"Киодо": Басейнът с отработеното гориво на японската АЕЦ може би кипи

"Киодо": Басейнът с отработеното гориво на японската АЕЦ може би кипи

© ReutersБасейнът с отработено ядрено гориво, намиращ се до избухналия във вторник четвърти блок на АЕЦ "Даиичи" край Фукушима, вероятно кипи и нивото на водата, която покрива касетките, намалява.


Това съобщи официалната японска агенция "Киодо", цитирайки представител на оператора на централата Tokyo Electric Power Co (TEPCO).


Новината бе разпространена от агенция "Ройтерс", която припомня, че преди десетина часа в централата имаше две експлозии и пожар в хранилището за гориво, който след това бе потушен.
Японската агенция за ядрена сигурност съобщи, че взривът е отворил в стените на сградата, в която е реактор №4, две дупки от по 8 квадратни метра.


Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) цитира информация, получена от японските власти около 3 часа и половина след експлозията, че радиоактивността след двата взрива е била изпусната "директно" в атмосферата.


"Те ни уведомиха още, че има вероятност последвалият пожар в хранилището за отработено гориво - който вече е угасен - да е предизвикан от избухване на натрупан водород около реактор №4, както и че радиацията е била изпусната директно в атмосферата", се казва в съобщението на МААЕ, цитирано от "Ройтерс".


Агенцията допълва, че според японските данни тя е достигнала 400 милисиверта на час. В съобщението й не се дава сравнение за ефекта от подобна доза върху хората, но "Ройтерс" разяснява, че при сканиране с компютърен томограф на гръдния кош човек получава около 12 милисиверта. Излагането на над 100 милисилверта годишно предизвиква раково заболяване, сочат данни на Световната ядрена асоциация.


Около 7 часа след експлозията нивото на радиацията е намаляло рязко до около 0.6 милисиверта.


"Киодо" съобщава още, че премиерът Наото Кан бил бесен на TEPCO, че научава за експлозията в централата от телевизията, а не от компанията.


"Какво, по дяволите, става", попитал гневен министър-председателят, който от понеделник оглавява специален антикризисен център за аварията, в който влиза и шефът на TEPCO.


Освен че поискал обяснение защо е отнело почти 1 час компанията да информира кабинета му, Кан заповядал на TEPCO да не изтегля персонала си от района на централата. След експлозията във вторник компанията съобщи, че е изтеглила 750 свои служители и е оставила само 50.


"Киодо" разказва, че Юхей Сато - губернаторът на префектура Фукушима, позвънил на премиера, за да го уведоми, че "страхът и гневът на населението в района достига предела на търпението"


TEPCO - най-голямата енергийна компания в страната, бе преследвана години наред от скандал, в който бе разкрито, че са фалшифицирани данни в досиетата за безопасност на ядрената централа.


През 2002г. заради това подадоха оставки шефът и четирима негови заместници. През 2006г. избухна нов скандал - че през 1985 и 1988 са били подправяни данните за температурата ра охладителя в реакторите на АЕЦ "Даиичи". На следващата година TEPCO съобщи, че е открила още фалшифицирани отчети.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK