами, за да се пести енергия. Заради пораженията от труса в енергийната система има недостиг на ток и режим най-вече в северната част на страната.


"Ню Йорк таймс" съобщи късно в понеделник, че в продължение на няколко часа повреда е пречела да се залива с морска вода реактор №2. По националната телевизия NHK говорител на TEPCO заяви, че "съществува вероятност горивните пръти да са прегрели и да са започнали да се разтопяват". Това означава, че обвивката от цирконий на прътите се е пропукала или разпаднала, пелетите с гориво могат да паднат на дъното на реактора, да започне безконтролна ядрена реакция с температури от 4000 и повече градуса. Това би "прогорило" дъното и би довело до разтапяне на обвивката и изхвърляне във въздуха на радиоактивен материал.


Представители на ядрената индустрия, разговаряли с колегите си в Япония, са били сериозно притеснени от събитията около реактор №2, допълва "Ню Йорк таймс".


"Общо взето, те са в пълна паника, тотално са объркани и не знаят какво да направят", казва източникът на изданието, който не е пряко свързан с екипа за овладяване на кризата, "но има много контакти с колеги в Япония".


"Асошиейтед прес" цитира Шинтаро Ишигара, губернаторът на Токио, да описва катастрофата като "наказание от небесата" заради това, че японците са станали алчни.


Търговията на токийската борса премина кошмарно, като и основният индекс Nikkei, и по-широкият TOPIX се сринаха с над 12%, което наближава показателите от краха от октомври 1987 г. За два дни паническо разпродаване на акции от капитализацията на търгуваните компании бяха заличени почти 720 милиарда долара.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK